Ιανουαρίου 20, 2019

KOYZINA

Υλικά 

120 γρ. αλεύρι ολικής
100 γρ. βρώμη αλεσμένη
100 γρ. καρύδι
120 γρ. ζάχαρη καρύδας
150 γρ. πουρές μήλου
120 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού+1 1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

για το σιρόπι:
120 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη βρώμη, το καρύδι και τα μπαχαρικά. Βάζω τον πουρέ μήλου σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλυθεί. Ρίχνω και το λάδι, αφού αποσύρω από τη φωτιά κι ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν βάζω στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά και προσθέτω το μείγμα του τηγανιού. Τα χτυπώ λίγο. Έπειτα ρίχνω τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχω από πριν προσθέσει τη σόδα (κι έχει φουσκώσει). Χτυπώ ξανά. Λαδώνω μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι, αδειάζω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40-45′. Βγάζω το γλυκό να κρυώσει. Τέλος σε ένα κατσαρολάκι βράζω την ζάχαρη με το νερό για λίγα λεπτά για να φτιάξω το σιρόπι. Περιχύνω στην κρύα καρυδόπιτα το καυτό σιρόπι και κάνω υπομονή να το ρουφήξει για να την περιποιηθώ αναλόγως! Καλή σας απόλαυση!

Σημ. Μπορείτε να φτιάξετε μια κρέμα από κάσιους για να στολίσετε την καρυδόπιτά σας. Απλά μουλιάστε λίγα κάσιους σε ζεστό νερό για 1 ώρα.

Κατόπιν χτυπήστε τα στο μπλέντερ με λίγο σιρόπι αγαύης, λίγο νερό (για να μην είναι πολύ πηχτό) και κανελογαρίφαλο.

Με ένα πηρούνι «ζωγραφίστε» το γλυκάκι σας και πασπαλίστε με χοντροκοπανισμένο καρύδι. Και σκέτη πάντως είναι απίθανη.

Τέλος για τους πολύ μερακλήδες υπάρχει και η συνοδεία με μία μπάλα παγωτό!

https://theveggiesisters.gr

KOYZINA

Τα παλληκάρια ή φωτοπάπουδα ή φωτοκόλυβα ή ψαροκόλυβα, είναι ένα πιάτο που περιέχει όσα όσπρια έχουμε στο σπίτι, καθώς επίσης και σιτάρι και καλαμπόκι, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και είναι υψηλής θρεπτικής αξίας!

Την παραμονή των Θεοφανείων σε πολλά χωριά της Ανατολικής Κρήτης συνηθίζουν να φτιάχνουν παλληκάρια ή φωτοκόλυβα.

Τα φωτοκόλυβα είναι συνήθως μια σαλάτα ή μια σούπα οσπρίων και σιταριού την οποία έφτιαχναν οι άνθρωποι της υπαίθρου και την κατανάλωναν τη συγκεκριμένη νηστίσιμη ημέρα. Από το ίδιο φαγητό έδιναν και στα ζώα τους.

Σύμφωνα με την παράδοση το βράδυ εκείνο είναι ανοικτοί οι ουρανοί και τα ζώα έχουν ανθρώπινη λαλιά. Έτσι τα καλόπιαναν για να μην κάνουν παράπονα στον Θεό, για να μη καταγγείλουν ότι δεν τα περιποιούνται οι άνθρωποι. Από αυτό το πολύσπορο φαγητό σκορπούσαν και στα χωράφια για να φάνε τα αγριοπούλια και να μη καταφύγουν πεινασμένα στους σπόρους που είχαν σπείρει και δεν είχαν ακόμη φυτρώσει.

Τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε φωτοκόλυβα

50 gr σιτάρι
50 gr ρεβύθια
50 gr φασόλια άσπρα
50 gr φασολάκια μαυρομάτικα
50 gr φακές
50 gr φάβα
αλάτι

Για το ντρέσινγκ:

125 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
50 ml βαλσάμικο ξύδι
60 ml χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
30 ml χυμό λεμονιού
30 ml κοινό ξύδι από σταφύλι
30 ml μουστάρδα καλής ποιότητας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Επιπλέον στο σερβίρισμα:

2-3 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο (3-4 κλαράκια χωρίς τα κοτσάνια)
5 κουταλιές σπόρια ροδιού
προαιρετικά, λίγη ρόκα

Πως τα φτιάχνουμε:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο νερό τα άσπρα φασόλια, τα ρεβύθια και το σιτάρι σε χωριστά μπολ. Την επόμενη μέρα βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να σκάει. Επίσης βάζουμε τα ρεβύθια (σε κρύο νερό ) και, όταν βράσουν περίπου μισή ώρα, προσθέτουμε τα άσπρα φασόλια. Μετά από άλλο ένα μισάωρο προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια (που βράζουν πιο εύκολα) και αφήνουμε το μείγμα να βράζει μέχρι όλα τα όσπρια να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και να χυλώσουν. Σουρώνουμε τα όσπρια και το σιτάρι, τα ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα και τα αλατίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε σέικερ ή γυάλινο βάζο κτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σπόρια ροδιού. Σερβίρουμε. Ακόμη και αν μείνει για λίγες ώρες, είναι πολύ νόστιμη.

KOYZINA

Το κακάο είναι δώρο στην ανθρωπότητα, ειδικά τώρα που κάνει κρύο. Με τους παρακάτω τρόπους θα βρεις την ιδανική συνταγή για σένα!

# Παραδοσιακό και κλασικό

Σε μία μεγάλη κούπα (ή μπρίκι) βάλε γάλα μέχρι να είναι περίπου 3/4 γεμάτη και πρόσθεσε 2 κουτάλια του γλυκού κακάο μαγειρικής και 3-4 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά με ένα κουτάλι, προσπαθώντας να “σπας” τους σβώλους κακάο στα τοιχώματα της κούπας.

Μη φοβάσαι αν κάποιοι σβώλοι παραμείνουν, θα λιώσουν καθώς θα ζεσταίνεται το γάλα. Αν χρησιμοποίησες κούπα, βάλε το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου μισό με ένα λεπτό σε υψηλή τάση.

Αν προτίμησες μπρίκι, ψήσε το γάλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να είναι όσο ζεστό επιθυμείς. Σε κάθε περίπτωση, ανακάτεψε το μία ακόμα φορά και μπορείς να το απολαύσεις όπως πρέπει!

# Πικάντικο και εξωτικό

Με τον ίδιο τρόπο όπως στην κλασική συνταγή, βάλε το γάλα και το κακάο σε μια κούπα. Πρόσθεσε 3-4 κουτάλια του γλυκού μαύρη ή καστανή ζάχαρη, λίγη κανέλα και ελάχιστο πιπέρι καγιέν. Αν σου αρέσει πολύ, μπορείς να προσθέσεις και λίγο ginger. Ζέστανε το κακάο σου όπως το κλασικό, ανακάτεψε άλλη μία φορά και απόλαυσε… υπεύθυνα!

# Vegan και μυρωδάτο

Γέμισε μέχρι τα 3/4 την κούπα ή το μπρίκι σου με γάλα σόγιας (ιδανικά βανίλιας αλλά και με γεύση σοκολάτας ή κλασικό, αν προτιμάς), αμυγδάλου ή φουντουκιού και πρόσθεσε 2 κουτάλια του γλυκού κακάο μαγειρικής και 2-4 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου. Ζέστανε με τον ίδιο τρόπο όπως το κλασικό, ανακάτεψε και θα απολαύσεις έχεις το τέλειο ρόφημα!

# Irish cocoa

Ακολούθησε όλα τα βήματα που δίνω στο παραδοσιακό κακάο, αλλά τώρα μπορείς να προσθέσεις στην κούπα σου ένα σφηνάκι από το αγαπημένο σου ρούμι ή λικέρ. Ζέστανε, ανακάτεψε και απόλαυσε υπεύθυνα…

Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις κάθε συνταγή όπως είναι, αλλά μη φοβηθείς να τις προσαρμόσεις στο γούστο και τη διάθεσή σου για να δημιουργήσεις τη μία, υπέρτατη κούπα κακάο για σένα!

KOYZINA

Υλικά
200 γρ (24 τμχ) μπισκότα τύπου πτι-μπερ
Για την κρέμα τυριού:

250 γρ μασκαρπόνε ή γλυκιά μυζήθρα
100 γρ άχνη ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα πραλίνα:

200 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ πραλίνα φουντουκιού
Γαρνίρισμα:

Τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση
Στρώνω τη βάση του πυρέξ 21x28 εκ (ή ταψιού) με μπισκότα να την καλύπτουν όλη (αν χρειαστεί κόβω κάποια μπισκότα).
Με το μίξερ χτυπάω το μασκαρπόνε, την άχνη και την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν.
Απλώνω το μισό μείγμα πάνω στα μπισκότα.
Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (όχι πάνω από 7 λεπτά), προσθέτω την πραλίνα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ (να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του).
Ρίχνω κι από αυτό τη μισή δόση πάνω στην κρέμα τυριού να την καλύψει.
Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά μπισκότα – κρέμα τυριού – κρέμα πραλίνας. 
Γαρνίρω τριμμένη κουβερτούρα, σκεπάζω με μεμβράνη το σκεύος και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να κρυώσει.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

KOYZINA

Η τάρτα με παντζάρι δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο, η αλήθεια να λέγεται!

Όμως η συγκεκριμένη συνταγή μας έβάλε στον πειρασμό να τη φτιάξουμε, να τη δοκιμάσουμε και να την προτείνουμε!

Υλικά 

320 γρ. κατεψυγμένη ζύμη σφολιάτας (που την έχουμε ξεπαγώσει)

60 γρ. τυρί cheddar τριμμένο

540 γρ. παντζάρια βρασμένα (συσκευασμένα)

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

Λίγο φρέσκο θυμάρι

80 ml. ξύδι βαλσάμικο

80 ml. μέλι

Αλάτι

Πιπέρι

100 γρ. κατσικίσιο τυρί

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τη ζύμη (που προηγουμένως έχουμε ξεπαγώσει καλά) και απλώνουμε στη μισή επιφάνεια το τριμμένο cheddar αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών περιμετρικά.

Τη διπλώνουμε στη μέση, πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν και ανοίγουμε με τον πλάστη.

Τη διπλώνουμε ξανά μία φορά στη μέση και ακόμη μία.

Τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα παντζάρια (κομμένα στα δύο) και το θυμάρι.

Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το μέλι, το βαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις ξεκινήσουν να βράζουν, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και περιμένουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο ελάχιστο (θα δημιουργηθεί ένα γλάσο).

Tip: Αν τα υγρά που θα μείνουν στο μείγμα είναι αρκετά, η ζύμη θα τα απορροφήσει και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Τα τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα με τη στρογγυλή πλευρά να ακουμπάει τη βάση της.

Ανοίγουμε τη ζύμη και καλύπτουμε τα παντζάρια, πιέζοντας τις άκρες προς τα κάτω.

Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Μόλις τη βγάλουμε την αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να κρυώσει και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

KOYZINA

Υλικά 
500 γρ. ρύζι καρολίνα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι μαιντανός
1 ματσάκι μάραθος
λίγη καυκαλήθρα
3 σκελίδες σκόρδο
8 κ.σ. ελαιόλαδο
4 1/2 ποτήρια βραστό νερό
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβω όλα τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και λιώνω το σκόρδο. Στο ταψί ρίχνω το ρύζι, το βραστό νερό, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύω καλά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει μια κρούστα από τα μυρωδικά.

Το βγάζω από τον φούρνο και μετά από λίγα λεπτά κόβω σε κομμάτια. Προαιρετικά στίβω λίγο λεμονάκι από πάνω. 
Σημ. διατηρείται υπέροχα στο ψυγείο. Την επομένη τρώγεται παγωμένο!

KOYZINA

Η αγιορείτικη ψαρόσουπα, είναι ένα ξεχωριστό πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας και παράλληλα χαμηλής θερμιδικής απόδοσης.

Υλικά 

1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις αφαιρούμε. Σουρώνουμε τα ψάρια, τα αφαιρούμε και βάζουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.

Tip: Εάν σας αρέσουν τα καυτερά πιάτα μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή ακόμα και κόκκινο πιπέρι καγιέν. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: monastiriaka.gr

KOYZINA

Αρωματική κρέμα με επικάλυψη καραμέλας που θα σας ενθουσιάσει

Υλικά για 12 άτομα

Για την καραμέλα

12 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
Για την κρέμα

750 ml γάλα
100 γραμμάρια λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη και λιωμένη
150 γραμμάρια ζάχαρη
5 αυγά
λιγότερο από 1 γραμμάριο κρόκος Κοζάνης
Εκτέλεση

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί με 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο και λείο, ανακατεύουμε το γάλα, τον κρόκο Κοζάνης και βάζουμε στη φωτιά μέχρι να βράσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
Όταν ασπρίσουν, ανακατεύουμε σιγά-σιγά το γάλα μέσα στα αυγά, χτυπώντας τα με ένα σύρμα.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι, κάνουμε καραμέλα με τη ζάχαρη και 12 κουταλιές της σούπας νερό.
Μοιράζουμε την καραμέλα σε 12 μπολάκια, τα γεμίζουμε με την κρέμα και σε μπεν μαρί, ψήνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά.
Βγάζουμε τα μπολάκια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε πιάτα σερβιρίσματος.

KOYZINA

Θα χρειαστείς
50γρ. βούτυρο + λίγο για το σκεύος

40γρ. αλεύρι

30γρ. τρίμμα καρύδας

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

40γρ. ζάχαρη

2 αυγά

300ml. κρέμα γάλακτος

2 κουβερτούρες Nestlé

Οδηγίες
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.Αφήνεις το βούτυρο να μαλακώσει, προσθέτεις το αλεύρι, το τρίμμα καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αυγό και ανακατεύεις.

Σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, βάζεις 4 στρογγυλά ατομικά τσέρκια και μοιράζεις το μίγμα ισομερώς. Ψήνεις για 7 λεπτά.

Άφησε το να κρυώσει για 10-15 λεπτά.Ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μια βράση και την ρίχνεις στην τεμαχισμένη κουβερτούρα πραλίνα. Άφησε για 5’ και στη συνέχεια ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθέτησε τη στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Κόψε τις μπανάνες σε ροδέλες, τοποθέτησε τις πάνω από το ψημένο μπισκότο/βάση και από πάνω περίχυσε με τη γκανάς σοκολάτας. Τοποθέτησε στο ψυγείο για 1 ώρα και στη συνέχεια σέρβιρε.

nestlenoiazomai.gr

KOYZINA

Σήμερα θα φτιάξουμε μια απλή κ πεντανόστιμη μους με γεύση σοκολάτα μπανάνα! Με λίγα αγνά υλικά θα δημιουργήσουμε ένα υπέροχο γλυκάκι

Υλικά
2 ώριμες μπανάνες (200 γρ.)
1/2 φλ. σοκολατούχο γάλα (σόγιας/αμυγδάλου)
2 1/2 κ.σ. σπόροι chia
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1/2 κ.σ. κακάο
1/2 κ.σ. καφές στιγμιαίος

Εκτέλεση
Βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ κ τα πολτοποιώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Μοιράζω σε 2 ποτηράκια, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο κ τα βάζω στο ψυγείο για 6 ώρες ώσπου να δράσουν οι σπόροι chia κ να πήξουν την κρέμα.

theveggiesisters.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή