Ιανουαρίου 18, 2022

KOYZINA

Αλμυρή καραμέλα και Χριστούγεννα πάνε μαζί. Αυτό το γλυκάκι θα νοστιμίσει τις φετινές γιορτές με τον πιο αλμυρό τρόπο.


Συστατικά
150 γρ. ανάλατο βούτυρο
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
500 γρ. καστανή ζάχαρη
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
250 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη
Τρόπος Μαγειρέματος
Σε μία ζεστή κατσαρόλα, αναμειγνύεις το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη, δημιουργώντας ένα “δεμένο” μείγμα. Θα σου πάρει περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.
Προσθέτεις το αλάτι και τη λευκή σοκολάτα, ανακατεύεις και συνεχίζεις να βράζεις για ακόμα 10 λεπτά.
Περιχύνεις το μείγμα σου σε μία οριζόντια φόρμα και το μεταφέρεις στο ψυγείο για 3 ώρες.
Κόβεις σε κομμάτια και απολαμβάνεις.

https://www.tlife.gr/

KOYZINA

Εύκολη, νόστιμη αλλά και νηστίσιμη, ιδανική συνταγή και για τους χορτοφάγους.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

300γρ. ταχίνι
300γρ. ζάχαρη
350γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400γρ. αλεύρι φαρίνα
30γρ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ γαρίφαλο
1 κ.γ κανέλα
Εκτέλεση

Ξεκίνα να χτυπάς το ταχίνι με τη ζάχαρη στο μίξερ. Πρέπει να αναμειχθούν καλά οπότε θα χρειαστείς ένα 10λεπτο για να χτυπηθούν καλά μαζί. Αφού γίνει ένα ωραίο μείγμα, ρίξε τον χυμό από πορτοκάλι και ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα καλά.

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν, το γαρίφαλο,την κανέλα και το αλάτι. Ξεκίνα να προσθέτεις σιγά σιγά στο μείγμα σου σε χαμηλή ταχύτητα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να γίνει σαν χυλός το μείγμα. Τέλος πρόσθεσε το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακάτεψε. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 στις αντιστάσεις. Έπειτα, χαμήλωσε στους 160 και ψήσε για άλλη μισή ώρα. Έτοιμη η ταχινόπιτα!

ediva.gr

KOYZINA

Είναι λίγο πιο εύκολο στην παρασκευή, αφού χρειάζεσαι μόνο ένα μπολ για να το φτιάξεις. Όσο για την υφή είναι πιο αφράτο και μοιάζει περισσότερο με κέικ και λιγότερο με brownie. Λίγα λόγια για τη συνταγή για σοκολατένιο κέικ με παντζάρι, χωρίς ζάχαρη

Έχω δοκιμάσει τη συνταγή και με ταχίνι και με αμυγδαλοβούτυρο και οι δύο εκδοχές είναι γευστικές και πεντανόστιμες. Παρ’ ολ’ αυτά η εκδοχή με το αμυγδαλοβούτυρο, όπως καταλαβαίνετε, έχει αυτή τη γεύση αμυγδάλου που για εμένα είναι αξεπέραστη. Το ταχίνι, όμως, βγαίνει κι αυτό πεντανόστιμο και είναι και πιο φτηνό υλικό σε σχέση με το αμυγδαλοβούτυρο.

Σχετικά με τα κομματάκια σοκολάτας. Επειδή δεν βρίσκεις σταγόνες σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο στο εμπόριο, αυτό που κάνω εγώ είναι ότι αγοράζω σοκολάτα από τα βιολογικά και την κόβω μόνη μου σε κομμάτια. Στη συνταγή προτείνω 70% κακάο και πάνω. Εγώ επιλέγω 85%.


Συνταγή για vegan μπισκότα βρώμης με κομματάκια σοκολάτας
Υλικά
½ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

2 κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας

2 κουτ. σούπας ωμό κακάο

2 βρασμένα παντζάρια, περασμένα από το Multi ώστε να γίνουν πουρές (περίπου 1 φλιτζ. αλεσμένο παντζάρι)

½ φλιτζ. ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο

1/3 φλιτζ. μέλι

2 αβγά

½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουτ. γλυκού bakingpowder

½ φλιτζ. κομματάκια σοκολάτας (70% κακάο και πάνω)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί 20 εκ. (μπορούμε και σε μεγαλύτερο, απλά θα βγει πιο λεπτό).

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το ταχίνι (ή το αμυγδαλοβούτυρο) με τα αβγά και το μέλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το κακάο και το αλεύρι καρύδας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Βάζουμε τη μαγειρική σόδα και το baking powder, καθώς και τον πουρέ από το βρασμένο παντζάρι και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Στο τέλος, ενσωματώνουμε τα κομματάκια σοκολάτας.

Ψήνουμε για 25-30’ και κάνουμε το γνωστό τεστ με την οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Βρες περισσότερες συνταγές στο bubblesandavocados.gr https://www.ladylike.gr/

KOYZINA

Χριστουγεννιάτικο κέικ σοκολάτας. Μία εύκολη συνταγή που ολοκληρώνεται με πεντανόστιμο γλάσο λευκής σοκολάτας.

Υλικά
225 γρ. βούτυρο

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

5 αυγά μεγάλα

225 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή

80 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη

50 γρ. αλεύρι

1 κοφτή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο

150 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

100 γρ. σοκολάτα λευκή

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα σε σχήμα στεφάνι.

Λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα ψιλοκομμένη σε πολύ χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5-8 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

Ενώνουμε το μείγμα των αυγών με τη σοκολάτα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζουμε το κέικ στη φόρμα και το ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε το γλάσο.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος σχεδόν μέχρι να βράσει. Την αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη και την σοκολάτα ψιλοκομμένη. Ρίχνουμε το γλάσο στο κέικ και στην συνέχεια το διακοσμούμε.https://www.ladylike.gr/

KOYZINA

τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά μας και όλα είναι έτοιμα για να γιορτάσουμε.

Ήδη κάνουμε σχέδια για το γιορτινό τραπέζι και παίρνουμε ιδέες για τα πιάτα και τα γλυκά που θα φτιάξουμε για να απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας. Τα γλυκά, ειδικότερα, έχουν την τιμητική τους. Παραδοσιακά ή και όχι, όλα είναι λαχταριστά και υπέροχα.

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το τσουρέκι! Είναι αφράτο, με υπέροχο άρωμα και ιδανικό σνακ που πάει τέλεια με το ζεστό μας ρόφημα. Είναι τέλειο για πρωινό αλλά και απογευματινό αλλά και σαν κέρασμα στους καλεσμένους μας.

Το γλυκό αυτό ψωμάκι είναι ακόμη πιο λαχταριστό όταν είναι γεμιστό με κάστανο και έχει επικάλυψη σοκολάτας.Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για σπιτικό τσουρέκι με κάστανο που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σου.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να το φτιάχνεις:

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαγιά:

63 γρ. (11/2 συσκευασία) φρέσκιας μαγιάς
½ κ.γ. ζάχαρη για τη μαγιά & επιπλέον για πασπάλισμα
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
2 κουταλιές από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε
Για τη ζύμη:

1.400 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. γλυκάνισο, βρασμένο σε 1 κούπα νερό
220 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
220 γρ. (1 κούπα) βούτυρο πρόβειο και κατσικίσιο
4 αυγά
½ κ.γ. κοπανισμένο μαχλέπι
½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:

250 γρ. βρασμένα κάστανα
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπες γάλα
Λίγη εσάνς βανίλιας ή 1 αμπούλα
Για επικάλυψη:

1 κρόκο διαλυμένο με 2 κουταλιές γάλα
½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
Για το γλασάρισμα:

200 γρ. λευκή σοκολάτα
50 γραμμάρια κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα
75 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να αρχίσει να φουσκώνει (περίπου 15 λεπτά).
Ταυτόχρονα βάζουμε τα βρασμένα κάστανα με το γάλα και τη ζάχαρη και τη βανίλια να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και λιώνουμε τα κάστανα στο μούλτι. Εάν δεν λιώνουν, ρίχνουμε λίγο από το γάλα που τα βράσαμε μέχρι να γίνει ένας πουρές.
Βράζουμε το νερό με το γλυκάνισο. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Έχουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά έτοιμα: ξύσμα λεμονιού, μαχλέπι, μαστίχα κοπανισμένα, αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε λεπτά φετάκια.
Κτυπάμε στο το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι για το τέλος.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα μέχρι να απορροφηθούν και ρίχνουμε το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το νερό από το γλυκάνισο (να είναι χλιαρό) και ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο μπολ ή στα χέρια. Εάν χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη ζυμώνουμε λίγο και τη διαιρούμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το χωρίσουμε σε τρία μέρη και με τον πλάστη ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 12 x 9 εκ.
Προσθέσουμε το κάστανο στη μία μεριά και το τυλίγουμε σε ρολό. Πιέσουμε τις άκρες να μη βγει η γέμιση. Συνεχίζουμε με τα αλλά δύο και τα τρία ρολάκια τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το τσουρέκι. Συνεχίζουμε με τα άλλα τρία. Τα τοποθετούμε σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν.
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και τα αλείβουμε με το αυγό. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα από πάνω.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και τοποθετούμε το ταψί στο κέντρο του φούρνου. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε πρώτα τη λευκή σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα περιχύνουμε με τη λευκή σοκολάτα.
Εάν θέλουμε διχρωμία, λιώνουμε και λίγη κουβερτούρα στο ίδιο μπολ με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος και με ένα κουτάλι κάνουμε σχέδια από πάνω.
Η συνταγή είναι από το kopiaste.info https://www.bovary.gr/l

KOYZINA

Υλικά
2 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. αλεσμένο τζίντζερ
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
3/4 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
1/4 κ. γλ. αλάτι
3/4 φλ. τσαγιού μαργαρίνη, μαλακωμένη
1 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
1 αβγό
1 κ. σ. νερό
1/4 φλ. τσαγιού μελάσα
2 κ. σ. λευκή ζάχαρη
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Κοσκινίστε το αλεύρι με το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τη μαργαρίνη και 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το αβγό και συνεχίστε το χτύπημα. Ανακατέψτε στο μείγμα το νερό και τη μελάσα και προσθέστε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι.
Βήμα 3
Πλάστε τη ζύμη σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και κυλίστε τα στις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Βήμα 4
Ψήστε για 8 με 10 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο και αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά πριν τα βγάλετε. Αποθήκευσε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

KOYZINA

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και ετοιμάζουμε ήδη απίθανες συνταγές.

Τα γλυκά κάθε είδους έχουν και φέτος την τιμητική τους. Κέικ, μπισκότα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, όλα είναι απολαυστικά.

Ένα γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι είναι το κέικ gingerbread. Είναι λαχταριστό και γιορτινό και ό,τι πρέπει για να μοσχοβολήσει το σπίτι Χριστούγεννα. Έχει μπαχαρικά, μέλι και πεντανόστιμο γλάσο από λεμόνι.

Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. baking powder
1 1/2 κ.γ. κανέλα
1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
Γλάσο λεμονιού

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
3 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής για κέικ gingerbread
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι, την τριμμένη κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το ξύσμα λεμονιού.
Στο μπολ του ηλεκτρικού σας μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τις ζάχαρες μέχρι να γίνει το μείγμα ελαφρύ και αφράτο (περίπου 2-3 ​​λεπτά).
Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας καλά. Προσθέτουμε το μέλι και χτυπάμε να ενωθούν καλά.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά σε τρεις δόσεις και το γάλα σε δύο δόσεις, εναλλάξ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και  με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που  τοποθετούμε στο κέντρο του κέικ.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Διακοσμούμε με γλάσο λεμονιού.
Γλάσο λεμονιού: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το γλάσο στο κέντρο του κέικ και απλώνουμε το με μια σπάτουλα.https://www.iefimerida.gr/

KOYZINA

 Συστατικά

4 αυγά
250 γρ. (μισό πακέτο) βούτυρο
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 κ. γλυκού σόδα μαγειρέματος
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα σε μορφή σκόνης
Ξύσμα ενός λεμονιού
Τρόπος Μαγειρέματος
Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Σε ένα μίξερ, χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 6 – 7 λεπτά, μέχρι να γίνει πολύ αφράτο.
Σιγά – σιγά, όσο συνεχίζεις να χτυπάς, προσθέτεις στο μείγμα τα αυγά.
Στη συνέχεια, προσθέτεις το γιαούρτι και μόλις ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα, προσθέτεις σιγά – σιγά και προσεκτικά το αλεύρι και τη σόδα μαγειρέματος.
Τέλος, ρίχνεις το ξύσμα από λεμόνι και το χυμό πορτοκαλιού. Μόλις η ζύμη αποκτήσει λεία υφή, σταματάς να τη χτυπάς στο μίξερ.
Πριν την αδειάσεις στη φόρμα για κέικ, ρίχνεις τα καρύδια.
Αδειάζεις το μείγμα ομοιόμορφα στη στρογγυλή φόρμα κέικ και ανακατεύεις για να “στρώσει”.
Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Πριν τη σερβίρεις, πρόσθεσε τυχαία το φλουρί.https://www.tlife.gr/

KOYZINA

Αυτό το εορταστικό κέικ είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα σου. Νόστιμο, αφράτο, με σπογγώδη υφή. Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο θαύμα στο γιορτινό σου τραπέζι!


Συστατικά
1 πακέτο ξηρή μαγιά (περίπου 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού)
1/4 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη σε κόκκους
1/3 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα ξινά κεράσια
1/4 του φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
1 μεγάλο κρόκο αυγού
2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
Σπρέι μαγειρικής

Τρόπος Μαγειρέματος
Αρχικά, ανακατεύεις τα τελευταία 4 υλικά σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνεις στην άκρη για 1 ώρα.
Στραγγίζεις τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και κρατάς τα φρούτα και 2 κουταλάκια λικέρ ξεχωριστά.
Στη συνέχεια, διαλύεις τη μαγιά και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη στο ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ και την αφήνεις για 5 λεπτά.
Ανακατεύεις 1/2 ποτήρι αλεύρι και τα υπόλοιπα 6 συστατικά (με το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με κρόκο αυγού) σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
Προσθέτεις το μείγμα της μαγιάς και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάς για 1 λεπτό.
Ανακατεύεις μέσα και τα μαριναρισμένα φρούτα, με 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, και το κουκουνάρι. Γυρίζεις τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνεις μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8 λεπτά) και προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι μια στο τόσο για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια.
Βάζεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και σκεπάζεις από πάνω.
Άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα.
Βάζεις τη ζύμη κάτω και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Χωρίζεις στη μέση, φτιάχνοντας δύο μπάλες και τις βάζεις σε δύο μπολ που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και τα αφήνεις να φουσκώσουν 1 ώρα.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Βάζεις τις δύο ζύμες στο φούρνο και ψήνεις για 30 λεπτά.
Μόλις το βγάλεις από το φούρνο και το αφήσεις να ξεκουραστεί, ανακατεύεις 2 κουταλάκια λικέρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και αλείφεις την κορυφή του κέικ.
Πασπαλίζεις ομοιόμορφα με τη ζάχαρη σε κόκκους.

KOYZINA

Νόστιμη και ζεστή, βάλσαμο για το χειμώνα

Υλικά
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 φλ. τσαγιού μάραθο, κομμένο σε κύβους
1 κ. σ. χυμό λεμονιού
4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ. γλ. ψιλό θαλασσινό αλάτι
1/4 κ. γλ μαύρο πιπέρι
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 φλ. τσαγιού κατσαρό λάχανο (kale), ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια και το μάραθο και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Βήμα 2
Ανεβάστε τη φωτιά σε μέτρια και στη συνέχεια προσθέστε το χυμό λεμονιού.
Βήμα 3
Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να πάρει μια απαλή βράση.
Βήμα 4
Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέστε τις πατάτες και σιγοβράστε ακάλυπτες για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 5
Προσθέστε το λάχανο και σιγοβράστε για 5 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

https://www.newsbeast.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.