Φεβρουαρίου 27, 2020

KOYZINA

Συστατικά
Για τη βάση

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
140 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 αβγό, μεσαίο
Για τη γκανάς

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
400 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο
Για το σερβίρισμα

σαντιγί
φράουλες
σοκολατάκια
ζαχαρωτά
δυόσμο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το κακάο, αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας, 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην λιώσει το βούτυρο η θερμότητα των χεριών μας.
Προσθέτουμε το αβγό και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε με έναν πλάστη μεγαλύτερη σε διάμετρο από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα με αποσπώμενη βάση σε σχήμα καρδιά και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να πάρει το σχήμα της φόρμας. Σχηματίζουμε περιμετρικά στα τοιχώματα γείσο 3-4 εκ. για να κρατήσει τη γέμιση.
Απλώνουμε μεμβράνη, βάρος από όσπρια και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε επιπλέον για 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη γκανάς

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις πάρει μια βράση σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα.
Προσθέτουμε το πικραμύγδαλο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει καλά.
Αφήνουμε στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία της γκανάς και απλώνουμε στη βάση.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 5-6 ώρες.
Διακοσμούμε με σαντιγί, φράουλες, σοκολάτακια, ζαχαρωτά, δυόσμο και σερβίρουμε.
https://akispetretzikis.com/

KOYZINA

Ψωμάκια ολικής με βρόμη και καρότο

Συστατικά
Για τα ψωμάκια

10 γρ. βρόμη
500 ml νερό, χλιαρό
2 κ.σ. μέλι
150 γρ. καρότα
100 γρ. καλαμποκάλευρο
100 γρ. βρόμη
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. ρυζάλευρο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
σουσάμι, για πασπάλισμα
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

160 γρ. τυρί κρέμα
8 φέτες σολομό, καπνιστό
16 φέτες αγγουράκι τουρσί
8 αβγά, ποσέ
άνηθο, ψιλοκομμένο, για πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι
ρόκα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Τρίβουμε τα καρότα στο λεπτό τρίφτη. Στραγγίζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα ζουμιά τους και κρατάμε τα τριμμένα καρότα σε ένα μπολ.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα 10 γρ. από τη βρόμη με το νερό και το μέλι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Το μείγμα μας θα έχει την υφή χυλού.
Βάζουμε γάντια και πλάθουμε σε μπαλάκια των 150 γρ. το καθένα και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να έχουν κενά μεταξύ τους.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα.
Κόβουμε στη μέση κατά μήκος για να γεμίσουμε τα ψωμάκια μας.
Για το σερβίρισμα

Βάζουμε 1κ.σ. τυρί κρέμα στη μια φέτα του ψωμιού.
Από πάνω βάζουμε μια φέτα σολομού και 2 λεπτές φέτες αγγουράκι τουρσί.
Σκεπάζουμε με το αυγό ποσέ και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
Καλύπτουμε με την άλλη φέτα ψωμιού και σερβίρουμε με ρόκα.
Επαναλαμβάνουμε και με τον ίδιο τρόπο για τα υπόλοιπα.

KOYZINA

Συστατικά
100 γρ. καρύδια
250 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσια
400 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα, σε σκόνη
80 γρ. νιφάδες βρόμης
80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
10 γρ. λιναρόσπορο
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι, +έξτρα για το σερβίρισμαΜέθοδος Εκτέλεσης

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C αέρα.
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα δαμάσκηνα.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ ρίχνοντας και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα αμύγδαλα, τη βρόμη, το αλεύρι, το μπέικιν, τον λιναρόσπορο, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκάλι, την κανέλα, το τζίντζερ και το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί 25x32 εκ. μια λαδόκολλα στον πάτο και τα πλαϊνά και απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και πιέζουμε πολύ καλά.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, κόβουμε και σερβίρουμε με μέλι.

https://akispetretzikis.com/

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας
150 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και αλεσμένα
60 γραμμάρια βούτυρο
4 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια αμύγδαλα σε φέτες, για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη κανέλα, τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Κτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να μας δώσουν μια σφικτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε το μείγμα. Πάνω από το μείγμα γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

https://cheftelemachus.blogspot.gr

KOYZINA

Ένα υπέροχο γλύκισμα-κέρασμα μια αυθεντική συνταγή  που μας έρχεται από την Ξάνθη

Υλικά 

3 πακέτα πτι μπερ μπισκότα
700γρ υποβρύχιο μαστίχα
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
5-6 κ.σ. κακάο
300 γρ κουβερτούρα λιωμένη
200 γρ βούτυρο λιωμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ ουίσκι ή κονιάκ

για την επικάλυψη θα χρειαστούμε 750 γρ περίπου κουβερτούρα

Εκτέλεση

1. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα,το βούτυρο και το υποβρύχιο.

2. Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα μπισκότα μας και μετά τα καρύδια. Τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.

3. Στο μπολ ρίχνω και το μίγμα σοκολάτας που λιώσαμε στο βήμα 1 μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλα μέχρι να γίνει μια εννιαία γέμιση.

4. Παίρνω δυο κομμάτια λαδόκολλας και φτιάχνω δυο μπαστούνια οπως φτιάχνουμε τον κορμό. Τα βάζω στο ψυγείο.

5. Όταν τα μπαστούνια παγώσουν και μπορούν να κοπούν, λιώνω την σοκολάτα σε μπεν μαρι .Κόβω λωρίδες από τα μπαστούνια και την κάθε λωρίδα στη μέση. βουτάω τα κομμάτια ένα ένα στην σοκολάτα και τα αραδιάζω σε μια λαδόκολλα.

Όταν παγώσει η σοκολάτα οι καριόκες είναι έτοιμες.

suntagesnikoulas.blogspot.gr

KOYZINA

Λαχταριστή και μυρωδάτη σούπα με γεμάτη γεύση για ένα ελαφρύ και διαιτητικό πιάτο


Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 πατάτες
2 καρότα
2 μέτρια κομμάτια τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
2 κλωνάρια σέλινο
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζανα
αλάτι
πιπέρι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και το τζίντζερ για 25 λεπτά με νερό που το σκεπάζει.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μάραθο, δυόσμο, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

sidagi.gr

KOYZINA

Τι θα χρειαστούμε…
Για 50 μονά “μπισκοτάκια” δηλαδή 25 καρυδάτα αφού χρειάζονται δύο για τη συναρμολόγηση

Για τα καρυδάτα
3 ασπράδια αυγών, μεσαίου μεγέθους
1 φλ. ζάχαρη
3 κ. σούπας κακάο
300 γρ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 βανίλιες
Για τη γέμιση
150 γρ. κουβερτούρα
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
Πώς θα τα φτιάξουμε…

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε αργά και βροχηδόν τη ζάχαρη και τέλος τη βανίλια. Προσθέτουμε τα καρύδια και στη συνέχεια το κακάο ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ.

Βάζουμε το μείγμα σ΄ένα κορνέ και σχηματίζουμε τα καρυδάτα πάνω σ΄ένα πατάκι σιλικόνης για μακαρόν. Βρέχουμε το δάχτυλο μας και πατάμε τη μυτούλα που σχηματίζεται για να μην εξέχει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.


Αν δεν έχετε κορνέ ή πατάκι για μακαρόν τότε θα σχηματίσετε κύκλους 4 εκ. πάνω σε μία λαδόκολλα την οποία θα γυρίσετε από την ανάποδη έτσι ώστε τα ίχνη του μολυβιού να μην ακουμπάνε στο μείγμα και ένα κουταλάκι θα βάλετε το μείγμα μέσα στον κύκλο. Φροντίστε οι κύκλοι που θα κάνετε να έχουν 2-3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.

Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει τόσο όσο να στέκεται και να μην τρέχει. Όταν είναι έτοιμο κολλάμε δύο δύο “μπισκοτάκια” βάζοντας τη σοκολάτα στη μέση. Μπορούμε επίσης για ποικιλία, να βουτήξουμε μερικά “μπισκοτάκια” όσο η σοκολάτα είναι ακόμη ρευστή.

https://cookeatup.com

KOYZINA

 Ακόμα και το άκουσμά του σε προδιαθέτει για ένα ονειρικό σεργιάνι στα σοκάκια της Ανατολής όπου οι γιαγιάδες μας μεγαλουργούσαν με τις μαγειρικές τους δεξιότητες. Τότε που τα αρώματα από το φρέσκο βούτυρο και τα κανελογαρίφαλα ξεχείλιζαν από τις κουζίνες τους, προκαλώντας τεράστια αδημονία για την συνέχεια. Λέγεται πως το εκμέκ κανταΐφι προέρχεται από την περιοχή Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας και πως η αρχική συνταγή θέλει το εκμέκ με μια στρώση ψωμιού, το οποίο περιείχε βούτυρο, γάλα και αυγά, μια στρώση καϊμάκι και σιρόπι.


Στην Ελλάδα όμως, ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε, μια παραλλαγή του γλυκού αυτού, όπου περιελάμβανε στη βάση του κανταΐφι, έπειτα κρέμα και για τελείωμα σαντιγί. Τώρα μάλιστα, εκδοχή αποθέωση! Κανταΐφι γεμάτο δεμένο σιροπάκι, πλούσια βανιλένια κρέμα, αφράτη σαντιγί και τραγανό φιστίκι Αιγίνης που δίνει υπέροχο χρωματισμό στην κατάλευκη επιφάνειά του. Εξαιρετικό γλυκό, λαχταριστό, ανεπανάληπτο!

Τι θα χρειαστούμε…
Για ταψί 30Χ40

1 πακέτο κανταΐφι 500 γρ.
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελάδος 250 γρ.
1/2 φλ. ξηρούς καρπούς για πασπάλισμα, κατά προτίμηση φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα
500 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής για σαντιγί

Για την κρέμα
1,5 lt γάλα
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
2,5 φλ. νερό
1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κανελόξυλο
2 καρφάκια γαρίφαλο

Πώς θα το φτιάξουμε…
“Ξαίνουμε” το κανταΐφι, δηλαδή το ξεχωρίζουμε καλά έτσι ώστε να μην είναι κολλημένες οι τριχούλες του ζυμαριού. Το τοποθετούμε αφράτα σε βουτυρωμένο ταψί, χωρίς να το πιέζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε, έτσι ώστε να βραχεί όλη η επιφάνειά του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.

Καλά είναι να το σπάσουμε και να το ξαναβάλουμε στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά έτσι ώστε να είναι πιο ομοιόμορφα ψημένο το κανταΐφι και πιο σωστά κατανεμημένο το βούτυρο αλλά δεν είναι απαραίτητο αν δεν θέλετε. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι
Όταν κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Περιχύνουμε το κρύο κανταΐφι με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο και να φουσκώσει.

Για την κρέμα
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει.

Την μεταφέρουμε σ΄ένα σκεύος για να κρυώσει και την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.

Όταν το κανταΐφι ρουφήξει το σιρόπι, στρώνουμε την κρύα κρέμα στην επιφάνειά του. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί και την στρώνουμε πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.


Τι να προσέξετε…
Αν θέλετε να τοποθετήσετε την σαντιγί σε ροζέτες όπως κάνω εγώ, καλά είναι πρώτα να στρώσετε μια μικρή ποσότητα σαντιγί στην κρέμα και πάνω εκεί να κάνετε τις ροζέτες. Μ΄αυτόν τον τρόπο, κολλάνε οι ροζέτες στο γλυκό. Αν δεν το κάνετε, υπάρχει περίπτωση να πέσουν στο σερβίρισμα γιατί δεν κολλάνε καλά στην κρέμα λόγω της υγρασίας της. Αν παρατηρήσετε στις φωτογραφίες, φαίνεται η λεπτή επίστρωση από σαντιγί κάτω από τις ροζέτες. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή, μην βάλετε περισσότερο γιατί δεν θα φτάσει η σαντιγί για τις ροζέτες.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!https://cookeatup.com/

KOYZINA

Η Κινόα θεωρείται η μόνη φυτική τροφή που παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, και βιταμίνες, χωρίς να περιέχει γλουτένη. Σε σύγκριση με τα άλλα σιτηρά, περιέχει την υψηλότερη ποσότητα φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου και για αυτό προστέθηκε στη διατροφή των αστροναυτών της NASA.

Υλικά:

1 κούπα κινόα
1 κούπα κόκκινες φακές
1/4 της κούπας ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 της κούπας νιφάδες βρώμης
4-5 κ.σ. αλεύρι ντίγκελ
1 χούφτα μαιντανό, ψιλοκομμένο
1 χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κουρκουμά
αλάτι , πιπέρι.
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.

Βράζουμε την κινόα και τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν(για πιο γρήγορα τα βάζουμε και ψυγείο).

Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με ένα κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα,την βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την πατάμε ελαφρά για να δώσουμε ένα ομοιόμορφο κυκλικό σχήμα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φάμε (εντάξει, μια μπουκίτσα μπορούμε να κλέψουμε και όταν είναι ζεστά)

Συνοδεύουμε τα μπέργκερ μας με:

φύλλα κόκκινου κινέζικου λάχανου,
φύλλα μαρουλιού,
σοταρισμένα μανιτάρια,
ντοματίνια,
πικάντικο κίμτσι (συνταγή σύντομα),
μους αβοκάντο.
Τέλειο,πλήρες και υγιεινό το γεύμα μας σήμερα, με χρώματα και γεύσεις ξεχωριστές!

theveganfairies.com

KOYZINA

1 κιλό μήλα
χυμό από μισό λεμόνι
1 κούπα ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 κούπες νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα μήλα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα πλένετε. Στη συνέχεια τα κόβετε στα δύο κι έπειτα στα τέσσερα και τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτετε τη ζάχαρη, τα μήλα και την κανέλα. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για ένα τέταρτο περίπου.
Εάν μετά από το βράσιμο το σιρόπι φαίνεται ακόμα αραιό, αφαιρείτε τα μήλα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει.
Στη συνέχεια περιχύνετε με το σιρόπι τα μήλα και μόλις κρυώσει λίγο την αποθηκεύετε σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και είναι έτοιμη να καταναλωθεί.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή