Νοεμβρίου 17, 2018

KOYZINA

Αμυγδαλωτά σιροπιαστά (ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ)

 

ΥΛΙΚΑ

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
250 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας
2-3 κόκκους μαστίχας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αμύγδαλα αποφλοιωμένα, για το γαρνίρισμα

για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα και μέσα ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, τα αυγά, τη ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα, τη βανίλια (αφού την έχουμε κτυπήσει στο μούλτι με ένα κουταλάκι ζάχαρη) και το χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη και να ξεκολάει από τα τοιχώματα του μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 20 λεπτά περίπου.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα πατάμε με τη παλάμη μας προς τα κάτω να γίνουν πλακουτσά. Καρφώνουμε στη μέση από ένα αμύγδαλο και τα αλείφουμε με κρόκο αυγού.
Τα τοποθετούμε αραιά σε μια λαμαρίνα του φούρνου αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10-12 λεπτά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγουν τα γλυκά μας από το φούρνο με μια τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε 3-4 φορές στο καυτό σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Δεν τα αφήνουμε πολύ στο σιρόπι γιατί μπορεί να μας διαλυθούν

https://cheftelemachus.blogspot.gr

KOYZINA

Light μπισκότα με τυρί κρέμα & μαύρη ζάχαρη

Η μαύρη ζάχαρη είναι το μυστικό που θα κάνει τα cookies μαστιχωτά ενώ το cream cheese του δίνει μια ελαφριά γεύση.

YΛΙΚΑ

10 μπισκότα
125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. τυρί κρέμα(σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι. Δεν τα θρυμματίζουμε στο blender για να μην γίνουν σκόνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ο C.

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά. Η μαύρη ζάχαρη κάνει τα μπισκότα πιο μαστιχωτά. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα μας το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Σ’ ένα μεγάλο ρηχό ταψί απλώνουμε λαδόκολλα. Βάζουμε “μπουκιές” από τη ζύμη και πασπαλίζουμε με θρυματισμένα μπισκότα. Τα ακουμπάμε στη λαδόκολλα με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γιατί στο ψήσιμο θα απλώσουν.

Ψήνουμε για 15 στους 160°C και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

https://www.shape.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. κιμά σόγιας
1-2 κουτ. της σούπας αλεύρι
1 μικρό καρότο
1 μικρή πιπεριά
1 μικρή ντομάτα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
λίγο δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τη σόγια για 20 λεπτά και τη σουρώνουμε

Τρίβουμε στον τρίφτη τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στον κιμά

Προσθέτουμε τη μια κουταλιά αλεύρι και στη συνέχεια αν χρειαστεί και τη δεύτερη (ανάλογα με το πόσο υγρά είναι) και αλατοπιπερώνουμε

Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι

https://www.shape.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ για το φύλλο

800 γρ. αλεύρι

1 ποτ. κρασιού λάδι

1 ποτ. κρ. κρασί ή 1 σφηνάκι ξύδι

νερό χλιαρό όσο χρειαστεί

1 κουτ. γλ. αλάτι

 

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση

2 κιλά μοσχαρίσια ελιά

1/2 κιλό χοιρινή σπάλα

300 γρ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουτί κον-κασέ ντομάτας 1 κουτί αποφλοιωμένης ντομάτας

1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι (προαιρετικά)

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

2-3 σκελίδες σκόρδο

μοσχοκάρυδο- αλάτι- πιπέρι- γαρύφαλλο τριμμένο- κανέλα

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό (προαιρετικά)

EKTEΛΕΣΗ

Ας ξεκινήσουμε με το φύλλο της πίτας. Ο λόγος που δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να πάρουμε ένα έτοιμο είναι πως η νοστιμιά της και το μυστικό της βρίσκεται στο χειροποίητο φύλλο. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε ώσπου να γίνουν μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια (το ένα λίγο μεγαλύτερο) και ανοίγουμε δύο φύλλα με τον πλάστη (όχι λεπτά).

Συνεχίζουμε με την γέμιση. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια (κυβάκια) το κρέας. Βάζουμε σε κατσαρόλα λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Το αφήνουμε να βράσει. Όταν πιει το ζουμί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μυρωδικά και τελευταίο ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε και τυρί, το ρίχνουμε στη συνέχεια.

* Αν η γέμιση μας φανεί λίγο στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι.

Αφού τελειώσει λοιπόν η προετοιμασία, πάμε να στρώσουμε στο ταψί. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε στον πάτο το μεγαλύτερο φύλλο που ανοίξαμε. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τα κομμάτια φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα και σχηματίζουμε κόθρο (αφού αφαιρέσουμε τυχόν περισσεύματα ζύμης). Αλείφουμε την πίτα με λάδι και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς. Ίσως και λίγο περισσότερο αν δεν έχετε δυνατό φούρνο. Το ζητούμενο είναι να ροδίσει πάνω- κάτω.

 

Σερβίρετε σε φίλους και οικογένεια μια Κυριακή! Είναι μια πίτα που κάθε τόσο θα τη φτιάχνετε, γιατί θα ακούσετε μόνο κολακευτικά σχόλια! Όπως και να 'χει, είναι μια συνταγή της Κεφαλονίτισσας γιαγιάς και τα παραδοσιακά φαγητά είναι διαχρονικά.

https://clipit.gr

 

KOYZINA

Γαρίδες στο φούρνο με ρεβύθια και σκόρδο

ΥΛΙΚΑ

2 κονσέρβες ρεβύθια στραγγισμένα
90 ml. ελαιόλαδο ( 6 κ.σ.)
500 γρ. γαρίδες μεσαίες, καθαρισμένες
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. κόκκος κόκκινο πιπέρι χοντροσπασμένο
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Χρόνος Προετοιμασίας
30'

Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα ταψί και τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ. λάδι, 1/2 κ.γ. αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά.

Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπόλ και τις ανακατεύουμε με 4 κ.σ. λάδι, το σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, τους κόκκους του πιπεριού και 1 κ.γ. αλάτι. Αφήνουμε τις γαρίδες να μαριναριστούν για 10 περίπου λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και προσθέτουμε τις γαρίδες στα ρεβύθια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 5-8 λεπτά.

Βγάζουμε το φαγητό απο το φούρνο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι. Πασπαλίζουμε με το μαιντανό και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

https://www.cookbox.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή