Σεπτεμβρίου 24, 2020

KOYZINA

Μια νόστιμη και τραγανή πίτα που σίγουρα δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε.

Υλικά

Έτοιμη σφολιάτα για πίτες

500 γρ. μελιτζάνες

150 γρ. ζαμπόν

250 γρ καπνιστό τυρί (κομμένο σε φέτες)

100 γρ παρμεζάνα (τριμμένη)

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την απλώνουμε σε ένα ταψί. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα πρώτο στρώμα μελιτζάνας. Προσθέτουμε τα τυριά και το ζαμπόν συνεχίζοντας το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Όταν τελειώσουμε κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα ζύμης που περισσεύουν και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πηγή φωτογραφίας: www.ricettedalmondo.it, https://jenny.gr

KOYZINA

Σήμερα φτιάχνουμε ένα εξωτικό και λαχταριστό κέικ με μάνγκο και καρύδα.

Υλικά

300 ml γάλα καρύδας

80 ml λάδι

100 γρ. ζάχαρη

1 φακελάκι μαγιά

200 γρ αλεύρι

150 γραμμάρια τριμμένη καρύδα

1 μάνγκο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα το λάδι με το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη. Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και την καρύδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να επιτευχθεί μια λεία ζύμη χωρίς σβώλους.

Κόβουμε το μάνγκο σε μικρά κομμάτια και το προσθέστε στη ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια φόρμα για κέικ και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στο τέλος εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή φωτογραφίας: www.chefdehome.com https://jenny.gr/

KOYZINA

Γόπες στον φούρνο με ντοματένια «σάλτσα»

Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Ταπεινό, οικονομικό και πεντανόστιμο ψάρι, η γόπα γίνεται εξαιρετική στο τηγάνι, αλλά και στον φούρνο. Συνοδεύστε τες με βλίτα βραστά ή πατατοσαλάτα με ντοματίνια.

Υλικά
1 κιλό γόπες, καθαρισμένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 ώριμες ντομάτες,ψιλοκομμένες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με τον μαϊντανό και το μισό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια και γεμίζουμε με το μείγμα τις κοιλιές τους. Αραδιάζουμε τα ψάρια στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε με τη «σάλτσα» τα ψάρια. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

http://www.gastronomos.gr/

KOYZINA

Μια συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό χαλβά στο φούρνο με έντονο το άρωμα του πορτοκαλιού. Απολαύστε τον σκέτο ή συνοδεύστε τον με παγωτό ή γιαούρτι με μέλι για μια πανδαισία γεύσεων.

Υλικά
•115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•125 γρ. ζάχαρη άχνη
•125 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
•110 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια αλεσμένα στο multi
•2 κ.σ. μπέϊκιν πάουντερ
•3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
•2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
•4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
•2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•4 φλ. τσαγιού νερό
•1 στικ κανέλας
•1 φλούδα πορτοκαλιού


•50 ml χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε και στρώνετε λαδόχαρτο σε ένα τετράγωνο ταψί 23 ή 24 εκ.
2.Για το χαλβά: Χτυπήστε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, το σιμιγδάλι, τα αλεσμένα φουντούκια και το μπέϊκιν πάουντερ.
3.Χτυπάτε ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτετε και αυτά μαζί με το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν πλήρως.
4.Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο ταψί. Μόλις κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια.
5.Για το σιρόπι: Τοποθετείστε το νερό, τη ζάχαρη και τη κανέλα σε κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και αφήστε να βράσει το σιρόπι για 5-7 λεπτά από την ώρα που έλθει σε σημείο βρασμού. Κατεβάζετε από τη φωτιά και περιχύνετε με το καυτό σιρόπι το κρύο χαλβά. Προαιρετικά πριν τον σιροπιάσετε το πασπαλίζετε με θρυμματισμένα φουντούκια και αμύγδαλα και τον σερβίρετε με γιαούρτι και μέλι ή παγωτό.

sintayes.gr

KOYZINA

Είναι από τα must της παραγγελίας σε εστιατόριο μεξικάνικης κουζίνας κι αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, σημειώστε τα στην επόμενή σας εξόρμηση σε μεξικάνικο.
Enchiladas
Ουσιαστικά δεν είναι κάτι περισσότερο από τορτίγιες καλαμποκιού, οι οποίες έχουν γέμιση με λαχανικά, φασόλια, θαλασσινά, κρέας, τυρί ή… όλα αυτά μαζί. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η σάλτσα τσίλι που περιχύνουν, αν και μπορεί να βρείτε και σάλτσες με βάση το τυρί, κι έτσι έχουμε τις παραδοσιακές μεξικάνικες enchiladas, με ρίζες πίσω στην εποχή των Μάγια. Μπορείτε να τις απολαύσετε και για πρωινό και για κυρίως γεύμα, αναλόγως πόσο… γεμάτες θα τις προτιμήσετε.

 

Tostadas
Στο Μεξικό και στην νοτιοδυτική Αμερική, τα tostadas είναι ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί μόνο του και μάλιστα είναι πολύ οικολογικό και βιώσιμο. Ο λόγος είναι ότι παρασκευάζεται από μπαγιάτικες τορτίγιες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε tacos και αντί να πεταχτούν, αξιοποιούνται όπως τα μπαγιάτικο ψωμί που το χρησιμοποιούμε σε τοστ: τηγανίζονται σε λάδι μέχρι να ξαναπάρουν το χρυσαφένιο χρώμα τους και να ξαναγίνουν τραγανιστές. Στη συνέχεια, σερβίρονται είτε πολλές μαζί, είτε όχι, με διάφορες γαρνιτούρες, οι οποίες περιλαμβάνουν και πάλι τα frijoles, τυρί, θαλασσινά, κρέας και ceviche και συχνά συνοδεύουν κυρίως θαλασσινά και ζωμούς, όπως τα menudo, birria και pozole.


Chili con carne
Δεν γίνεται να σου αρέσει η μεξικάνικη κουζίνα και να μην αγαπάς τα πικάντικα φαγητά. Εν προκειμένω, η ονομασία τα λέει όλα, «τσίλι με κρέας» και πρόκειται για έναν πικάντικο ζωμό με πιπεριές τσίλι, μοσχαρίσιο συνήθως κιμά και προσθήκες όπως ντομάτα, φασόλια, σκόρδο, κρεμμύδι, κύμινο. Το πιάτο προέρχεται από βόρειο Μεξικό ή το νότιο Τέξας και μπορεί να αξιοποιηθεί ως συνοδευτικό, γαρνιτούρα σε κάποιο πιάτο ή να προστεθεί σε ζωμούς και σάλτσες. Υπάρχει και σε χορτοφαγική βερσιόν χωρίς τον κιμά, με τόφου, κινόα, πατάτες και άλλες εναλλακτικές, με την παρουσία πρωτεΐνης από τα φασόλια.

https://www.clickatlife.gr/

KOYZINA

Τα κοκ είναι ίσως από τα αγαπημένα ρετρό κεράσματα και ο κορυφαίο pastry chef μας δίνει την καλύτερη συνταγή, που είναι και σπιτική. Η εκδοχή αυτή είναι απείρως πιο απολαυστική.

ΥΛΙΚΑ
Γέμιση

• 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

• 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

• 80 γρ. ζάχαρη

• 1 αυγό

• 3 κρόκοι αυγών

• 40 γρ. κορν φλάουρ

Βάση

• 140 γρ. ζάχαρη

• 6 κρόκοι αυγών

• 6 ασπράδια αυγών

• 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

• 50 γρ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο

Σιρόπι

• 150 γρ. νερό

• 150 γρ. ζάχαρη

Γλάσο

• 250 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο ψιλοκομμένη

• 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

• 1 κ.γ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα και τα βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα. Μόλις χλιάνει τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2-3 ώρες.

Για την βάση

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ¾ της ζάχαρης με τους κρόκους έως ότου ασπρίσουν. Αδειάζουμε σε άλλο σκεύος και καθαρίζουμε τον κάδο και το σύρμα. Χτυπάμε εκεί την υπόλοιπη ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κορν φλάουρ. Στο τέλος ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα κορνέ με φαρδιά, στρογγυλή μύτη και φτιάχνουμε δίσκους διαμέτρου 5 εκ. πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12-15 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και με ένα πινέλο βρέχουμε τις βάσεις (από την επίπεδη πλευρά).

Για το γλάσο

Βράζουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε το μέλι, περιμένουμε για 2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να πήξει ελαφρώς το γλάσο και βουτάμε σε αυτό τις μισές βάσεις κοκ (από την κυρτή πλευρά τους).

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει. Τέλος, κολλάμε τις βάσεις ανά δύο με την κρέμα χρησιμοποιώντας μία σκέτη βάση και μία με γλάσο.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.steliosparliaros.gr

https://www.asist.gr/

KOYZINA

Τα βερίκοκα είναι τα πιο αρωματικά φρούτα του καλοκαιριού, που ο κορυφαίος pastry chef Στέλιος Παρλιάρος τα φτιάχνει λαχταριστό γλυκό. Μια υπέροχη, νόστιμη και εντυπωσιακή τάρτα

ΥΛΙΚΑ
Για την Βάση

• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 100 γρ. άχνη ζάχαρη

• 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κύβους

• 1 αυγό

• 1 κ.σ. νερό και άλλη μία, αν χρειαστεί

Για την Κρέμα και την επικάλυψη

• 1.5 φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο

• 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

• 30 γρ. νερό

• 1 αυγό

• 10 γρ. ζελατίνα σε σκόνη (1 φακελάκι)

• 350 ml κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί

• 5 βερίκοκα

• φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η Βάση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα 22 εκ. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και γεμίζουμε με ρύζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Η Κρέμα

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά. Χτυπάμε στο μίξερ το αβγό έως ότου αφρατέψει και ρίχνουμε το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου να κρυώσει το μείγμα. Βάζουμε τη ζελατίνα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 1 φλιτζάνι του καφέ νερό και περιμένουμε 5 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Κατόπιν στύβουμε την ζελατίνα την ζεσταίνουμε με λίγο νερό ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη σαντιγί στο μείγμα αβγού, 3 κ.σ. από τη μαρμελάδα και τη ζελατίνα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα για λίγο στο ψυγείο. Στη συνέχεια απλώνουμε στη ζύμη την υπόλοιπη μαρμελάδα, γεμίζουμε με την κρέμα και διακοσμούμε με τα βερίκοκα και τα φιστίκια.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.steliosparliaros.gr

https://www.asist.gr/

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ
• 4 καλαμάρια μεγάλα

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 ½ φλ. κινόα βρασμένη

• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 πράσο ψιλοκομμένο

• 1 πιπεριά ψιλοκομμένη

• 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

• 2 κ.σ. κουκουνάρι

• 2 κ.σ. σταφίδα

• 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

• 2 κ.σ. άνηθος

• αλάτι

• πιπέρι

• φρέσκο σπανάκι

Για τη σάλτσα

• 300 γραμ. σπανάκι ψιλοκομμένο

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες

• λίγο θυμάρι

• αλάτι

• πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση. Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε σουρωτήρι. Βράζουμε 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό, με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Ανακατεύουμε τα σοταρισμένα υλικά μαζί με την κινόα. Γεμίζουμε τα καλαμάρια. Στερεώνουμε το άνοιγμα που έχει το γεμιστό καλαμάρι με οδοντογλυφίδα. Κάνουμε μια στρώση σπανάκι στο ταψί. Ακουμπάμε τα καλαμάρια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, περιχύνουμε τα καλαμάρια και ψήνουμε στο φούρνο για 20′-25′ στους 180 βαθμούς.

ΠΗΓΗ www.argiro.gr

https://www.asist.gr/

KOYZINA

Πίτσα με σάλτσα πέστο
Υλικά
1 συσκευασία προψημένη ζύμη πίτσας
1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα πέστο
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
1/2 φλ. τσαγιού πράσινη πιπεριά κομμένη
60 γρ. μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
1/2 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
120 γρ. καρδιές από αγκινάρα, ψιλοκομμένες
1 φλ. τσαγιού φέτα τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.
Ανοίξτε την ζύμη της πίτσας και απλώστε από πάνω την σάλτσα πέστο.
Προσθέστε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις ελιές, το κρεμμύδι, τις αγκινάρες και την φέτα.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 8- 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

KOYZINA

Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη

400 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια σιμιγδάλι
10 γραμμάρια μαγιά
10 γραμμάρια αλάτι
50 ml λάδι
375 ml νερό
Για τη γέμιση

200 γραμμάρια κουβερτούρα
3 μπανάνες
60 γραμμάρια βούτυρο
100 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε το νερό με το λάδι και την μαγιά και το ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε στην άκρη μισή ώρα να φουσκώσει.
Για τη συναρμολόγηση ζύμης - γέμισης

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε το ζυμάρι μας. Το αφήνουμε στο ψυγείο άλλα 30 λεπτά.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στη ζύμη και τις ροδέλες από τις μπανάνες μαζί με τα χοντροκομμένα φουντούκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 https://www.newsbeast.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή