Μαρτίου 24, 2019

KOYZINA

Eίναι το έδεσμα που …γνωρίζει μεγάλες δόξες στα σαρακοστιανά τραπέζια και όχι άδικα, καθώς εκτός από την πλούσια γεύση του, η υψηλή θρεπτική του αξία είναι εκείνη που τον καθιστά τον «βασιλιά» της εποχής!

Ο αγιορείτικος χαλβάς με ινδοκάρυδο είναι μια από εκείνες τις συνταγές που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με την απλότητα της παρασκευής και συγχρόνως με την πλούσια γεύση τους!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αγιορείτικο χαλβά με ινδοκάρυδο είναι:

4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1/2 βιτάμ
250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
150 γρ. ινδοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το βιτάμ. Προσθέτουμε κατόπιν το σιμιγδάλι σιγά – σιγά προσέχοντας να μην σβολιάσει καθώς ανακατεύουμε. Μόλις πήξει λίγο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μισό ινδοκάρυδο. Το ανακατεύουμε καλά και το αραδιάζουμε αμέσως σε ένα ταψί. Το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ινδοκάρυδο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε.

Πηγή: moanastiriaka

KOYZINA

 

Υλικά για 6 άτομα

2 πακέτα μπισκότα τύπου Oreo
1 συσκευασία τυρί κρέμα
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής
1 κρέμα γάλακτος (330ml) 35% πολύ καλά παγωμένη
2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
120 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Θρυμματίζετε αρχικά το ενάμισι πακέτο στο μούλτι.

Κρατάτε λίγο τρίμμα στην άκρη, λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με τα μπισκότα.

Στρώνετε το μείγμα ομοιόμορφα σε μια φόρμα διαμέτρου 15 εκ. και την τοποθετείτε στο ψυγείο.

Με ένα μίξερ χτυπάτε το τυρί, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το άνθος αραβοσίτου για 6 περίπου λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτετε το τρίμμα που έχετε κρατήσει και το ανακατεύετε απαλά να πάει παντού.

Στρώνετε το μείγμα πάνω από την βάση και παγώνετε καλά για 3 ώρες.

Σερβίρετε με τρίμμα μπισκότου ή με ολόκληρο μπισκότο σε κάθε μερίδα.

KOYZINA

 

Vegan ρόφημα με κουρκουμά και μπαχαρικά. Απογείωσε το πρωινό σου χαρίζοντας στον οργανισμό ευεξία και θρεπτικά συστατικά!

Υλικά
350 ml γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σας
1/4 κ.γλ. κουρκουμά
1/4 κ.γλ. κανέλα και λίγο επιπλέον κανέλα για το γαρνίρισμα
1/4 κ.γλ. τζίντζερ αποξηραμένο
1 κ.γλ. σιρόπι σφενδάμου

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε φυτικό γάλα της επιλογής μας. Ανακατεύουμε ελαφρώς με σύρμα.
Προσθέτουμε κουρκουμά, κανέλα, τζίντζερ και σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύουμε καλά.
Aνακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, ώστε να αφρίσει το γάλα.
Σερβίρουμε το ζεστό ρόφημα σε φλιτζάνια. Πασπαλίζουμε με κανέλα για το σερβίρισμα.

KOYZINA

 

Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε καρέ
225 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
5 αυγά μεγάλα χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
1/8 κ.γλ. κρεμόριο
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει χωρίς όμως να ακουμπάει τον πάτο του μπολ, λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε το μπολ από την φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι αμυγδάλου (δηλαδή αμυγδαλόψιχα τριμμένη σε ψιλή πούδρα στο μούλτι). Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους των αυγών, ανακατεύοντας με μαρίζ μετά από κάθε προσθήκη.

Στον κάδο του σταθερού μίξερ βάζουμε τα ασπράδια αυγών και το κρεμόριο και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά σε υψηλή. Είναι σημαντικό τα ασπράδια που χτυπάμε σε μαρέγκα χτυπηθούν καλά για να φουσκώσει το κέικ.

Όταν το μείγμα ασπρίσει, διπλασιαστεί σε όγκο και σχηματιστούν απαλές κορυφές, είναι έτοιμο. Ρίχνουμε σε 3 δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ σε κάθε δόση. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, το βάζουμε σε φόρμα για κέικ στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.

KOYZINA

Συστατικά
2 ½ φλ. αμύγδαλα, χωρίς αλάτι
1 κουταλιά αλεύρι
10 ασπράδια από μεγάλα αβγά
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα πατισερί
1 ½ φλ. γάλα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
5 κουταλιές ζάχαρη
5 κροκάδια από μεγάλα αβγά
3 κουταλιές κορν φλάουερ
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. βούτυρο ανάλατο
Για την επικάλυψη
1 ¼ φλ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνετε 2 στρογγυλά ταψιά, διαμέτρου 23 εκ., και καλύπτετε τη βάση τους με αντικολλητική λαδόκολλα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη λαδόκολλα. Στον κάδο ενός food processor με λεπίδα βάζετε τα αμύγδαλα, το αλεύρι και αλέθετε. Βάζετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα.

Βήμα 2
Βάζετε τα αμύγδαλα στα ασπράδια σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μην «ξεφουσκώσετε» πολύ τη μαρέγκα. Προσθέτετε τη βανίλια και ανακατεύετε ελαφρά. Μοιράζετε το μίγμα στα δυο ταψιά. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Τα κέικ δεν θα ψηλώσουν ιδιαίτερα, αλλά θα έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, περνάτε μια σπάτουλα γύρω-γύρω από το κέικ για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Βγάζετε τα κέικ σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 3
Φτιάχνετε την κρέμα πατισερί: Ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα να βράσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βήμα 4
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα κροκάδια με το κορν φλάουερ. Χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα να αναμιχθούν. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το μίγμα με το γάλα, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το προσθέτετε σιγά-σιγα στα αβγά, χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ σας, σε μέτρια ταχύτητα. Βάζετε τη βανίλια και μεταφέρετε το μίγμα σε καθαρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το μίγμα να πήξει και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Σε αυτό το στάδιο ανακατεύετε γρήγορα με ένα σύρμα για 1 λεπτό και κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να αναμιχθεί. Βάζετε την κρέμα σε ένα μπολ να κρυώσει. Καλύπτετε την επιφάνεια της κρέμας με πλαστική μεμβράνη για να μη δημιουργηθεί πέτσα ενώ κρυώνει. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Βήμα 5
Συναρμολογήστε τη νουγκατίνα: Με ένα μεγάλο μαχαίρι μοιράζετε τα δυο κέικ οριζοντίως (τα κέικ θα είναι λεπτά). Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο και αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη. Χτυπάτε λίγο την κρέμα με ένα σύρμα να αφρατέψει. Βάζετε ένα κομμάτι από το αμυγδαλένιο κέικ σε μια πιατέλα. Απλώνετε με μια σπάτουλα το 1/3 της κρέμας πατισερί. Επαναλάβετε άλλες δυο φορές. Τελειώνετε με το τέταρτο κομμάτι του κέικ. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να πήξει. Καλύπτετε το κέικ από πάνω και στα πλάγια.Βάζετε τη νουγκατίνα στο ψυγείο να παγώσει, τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη σερβίρετε.

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

3 μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 λεμόνι (χυμός)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ταχίνι
1/2 φλ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη νηστίσιμη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο στους 200° C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά.

Μάθετε όλα τα μυστικά για το ψήσιμο και κάπνισμα της μελιτζάνας για να γίνει η μελιτζανοσαλάτα σας τέλεια.

Τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τα φιστίκια (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα), το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να παγώσει και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φιστίκια Αιγίνης και περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

argiro.gr

KOYZINA

Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το κυδώνι σε μια δοκιμασμένη συνταγή που δίνεται χέρι χέρι από την μητέρα στην κόρη.

ΥΛΙΚΑ
1200 γρ κυδώνι
1 κιλό ζάχαρη
5 φλ. νερό (όχι πολύ μεγάλα)
χυμό ενός λεμονιού
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή βανίλια
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια ένα ένα και όχι όλα ταυτόχρονα γιατί μαυρίζουν και τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
Βάζουμε τα κυδώνια που κόβουμε σε νερό (με χυμό μισού λεμονιού) για να μην μαυρίσουν.
Στη συνέχεια βράζουμε τα κυδώνια για 5 λεπτά και όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να δέσει το γλυκό.
Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και αρμπαρόριζα ή βανίλια ενώ αν μας αρέσει προαιρετικά μπαίνουν και τα αμύγδαλα.

KOYZINA

Κλασική χωριάτικη μανιταρόπιτα. Τα λόγια και συστάσεις είναι περιττά, οι απανταχού μανιταρόφιλοι θα ξετρελαθούν!

ΥΛΙΚΑ
1 σφολιάτα
1/4 τριμμένο κασέρι
1/4 τριμμένο gouda
1/4 τριμμένο regato
1 μεγάλη κονσέρβα και μία μικρή μανιτάρια κομμένα σε φέτες
4 κρεμμύδια φρέσκα ή 1 ξερό
λίγο άνιθο
λευκό κρασί
1 κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σ' ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε με ελάχιστο λάδι 4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή για ελαφρύτερη γεύση 1 μεγάλοξερό κρεμμύδι), προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να βγάλει όλα του τα υγρά, σβήνουμε μ' ένα ποτηράκι λευκό κρασί και αφού εξατμισθεί εντελώς , προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και τον άνιθο.(το μίγμα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό απο υγρά)
Στρώνουμε σε έλαχιστα λαδωμένο ταψί (με πινέλο) ΕΝΑ φύλλο σφολιάτας , τα τριμμένα τυριά , το μίγμα με τα μανιτάρια και την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει στο πλάι τα φύλλα και ψηθεί καλά το φύλλο απο κάτω (στους 180 C στον αέρα για 45 λεπτά).
Σημειώσεις συνταγής
Στη συγκεκριμένη παραλλαγή δε βάζουμε φύλλο από πάνω, παρά αφήνουμε ξεσκέπαστη την πίτα από πάνω. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν πίτσα.

KOYZINA

 

Πορτοκαλόπιτα έχεις φτιάξει ποτέ; Με αυτή τη συνταγή την έχεις στο... τσεπάκι σου
Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του τέλειου χειμωνιάτικου -και όχι μόνο- γλυκίσματος που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, παρότι δεν έχει σοκολάτα!!!!

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιούρτι 2%
4 αυγά
2 βανίλιες
4 κουταλάκια του τσαγιού baking powder
Ξύσμα από 1 ½ μεγάλο πορτοκάλι

Για το σιρόπι

2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 ½ μεγάλο πορτοκάλι
Διάβασε επίσης: 6 ανεκτίμητες συμβουλές για να μαγειρεύεις σαν επαγγελματίας σεφ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε το φύλλο από την συσκευασία, το χωρίζουμε σε μονά ή διπλά φύλλα και το αφήνουμε να ξεραθεί τουλάχιστον για μισή ώρα.
Ακόμα καλύτερα να το αφήσετε από το προηγούμενο βράδυ.
Αφού έχει στεγνώσει το φύλλο το κόβουμε σε κομμάτια με το χέρι.
Το μέγεθός τους πρέπει να είναι σε μέγεθος ευρώ ίσως και μικρότερα.
Χτυπάμε όλα τα υλικά για την πίτα και στο τέλος προσθέτουμε το τριμμένο φύλλο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά το φύλο.
Ανακατεύουμε καλά για να μην μείνουν μάζες ζύμης.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.
Στα 30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Είναι έτοιμη όταν βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγεί στεγνό.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 20 λεπτά περίπου
Με καυτό το σιρόπι βρέχουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα.
Την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να κρυώσει και να πιεί το σιρόπι.
Καλή επιτυχία

www.livetobake.gr

KOYZINA

Λαχταριστά πατατοπιτάκια με ζύμη-έκπληξη: Μια λιχουδιά για όλες τις ώρες
Η ζύμη αυτή μαζί την αγαπημένη πατάτα ταιριάζουν φούστα-μπλούζα.Υλικά για 36 κομμάτια

Για την ζύμη:

1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι

Αλεύρι όσο πάρει για να βγει αφράτη η ζύμη

Για την γέμιση :

4 πατάτες βρασμενες και λιωμένες με το πιρούνι

1/2 κιλό φέτα

2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Δυόσμο ξερό

Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

2 αυγά

Λίγο Αλάτι

Πιπέρι

1 αυγό (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη ξεκινώντας πρώτα από τα υγρά (νερό,λάδι,ξύδι) έπειτα ρίχνω μέσα τα στερεα (αλάτι,ζάχαρη και αλεύρι όσο χρειαστεί) η ζύμη μας θέλουμε να είναι αφρατη. Την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Βράζουμε και λιωνουμε τις πατάτες. Θρυμματιζουμε την φέτα και ψιλοκοβουμε τα υλικά(κρεμμύδι, φρ.κρεμμυδάκια, άνηθο) τα ρίχνουμε μέσα στις πατάτες, προσθέτουμε τον ξερό δυοσμο, αλάτι πιπέρι και τα 2 αβγά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και με ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους,βάζουμε στην μέση λίγη από την γέμιση μας,κλεινουμε διπλωνοντας το φύλλο μας και με τη βοήθεια ενός πιρουνιου πατάμε ελαφρώς τις άκρες να ενωθούν και να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Τρυπάμε λίγο τη ζύμη στο πάνω μέρος και τοποθετούμε σε ταψί με λαδοκολλα
Αλείφουμε με αυγό τα πιτακια μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδισουν.
Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή