Μαρτίου 24, 2019

KOYZINA

Ένα γλυκάκι που θα λατρέψετε, γιατί γίνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο.

Σαν… ραφαέλο (γλυκό με μπισκότα και ινδοκάρυδο)

Υλικα

1 γάλα ζαχαρούχο
1 φυτική κρέμα γάλακτος
3 τεμάχια κρέμα στιγμής
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
250 γρ. ινδοκάρυδο

Α! και δεν χρειάζεται ψήσιμο…

πώς να το φτιάξουμε:
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα γάλακτος με το μίξερ να γίνει σαντιγύ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τις κρέμες στιγμής με το φρέσκο γάλα και στη συνέχεια (χωριστά) το ζαχαρούχο γάλα.Ενώνουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά μας. Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε.Ρίχνουμε ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο τη βάση ενός μεγάλου τάπερ, ρίχνουμε το μείγμα με τα μπισκότα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ινδοκάρυδο..
Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

KOYZINA

Υλικά
350 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μέλι
2 γρ. αλάτι
1 κάψουλα βανίλια
1 πορτοκάλι σε ξύσμα
3 μεγάλα αυγά
100 γρ. γάλα
50 γρ. γιαούρτι
12 γρ. αμμωνία σκόνη
850 γρ. αλεύρι

Για το άλειμμα

1 χτυπημένο αυγό

Εκτέλεση
Συνταγή: Chef Χρήστος Λάμπρου

Χτυπάμε καλά με μίξερ το Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Παράλληλα τοποθετούμε τα αυγά, το ξύσμα, το μέλι, το αλάτι και τη βανίλια μέσα σε μία μπασίνα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ. Τοποθετούμε το γάλα, το γιαούρτι και την αμμωνία σε ένα ποτήρι, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αμμωνία και τα προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι.
Όταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα.
Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Τα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.

KOYZINA

Υλικά

400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
220 γρ. (1 κεσές) γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
130 ml φρέσκο γάλα
180 γρ. μπισκότα τύπου digestive, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά, ή πτι μπερ,
χοντροθρυμματισμένα

80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη (για διακόσμηση)
Μερίδες 10 – 12

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο, με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με ένα κουτάλι.
Εφαρμόζουμε ένα τσέρκι 20 – 22 εκ. σε μια πιατέλα, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να το χρειαστούμε.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, ίσα να ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να κοχλάσει.
Αδειάζουμε το γάλα στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσει η σοκολάτα.
Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι ανακατεύοντας, μέχρι να αναμειχθεί και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Βγάζουμε την μπισκοτένια βάση από το ψυγείο, απλώνουμε το μείγμα σοκολάτας και γιαουρτιού και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
Σκορπίζουμε την τριμμένη κουβερτούρα, κατά προτίμηση στη μισή τούρτα, για διακόσμηση, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα

1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ½ κοφτή κουταλιά ανάλατο βούτυρο
2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο σε λεπτά φετάκια)
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
5 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες σε κύβους
7 φλ. ζωμό κότας (σπιτικός ή φτιαγμένο με 1 ½ κύβο ζωμού)
1 φλ. κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα ανακατεύοντας τα πράσα με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοψήνετε για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε.

Προσθέτετε τις πατάτες και το ζωμό στην κατσαρόλα, αφήνετε να κοχλάσουν, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και τις βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 25-30 λεπτά.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κρατάτε σκεπασμένη για 10 λεπτά.

Χτυπάτε τμηματικά τη σούπα στο πολυμίξερ ή το μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για 5 περίπου λεπτά.

Ελέγχετε το αλατοπίπερο και τη σερβίρετε.

KOYZINA

 

Μια εκπληκτική συνταγή για πίτσα, μόνο με λαχανικά μεστή σε γεύση, πλούσια σε αρώματα και ταυτόχρονα υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες. Ένα μικρό μυστικό: Για μια ακόμα πιο υγιεινή εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μείγμα αλευριών, όσο σηκώσει μέχρι να γίνει η ζύμη ευπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Για τη σάλτσα:

1 κουτί ντοματάκια ή 1 κούπα χυμό ντομάτας
2 κ.γ. κέτσαπ
Αλάτι
Πιπέρι
Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Για την επίστρωση:

Πιπεριές
Μανιτάρια
Ελιές
Ρίγανη

Επί το έργον:

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, πολύ καλά και την ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ρίγανη ή το θυμάρι, και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε βάλει το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγα τόσο αλέυρι, όσο χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο, να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Σε ένα κατσαρολάκι βαζουμε λίγο νερό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγη ζάχαρη. Αχνίζουμε καλά και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, αλευρώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. περίπου.

Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα και προσθέτουμε τα λαχανικά και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει από κάτω η πίτσα.

Πηγή: agiameteora.net

KOYZINA

Η vegan πανακότα είναι ένα από τα πιο εύκολα, γευστικά και δροσερά γλυκάκια που μπορούμε να φτιάξουμε. Τα μυστικά της δεν είναι πολλά άλλωστε, ούτε κάποια ιδιαίτερη τεχνική απαιτεί. Ένα πυκνό, πλούσιο, φυτικό γάλα όπως είναι το πλήρες γάλα καρύδας και μια φυτική “ζελατίνη” όπως το άγαρ άγαρ (φυσικός πολυσακχαρίτης που παρασκευάζεται από φύκια χωρίς όμως να έχει οποιαδήποτε μυρωδιά ή γεύση από αυτά), είναι τα βασικά υλικά που χρειάζονται

Υλικά
(για 4-5 μερίδες)

για την πανακότα

2 φλιτζ. (480 ml) γάλα καρύδας πλήρες ή σπιτικό γάλα καρύδας
1/2 κεσεδάκι (250 γρ) φράουλες φρέσκες, καθαρισμένες ή κατεψυγμένες
4 κ.σ. ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζάχαρη καρύδας ή ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη απλώς θα αλλάξει ελαφρά το χρώμα της πανακότας)
2 κ.γ. άγαρ άγαρ σε σκόνη
για την σάλτσα φράουλας

1/2 κεσεδάκι (250 γρ) φράουλες φρέσκες, καθαρισμένες
3 κ.σ. ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό

Εκτέλεση

Για την πανακότα: Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ και περνάμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι (δεν θέλουμε τα σκληρά σποράκια να χαλάσουν την κρεμώδη υφή της πανακότας). Μετράμε τον σουρωμένο πολτό για να σιγουρευτούμε ότι είναι ένα φλιτζάνι ακριβώς.

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τον πολτό από τις φράουλες, την ζάχαρη, το γάλα καρύδας και το άγαρ άγαρ. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να διαλυθεί εντελώς το άγαρ άγαρ, έπειτα ανάβουμε την φωτιά και αφού το μείγμα βράσει, την χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
 Μεταφέρουμε το μείγμα σε 4-5 μπωλάκια για πανακότα ή οποιαδήποτε άλλα μας αρέσουν και αφήνουμε εκτός ψυγείου να κρυώσουν. Έπειτα βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.
 Για την σάλτσα φράουλας: Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ και περνάμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι. Βράζουμε τον πολτό μαζί με την ζάχαρη για πέντε λεπτά, μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει.
 Σερβίρισμα: Μπορούμε να σερβίρουμε την πανακότα στα μπολάκια που την αφήσαμε να παγώσει μαζί με λίγη σάλτσα φράουλας ή να την ξεφορμάρουμε και να την τοποθετήσουμε πάνω σε μία στρώση από την σάλτσα φράουλας. Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Vegan in Athens

Σημείωση: Άγαρ άγαρ βρίσκουμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ενημερωμένα καταστήματα μπαχαρικών.

KOYZINA

Υλικά:

για το φύλλο
•500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου)
•1 ποτήρι νερό
•1 φλιτζανάκι του καφέ τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
•4 κ.σ ελαιόλαδο
•1 κ.γ αλάτι

για την γέμιση
•1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
•1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
•1 κιλό ξινομυζήθρα(ανάλατο μαλακό τυρί)
•1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό
•4 κ.σ αλεύρι
•1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•αλάτι-πιπέρι
•Σουσάμι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:
•Βάζουμε τα κομμένα κολοκυθάκια σε σουρωτήρι,τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους
•Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό,το ελαιόλαδο,το αλάτι,την τσικουδιά ή τον χυμό λεμονιού
•Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε αλεύρι
•Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα
•Σε ένα μεγάλο σκεύος ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια,τις πατάτες,το τυρί,το λάδι,το αλεύρι,τον δυόσμοαλάτι,πιπέρι
•Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια του πλάστη,ανοίγουμε 2 φύλλα πάχους 3 εκ περίπου
•Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί,στρώνουμε το πρώτο φύλλο,από πάνω απλώνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο
•Το αλείφουμε με ελαιόλαδο,πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι,χαράσσουμε το μπουρέκι σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1,5-2 ώρες.

olgascuisine.blogspot.gr

KOYZINA

Για το παντεσπάνι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σπορέλαιο
250 ml χλιαρό νερό
¼ κ.γ. σόδα
½ φακ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. γεμάτες κακάο
100 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ σιρόπι βανίλια
1 κ.σ. κονιάκ

Για το γλάσο
700 γρ. μαργαρίνη soft
250 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. κακάο
4 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. σιρόπι βανίλια

Για το σιρόπι
150 γρ. maple syrup
50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Για τη μαρμελάδα
500 γρ. βύσσινο (1 βαζάκι)

Για το σερβίρισμα
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη ή στο πίλερ ή με μαχαίρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, τη σόδα και το κακάο μέχρι να σπάσει τελείως το κακάο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.


Προσθέτουμε την κουβερτούρα μας, αφού την χοντροκόψουμε σε ένα μπολ, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο τους ενός μπολ στο άλλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βουτυροκακαώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 23-25 εκ. με αποσπώμενη βάση και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Αφαιρούμε το παντεσπάνι και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι είναι εντάξει.
Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για μισή ώρα.
Μετά από μισή ώρα, με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε οριζόντια σε τρία ίσα μέρη το παντεσπάνι μας και αφήνουμε στην άκρη.

Για το γλάσο
Στο μίξερ με το φτερό, ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη και ρίχνουμε και τη μαργαρίνη χτυπώντας σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Με το που δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να πάρει μια απαλή υφή. Όσο χτυπάμε σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε και το μείγμα στα τοιχώματα να ανακατευτεί κι αυτό.

Για το σιρόπι
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το maple syrup με το κονιάκ.

Για το στήσιμο
Σε μια ωραία πιατέλα, βάζουμε λίγο από το γλάσο στο κέντρο τόσο ώστε να κολλήσει το πρώτο παντεσπάνι μας. Με ένα πινέλο, ραντίζουμε την επιφάνεια με σιρόπι, στρώνουμε 1/3 από το γλάσο και ολοκληρώνουμε με το μισό βύσσινο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία με την επόμενη στρώση παντεσπάνι – σιρόπι – γλάσο και βύσσινο.
Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και αλείφουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο.
Διακοσμούμε την τούρτα μας με την κουβερτούρα που έχουμε ξύσει στο πίλερ ή στον τρίφτη ή απλώς με ένα μαχαίρι.

akispetretzikis.com

KOYZINA

Στη Θεσπρωτία φτιάχνουν μια καταπληκτική χορτόπιτα με σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, πράσα και βλήτα που έχει τυρί και στη γέμιση αλλά και στη ζύμη, που την φτιάχνουν από καλαμποκάλευρο. Αυτήν την χορτόπιτα τη λένε μπατσαρώ, θυμίζει τάρτα και είναι απλά τέλεια. Δείτε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή...

Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση:

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
Μισό κιλό σέσκουλα
Μισό κιλό λάπαθα
Μισό κιλό σπανάκι
150 γρ. βλήτα
2 πράσα
Μισό φλιτζάνι τσαγιού ωμό ρύζι
Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ. τυρί
Για τη ζύμη:

5 φλιτζάνια τσαγιού καλαμποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι
Για τo ψήσιμο:

60 γρ. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση 
Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και τα αρωματικά. Ρίχνουμε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζουμε μέσα τα κομμένα χόρτα. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν καλά.

Μόλις μαραθούν αδειάζουμε τα χόρτα μας σ’ ένα μεγάλο ταψί, και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.


Προσθέτουμε το ρύζι, το τυρί θρυμματισμένο και αφήνουμε το ταψί στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σ’ένα μπόλ, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεματισμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Όσο ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι, και τρίβουμε μέσα το τυρί της ζύμης.

Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε κουταλιά-κουταλιά περιμετρικά με το χυλό.

Από πάνω απλώνουμε κουταλιά -κουταλιά τη γέμιση.

Επαναλαμβάνουμε βάζοντας πάνω από τη γέμιση κουταλιές από το χυλό της ζύμης.

Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύμης, προσθέτουμε από ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.

supersyntages.gr

KOYZINA

Κέικ σοκολάτας με στέβια, πεντανόστιμο και διαιτητικό!

HideΥλικά συνταγής
3 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης (που φουσκώνει μόνο του)
¾ φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
½ φλ. τσαγιού κακάο
1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 σοκολάτα γάλακτος ή bitter με στέβια
¼ φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ με λίγα λιπαρά
1 φλ. τσαγιού νερό
ενάμιση κ.σ ξύδι
1 βανίλια
1 κ.γ σόδα
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
3 κ.γ baking powder
1 πρέζα αλάτι
30 σταγόνες υγρή στέβια
Κέικ σοκολάτας με στέβια, πεντανόστιμο και διαιτητικό!
Δύσκολα θα έλεγε κανείς όχι σε ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας. Βέβαια, οι θερμίδες που τις περισσότερες φορές το συνοδεύουν, μας κάνουν να το τρώμε με τύψεις. Εμείς, όμως, στις supersyntages.gr, σας έχουμε το τέλειο σοκολατένιο κέικ που μπορείτε να το φάτε χωρίς να φοβάστε τη ζυγαριά σας. Βλέπετε δεν έχει ούτε βούτυρο, ούτε αυγά, ούτε ζάχαρη! Μια διαιτητική λοιπόν συνταγή για να συνοδέψετε τον καφέ, το γάλα ή απλά τις λιγούρες σας κάθε στιγμή της μέρας! Είναι εύκολο, γρήγορο και το κυριότερο, μπορείτε να το φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας χωρίς να λερώσετε πολλά σκεύη και μίξερ!

Υλικά
3 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης (που φουσκώνει μόνο του)
¾ φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
½ φλ. τσαγιού κακάο
1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 φλ. τσαγιού νερό
1 ½ κ.σ ξύδι
1 βανίλια
1 κ.γ σόδα
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
3 κ.γ baking powder
1 πρέζα αλάτι
30 σταγόνες υγρή στέβια

Για την επικάλυψη
1 σοκολάτα γάλακτος ή bitter με στέβια
¼ φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ με λίγα λιπαρά

Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, την υγρή στέβια, το ξύδι, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο νωρίτερα έχουμε ρίξει τη σόδα (επειδή έχει έντονη μυρωδιά, η κουταλιά που θα ρίξουμε θα είναι κοφτή κι όχι πολύ γεμάτη.


Επίσης προσέχουμε γιατί με το που θα πέσει στον χυμό, θα αφρίσει).

Εν συνεχεία, προσθέτουμε στο μίγμα το νερό. Μετά το απαραίτητο κοσκίνισμα, πέφτει μέσα και το κακάο με το baking powder και το αλεύρι ολικής.

Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας και είναι έτοιμο!

Σε ελαφρά λαδωμένη φόρμα (μετρίου μεγέθους) προσθέτουμε το μίγμα και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε αν το κέικ μας έχει ψηθεί (το βυθίζουμε στο κέντρο του και θα πρέπει να βγει «καθαρό»), το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.

Πηγή: https://www.supersyntages.gr/sintagi/keik-sokolatas-me-stevia-pentanostimo-kai-diaititiko#ixzz5eVQsgXcF

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή