Δεκεμβρίου 15, 2018

KOYZINA

Ο τραχανάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και φυσικά είναι πεντανόστιμος. Ας δοκιμάσουμε να τον φτιάξουμε σε σούπα.

Υλικά

1/2 φλ. τραχανά γλυκό ή ξινό

1 φλ. γάλα

1 ½ φλ. νερό

4 κ. σούπας ελαιόλαδο

Αλατι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και γάλα και βράζουμε για λίγα λεπτά. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Παράλληλα ανακατεύουμε για να μη μας κολλήσει. Εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο παραπάνω νερό. Σερβίρουμε μαζί με τυρί φέτα αν θέλουμε.

KOYZINA

Cake με super foods, ξηρούς καρπούς και μήλα, χωρίς βούτυρο

Ένα cake που περιέχει super foods δεν περνά ποτέ απαρατήρητο!

Υλικά 

750 γρ. μήλα

200 γρ. φουντούκια

150 – 200 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)

100 γρ. goji berries

100 γρ. σταφίδες

2 κ.σ. κονιάκ ή χυμό μήλου

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. baking powder

1 κ.γλ. κανέλα

¼ κ.γλ. κάρδαμο σε σκόνη

¼ κ.γλ. ginger σε σκόνη

1 πρέζα γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα τους και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ.

Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε τα φουντούκια.

Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε σε πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Τα ξεφλουδίζουμε όσο μπορούμε, τρίβοντας τα ανάμεσα στα χέρια μας ή μέσα σε καθαρή πετσέτα.

Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη, τα goji, τις σταφίδες και το κονιάκ.

Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες, ή για όλο το βράδυ.

Την ώρα που ξεκινάμε την προετοιμασία του μείγματος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα 30 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το κάρδαμο, το ginger και το γαρύφαλλο.

Μεταφέρουμε στο μείγμα με τα μήλα και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα.

Το συγκεκριμένο cake είναι αρκετά υγρό στο εσωτερικό.

Tip: Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο μόλις πάρει χρώμα στην επιφάνεια.

KOYZINA

Υλικά
4 κ σ ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι χοντροκομμένο
250 γρ φάβα
αλάτι & πιπέρι
1 λίτρο νερό
1,5 κ σ πέστο βασιλικό
ντοματίνια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ με νερό βάζω την φάβα να μουλιάσει για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια στραγγίζω καλά τη φάβα.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος, προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω εκεί για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτω τη φάβα, την σοτάρω για ένα λεπτό ανακατεύοντας και της προσθέτω το ζεστό νερό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νερό να καλύψει τη φάβα.
Με τον πρώτο βρασμό, η φάβα θα βγάλει αφρούς. Τους αφαιρώ μ’ ένα κουτάλι.
Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά (με κλίμακα ως το 9, χαμηλώνω στο 4) και σιγοβράζω για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η φάβα.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνω νερό (ζεστό πάντα). Ανακατεύω απαλά τακτικά κι ελέγχω να μην κολλήσει.
Όταν η φάβα λιώσει και πήξει, σβήνω την φωτιά και πολτοποιώ με μια ράβδο χειρός.
Προσθέτω το πέστο βασιλικό κι ανακατεύω απαλά.
Σερβίρω με πολύχρωμα ντοματίνια, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αν δεν έχεις ράβδο χειρός, μετέφερε τη φάβα στον πολυκόφτη και άλεσε την εκεί.
Η ποσότητα του πέστο βασιλικό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με το ποια γεύση θέλεις να υπερισχύει.

mamatsita.com

KOYZINA

Γλυκιά απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας

Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη

400 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια σιμιγδάλι
10 γραμμάρια μαγιά
10 γραμμάρια αλάτι
50 ml λάδι
375 ml νερό

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια κουβερτούρα
3 μπανάνες
60 γραμμάρια βούτυρο
100 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε το νερό με το λάδι και την μαγιά και το ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε στην άκρη μισή ώρα να φουσκώσει.

Για τη συναρμολόγηση ζύμης - γέμισης

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε το ζυμάρι μας. Το αφήνουμε στο ψυγείο άλλα 30 λεπτά.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.

Απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στη ζύμη και τις ροδέλες από τις μπανάνες μαζί με τα χοντροκομμένα φουντούκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

KOYZINA

 Υλικά

½ κούπα ζάχαρη άχνη
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking powder
½ κ γλ άρωμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκάλι
λίγο αλάτι

κουπ πατ
1 καπάκι από πλαστικό μπουκάλι νερού
μαρμελάδα ροδάκινο (ή φυσικά όποια άλλη μαρμελάδα προτιμάς)

Δες πως γίνονται τα μπισκότα πάστα φλώρα


1ο βήμα. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπώ τη ζάχαρη με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, δημιουργώντας μια μαλακή – εύπλαστη ζύμη.
2ο βήμα. Απλώνω τη ζύμη στον πάγκο και κόβω με κουπ πατ σε όποιο σχήμα επιθυμώ.
3ο βήμα. Χρησιμοποιώντας το καπάκι από το μπουκάλι νερού κάνω ένα βαθούλωμα στο κέντρο του μπισκότου και το γεμίζω με την μαρμελάδα που αρέσει στα παιδάκια μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες από τα μπισκότα.

 Άφησε τα να κρυώσουν και πασπάλισε τα με ζάχαρη άχνη (αν θέλεις)

mamatsita.com



KOYZINA

Κέικ vegan με κάσιους και μύρτιλα
Υλικά
Για τη ζύμη
½ φλ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
2 δόσεις βανιλίνη
1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
2 ½ φλ. κάσιους ανάλατα μουσκεμένα στο νερό για 8 ώρες
¾ φλ μέλι ή maple syrup (μέιπλ σίροπ -σιρόπι από σφένδαμο)
1 φλ. μύρτιλλα κατεψυγμένα (blueberries)
1 κ.σ. βούτυρο καρύδας
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη βανιλίνη και το νερό στη μουλινέτα. Δουλεύουμε το μείγμα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, κολλώδη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και την απλώνουμε στη βάση μιας φόρμας με σούστα, διαμέτρου 18-20 εκ. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: στραγγίζουμε τα κάσιους και τα βάζουμε στο μπλέντερα μαζί με το μέλι ή το maple syrup, τα μύρτιλα και το βούτυρο της καρύδας. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει εντελώς λείο. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα και την κινούμε προσεκτικά μια-δυο φορές έτσι, ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να μην υπάρχουν φυσαλίδες.

Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον για 6 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα. Το βγάζουμε από το ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε και αφαιρούμε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

KOYZINA

Υλικά
200 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μέλι
200 γρ. Flora Soft με βούτυρο
3 αυγά
150 γρ. γιαούρτι ή ξινόγαλο
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ. σόδα ή baking powder
2 δόσεις βανίλια

Για το ντεκόρ
300 γρ. Flora Soft με βούτυρο
300 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κoυτ. σούπας χυμός λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Λίγη καννέλα και μοσχοκάρυδο
50 γρ. ξηροί καρποί καβουρντισμένοι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder ή τη σόδα. Αφρατεύουμε στο μίξερ το Flora Soft με βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι για 3 λεπτά και ανά 3 λεπτά προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Στη χαμηλή πλέον ταχύτητα ρίχνουμε τη βανίλια, το γιαούρτι ή το ξινόγαλο, τους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα, την καννέλα και το μοσχοκάρυδο. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το baking powder ή τη σόδα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με Flora Soft με βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Tea Tip
Συνδυάστε τη λονδρέζικη γοητεία του Lipton London Earl Grey με ένα κομμάτι γευστικής βασιλόπιτας και γιορτάστε την πρώτη μέρα του νέου χρόνου.

Για το ντεκόρ
Ανακατεύουμε μαζί το Flora Soft με βούτυρο και την άχνη για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα στρώνουμε το μίγμα επάνω και διακοσμούμε ανάλογα.

KOYZINA

Υλικά για ταψί διαμέτρου 30cm :

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
2 κ.γ. baking powder
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. ελιές µαύρες ψιλοκοµµένες
1/2 φλ. φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 1/2 φλ. μαιντανό ψιλοκοµµένο
1/2 κ.σ. αποξηραµένο δυόσµο
1 φλ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού
165 ml ανθρακούχα σόδα
4 κουταλιές σουσάµι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder. Σε άλλο χτυπώ το λάδι με τη σόδα, τον χυμό πορτοκαλιού και τον δυόσμο κι έπειτα προσθέτω το μαϊντανό, τις ελιές και τ α κρεμμυδάκια.

Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι κι ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου cm, το ισιώνω και πασπαλίζω με το σουσάμι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μία ώρα. Βγάζω από τον φούρνο και μετά από λίγο αφού κρυώσει κόβω και απολαμβάνω!

http://theveggiesisters.gr

KOYZINA

Είναι μια υπέροχη φθινοπωρινή συνταγή, αξιοποιεί λαχανικά της εποχής.

Υλικά

4-5 μπουτάκια ή στήθος κοτόπουλο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Φρέσκα μυρωδικά -Δεντρολίβανο, θυμάρι, ματζουράνα
2 γλυκοπατάτες
300 γραμμάρια λαχανάκια βρυξελλών
1 μήλο Fuji
4-5 φετούλες μπέηκον
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρI
Εκτέλεση

Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Σε μια ειδική σακούλα τοποθετήστε το κοτόπουλο με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα αρωματικά ψιλοκομμένα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι -Κλείστε καλά, κινείστε λίγο
Κόψτε σε κομμάτια τα λαχανικά -Σε μια άλλη σακούλα τροφίμων ρίξτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και όλα τα λαχανανικά, αλάτι και πιπέρι
Μετά από λίγο ρίξτε τα λαχανικά σε ταψάκι, από πάνω το κοτόπουλο και το μπέηκον σε κομμάτια

KOYZINA

Υλικά
Για 60 περίπου κομμάτια

5-6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι όσο πάρει η ζύμη
6 αυγά
2 κουτ. σούπας Flora Soft με βούτυρο λιωμένο
Χυμός 2-3 πορτοκαλιών
Λίγο αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα ή σουσάμι
Για το τηγάνισμα

1 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας σπορέλαιο
1 φλιτζ. τσαγιού Flora Soft με βούτυρο
Για το σιρόπι

3 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
Χυμός ½ λεμονιού
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιών, το Flora Soft με βούτυρο, το αλάτι και τη σόδα.
Τα ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που θα πλάθεται και θα ανοίγει σε φύλλο, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και τη ζυμώνουμε πάλι μέχρι να μαλακώσει. Την ανοίγουμε, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε φύλλα μικρά ή μεγάλα και τα κόβουμε σε λωρίδες με την ειδική ροδίτσα.
Τις τυλίγουμε σαν ρολά ή τις δένουμε σαν φιόγκους και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με αρκετό λάδι καυτό και Flora Soft με βούτυρο (εάν δεν έχουμε ροδίτσα ή δεν τα καταφέρνουμε να τις τυλίξουμε ή να τις κάνουμε φιόγκους, μπορούμε να τις κόψουμε απλά σε παραλληλόγραμμα κομμάτια).
Όταν πάρουν χρυσόξανθο χρώμα, τις βγάζουμε και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 6-8 λεπτά.
Βάζουμε τις δίπλες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με το σιρόπι. Τις πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι ή με το σουσάμι ή και με τα δύο.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή