Σεπτεμβρίου 20, 2019

KOYZINA

H σημερινή συνταγή είναι από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά, παρόλο που το όνομα του σημαίνει αγγλική σούπα. Όπως όλα τα παραδοσιακά γλυκά έχει πολλές παραλλαγές. Εμείς θα σας δείξουμε μια από τι πιο απλές και νόστιμες.

Υλικά

250 γρ. σαβαγιάρ

1 λίτρο γάλα

8 κρόκοι

300 γρ. ζάχαρη

85 γρ. άμυλο αραβοσίτου

1 κλωναράκι βανίλια

30 γρ σκόνη κακάο

1 ποτήρι κόκκινο γλυκό κονιάκ

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη βανίλια κομμένη στη μέση μαζί με τους σπόρους και ζεσταίνουμε σχεδόν μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεα προσθέτουμε το άμυλο αραβοσίτου, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σουρώνουμε το ζεστό γάλα και το προσθέτουμε στα αυγά, λίγο κάθε φορά, ώστε να αποφευχθεί το μαγείρεμα των αυγών και ανακατεύουμε συνέχεια.

Βάζουμε την κρέμα πάλι στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Ύστερα χωρίζουμε την κρέμα σε δυο ίσα μέρη και το ένα μέρος το καλύπτουμε με μια μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Το άλλο μισό της κρέμας το προσθέτουμε στο κακάο. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε την κρέμα με μια μεμβράνη και αφήνουμε και τις δυο να κρυώσουν.

Παίρνουμε γυάλινο ταψί και τοποθετούμε στη βάση τα σαβαγιάρ αφού τα έχουμε βρέξει με το κονιάκ. Κάνουμε ένα στρώμα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια στρώνουμε την κρέμα με το κακάο Και στη συνέχεια βάζουμε σαβαγιάρ και καλύπτουμε με την κανονική κρέμα και ούτω καθεξής μέχρι να γεμίσει το ταψί. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Πηγή φωτογραφίας: blog.giallozafferano.it

KOYZINA

#tsoulotip: Το νερό που θα ρίξουμε μέσα στο ταψί πρέπει να είναι βραστό ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ.
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για το κέικ:

140 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 μέτριο αυγό

210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη

¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

¾ κ.γ. μαγειρική σόδα

300 ml. ξινόγαλο

50 γρ. σιρόπι καραμέλα

Υλικά για το flan:

400 ml. ζαχαρούχο γάλα

350 ml. γάλα εβαπορέ

120 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

3 μέτρια αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα:

Σιρόπι καραμέλας

Ψιλοκομμένα καρύδιa

Εκτέλεση για το κέικ:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε σε δόσεις το ξινόγαλο και το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 25εκ. Περιχύνουμε το σιρόπι καραμέλασ σε όλη την επιφάνεια της, αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για το flan: Σε ένα μεγάλο μπλέντερ αδειάζουμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα εβαπορέ, το τυρί κρέμα, τη βανίλια, τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη του κέικ με προσοχή.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη φόρμα μέσα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει μία πετσέτα στην επιφάνεια του, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση της φόρμας με βραστό νερό και τυλίγουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα.
Μόλις είναι έτοιμο το chocolate flan cake, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, βγάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά πάνω σε μια σχάρα.
Μόλις κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με καραμέλα και με ψιλοκομμένα καρύδια, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

https://www.giorgostsoulis.com

KOYZINA

Απίστευτο γλυκό ψυγείου με βανίλια,σοκολάτα και καραμέλα
ΥΛΙΚΑ
Φρυγανιές
375 γρ ζάχαρη
300 ml νερό
Κρέμα βανίλια
1 λίτρο γάλα
200 γρ ζάχαρη
3 κουταλιές σιμιγδάλι
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές νισεστέ
1 κουταλιά βούτυρο
2 βανίλιες
Κρέμα σοκολάτα
1 λίτρο γάλα
4 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές νισεστέ
2 κουταλιές κακάο
80 γρ σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να κάνουμε το σιρόπι καραμέλας σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν γίνει καραμέλα προσθέτουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι που να έχουμε το σιρόπι.

Κρέμα βανίλιας: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το νισεστέ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι που να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι που να πήξουν. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και ενσωματώνουμε τις βανίλιες και το βούτυρο.

Απλώνουμε τις φρυγανιές σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύους και ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι. Μόλις το απορροφήσουν βάζουμε την ζεστή κρέμα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι που να πήξει η κρέμα.

Κρέμα σοκολάτας: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλεύρι, το νισεστέ, το κακάο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι που να πήξει. Την αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και την απλώνουμε πάνω από το κρύο γλυκό.
Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι που να πήξει.

https://www.true.gr

KOYZINA

#tsoulotip: Πριν ρίξουμε τη λευκή σοκολάτα στο μείγμα με το βούτυρο, πρέπει να έχει κρυώσει ελαφρώς.
ΥΛΙΚΑ
120 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

320 γρ. λευκή σοκολάτα

200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ. ζάχαρη άχνη

¼ κ

ΥΛΙΚΑ
120 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

320 γρ. λευκή σοκολάτα

200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ. ζάχαρη άχνη

¼ κ.γ. αλάτι

150 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα

350 γρ. μπισκότα τύπου digestive, θρυμματισμένα

150 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε λεπτές φέτες

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος με τη μέθοδο μπεν μαρί και μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και τα μπισκότα. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και ανακατεύουμε το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, αδειάζουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα και με μία πλαστική σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και με τα χέρια ή με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30 X 12εκ., στην οποία έχουμε απλώσει σε όλη την επιφάνειά της μεμβράνη.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μέσα στη φόρμα και βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 2,5 ώρες.
Μόλις παγώσει τελείως κόβουμε σε κάθετες φέτες με ένα ίσιο μαχαίρι.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος με τη μέθοδο μπεν μαρί και μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και τα μπισκότα. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και ανακατεύουμε το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, αδειάζουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα και με μία πλαστική σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και με τα χέρια ή με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30 X 12εκ., στην οποία έχουμε απλώσει σε όλη την επιφάνειά της μεμβράνη.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μέσα στη φόρμα και βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 2,5 ώρες.
Μόλις παγώσει τελείως κόβουμε σε κάθετες φέτες με ένα ίσιο μαχαίρι.

https://www.giorgostsoulis.com

KOYZINA

#tsoulotip: Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα ροδάκινα στην αρχή για να βγάλουν τα υγρά τους.
ΥΛΙΚΑ
4 ροδάκινα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι

70 γρ. ζάχαρη & έξτρα 2 κ.σ. για το πασπάλισμα των ροδάκινων

1 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα

1 κ.σ. βούτυρο

20 ml. κονιάκ

1 πρέζα αλάτι

1 φύλλο σφολιάτας

1 αυγό, medium, αραιωμένο με 2κ.σ. νερό, για το άλειμμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζουμε τα ροδάκινα σε ένα μπολ μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρης, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20-30’.

Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει και να πάρει σκούρο χρώμα.
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις λιώσει το βούτυρο επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ροδάκινα και ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαγειρεύουμε για 4-5’ μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25εκ., τη βουτυρώνουμε και τοποθετούμε τα ροδάκινα τοποθετώντας τα με τη πλευρά της φλούδας προς τα κάτω. .
Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα τη σφολιάτα με ένα ίσιο μαχαίρι και με τη βοήθεια ενός πιάτου διαμέτρου 25εκ.
Την τοποθετούμε πάνω από τα ροδάκινα και πιέζουμε τα πλάγια της ζύμης ώστε να «σφραγίσει» τα φρούτα.
Αλείφουμε, με ένα πινέλο, το φύλλο σφολιάτας με το αυγό και με ένα μαχαιράκι τρυπάμε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 200 °C στον αέρα για 20 λεπτά και έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C στον αέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20’.
Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα την αφαιρούμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5’ και έπειτα την αναποδογυρίζουμε στο σκεύος που θα τη σερβίρουμε.

https://www.giorgostsoulis.com

KOYZINA

Πίτα με πουρέ και καλοκαιρινά λαχανικά

Υλικά
1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους
2-3 κολοκυθάκια σε κύβους
1-2 μελιτζάνες σε κύβους
1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2-3 τομάτες σε κύβους ή ½ κουτί τοματάκια κονκασέ
1 κουτ. γλυκού πελτέ τομάτας
1 ματσάκι φρέσκου μαϊντανού ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού
1 Πουρέ Knorr
200 γρ. Flora Soft με βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τα 150 γραμμάρια του Flora Soft με βούτυρο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και τον ζωμό βοδινού.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.

Αφήνουμε το σκεύος ανοιχτό σε δυνατή φωτιά, για να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά. Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τον πουρέ ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος απλώνουμε τα λαχανικά σε μια στρώση και τα πασπαλίζουμε με το περισσότερο τυρί. Τα σκεπάζουμε με τον πουρέ.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο Flora Soft με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, ώσπου να ροδίσει ο πουρές.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει αρκετά πριν το κόψουμε σε μερίδες.

KOYZINA

Τολµήστε να φτιάξετε τη ζύµη! Είναι τόσο εύκολη, που θα εντυπωσιαστείτε από τον εαυτό σας

Υλικά
(για 6 πίτσες διαµέτρου 30 εκ.)
Για τη ζύμη
550 ml νερό, κρύο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. µαγιά, νωπή
20 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. αλάτι

Για τη σάλτσα
3 ξερά κρεµµύδια, χοντροκοµµένα
2 κιλά ντοµάτες, ώριµες, χοντροκοµµένες
1 µατσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκοµµένο
αλάτι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
ζάχαρη
300 γρ. µοτσαρέλα, βουβαλίσια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύµη: Σε µεγάλο µπολ ρίχνουµε το νερό και διαλύουµε καλά τη µαγιά. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνουµε πολύ καλά, µέχρι να φτιάξουµε ένα λείο ζυµάρι. Κόβουµε σε 6 κοµµάτια τη ζύµη και πλάθουµε µικρές µπάλες. Τις τοποθετούµε σε απόσταση τη µία από την άλλη, σε λαδωµένο ταψί, και τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο για να µη σχηµατιστεί κρούστα. Αφήνουµε έξω από το ψυγείο να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

Σάλτσα: Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουµε καλά τα κρεµµύδια µέχρι να µαλακώσουν. Ρίχνουµε τις ντοµάτες και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι, µέχρι η ντοµάτα να βγάλει τα δικά της υγρά. Ξεσκεπάζουµε και αφήνουµε να µαγειρευτεί η σάλτσα σε χαµηλή φωτιά, ώσπου να λιώσουν οι ντοµάτες. Προσθέτουµε τον βασιλικό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και όση ζάχαρη χρειάζεται (περίπου 1-2 κ.γ.) για να µην είναι όξινη η σάλτσα. Πολτοποιούµε τη σάλτσα µε το ραβδοµπλέντερ ή την περνάµε από το multi και τη βάζουµε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Σύνθεση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στο max (η πίτσα ψήνεται στους 400°C, όποτε θα χρειαστούµε το µέγιστο της απόδοσης του δικού µας φούρνου). Κόβουµε ένα κοµµάτι λαδόκολλα, περίπου 40 εκ., το αλευρώνουµε ελάχιστα και πάνω του ανοίγουµε µε τον πλάστη µια µπάλα ζύµης διαµέτρου 30 εκ. Μεταφέρουµε τη βάση της πίτσας µαζί µε τη λαδόκολλα επάνω σε ένα ταψί ή λαµαρίνα. Απλώνουµε οµοιόµορφα τη σάλτσα στην επιφάνεια της ζύµης και αραδιάζουµε τη µοτσαρέλα κοµµένη σε λεπτές ροδέλες ή σε κοµµάτια. Ψήνουµε µέχρι να ροδίσει η ζύµη και να λιώσει το τυρί.

KOYZINA

Yλικά:

¾ κούπας ελαιόλαδο

½ κούπας χυμό πορτοκαλιού

1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ

1 σφηνάκι χαρουπόμελο

1 κούπα χαρουπάλευρο

1 κούπα αλεύρι ολικής

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

1 /2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη

¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

¾ κούπας αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα

(1 κούπα μου είναι 250 ml , το κουταλάκι του γλυκού 5ml, και το σφηνάκι 50ml)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (εκτός από το χυμό) σε μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν. Προσθέτουμε το μείγμα στα υγρά και ανακατεύουμε απαλά ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου . Με το χέρι απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια κομματάκια ζύμης και κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα σε σχήματα της επιλογής μας. Το πάχος πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό.

koyloyrakia-xaroupi2

Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα. Διατηρούνται αρκετές μέρες.

Παρατηρήσεις:

Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή) για πιο γλυκά μπισκότα ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία (μέλι κλπ).
Τα αμύγδαλα τα έβαλα χωρίς να τα καβουρδίσω γιατί διαπίστωσα την τελευταία στιγμή την ύπαρξή τους στη συνταγή και δεν είχα χρόνο. Το άρωμά τους όμως ήταν αισθητό αφού ψήθηκαν ούτως ή άλλως.
Υποθέτω ότι και άλλοι ξηροί καρποί θα ταιριάζουν με τα υλικά της συγκεκριμένης συνταγής.
Το συνολικό αλεύρι της συνταγής ήταν 460 gr. Η κούπα μου βγαίνει 135-140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Οπότε μάλλον κάποιο από τα άλλα αλεύρια είναι πιο βαρύ. Γράφω αυτή την παρατήρηση σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να κάνουν αυξομειώσεις στα είδη των αλευριών!

KOYZINA

Συστατικά
Για το παντεσπάνι

6 αυγά
225 γρ. ζαχαρη άχνη
75 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα σε σκόνη
7 ασπράδια αυγού
35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για το βουτύρωμα των ταψιών
Για τη γκανάς

100 γρ. γάλα
8 λοβοί κάρδαμο, ελαφρά σπασμένοι
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
20 γρ. βούτυρο 
Για το σιρόπι

60 γρ. ζαχαρη
60 γρ. νερό
4 λοβούς κάρδαμο, ελαφρά σπασμένοι
100 γρ. χυμός πορτοκάλι
Για την κρέμα

75 γρ. βούτυρο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. χυμό πορτοκαλιού
Για το γλάσο σοκολάτας

1 φύλλο ζελατίνης
120 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. νερό
1 κ.σ. μέλι
75 γρ. κακάο
60 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη άχνη, τα αμύγδαλα, το αλεύρι και τα φιστίκια μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Σε ένα άλλο μπολ και πάλι στο μίξερ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν ελαφριά μαρέγκα αλλά όχι πολύ σφιχτή.
Προσθέτουμε τα 35 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί από τη μαρέγκα.
Αδειάζουμε το μείγμα της μαρέγκας μέσα στο μπολ με τα αυγά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα και το βούτυρο στο μείγμα με τα αυγά με μια μαρίζ προσέχοντας να μη χάσουμε τον όγκο από τη μαρέγκα. Το μείγμα είναι αρκετά νερουλό.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια 20x30 εκ. τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει καλά και έχουμε καλύψει τον πάτο τους με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρες. 
Για τη γκανάς

Καθώς ψήνεται το μείγμα ετοιμάζουμε τη γκανάς. 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τους λοβούς του κάρδαμου που τους έχουμε σπάσει λίγο. Θερμαίνουμε και φέρνουμε σε βρασμό. 
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε τους σπόρους του κάρδαμου.
Φέρνουμε ξανά το γάλα σε βρασμό.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε στο μπολ που έχουμε βάλει τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα στο μπολ.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το κάρδαμο σε ένα κατσαρολάκι.
Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα

Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, στην αρχή, και έπειτα στη μεσαία το βούτυρο με το ξύσμα από το πορτοκάλι μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Για το γλάσο σοκολάτας

Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά. 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι.
Φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. 
Μεταφέρουμε ξανά στη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφού πάρουμε τη ζελατίνη από το μπολ και τη στίψουμε καλά, τη ρίχνουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε καλά και όταν διαλυθεί περνάμε το μείγμα από σίτα και το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. 
Όταν θα το χρειαστούμε, το ζεσταίνουμε στα μικροκύματα στα 800 watt για 1 λεπτό περίπου μέχρι να λιώσει.
Συναρμολόγηση

Κόβουμε το κάθε παντεσπάνι σε ένα τετράγωνο κομμάτι 20x20 εκ. και μένει και από ένα κομμάτι 10x20 εκ.
Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι σε μια βάση και με ένα πινέλο το βρέχουμε με το σιρόπι.
Από πάνω βάζουμε τα 2/3 από την γκανάς. 
Από πάνω βάζουμε τα δύο μικρά κομμάτια από το παντεσπάνι και τα βρέχουμε και αυτά με σιρόπι.
Πάνω τους απλώνουμε την κρέμα. 
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να πήξει καλά, να αποκτήσει σταθερότητα το μείγμα και να μην πέσει ο όγκος όταν θα τοποθετήσουμε και το τελευταίο παντεσπάνι.
Βάζουμε το τρίτο παντεσπάνι το οποίο και αυτό το βρέχουμε με το σιρόπι. Το τοποθετούμε όμως με την βρεγμένη μεριά προς τα κάτω.
Από πάνω απλώνουμε το 1/3 της γκανάς. 
Βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από την κατάψυξη και ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας.
Καταψύχουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Με ένα μαχαίρι, που το βάζουμε σε βραστό νερό και το σκουπίζουμε καλά κάθε φορά, κόβουμε γύρω γύρω 5 χιλ. από το γλυκό μας. Κάθε φορά που κόβουμε μια πλευρά, βουτάμε το μαχαίρι στο καυτό νερό, το σκουπίζουμε και κόβουμε την επόμενη πλευρά.
Το γλυκό που μένει το κόβουμε στα 8 με τον ίδιο τρόπο.

KOYZINA

Ένα λαχταριστό, πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με μπισκοτένια βάση, με δροσερή και ανάλαφρη κρέμα γέμισης καλυμμένο με κρέμα στιγμής σοκολάτας. Σκέφτεστε κάτι πιο εύκολο και πιο νόστιμο για να σερβίρετε τους αγαπημένους σας;;; Μια απλή και πανεύκολη συνταγή, για αρχάριους, του Δ. Μιχαηλίδη, με το σχετικό βίντεο για να απολαύσετε το τέλειο γλύκισμα.

Υλικά
1 πακέτο μπισκότα Πτι Μπερ (όσα απαιτηθούν ανάλογα με το ταψί σας)
γάλα για να βουτήξετε τα μπισκότα
200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
130 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
250 γρ. σαντιγί
2 φακελάκια κρέμα Άνθος Αραβοσίτου στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με γεύση σοκολάτας
700 ml γάλα πλήρες

Εκτέλεση 
Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενη βάση 24-26 εκ. (όσο πιο μεγάλο το ταψί τόσο πιο λεπτό θα γίνει το γλυκό σας). Σε ένα μπολ ρίχνετε λίγο γάλα. Βουτάτε τα μπισκότα, ένα τη φορά, μέσα στο γάλα για λίγο, για να μη μουλιάσουν, και τα στρώνετε στη βάση του ταψιού, φροντίζοντας να υπερκαλύπτουν το ένα το άλλο έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το μαλακό τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανιλίνη και τα χτυπάτε με το μίξερ, πρώτα σε χαμηλή και μετά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.

Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ με πολύ απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε τη κρέμα τυριού πάνω από τα μπισκότα και τη στρώνετε ομοιόμορφα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τις 2 κρέμες στιγμής σοκολάτας μαζί με τα 700 ml γάλακτος και τα χτυπάτε με σύρμα για 2 λ.

Ρίχνετε τη σοκολατένια κρέμα πάνω από τη κρέμα τυριού, την απλώνετε ισομερώς και βάζετε το γλυκό σας στη κατάψυξη για 1 ώρα πριν το σερβίρετε. Διατηρείται στο ψυγείο.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή