Ιανουαρίου 18, 2022

KOYZINA

Σκαλτσούνια με άρωμα πορτοκαλιού: εύκολα, νηστίσιμα & απολαυστικά
Άννα Χαλικιά

Συνταγή
Σκαλτσούνια με άρωμα πορτοκαλιού: εύκολα, νηστίσιμα & απολαυστικά
Μερίδες: 28-30 σκαλτσούνια
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Φυλάμε τα σκαλτσούνια σε θερμοκρασία δωματίου (σε δροσερό σημείο) για 1 εβδομάδα.

Υλικά για τη ζύμη
520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γλ. αλάτι
125 ml ηλιέλαιο
125 ml ελαιόλαδο
130 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για τη γέμιση
100 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
60 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
60 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
100 γρ. αμύγδαλα (ωμά) ή καρύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή κάποια άλλη της επιλογής μας

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

2) Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά με σύρμα το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

3) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το ένα χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσοχή, να μην παραδουλέψουμε τη ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

4) Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τον ξηρό καρπό της επιλογής μας, τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε σε πηχτή γέμιση.

5) Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες με πάχος 1-1 ½ εκ. Κόβουμε με κουπ πατ ή ποτήρι* σε δίσκους, βάζουμε μέσα σε κάθε δίσκο από 1 κ.γλ. γέμιση, διπλώνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο και σφαλίζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν. Θα χρειαστεί να ανοίξουμε τη ζύμη μερικές φορές μέχρι να τελειώσουμε όλο το ζυμάρι. Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε 2 ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα.

6) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 25-30 λεπτά (αναλόγως το φούρνο μας) ή μέχρι να χρυσίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγη κανέλα.

Το ποτήρι που χρησιμοποίησα είχε διάμετρο 8,5εκ., ενώ το κάθε ζυμαράκι χωρίς τη γέμιση ζύγιζε περίπου 25 γρ.https://www.madameginger.com/

KOYZINA

Αφράτη βασιλόπιτα με γιαούρτι, λάδι & εσπεριδοειδή, χωρίς μίξερ
Άννα Χαλικιά

Για φέτος η βασιλόπιτά μου θέλω να είναι αφράτη. Με πλούσια γεύση, αλλά φτιαγμένη με πιο αθώα υλικά: λάδι αντί για βούτυρο και -κατά προτίμηση- καθόλου αυγά. Δεν θέλω να με δυσκολέψει καθόλου, να τα ανακατέψω όλα σε ένα-δυο μπολ, χωρίς μίξερ.  Και του χρόνου!

 

Μερίδες: 12-14
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 3 ώρες

Υλικά για την βασιλόπιτα
300 γρ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό
230 ml νερό
120 γρ. λευκά αμύγδαλα
390 γρ. καστανή ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
⅓ κ.γλ. αλάτι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 2 μανταρίνια
λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
100 ml ελαιόλαδο
110 ml ηλιέλαιο

Υλικά για το γλάσο & το στόλισμα
250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
4-7 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή μανταρίνι
φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2) Χτυπάμε σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) πολύ καλά τα αμύγδαλα μαζί με 1 κ.σ. από την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη (αλεύρι αμυγδάλου). Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα των εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.

3) Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με μαρίζ, τόσο όσο να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.

4) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα (θα είναι σχετικά πηχτό).

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για λίγα ακόμα λεπτά ψήσιμο.

6) Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Φροντίζουμε να βάλουμε το φλουρί από την κάτω πλευρά, προτού φτιάξουμε το γλάσο.

7) Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, ανακατεύουμε σε μπολ το τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού και το ξύσμα, μέχρι να έχουμε ρευστό αλλά σχετικά πηχτό μείγμα. Καλύτερα να προσθέτουμε το χυμό λίγο λίγο, για να ελέγχουμε τη σύσταση. Περιχύνουμε με το γλάσο την βασιλόπιτα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε το γλάσο να στερεοποιηθεί εντελώς.

Super Tip
Η συνταγή έχει δοκιμαστεί με καστανή ζάχαρη. Μπορεί να αντικατασταθεί από λευκή κρυσταλλική, ζάχαρη καρύδας ή και μαύρη, απλώς στην τελευταία περίπτωση ενδεχομένως να αλλάξει η σύσταση του κέικ. Δεν έχει δοκιμαστεί με κρυσταλλική στέβια, μέλι, maple syrup ή άλλα υγρά γλυκαντικά.
Τα αλεσμένα αμύγδαλα μπορούν να αντικατασταθούν από όποιο άλλο ωμό, ανάλατο ξηρό καρπό θέλουμε.
Προτείνω για τη συγκεκριμένη συνταγή να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για να παραμείνει αφράτη η υφή αυτού του εορταστικού κέικ.

https://www.madameginger.com/

KOYZINA

Θα σας είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν περίμενα ότι αυτή η συνταγή θα βγει τόσο νόστιμη, με βαθειά umami γεύση και με τόσες διαφορετικές υφές. Περίμενα ότι θα είναι μία εντυπωσιακή, εύκολη και super healthy συνταγή, αλλά τόση νοστιμιά δεν θα μπορούσα να την έχω προβλέψει.

Λάχανο δηλαδή σε χοντρές φέτες, μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο, ταχίνι Real & Honest, με τα λεμόνια του και τα σκόρδα του, ψήνεται άργα στον φούρνο για να καρβουνιάσουν σε κάποια σημεία, σε άλλα να λιώσουν και στο κέντρο να μείνει ελαφρώς τραγανό. Αν είσαι από αυτούς που απεχθάνονται την μυρωδιά του λάχανου, μην φοβηθείς. Αυτή η συνταγή θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για το παρεξηγημένο αυτό λαχανικό, το οποίο αν θες την προσωπική μου άποψη πιστεύω ότι είναι το νέο κουνουπίδι και θα το ακούμε συχνά από εδώ και πέρα σε συνταγές και μενού εστιατορίων. Τα steaks συνοδεύονται απαραίτητα από την αρωματική σάλτσα με βάση το ταχίνι που σου έφτιαξα και έναν βελούδινο πουρέ πατάτας

Μερίδες: 6-7
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Τα steaks λάχανου διατηρούνται στο ψυγείο για 4-5 μέρες

Πλούσια σε Φυτικές Ίνες
Χαμηλή σε Κορεσμένα Λιπαρά
Χαμηλή σε Σάκχαρα
Υλικά για τα steaks λάχανου:
1 μικρό λάχανο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. Ταχίνι-Σησαμοβούτυρο Real & Honest
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την συνοδευτική σως και το σερβίρισμα:
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. Ταχίνι – Σησαμοβούτυρο Real & Honest
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ μάτσο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (προεραιτικά)
ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. φουντούκια ψημένα, ανάλατα
2-3 κ.σ. vegan παρμεζάνα ή παρμεζάνα ή άλλο τριμμένο, αλμυρό τυρί της επιλογής μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Ακουμπάμε το λάχανο σε ξύλο κοπής με το κοτσάνι να ακουμπάει κάτω. Κόβουμε κάθετες προς το κοτσάνι φέτες (βλ. σχετικό βίντεο) πάχους 2-3 εκ. (δύο δάχτυλα) και τις ακουμπάμε σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα.

2) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι Real & Honest, το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και απο τις δύο πλευρές και μοιράζουμε το μείγμα στα steaks και τα αλείφουμε καλά με ένα πινέλο και από τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε για 40-55 λεπτά, γυρίζοντας το ταψί (μπρος-πίσω) στην μέση του ψησίματος.

3) Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα σερβιρίσματος, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ταχίνι Real & Honest, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

4) Μόλις ψηθούν τα streaks σερβίρουμε αμέσως με σπασμένα φουντούκια, τριμμένο τυρί της επιλογής μας και σως ταχινιού. https://www.madameginger.com/syntages/syntages-mageirikis/laxanika/psita-steaks-lachanou-me-lachtaristi-saltsa-tachiniou/

KOYZINA

Κέικ καρότο με μηλίτη, ναι το ελαφρύ ποτό, και βελούδινη κρέμα τυριού! Ζουμερό, ελαφρώς υγρό και πεντανόστιμο! Είμαι σίγουρος ότι θα το αγαπήσεις! Πάμε να δούμε τη συνταγή!


Υλικά
250 γρ. καρότο τριμμένο
100 γρ. κόκκινο μήλο τριμμένο
330 γρ. αλεύρι γοχ
1,5 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ κανέλα
2 αυγά
120 γρ. ηλιέλαιο
120 γρ. μέλι
1 βανίλια σε σκόνη
300 γρ. μηλίτης
Για την κρέμα:
150 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γιαούρτι
30 γρ. μέλι

Εκτέλεση
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά, το ηλιέλαιο και το μέλι. Προσθέτουμε το καρότο και το μήλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανίλια και τα προσθέτουμε εναλλάξ με τον μηλίτη ανακατεύοντας κάθε φορά με μια σπάτουλα.

2.Μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

3.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις, για 65-70 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξερφορμάρουμε.

4.Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το τυρί, το γιαούρτι και το μέλι μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα και την απλώνουμε πάνω από το κέικ.

Εγώ στόλισα με λίγα μυρωδάτα άνθη που ομόρφυναν το κέικ μου αλλά έδωσαν και μια ιδιαίτερη κι φινετσάτη γεύση!

Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.https://mylittleworld.gr/

KOYZINA

Υλικά

4 αυγα,
50 γραμμαρια ζαχαρη,
200 ml γαλα φρεσκο,
220 ml σπορελαιο,
300 γραμμαρια αλευρι κοσκινισμενο,
1 βανιλια,
1 φακελακι μπεικιν,
4 κουταλιες της σουπας γεματες κακαο!

Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη!
Ριχνουμε το γαλα,το σπορελαιο, σιγα σιγα το αλευρι,το κακαο κοσκινισμενο και τελος την βανιλια!
Τοποθετουμε το μειγμα σε ταψι η τσερκι 30 νουμερο και το ψηνουμε στους 180 βαθμους προθερμασμενο αντιστασεις μεσαια σχαρα για 40 λεπτα αναλογα τον φουρνο!

ΣΙΡΟΠΙ:
2,5 ποτηρια νερου νερο,
2,5 ποτηρια νερου ζαχαρη
Βρασιμο 4 λεπτα!
Σιροπιαζουμε και τα δυο καυτα!

ΚΡΕΜΑ:
Χτυπαμε 500 γραμμαρια κρεμα γαλακτος πληρες σε σφιχτη σαντιγι!
Χτυπαμε.500 γραμμαρια τυρι κρεμα με 2 κουταλιες της σουπας νουτελλα σε σφιχτη σαντιγι!
Ενωνουμε και τα δυο μειγματα απαλα!
Τοποθετουμε την κρεμα πανω στο κρυο γλυκο και το Τοποθετουμε στο ψυγειο!
Αφου παγωσει.καλα φτιαχνουμε το...

ΓΛΑΣΟ:
250 γραμμαρια κουβερτουρα με 250 γραμμαρια κρεμα γαλακτος,
2 κουταλιες της σουπας νουτελλα ,2 κουταλιες της σουπας βουτυρο!
Ζεσταινουμε την κρεμα γαλακτος και την ριχνουμε στο μπολ που εχουμε σπασμενη μεσα την κουβερτουρα και την νουτελα!
Ανακατευουμε και Τοποθετουμε στην φωτια για 2 λεπτα ανακατευοντας την!
Οταν την κατεβασουμε προσθετουμε το βουτυρο και ανακατευουμε αφηνοντας το σε θερμοκρασια δωματιου 4 λεπτα!
Στην συνεχεια βγαζουμε το κρυο γλυκο απο το ψυγειο και την Τοποθετουμε πανω με προσοχη!
Τελος βαζουμε πανω στο γλασο νουτελα!!!

Συνταγή από κ. Tzeni Tsanaktsidou/https://mageirikhkaisuntages.blogspot.com/

KOYZINA

Σοκολατάκια με καραμελωμένο αμύγδαλο, τραγανά και πεντανόστιμα!

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ
Για το κροκάν:

110 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
12 γρ. βούτυρο
60 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα & θρυμματισμένα
Για τα σοκολατάκια:

200 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα
85 γρ. Κροκάν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη και την βρέχουμε με το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αλλάζει το χρώμα του.
Ετοιμάζουμε τη βανίλια και το βούτυρο και μόλις αποκτήσει καραμελέ χρώμα όλο (προσοχή να μην καεί), προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο, ανακατεύουμε μαζί και τα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει.
Αφού έχει στερεοποιηθεί με τα χέρια το κόβουμε σε κομμάτια και με τη βοήθεια του μούλτι το θρυμματίζουμε.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα, προσθέτουμε το κροκάν και ανακατεύουμε.
Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές από το κροκάν και γεμίζουμε ατομικές θήκες ή σε λαδόκολλα δημιουργούμε κύκλους.
Τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τις θήκες ή τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το paxxi.gr

KOYZINA

Μπαχαρικά, εκλεκτό μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ είναι τα βασικά υλικά που θα χρειαστείς για να δημιουργήσεις τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.

Η ζαχαροπλαστική δεν είναι το καλύτερο μου γιατί θέλει ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών και δεν επιτρέπει τους πειραματισμούς κατά την εκτέλεση των γλυκών. Όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τα αγόραζα πάντα από συγκεκριμένα ζαχαροπλαστεία ή τιμούσα την πιατέλα με τα μελομακάρονα της μαμάς.

Ένα βράδυ επιστρέφοντας από το γραφείο μπήκα στην κουζίνα και τα υλικά που είχα στο ντουλάπι μου με παρακίνησαν να φτιάξω για πρώτη φορά στη ζωή μου μελομακάρονα.

Η αλήθεια είναι πως μπήκα στο πειρασμό λόγω της πρώτης ύλης για να πειραματιστώ με το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων: πορτοκάλια από Λεωνίδιο, μέλι ενός φίλου παραγωγού από τη Βόρεια Εύβοια, καρύδια από την Αγόριανη και ελαιόλαδο από την Καλαμάτα. Με τόσα αγνά υλικά αποφάσισα να φτιάξω μελομακάρονα με μπόλικο σιρόπι και την κλασσική συνταγή της γιαγιάς μου.

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο γευστικό που τα μελομακάρονα εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Φυσικά και τα έφτιαξα ξανά καθώς όλα τα υλικά που χρειάζεσαι για τη συγκεκριμένη συνταγή τα έχεις ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Μια μόνο επισήμανση: αν πρέπει να επενδύσεις σε ένα μόνο υλικό για τα μελομακάρονα αυτό είναι το μέλι.

Επίσης, μπορείς να έχεις την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών σου, όπως κι εγώ που έβαλα το μικρό μου να ασχοληθεί με το πλάσιμο της ζύμης, να κάνει τα δικά του στρογγυλά (aka μπουκίτσες) μελομακάρονα και να τρυπήσει το μείγμα με πιρουνάκι για να μπει από πάνω το σιρόπι.


Υλικά

1 ½ κούπα ελαιόλαδο
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ ζάχαρη
120 γρ χυμό πορτοκάλι
¼ κούπα κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
λίγο παραπάνω από το μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
μισό κουταλάκι γλυκού γλυκού γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Υλικά για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Εκτέλεση:

Ξεκίνησε πρώτα με το σιρόπι. Βάζεις όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνεις μέχρι βράσουν. Αποσύρεις από τη φωτιά και μέχρι να κρυώσει αρχίζεις να ετοιμάζεις τα μελομακάρονα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατατεύεις πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτεις τη μαγειρική σόδα και το μπέκιν πάουντερ. Τελευταίο προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις με το χέρι σου το μείγμα -όχι για πολύ ώρα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα. Μόλις έχεις μια ωραία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι πάμε στο επόμενο βήμα, το πλάσιμο.

Μπορείς να τα πλάσεις είτε μακρόστενα, είτε μικρές μπουκίτσες για να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα. Τοποθετούμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί, στο οποίο πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Έπειτα με το πιρούνι τρυπάμε από πάνω τα μελομακάρονα.

Τα ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο και τα βγάζουμε μόλις δούμε πως έχουν πάρει χρώμα.

Το μέλωμα γίνεται με δύο τρόπους: Είτε θα αφαιρέσεις τη λαδόκολλα από το ταψί και θα περιχύσεις το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα, είτε θα βάζεις τα μελομακάρονα έναν ένα στην κατσαρόλα που έχεις το σιρόπι θα τα αναποδογυρίζεις για να πάει παντού και μετά θα τα μεταφέρεις στην πιατέλα.

Αν ακολουθήσεις τον πρώτο τρόπο, άφησε για 20 λεπτά τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί και γύρισε τα για να πάει παντού το σιρόπι και έπειτα τα μεταφέρεις σε μια μεγάλη πιατέλα.

Τέλος προσθέτεις από πάνω μπόλικο τριμμένο καρύδι!

Extra tips: Αν θέλεις να έχουν περισσότερη ένταση σε μπαχαρικά πρόσθεσε παραπάνω ποσότητα. Το ίδιο και αν επιθυμείς να έχουν μεγαλύτερη μυρωδιά πορτοκαλιού -καλύτερα να βάλεις λίγο παραπάνω ξύσμα και όχι χυμό γιατί είναι ήδη αρκετή η ποσότητα.

Μπορείς να λιώσεις κουβερτούρα και να περιχύσεις σε μερικά μελομακάρονα έτσι ώστε να φτιάξεις και σοκολατένια.https://www.bovary.gr/

KOYZINA

Αυτός ο κορμός με κάστανα και επικάλυψη από λευκή σοκολάτα είναι μία απολαυστική πρόταση για επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι. Φτιάχνουμε σοκολατένιο παντεσπάνι, σοκολατένια γέμιση συνδυασμένη με κάστανο και με σοκολάτα πιο εύκολα από πότε με τη ΓΙΩΤΗΣ.
Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 60'
Χρόνος μαγειρέματος: 25'
Έτοιμο σε: 1:25'
Υλικά
Για το παντεσπάνι
¾ φλιτζανιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
¼ φλιτζάνι Κακάο ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένο
2 καψουλάκια βανίλιες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
125 γρ. Κουβερτούρα 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ λιωμένη σε μπεν μαρί
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
Για την επικάλυψη
200γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
200 γρ. τυρί κρέμα
1 κουτί ΓΙΩΤΗΣ Crème
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κάτι άλλο γιορτινό για ντεκόρ
Διαδικασία
1. Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 175°C. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάμε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Ρυθμίζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ λίγο λίγο, εναλλάξ με το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
2. Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25x35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
3. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και στρώνουμε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνουμε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνουμε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.
4. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Βάζουμε την Κουβερτούρα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, λιωμένη σε μπεν μαρί, σε μπολ και ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
5. Στο μεταξύ λιώνουμε στο μούλτι τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιούμε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
6. Ετοιμάζουμε και την επικάλυψη του κορμού: Λιώνουμε τη Λευκή Κουβερτούρα Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα. Χτυπάμε το ΓΙΩΤΗΣ Crème μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε το μίγμα της λευκής σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
7. Ανοίγουμε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το τυλίγουμε ξανά σε ρολό και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Καλύπτουμε το ρολό με τη λευκή σοκολάτα και με ένα πιρούνι δημιουργούμε κατά μήκος του γραμμές.
8. Διακοσμούμε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνουμε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρουμε.https://olivemagazine.gr/

KOYZINA

Βασιλόπιτα – κέικ
Αφράτη, εύκολη και άκρως γευστική

Υλικά
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αβγά
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού ζεστό γάλα
1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/4 φλ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά σε φέτες
Εκτέλεση
Βήμα 1
Λαδώστε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίξτε στο μπολ το μπέικιν πάουντερ και το γάλα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό λεμονιού και τη μαγειρική σόδα, και ανακατέψτε και πάλι. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα.
Βήμα 3
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρέστε και γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς πάνω από το κέικ και επιστρέψτε τη φόρμα στο φούρνο συνεχίζοντας το ψήσιμο για 20 έως 30 επιπλέον λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ. Μπορείτε να πασπαλίσετε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.
Βήμα 4
Μην ξεχάσετε το φλουρί!

https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Από πού ξεκίνησε το έθιμο - Ποιος ο συμβολισμός για το φρουρί

Δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Ελλάδα που το βράδυ της Πρωτοχρονιάς να μην κόψει την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Πόσα, όμως, γνωρίζετε για το έθιμο της βασιλόπιτας; Πώς ξεκίνησε η παράδοσή της, γιατί την κόβουμε, από πού πήρε το όνομά της, σε πόσες εκδοχές υπάρχει;

Η ιστορία που υποστηρίζει η λαϊκή παράδοση για τη βασιλόπιτα
Η λέξη βασιλόπιτα, λοιπόν, προέρχεται από τις λέξεις «βασιλεύς» και «πίτα», αλλά ερμηνεύτηκε εκ νέου ως η «πίτα του Βασιλείου», η οποία συνδέεται, βάσει της λαϊκής παράδοσης, με έναν θρύλο σχετικό με τον Βασίλειο της Καισάρειας. Σύμφωνα με μια ιστορία, ο Βασίλειος κάλεσε τους Ρωμαίους πολίτες της Καισάρειας να συγκεντρώσουν λύτρα για να σταματήσουν την πολιορκία της πόλης. Κάθε πολίτης έδινε ό,τι είχε σε χρυσάφι και κοσμήματα. Όταν συγκεντρώθηκαν τα λύτρα, ο εχθρός ήταν τόσο ντροπιασμένος από την πράξη της συλλογικής προσφοράς που διέκοψε την πολιορκία χωρίς να εισπράξει τίποτα από τα λύτρα που είχαν συγκεντρωθεί.

Στη συνέχεια, ο Βασίλειος ανέλαβε να επιστρέψει τα αντικείμενα πίσω, αλλά δεν είχε τρόπο να μάθει ποια αντικείμενα ανήκαν σε ποια οικογένεια. Έτσι, έβαλε τα κοσμήματα σε καρβέλια ψωμιού που έψησε και μοίρασε τα ψωμιά στην πόλη. Και από θαύμα κάθε πολίτης έλαβε το ακριβές μερίδιο που είχε συνεισφέρει. Σε ορισμένες αφηγήσεις ο αρχηγός της φυλής που πολιορκεί αντικαθίσταται από έναν κακό αυτοκράτορα που επιβάλλει φόρο ή η ιστορία αφορά απλώς τον Βασίλειο που προσπαθεί να δώσει ελεημοσύνη στους φτωχούς χωρίς, όμως, να τους ντροπιάσει.

Τα είδη της βασιλόπιτας
Η βασιλόπιτα στη χώρα μας έχει τη μορφή κέικ, ψωμιού ή τσουρεκιού με ένα κρυμμένο νόμισμα, που κόβεται και σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς για τον εορτασμό της ζωής του Αγίου Βασιλείου. Μετά το ψήσιμο της βασιλόπιτας, μπαίνει ένα νόμισμα κρυφά από τον πάτο της και όταν κόβεται, το άτομο που θα βρει το νόμισμα λέγεται ότι θα έχει τύχη για τον υπόλοιπο χρόνο!

Η βασιλόπιτα, λοιπόν, μπορεί να γίνει από ποικιλία ζυμών, ανάλογα με την περιοχή, με σχεδόν κάθε οικογένεια να έχει τη δική της μοναδική συνταγή. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο βασικές παραλλαγές της βασιλόπιτας: η εκδοχή του κέικ και η εκδοχή της ζύμης τσουρέκι, που είναι ίδια με το πασχαλινό τσουρέκι αλλά σε μια διαφορετική μορφή, συνήθως στρογγυλή. Υπάρχει, βέβαια, και η πολίτικη βασιλόπιτα, μια παραδοσιακή και αρωματική συνταγή.

Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά η βασιλόπιτα σερβίρεται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποιοι την κόβουν και αργότερα μέσα στην ημέρα μετά το παραδοσιακό γεύμα της Πρωτοχρονιάς και την σερβίρουν μαζί με μελομακάρονα και παραδοσιακούς κουραμπιέδες! https://www.newsbeast.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.