Μαρτίου 24, 2019

KOYZINA

Αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμονο από τον μοναχός Επιφάνιος τον Μυλοποταμινό, μια από τις πλέον γνωστές μορφές του Αγίου Όρους. Συχνά τον αποκαλούν και «Αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους, καθώς έχει αναδείξει την αγιορείτικη κουζίνα, μέσα από τις συνταγές του, αλλά και το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Ορους», το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 2008 και έκτοτε έχει επανατυπωθεί πολλές φορές και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Τα υλικά για 7 μερίες αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμνο είναι:
10 με 15 αγκινάρες
4 με 5 σκελίδες σκόρδο
10 ως 15 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
250 γρ. λάδι
8 αυγά
5- 6 λεμόνια
Αλάτι
Μαυροπίπερο
Κύμινο

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε πολύ καλά τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα καθώς και όλα τα μυρωδικά και χορταρικά και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε στον ταβά το λάδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ελαφρώς σε σιγανή φωτιά. Κατόπιν απλώνουμε τον άνηθο και τον μάραθο και από πάνω αραδιάζουμε όμορφα τις αγκινάρες, σαν μπολάκια στη σειρά. Προσέχουμε να μην είναι ανάποδα.

Προσθέτουμε τρία ποτήρια νερό μαζί με αλάτι, το μαυροπίπερο και το κύμινο και δυναμώνουμε τη φωτιά επί τριάντα λεπτά. Ύστερα από τα τριάντα αυτά λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά για άλλα είκοσι λεπτά και τέλος κατεβάζουμε το φαγητό, πριν απορροφήσει όλα τα ζουμιά του.

Με ιδιαίτερη προσοχή γέρνουμε τον ταβά και παίρνουμε σε ένα μπολ το ζουμί, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το φαγητό μας. Οι αγκινάρες πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένες και προς τα πάνω ώστε να γεμίσουν όταν ρίξουμε σε αυτές το αυγολέμονο.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα χαμηλό μπολ. Προσθέτουμε έπειτα λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας τα χτυπημένα αυγά και, κατόπιν, ρίχνουμε σιγά σιγά στο ωμό αυγολέμονο το ζουμί του φαγητού που κρατήσαμε ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα. Αφού έχουμε ρίξει όλο το ζουμί μες στο αυγολέμονο, το βάζουμε στο φαγητό απλώνοντάς το πάνω από τις αγκινάρες ομοιόμορφα, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.

Αν θέλουμε να σκεπάσουμε το φαγητό μας, καλό είναι να μην κλείσουμε ερμητικά το καπάκι.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Πηγή: mountathos-eshop

KOYZINA


Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες μακρόστενες με πάχος μισό εκατοστό
5-6 πομοντόρια ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
150 γρ. Flora Soft με βούτυρο
400 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό ή φρέσκο
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι - πιπέρι
500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φαρδιές φέτες και τις τηγανίζουμε. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι και μετά σε απορροφητικό χαρτί.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα μας ρίχνοντας τα ψιλοκομμένα πομοντόρια, το κρεμμύδι, το δυόσμο και τη μισή ποσότητα από το Flora soft με βούτυρο. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε έως ότου τα υγρά της σύβρασής μας μειωθούν.
Στρώνουμε στο τραπέζι μας τις τηγανισμένες φέτες της μελιτζάνας και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και αλατοπίπερο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο Flora Soft με βούτυρο και το ζυμώνουμε με το τριμμένο ανθότυρο.
Με το κουτάλι μας παίρνουμε μια ποσότητα από μίγμα τυριού και τυλίγουμε προσεκτικά τα μπουρεκάκια.
Σε αλειμμένο ταψί με Flora Soft με βούτυρο βάζουμε το ένα μπουρεκάκι δίπλα στο άλλο και τα περιλούζουμε με την σάλτσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.

KOYZINA

Τι θα λέγατε για ένα healthy πιάτο αλλά νόστιμο και εύκολο; Τότε γιατί δεν δοκιμάζετε μια απλή healthy μακαρονάδα;

Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. μέλι
2 σκ. σκόρδο
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
αλάτι
πιπέρι
400 γρ. μακαρόνια
½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
Για το σερβίρισμα

100 γρ. παρμεζάνα
πιπέρι
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Μέθοδος εκτέλεσης
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Βάζουμε το μέλι, τα σκόρδα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 10-15 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε το αλάτι, τα μακαρόνια και βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε αμέσως στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε βασιλικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Προσθέτουμε πιπέρι, ελαιόλαδο, τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

KOYZINA

Η φασολάδα, είναι αναμφίβολα ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, όπως η σημερινή. Μάλιστα την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, καθιερώθηκε ως το εθνικό μας φαγητό.

Στη χώρα μας ανάλογο φαγητό με τη φασολάδα, συναντάμε και στην αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα και ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων που στην κυριολεξία σήμαινε «ημέρα της φασολάδας», δανείζοντας παράλληλα το όνομα της και στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την αγιορείτικη φασολάδα με πορτοκάλι είναι:

250 γρ.φασόλια ελληνικά
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ
250 γρ.χυμό ντομάτας
30 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης ή 1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
ταμπάσκο ή μπούκοβο
αλάτι
φέτες πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο αλάτι να βράσουν για 40 λεπτά περίπου μέχρι λίγο να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε ξανά.
Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα κρύο, ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, το μπούκοβο, το πιπέρι σε κόκκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας το κρεμμύδι και αφού πάρουν βράση ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Στο τέλος αλατίζουμε και προσθέτουμε το λεμόνι.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρουμε

Πηγή: agiameteora.net

KOYZINA

Σας προτείνω μια γευστική κοτόσουπα χωρίς αυγολέμονο, ιδανική για ελαφρά γεύματα.

Υλικά

1 μπούτι και ένα στήθος κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
3 μεσαία καρότα
1 κλωνάρι σέλινο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση

Βάλτε το κοτόπουλο σε χύτρα ταχύτητας, 4 ποτήρια νερό και αλάτι και βράστε για 1 ώρα
Κρατήστε όλο τον ζωμό
Καθαρίστε τα λίπη, κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια
Σε κατσαρόλα ροδίστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με ελαιόλαδο
Προσθέστε τα καρότα σε κύβους, το σέλινο σε κομμάτι, αλάτι και πιπέρι, ροδίστε για 5-6 λεπτά να βράσουν
Ρίξτε το κοτόπουλο και τον ζωμό του
Ρίξτε και το ρύζι, χαμηλώστε τη φωτιά, να βράσει για 10 λεπτά
Ετοιμο! Σερβίρετε με χυμό λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

KOYZINA

Υλικά

500 γραμμάρια ξερά φασόλια μαγειρεμένα [κόκκινα κατά προτίμηση]
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
50 γραμμάρια φλέικς βρώμης
50 γραμμάρια αλεύρι πλήρες
1 κουταλίτσα μπούκοβο
Αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράστε τα φασόλια ή αγοράστε μια κονσέρβα
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και την πιπεριά
Σε μίξερ τοποθετήστε τα φασόλια και τα λαχανικά - Προσπαθήστε να κοπούν χοντρά
Σε μεγάλο μπολ ρίξτε αυτό το μείγμα - Προσθέστε τη βρώμη, το αλεύρι, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Σχηματίστε μπιφτέκια, όσο χοντρά τα θέλετε - Αφήστε να ξεκουραστούν 1 ώρα στο ψυγείο
Ψήστε τα στο φούρνο, στο γκριλ, ή τηγανίστε τα με ελαιόλαδο

 

KOYZINA

Μπουκίτσες φιστικοβούτυρου και δημητριακών καλυμμένες με σοκολάτα γάλακτος

Συστατικά
3 κ. σούπας φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
2 κ. σούπας ζάχαρη καρύδας ή 2 κ. σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1/2 φλ. δημητριακά ρυζιού
283 gr σοκολάτα γάλακτος

Πως το κάνουμε
Σε ένα κατσαρολάκι λιώσε το φιστικοβούτυο με την ζάχαρη καρύδας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Αφαίρεσε από την φωτιά και πρόσθεσε τα δημητριακά, ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν πλήρως και άφησε να κρυώσουν.
Βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό στην φωτιά και τοποθέτησε από πάνω ένα πυρίμαχο μπολ που να αγγίζει το νερό.
Σπάσε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και ριξ’ την στο μπολ, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Μόλις λιώσει, αφαίρεσε από την φωτιά το μπολ και άφησε την σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα ταψί για cupcakes μοίρασε χάρτινες θήκες για muffin και cupcakes και ρίξε όση σοκολάτα χρειάζεται σε κάθε θήκη, ίσα για να καλυφθεί ο πάτος τους.
Από πάνω μοίρασε το μείγμα δημητριακών, μία κουταλιά σε κάθε θήκη.
Έπειτα ρίξε την υπόλοιπη σοκολάτα, ώστε να καλυφθεί το μείγμα δημητριακών.
Βάλε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά για να “δέσουν” τα σοκολατάκια.

KOYZINA

Το παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών είναι μια από εκείνες τις συνταγές που σίγουρα θα σας κερδίσει με την πρωτοτυπία της, την πλούσια γεύση της, αλλά και την θρεπτική της αξία!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών είναι:
500 γρ. πένες
2 φλ. + 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
300 γρ. βρασμένα ρεβίθια
3 μέτρια καρότα σε κυβάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ. ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 φλ. + 3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. πένες ολικής αλέσεως (ή απλές)

Για τη μπεσαμέλ:
1.200 ml νερό
1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά
1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη
1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο
1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
2 καρότα μεγάλα ολόκληρα
1 γερή πρέζα ρίγανη
1 κ.σ. γεμάτη αλάτι
5 κόκκοι πιπέρι
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά: 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).

Επί το έργον:
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και το αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει η ντομάτα λίγο τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό και το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε δοκιμάζουμε το αλάτι και μεταφέρουμε στο ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε το ζουμί κατά μέρος. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ελαφρώς πηχτή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιάνει, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών αν χρησιμοποιούμε και τους ρίχνουμε σιγά –σιγά στη σάλτσα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη. Σε αυτό στο στάδιο, προσθέτουμε και το κύμινο και το τυρί αν θέλουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι φρυγανιά. Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μην διαλυθεί.

dogma.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σαλάτα

300 γρ. λευκό λάχανο, λεπτοκοµµένο
200 γρ. κόκκινο λάχανο, λεπτοκοµµένο
60 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε µπαστουνάκια
60 γρ. κίτρινες πιπεριές, σε µπαστουνάκια
80 γρ. πράσινο µήλο, σε µπαστουνάκια
100 γρ. καρότο, σε µπαστουνάκια
2 κ.σ. µαϊντανό, τα φύλλα

Για τη βινεγκρέτ

30 ml λευκό ξίδι µπαλσάµικο
10 γρ. µουστάρδα Dijon
15 γρ. µουστάρδα µε κόκκους
20 γρ. µέλι
90 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 ml ηλιέλαιο
25 ml νερό
αλάτι

Εκτέλεση

Αναµειγνύετε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα βάζετε σε µια σαλατιέρα.

Τοποθετείτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό, στον κάδο του µπλέντερ.

Αρχίζετε να τα χτυπάτε προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

Αν δείτε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνετε µε νερό. Αλατίζετε ανάλογα µε την προτίµησή σας.

Περιχύνετε τη σαλάτα µε τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε προσεκτικά.

KOYZINA

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (δύο «μπριζόλες» μελιτζάνας) : 160 θερμίδες, 8γρ. λίπος, 22γρ. υδατανθράκων, 4γρ. πρωτεΐνη

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 12 λεπτά

Υλικά (για δύο μερίδες):
1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη κατά μήκος σε 4 χοντρές φέτες (περίπου 170γρ. η κάθε φέτα)

2 ½ κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή όσο μας αρέσει

¼ κ.γ. θαλασσινό αλάτι, ή όσο μας αρέσει

1 πρέζα τριμμένη κανέλα

2 κ.γ. ψημένο κουκουνάρι

1 κ.σ. μικρά φύλλα φρέσκια μέντα

2 φέτες λεμόνι

Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το γκριλ. Αλείψτε απαλά τη μελιτζάνα με το λάδι. Βάλτε αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Ψήστε τη μελιτζάνα πάνω από απ’ ευθείας μέτρια με δυνατή φωτιά , περίπου 6 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι η μελιτζάνα να ψηθεί καλά και να δημιουργηθούν έντονες γραμμώσεις από το γκριλ.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε πιάτα και προσθέστε το κουκουνάρι και τη μέντα. Σερβίρετε με μια φέτα λεμόνι στο κάθε πιάτο.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή