Ιουνίου 27, 2019

KOYZINA

Ενα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνική παράδοσης, σε μια συνταγή που θα σας εξασφαλίσει σίγουρα αποτελέσματα.

Το μυστικό στα περισσότερα γλυκά από την ελληνική παράδοση είναι τα ποιοτικά υλικά. Αυτό είναι το Α και το Ω για να καταλήξει στο πιάτο ένα αρωματικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Το γαλακτομπούρεκο λοιπόν θέλει αγνά, φρέσκα και ποιοτικά υλικά και να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.
Υλικά για ένα ταψάκι 20εκ.

Για την κρέμα: 90γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε δύο ίσα μέρη
250γρ. κρέμα γάλακτος
250γρ. Γάλα
2 αυγά
50γρ. Βούτυρο
1 βανίλια
Μισό πακέτο φύλλο κρούστας (300-400γρ)
110 γρ, βούτυρο αγελάδος για τα φύλλα
Σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
40γρ. Μέλι
Φλούδα από λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Προετοιμασία

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Οταν αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα: Βάζουμε τα αυγά με τη μισή ποσότητα ζάχαρης στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4-5′ λεπτά να αφρατέψουν.
Παράλληλα, ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα. Αφού αχνίσει το γάλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα ώσπου να πήξει η κρέμα. Μόλις αρχίσει να αφήνει γραμμές από το σύρμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Βγάζουμε το μείγμα των αυγών από τον κάδο του μίξερ και γυρίζουμε εκεί, την κρέμα σιμιγδάλι. Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ να κρυώσει καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ενώνοντας με μια σπάτουλα.
Βγάζουμε τα φύλλα απλώνουμε και κόβουμε στη μέση. Αλείφουμε καλά το ταψάκι με βούτυρο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε ενδιάμεσα κάθε κάθε φύλλο με βούτυρο, στρώνοντάς τα φύλλα σταυρωτά στο ταψί ώστε να εξέχουν με τον ίδιο τρόπο από όλες τις πλευρές.
Αφού στρώσουμε πέντε φύλλα, γυρίζουμε την κρέμα στο ταψί και ανακινούμε ελαφρά να στρώσει πάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από την κρέμα, ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και στη συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με πέντε ακόμη φύλλα από πάνω.
Αφού στρώσουμε όλα τα φύλλα, χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για μια ώρα περίπου, ώσπου τα φύλλα να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι το γαλακτομπούρεκο καυτό, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι

KOYZINA

Υλικά

500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο γάλα

2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

4 αυγά χτυπημένα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

500 γρ. τυριά ανάμεικτα, τριμμένα ή κομματισμένα (150 γρ. κεφαλογραβιέρα, 200 γρ. φέτα, 200 γρ. ανθότυρο)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνετε ένα μπολ και βάζετε μέσα το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, τα αλατίζετε και τα πιέζετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και να βγάζουν τα υγρά τους. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Στη συνέχεια προσθέστε τα τυριά και το μείγμα από το σπανάκι, με χούφτες.

Προσοχή: πάρτε χούφτες από το μείγμα με το σπανάκι και πιέστε τις πρώτα καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και βάλτε με προσοχή αλατοπίπερο (καθώς τα χόρτα και το αλάτι έχουν ήδη αλάτι) και μεταφέρετε το σε ταψί στρογγυλό η μακρόστενο με ψηλά τοιχώματα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει πριν κόψετε σε κομμάτια.

vita.gr

KOYZINA

Kολοκυθοκεφτέδες με φέτα
Ο ωραιότερος μεζές του καλοκαιριού!

Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια

250 γρ. τριμμένη φέτα

2 αυγά χτυπημένα

1 φλ. του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φλ. του τσαγιού αλεύρι

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε τα κολοκυθάκια και ξύνουμε την φλούδα τους. Αφού τα ξεπλύνουμε, τα κόβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγιστούν μία ώρα. Μετά το πέρας της μίας ώρας, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την φέτα, τα αυγά, την τριμμένη φρυγανιά τον μαϊντανό, το πιπέρι και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη δεν σφίξει αρκετά, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή και αλεύρι.

Με τα χέρια μας πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και αφού τους αλευρώσουμε, τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να απομακρυνθεί το περιττό λάδι.

vita.gr

KOYZINA

Η -πίτα στο δεύτερο συνθετικό είναι παραπλανητική. Είναι ένα φρουτώδες γλυκό που αν το σερβίρετε σε συνδυασμό με μια σαντιγί γίνεται μια εξαιρετική δροσερή σοκολατένια εμπειρία

Υλικά (για 8 μερίδες):
1 αυγό ασπράδι αυγού

Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 γρ. βούτυρο παγωμένο και τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
30 γρ. ζάχαρη (2 κουτ. σούπας)
50 γρ. νερό

Για τη γέμιση:
800 γρ. κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια (καθαρό βάρος)
80 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ σοκολατένια πραλίνα (μερέντα, νουτέλα κτλ)

Διαδικασία:

Ζύμη: Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο και το δουλεύουμε. Όταν γίνει το αλεύρι σαν άμμο, ρίχνουμε το νερό. Μόλις ομογενοποιηθεί. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Γέμιση: Ανακατεύουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη και το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210° C.

Φύλλο+πίτα: Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο. Απλώνουμε το φύλλο σε ένα ταψί πίτας διαμέτρου 24 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Ο,τι περισσεύει από το χείλος της φόρμας, το κόβουμε. Με τα περισσεύματα, φτιάχνουμε ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψουμε την πίτα.

Ζεσταίνουμε την πραλίνα για 20-40δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει λίγο πιο ρευστή και την απλώνουμε ομοιόμορφα στην τάρτα. Προσθέτουμε και τα κεράσια

Βάζουμε το καπάκι και πιέζουμε περιφερειακά ώστε να κολλήσουν καλά τα φύλλα μεταξύ τους. Χτυπάμε ελαφρώς το ασπράδι αυγού και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια της πίτας. Χαράζουμε σε σημεία στην επιφάνεια να φεύγει ο ατμός.

Ψήνουμε στους 210° C για 15 λεπτά και στους 190° – 200° C για 35-45 λεπτά ακόμη μέχρι να δούμε ότι άρχισε να βράζει η γέμιση. Αν αρχίσει να παίρνει νωρίς χρώμα από πάνω, βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο για να μην καεί. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου
Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης 

miamiam.gr

KOYZINA

Υλικά για 2-4 άτομα

150 γραμμάρια πλιγούρι
500 γραμμάρια ντομάτες
1 κούπα ρύζι
400 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες κατεψυγμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Χυμός από 1 λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Φέτα

Εκτέλεση
Ξεπαγώνετε πολύ καλά τις γαρίδες ώστε να είναι μαλακές.
Ξεπλένετε καλά το πλιγούρι και το ετοιμάζετε βάζοντας μία κούπα βραστό νερό μέσα στο πλιγούρι και σκεπάζετε με μια πετσέτα.
Αφήνετε για περίπου 5 λεπτά να μαλακώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τις ντομάτες σε κύβους μαζί με τα μυρωδικά, τις γαρίδες και το ρύζι και μαγειρεύετε για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ μουλιάζετε το πλιγούρι για 5 λεπτά με νερό να το καλύπτει.
Στη συνέχεια στραγγίζετε το πλιγούρι και ενώνετε με τη σάλτσα ντομάτας, τις γαρίδες, το λάδι, το χυμό λεμόνι και αλατοπίπερο.
Ανακατεύετε και σερβίρετε με θρυμματισμένη φέτα.

KOYZINA

Ένα στιβαρό, με πολύ καλή υγρασία κέικ με τυρί κρέμα, με άρωμα φιστίκι Αιγίνης και γλάσο φιστικιού.cream cheese cake with pistachio

Υλικά

350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. τυρί κρέμα , σε θερμοκρασία δωματίου
600 γρ. ζάχαρη
1 κγ εκχύλισμα φιστικιού*
2 κσ antebella*
¼ κγ πράσινο χρώμα
6 μεγάλα αυγά
360 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. αλάτι
* Αντικαταστήστε με πολύ καλά κοπανισμένα φιστίκια (ώστε να βγουν τα έλαια)

Για το γλάσο

1 ασπράδι
1 κς antebella
220γρ άχνη ζάχαρη
20γρ παγωμένα φιστίκια αιγίνης για διακόσμηση.
antebella

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλευροβουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 27 εκ με τρύπα 7 εκ διάμετρο
Τοποθετούμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αυξηθεί σε όγκο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αυξάνουμε την ταχύτητα σε υψηλή και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, τουλάχιστον για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε αυγό και ξύνοντας τις πλευρές του μπολ με μια λαστιχένια σπάτουλα για να μην μείνει τυρί κρέμα ιδίως στα πλαϊνά.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα, την πάστα φιστίκι, το χρώμα. Στο τέλος το αλεύρι και το αλάτι μονομιάς. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και να μην έχει σβόλους. Δεν ξεχάσαμε να βάλουμε baking ή σόδα, το κεικ θα βγει πιο συμπαγές από το σύνηθες.
Βάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ανακινούμε ελαφρά για να γίνει επίπεδη η επιφάνεια του κέικ. Ψήνουμε έως ότου το κέικ να πάρει χρώμα και όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό, για περίπου 1 ώρα.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε μία σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά, στη συνέχεια, αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο: Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι, προσθέτουμε την πάστα και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Το απλώνουμε στο κέικ και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια τα οποία τα έχουμε σπάσει ελαφρώς στο γουδί.
Η αρχική συνταγή είναι από το site: http://akispetretzikis.com

Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου
Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

KOYZINA

Υλικά
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
200 γρ. Flora Soft με βούτυρο
6-8 μήλα (ανάλογα με το μέγεθος της μηλόπιτας)
1 ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι νερό
Λίγο τριμμένο γαρίφαλο
Κανέλα
1 ποτήρι καρύδια, καλά κοπανισμένα
1 κουτί σαντιγί
1 ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση
Σπάμε με το χέρι μας τα μπισκότα και τα ρίχνουμε σε ένα πυρέξ. Στο ίδιο πυρέξ ρίχνουμε το Flora Soft με βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα μπισκότα.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό, το γαρίφαλο και την κανέλα μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο το σιρόπι μας είναι ζεστό, το σουρώνουμε μαζί με τα μήλα επάνω από τα μπισκότα, ώστε να λιώσει το Flora Soft με βούτυρο. Σκεπάζουμε το γλυκό μας με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει.
Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγί και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, ώσπου να αποκτήσει το μίγμα μας μια ωραία κρεμώδη υφή.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μήλα, γαρνίρουμε με τα καρύδια και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.

flora.com.gr

KOYZINA

Αφράτο και δροσιστικ

Υλικά:

* 2 κουτιά λεμόνι στιγμιαία κρέμα λεμόνι-υπάρχει κρέμα στιγμής Γιώτης
*1 βανίλια
* 2 πακέτα κράκερς ή μπισκότα petit beurre
* 220 γρ. κρέμα γάλακτος
*ξύσμα και χυμό απο ειναι λεμόνι
Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.

Στο μπολ του μίξερ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και το φρέσκο χυμό λεμονιού, μέχρι να αφρατέψει . (Προσθέστε τη ζάχαρη, αν θέλετε)

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε μακρόστενο τάπερ η πυρέξ.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα μπισκότα.
Τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος απλώνουμε την σαντιγί ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

http://mageirikikaisintages.blogspot.com

 

KOYZINA

Συνταγή για γεμιστά με γλυκό τραχανά και δυόσμο

Οσο μυρίζει καλοκαίρι, τόσο αποζητάμε το πιο διάσημο καλοκαιρινό φαγητό. Συνταγή για λίγο «πειραγμένα» γεμιστά με γλυκό τραχανά.

Το άρωμα του καλοκαιρινού τραπεζιού μυρίζει χωρίς αμφιβολία ψημένη ντομάτα και πιπεριά στο φούρνο. Ενα από τα πιο κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αυθεντικός εκπρόσωπος της μεσογειακής διατροφής, είναι χωρίς αμφιβολία τα γεμιστά.

Στη συγκεκριμένη συνταγή τα ετοιμάζουμε με μια μικρή αντικατάσταση που κάνει σημαντική διαφορά. Αντί για ρύζι, επιλέγουμε γλυκό τραχανά για τη γέμιση, ενώ στο ταψί βάζουμε μόνο ντομάτες (χωρίς αυτό να σας περιορίζει να χρησιμοποιήσετε και γλυκές πιπεριές).

Υλικά
4 ώριμες, γερές ντομάτες
1 φλιτζάνι γλυκός τραχανάς
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
2 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Καυτερό κόκκινο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το πάνω μέρος τη ντομάτας σαν καπάκι και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα. Καθαρίζουμε τα λευκά μέρη και λιώνουμε τη σάρκα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Τρίβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και βάζουμε μαζί με τη ντομάτα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον τραχανά, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο καυτερό πιπέρι και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση
Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση και βάζουμε σε μικρό ταψάκι.

Απλώνουμε τριγύρω τις πατάτες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη γέμιση στο ταψί. Βάζουμε μισό ποτήρι νερό και αλατοπιπερώνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 50′ λεπτά περίπου να φουσκώσει ο τραχανάς και να ψηθούν οι πατάτες.
iefimerida.gr 

KOYZINA

 Εύκολο γλυκό ψυγείου με μόνο 5 ευρώ κι έτοιμο σε 5 λεπτά

Υλικα

2 πακέτα πτί μπέρ
1κουτί ζαχαρούχο γάλα Νουνού
1 κιλό γιαούρτι
2 κουταλιές τις σούπας άχνη ζάχαρη
2 φακελάκια έτοιμο γλάσο Γιώτης [μπορείτε να φτιάξετε και δικό σας γλάσο]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στρώνουμε σε ταψάκι μεγέθους τούρτας 2 σειρές μπισκότα χωρίς να τα βρέξουμε σκέτα .

Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την άχνη και το ζαχαρούχο [αν δεν το θέλετε γλυκό αλλά ίσα να γλυκίζει μόνο αφαιρέστε την άχνη ζαχαρη ]

Ρίχνουμε την κρέμα την μισή πάνω από τα μπισκότα Ξαναβάζουμε από πάνω 2 στρώσεις μπισκότα και τελειώνουμε με την κρέμα, Το βάζουμε ψυγείο να παγώσει 1 ώρα

Λιώνουμε το γλάσο σύμφωνα με τις οδηγίες και το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού,τις κρέμας.

xrysessyntages.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή