Μαρτίου 24, 2019

KOYZINA

Για τους φανατικούς του σπιτικού φαγητού, η συνταγή αυτή για το αγιορείτικο λιόψωμο, είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα σας κάνει να το λατρέψετε, αλλά και ότι θα σας λύσει τα χέρια, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εκτέλεσή της. Είναι εξαιρετική επιλογή τόσο ως σνακ, αλλά και ως συνοδευτικό στο κύριο γεύμα!

Η κουζίνα στο Άγιο Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Τα υλικά για να παρασκευάσετε αυτό το αγιορείτικο λιόψωμο είναι απλά. Τολμήστε να το φτιάξετε και το σίγουρο είναι ότι εάν το τολμήσετε το σπίτι… θα μοσχομυρίσει.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε 
1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό, μισό μαλακό κατά προτίμηση)
2 ½ ποτήρια χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
2 ½ ποτήρια νερό
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη σε λίγο χυμό λεμονιού
1 πιάτο της σούπας γεμάτο ελιές μαύρες (όχι ξυδάτες) καθαρισμένες από κουκούτσια και τεμαχισμένες σε 4-5 κομματάκια

Επί το έργον:
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Πηγή:monastiriaka

KOYZINA

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
300 γρ. μαργαρίνη
300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κ. γλυκού κανέλα
3 κ. σούπας νερό
1/2 κ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τοποθετούμε στο μίξερ την άχνη,την κανέλα,το μπέικιν πάουντερ,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι,την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού,το νερό και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά μας τελείως και να έχουμε την ζύμη για την πάστα Φλωρα.
Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου ίσο με την ταρτιέρα μας (22 - 27 εκατοστά ).
Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο μέσα στην ταρτιέρα και απλώνουμε από πάνω την μαρμελάδα.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης ,που κρατήσαμε, πλάθουμε κορδονάκια και τα βάζουμε πάνω από την μαρμελάδα ώστε να πετύχουμε την κλασική εμφάνιση της τάρτας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 165C για 47 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει τελείως η πάστα φλώρα.

KOYZINA

 Αυτή η πατατοσαλάτα με σπανάκι και μανιτάρια είναι πεντανόστιμη, πανεύκολη και χορταστικότατη!

Υλικά

600 γρ. πατάτες, χοντροκομμένες
500 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
200 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
άνηθος, καυκαλήθρα, ψιλοκομμένα
3 +3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
4 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σουσάμι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:

Βράζω τις πατάτες με προσοχή μην γίνουν νια νια. Βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι τις 3 κουταλιές λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτω και το σπανάκι με τα μυρωδικά. Χαμηλώνω τη φωτιά κι αφήνω να σιγομαγειρευτούν ώσπου να εξατμισθούν τα υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνω. Χτυπώ σε μπολάκι το υπόλοιπο λάδι, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού με αλατοπίπερο. Σουρώνω καλά τις πατάτες, τις μεταφέρω σε ένα μπολ, ρίχνω το μείγμα του τηγανιού και τη σάλτσα κι ανακατεύω καλά. Σερβίρω σε πιατέλα και πασπαλίζω με σουσάμι και κουκουνάρι. Καλή σας απόλαυση!

http://theveggiesisters.gr

KOYZINA

 

Μπορεί η συνταγή κέικ σοκολάτας με αβοκάντο να σας ηχεί περίεργα, αλλά εάν το φτιάξετε θα το λατρέψετε.

Υλικά

1 φλιτζάνι ολικής αλέσεως αλεύρι

6 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

140 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι γιαούρτι

3/4 φλιτζάνι νερό

1/4 φλιτζάνι πουρέ αβοκάντο

2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη σόδα, το αλάτι και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά, ενώ έχετε πολτοποιήσει το αβοκάντο. Ύστερα ενώνετε όλα τα υλικά μαζί και τα ρίχνετε σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά και όταν είναι έτοιμο το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

KOYZINA

H σημερινή συνταγή απαιτεί μόνο μερικά βήματα που δεν είναι καθόλου περίπλοκα. Και παρόλο που δεν περιέχει τίποτα που να είναι ζωικής προέλευσης, είναι πεντανόστιμο.

Υλικά

1/2 φλιτζάνι ρύζι

1 κρεμμύδι σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας

1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί (vegan)

1 1/4 φλιτζανιού ζωμού λαχανικών

1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας σε κονσέρβα

3 φλιτζάνια λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες

1 φλιτζάνι ρεβίθια σε κονσέρβα

1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξύδι

Φρέσκο ​​μαϊντανό

Μαύρο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα τηγάνι μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, προσθέτουμε το μισό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρι το ρύζι να είναι αδιαφανές. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύομε μέχρι να απορροφηθεί.

Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών στο ρύζι και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Ανακατεύαμε συνεχώς και προσθέστε περισσότερο ζωμό, 1/4 φλιτζάνι κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και το ριζότο να γίνει κρεμώδες (περίπου 15 λεπτά).

Σε ένα διαφορετικό τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι καρύδας μαζί με το υπόλοιπο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ρεβίθια και τα μαγειρεύουμε για 3με 5 λεπτά, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, τη σάλτσα σόγιας και το γάλα καρύδας και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα μανιταριών στο ριζότο, ρίχνουμε φρέσκο μαϊντανό και απολαμβάνουμε.

KOYZINA

Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και επιβάλλεται να τιμήσουμε την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την συνταγή της γιαγιάς Αθανασίας για μια απίθανη ταραμοσαλάτα.

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ταραμάς άσπρος
1 φραντζόλα ψωμί άσπρο (2 ημερών)
1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι χυμός λεμονιού
1 κρεμμύδι μεσαίο τριμμένο ψιλό
λίγο μαϊντανό ή ελίτσες για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Παίρνουμε το ψωμί μας το οποίο πρέπει να έχει ξεραθεί αρκετά, του αφαιρούμε την κόρα και στη συνέχεια μουσκεύουμε την ψίχα καλά σε ένα βαθύ μπολ.
Ύστερα τρίβουμε σε κομμάτια τη βρεγμένη ψίχα.
Στο γουδί πολτοποιούμε καλά τον ταραμά με δυνατές και γρήγορες κινήσεις προσθέτοντας λίγο λεμονάκι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη τριμμένη και βρεγμένη ψίχα και συνεχίζουμε το γούδισμα.
Προσθέτουμε κατά σειρά λάδι, λεμόνι, χτυπάμε και ξανά λάδι, λεμόνι επαναληπτικά μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται.
Προς το τέλος (προαιρετικά) προσθέτουμε το λιωμένο σχεδόν κρεμμύδι και επαναλαμβάνουμε την ίδια κίνηση.
Έτοιμη η ταραμοσαλάτα μας!
Σημειώσεις συνταγής
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με μαϊντανό ή ελίτσες.
Συνοδεύει την ολόφρεσκη λαγάνα!
Το μυστικό της επιτυχίας είναι το γουδί!!!
Ξεχάστε τα μίξερ...

Ευχαριστούμε τη γιαγιά - Αθανασία για αυτή την καταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή!

KOYZINA

Είναι ένα πολύ εύκολο, θρεπτικό και υγιεινό σνάκ - γλυκό!

ΥΛΙΚΑ
3/4 φλ. κουάκερ (75γρ. κουάκερ)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
75 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο πορτοκάλι και το κουάκερ.
Βάζουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και παίρνουμε τον πλάστη ώστε να δώσουμε στο μείγμα ένα λείο και τετραγωνισμένο σχήμα πάχους 1 εκατοστού.
'Όσο είναι μαλακό το μείγμα της σοκολάτας, αφαιρούμε το πάνω λαδόχαρτο και κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.
Τα χωρίζουμε αφού κρυώσουν λίγο.
Αν επιθυμούμε τα διατηρούμε στο ψυγείο!

KOYZINA

 

328,8 Ενέργεια kcal

13,1 Λιπαρά g

7,8 Κορεσμένα λιπαρά g

48,6 Υδατάνθρακες g

28,8 Συνολικά σάκχαρα g

6,2 Πρωτεΐνες g

3,1 Φυτικές ίνες g

0,2 Νάτριο g

0,5 Αλάτι g

Οδηγίες
1. Εκτέλεση: Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.
2. Μαρινάρουμε τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 30 λεπτά. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 24 εκ. ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
3. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά του κλαφουτί και τη σοκολάτα ψιλοκομμένη, περιχύνουμε τα καραμελωμένα δαμάσκηνα.
4. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου.
5. Σερβίρουμε το κλαφουτί σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό και διατηρείται στο ψυγείο.
6. Tips: • Μπορούμε αντί για κόρν φλάουρ να προσθέσουμε αμυγδαλόψιχα και ν´ αρωματίσουμε με λικέρ αμαρέτο.

KOYZINA

Πανεύκολο σοκολατένιο μπισκοτογλυκό ψυγείου με Maltesers
Ένα υπέροχο στη γεύση του και πανεύκολο στη παρασκευή του γλύκισμα που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση του, την ευκολία του και την εμφάνισή του. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα γλυκό με μπόλικη σοκολάτα και μπισκότα καλυμμένο με Maltesers χωρίς ψήσιμο. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής
220 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. μαύρη κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια
220 γρ. σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε κομματάκια
4 κ.σ. μέλι
450 γρ. μπισκότα (τύπου πτι μπερ ή digestive ή και ανάμεικτα) κομμένα σε μέτρια κομμάτια
Για την επικάλυψη:
80 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
75 γρ. Maltesers

Εκτέλεση συνταγής
Στρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 ή 22 εκ. με χαρτί ψησίματος καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματά του.
Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια βουτύρου μαζί με τα κομματάκια και από τις δύο σοκολάτες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Αφαιρείτε το μπολ από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί.
Ρίχνετε μέσα στο μείγμα και τα μπισκότα και ανακατεύετε καλά ώστε να καλυφθούν πλήρως με τη λιωμένα, σοκολατένια κρέμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, λειαίνετε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός μεταλλικού κουταλιού και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 10-15 λ ή μέχρι να σφίξει ελαφρώς.
Για την επικάλυψη: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και τη στρώνετε πάνω από μπισκοτογλυκό σας. Τοποθετείτε από πάνω τα maltesers, πιέζοντάς τα ελαφρώς με το χέρι σας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Ξαναβάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η σοκολάτα, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και σερβίρετε.

 

KOYZINA

Ιδανικοί για όσους αποφεύγουν το κρέας

Υλικά για 6 μερίδες

1½ κιλό χόρτα (άγρια χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα

2 πράσα

1/2 φλιτζάνι γλυκό τραχανά

1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογρα­βιέρα

Αλάτι

Πιπέρι

Αλεύρι για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι

1 ματσάκι δυόσμο

2 κουταλάκια ξύσμα λάιμ

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε σχολαστικά τα χόρτα.Τα βάζετε σε μια λεκάνη με αλάτι και τα αφήνετε 15 λεπτά να μαραθούν. Στη συνέχεια, τα στύβετε με τα χέρια σας. Ψιλοκόβετε τα πράσα και το δυόσμο. Ξύνετε το λάιμ. Αναμειγνύετε τον τραχανά με λίγο καυτό νερό και τον αφήνετε να μαλακώσει. Αναμειγνύετε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ τα χόρτα με τα πράσα, την κεφαλογραβιέρα και τον τραχανά. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνετε με τα χέρια καλά το μείγμα. Παίρνετε λίγο-λίγο από το μείγμα και το πλάθετε σε κεφτέδες. Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού αναμειγνύοντας το γιαούρτι με το δυόσμο και το ξύσμα λάιμ. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Αλευρώνετε έναν-έναν τους χορτοκεφτέδες και τους τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή