Φεβρουαρίου 27, 2020

KOYZINA

Αυτή τη σαλάτα μπορείτε να τη φτιάξετε και με άλλα φρούτα όπως μανταρίνια και ροζ γκρέιπφρουτ. Ιδιαίτερα αν σας αρέσει το γκρέιπφρουτ, θα ενθουσιαστείτε με την εκδοχή αυτή. Αν πάλι δεν είστε τύπος που θέλει το πορτοκάλι μέσα στη σαλάτα του, τότε κάντε αυτή τη σαλάτα με ρόκα, πράσινο μήλο και κατσικίσιο τυρί. Έχει και αυτή έναν εορταστικό χαρακτήρα που την κάνει κατάλληλη για κάθε περίσταση!

Κάτι που δεν ήξερα πριν αρχίσω να γράφω αυτό το ποστ είναι πως η μαραθόριζες διακρίνονται σε “αρσενικές” και “θηλυκές”. Η διαφορά τους έγκειται στο σχήμα τους αλλά και στην ένταση του αρώματος. Η βιβλιογραφία βέβαια με μπέρδεψε, καθώς κάποιοι έλεγαν πως οι αρσενικές είναι πιο στρογγυλές και οι θηλυκές πιο μακρόστενες, ενώ κάποιες άλλες πηγές υποστήριζαν το αντίθετο! Άρα δεν θα σας πω εγώ ποιες είναι ποιες, αλλά πως οι πιο στρογγυλές έχουν πιο έντονο άρωμα και σκληρή υφή, ενώ οι μακρόστενες είναι πιο απαλές και έχουν πιο ήπιο αρωματικό χαρακτήρα. 

Πώς να κόψετε τη μαραθόριζα: Αρχικά κόψτε την στη μέση (κατά μήκος) και κατόπιν κόψτε την σε πολύ λεπτές φετούλες είτε με ένα κοφτερό μαχαίρι είτε με το ειδικό μαντολίνο.
Το ούζο και το φινόκιο ταιριάζουν πολύ, οπότε μην το παραλείψετε!

Αυτή η σαλάτα με μαραθόριζα (φινόκιο) και πορτοκάλι περιέχει εκτός των άλλων και μερικά καρύδια, και περιχύνεται με ένα αρωματικό ντρέσινγκ ούζου! 

Συστατικά
2 μαραθόριζες
2 πορτoκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 κούπα ρόκα κομμένη
1 κούπα καρύδια θρυμματισμένα
1 κούπα παρμεζάνα σε φλούδες παραλείψτε το αν νηστεύετε ή είστε βίγκαν

Για το ντρέσινγκ:
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
1-2 κουταλιές ούζο
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα βάζο ή σέικερ. Δοκιμάστε και προσθέστε κι άλλο ούζο αν θέλετε.
Ξεπλύντε τις μαραθόριζες, κόψτε τις στη μέση και κόψτε τις σε πολύ λεπτές φέτες με μαχαίρι ή μαντολίνο.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε ένα μπολ και περιχύστε με το ντρέσινγκ.
Καλή σας όρεξη!

https://www.thehungrybites.com/

KOYZINA

 

Αυτή η συνταγή είναι για μία τάρτα διαμέτρου 22 εκατοστών. Για τάρτα διαμέτρου 30 εκ. θα πρέπει να διπλασιάσετε τις ποσότητες.

Για έξτρα τραγανή βάση μειώστε το μπέικιν πάουντερ στο ένα κουταλάκι.

Αυτή η πάστα φλώρα φτιάχνεται με μπισκοτένια ζύμη από ελαιόλαδο και όποια μαρμελάδα σας αρέσει. Είναι εύκολη και νόστιμη τάρτα και δεν χρειάζεται καν να ανοίξετε φύλλο!

Συστατικά
1/2 κούπα (100 γρ) ελαιόλαδο
1/2 κούπα (100 γρ) ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα
Μία πρέζα αλάτι
Ξύσμα από μισό λεμόνι προαιρετικά
1 κουταλάκι βανίλια
1 μεσαίο αυγό θέλετε το μισό για τη ζύμη και το υπόλοιπο για άλειμμα
1 3/4 κούπας (250 γρ) αλεύρι μαλακό
2 κουταλάκι μπέικιν (βάλτε μόνο κουταλάκι αν θέλετε πιο τραγανή ζύμη)
1 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας σας
1 κουταλιά γάλα
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και λαδώστε ελαφρά μία ταρτιέρα διαμέτρου 22εκ.
Φτιάξτε τη ζύμη: Μεταφέρετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατέψτε τα. Προσθέστε το λάδι και τη βανίλια και χτυπήστε με ένα αυγοδάρτη ή πιρούνι.

Σπάστε το αυγό σε ένα ποτήρι, χτυπήστε το να διαλυθεί και προσθέστε το μισό στο μίγμα με το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.

Αναμίξτε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέστε το στο μίγμα. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι. Μην το παραδουλέψετε.

Φτιάξτε τη βάση: Κρατήστε το ένα τέταρτο για το πάνω μέρος και απλώστε το υπόλοιπο στην ταρτιέρα. Πιέστε το με τα δάχτυλά σας για να το απλώσετε και να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα. Ισιώστε το με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Γεμίστε την πάστα φλώρα με τη μαρμελάδα.

Απλώστε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο, κόψτε σχέδια της αρεσκείας σας και απλώστε τα στην τάρτα. Αναμίξτε το υπόλοιπο αυγό με την κουταλιά γάλα και αλείψτε τη ζύμη.

Ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Καλή σας όρεξη!

https://www.thehungrybites.com/

KOYZINA

Ένας νόστιμος τρόπος να απολαύσετε τα χόρτα της εποχής είναι και οι πίτες. Η «ξεσκέπαστη» πίτα που σας προτείνουμε με χόρτα και τυριά.

Υλικά

Για τη ζύμη
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160γρ. βούτυρο μαλακωμένο
1 κρόκο αβγού
50ml γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
½ κιλό χόρτα (καυκαλήθρες, ραδίκια, λάπατα, κλπ)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι φρέσκο μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα άλλο μπολ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και το δουλεύετε μέχρι να αποκτήσει τη μορφή κρέμας. Προσθέτετε στη συνέχεια το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βήμα 2

Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Ζυμώνετε για λίγο ακόμα με τα δάχτυλα, σχηματίζετε μια μπάλα και την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε τα χόρτα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα χόρτα να κρυώσουν.

Βήμα 4

Σε ένα βαθύ σκεύος χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το γιαούρτι, τη φέτα, τη γραβιέρα και τα χόρτα, το μάραθο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε το μίγμα στα χόρτα και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Φτιάχνετε την πίτα: Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο ζύμης και πάνω απλώνετε το μίγμα με τα χόρτα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, στρώνετε πάνω τα κομματάκια σύγκλινο και ξαναβάζετε την πίτα στο φούρνο για 10 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.

Tips

- Η παραπάνω ζύμη μπορεί να καταψυχθεί. Πριν τη χρησιμοποιήσετε όμως, πρέπει να την ξεπαγώσετε σιγά-σιγά στο ψυγείο. Δε χρειάζεται να τη δουλέψετε πάλι.

- Θα πρέπει να είστε τυπικοί με τους χρόνους «ξεκούρασης» της ζύμης γιατί έτσι θα ανοίγει πιο εύκολα και δεν θα συστέλλεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

- Το μίγμα δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Απλώς το δουλεύετε ελαφρά με τα δάχτυλα. Αν το παρακάνετε με το ζύμωμα, θα γίνει ιδιαίτερα ελαστική η ζύμη και θα δυσκολευτείτε στο άνοιγμα του φύλλου.

-Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φύλλο ζύμης παραδοσιακής για πίτες (έτοιμο) ή 1 φύλλο ζύμης για αλμυρές τάρτες.

olivemagazine.gr

KOYZINA

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. τσαγιού νερό.

Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄.

Υλικά

• 500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κλωνάρι σέλερι
• 1 τριμμένο καρότο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού νερό
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια

Μερίδες: 5
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

KOYZINA

Μία παραδοσιακή συνταγή για Κρητικό γαμοπίλαφο με κοτόπουλο που αξίζει να δοκιμάσετε. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αρωματικό μελωμένο ρυζότο με πλούσιο ζωμό κοτόπουλου.

Συστατικά
4-6 μπουτάκια κοτόπουλο
8 κούπες νερό
1 κύβο κοτόπουλο ή μερικά κόκαλα κοτόπουλου
1 καρότο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι κομμένο στα 2
5-6 κλαράκια μαιντανό
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1 φύλλο δάφνης
3 μπαχάρια
1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Για το ριζότο:
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κούπες ρύζι για ριζότο
2 κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Το ξύσμα και χυμό από ένα μικρό ακέρωτο λεμόνι
7-8 κούπες ζωμό κοτόπουλο, ζεστό
Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Χοντροτριμμένο ροζ πιπέρι, φρέσκια ρίγανη, φετούλες λεμονιού για διακόσμιση
Οδηγίες
Βάλτε το κοτόπουλο και τα κόκαλα σε μία κατσαρόλα με το νερό και βράστε. Όταν αρχίσει να αφρίζει, ξαφρίστε καλά, χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αφαιρέστε το κοτόπουλο και σουρώστε το ζωμό μέσα από ένα τουλπάνι ή ένα πολύ λεπτό κόσκινο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μερίδες κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Προς το τέλος προσθέστε λίγες νιφάδες αλατιού και φρέσκια ρίγανη. Σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο και κρατήστε το ζεστό (μέσα σε ένα ελαφρώς ζεσταμένο φούρνο).
Στο ίδιο τηγάνι βάλτε το βούτυρο και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για ένα με δύο λεπτά.
Ξεκινήστε να προσθέτετε το ζωμό, μία κούπα τη φορά, ανακατεύοντας συχνά πυκνά. Η ποσότητα του ζωμού που θα χρειαστείτε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του ρυζιού, η ένταση της εστίας, η διάμετρος του τηγανιού κτλ. Σε γενικές γραμμές θα χρειαστείτε από 7 έως 8 κούπες. Αν χρειαστείτε κι άλλο υγρό θα συμπληρώσετε με νερό. Το ριζότο σας θα πρέπει να βγει κρεμώδες αλλά όχι λασπωμένο, δηλαδή να κρατάει λίγο στο δόντι (al dente που λέμε!)
Στο τέλος προσθέστε την παρμεζάνα, το ξύσμα και μία κουταλιά λεμονιού και αλάτι με πιπέρι. Δοκιμάστε και προσαρμόστε την ποσότητα του αλατιού και του ξύσματος.
Σερβίρετε το ριζότο σε πιάτα, βάλτε από ένα μπούτι κοτόπουλο σε κάθε πιάτο, προσθέστε μία φετούλα λεμονιού και πασπαλίστε με λίγο ροζ πιπέρι.

Καλή σας όρεξη!https://www.thehungrybites.com/

KOYZINA

Κρητική και ευκολη συνταγή για χοχλιούς (σαλιγκάρια) με ρύζι σε σάλτσα ντομάτας, συν όλα τα μυστικά για το πως να προετοιμάσετε τα σαλιγκάρια για την κατσαρόλα.
Μερίδες: 2
Θερμίδες: 590 kcal
Συγγραφέας: Ευθύμης
Συστατικά
300 γραμ. Χοχλιοί περίπου 20-30 τεμάχια
2 κουταλιές ξύδι
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κούπα γλυκιά ώριμη ντομάτα πολτοποιημένη
1 κούπα ρύζι για ριζότο
2,5 κούπες νερό

Οδηγίες
Προετοιμάστε τα σαλιγκάρια: Ξεπλύντε πολύ καλά, καθαρίστε από τις μεμβράνες και τρίψτε τα κελύφη με σφουγγαράκι.

Βάλτε μία κατσαρόλα με νερό και 2 κουταλιές να βράσει, ρίξτε τα σαλιγκάρια και βράστε για 2 λεπτά. Ξεπλύντε καλά μέχρι να φύγουν όλα τα σάλια και το νερό να βγαίνει καθαρό.

Φτιάξτε το ριζότο: Βάλτε το ελιαόλαδο και το κρεμμύδι σε κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διαφανές. Προσθέστε τα σαλιγκάρια και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε τη ντομάτα, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Στα μισά του μαγειρέματος τσεκάρετε και προσθέστε ελάχιστο νερό αν χρειάζεται.

Αφαιρέστε τα σαλιγκάρια με τρυπητή κουτάλα, προσθέστε το νερό και το ρύζι και δυναμώστε τη φωτιά για να έρθει πάλι σε σημείο βρασμού. Σκεπάστε, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Προσθέστε τα σαλιγκάρια, ανακατέψτε ελαφρά και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 6 λεπτά. Κλείστε τη θερμοκρασία και αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας για επιπλέον 4-5 λεπτά ή μέχρι όλα τα υγρά να απορροφηθούν από το ρύζι.
Σερβίρετε αμέσως.

Καλή σας όρεξη!

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Συνταγή για εύκολη, αφράτη και χορτοφαγική πίτσα με ελληνικά υλικά όπως φέτα, ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο. Η αφράτη ζύμη γίνεται με γιαούρτι για επιπλέον γεύση.


Μερίδες: 4
Θερμίδες: 973 kcal
Συγγραφέας: Ευθύμης

Συστατικά
Για την αφράτη ζύμη:
4 1/2 κούπες (600 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν επιπλέον για το ζύμωμα)
1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 1/4 κούπες (300 γραμ.) νερό
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
3 κουταλιές (35 γραμ.) ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
1/4 κούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές νερό
1/2 – 1 κουταλάκι ξερό σκόρδο σε σκόνη
2 κουταλάκια ρίγανη

Για τα υλικά της πίτσας:
1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
1/2 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
1 μικρή ντομάτα σε φέτες ή 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2-3 κουταλιές ελιές Καλαμών σε ροδέλες
200 γραμ. Φέτα θρυματισμένη
200 γραμ. Μοτσαρέλα τριμμένη
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Οδηγίες
Φτιάξτε την αφράτη ζύμη: Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώστε μέχρι να πάρετε ένα ελαφρά κολλώδες ζυμάρι. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει για 8-12 ώρες. (αν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ βάλτε 3 κουταλάκια μαγιά αντί για μισό).

Σχηματίστε τη βάση: Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και σχηματίστε 2 μπάλες. Πασπαλίστε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος με αλεύρι και βάλτε τη μία μπάλα ζύμης στη μέση. Πιέστε με τα χέρια σας για να πλατύνει και μετά, με κυκλικές κινήσεις και πιέζοντας από το κέντρο προς τα έξω σχηματίστε ένα λεπτό δίσκο. Συνεχίστε μέχρι ο δίσκος να έχει το μέγεθος μιας μεγάλης πίτσας, περίπου 30 εκατοστά σε διάμετρο. Αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και συνεχίστε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους (αν έχετε πέτρα ψησίματος για πίτσα χρησιμοποιήστε την!)
Φτιάξτε τη σάλτσα ντομάτας: Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μικρό μπολ και μοιράστε τη στους δύο δίσκους ζύμης. Απλώστε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Μοιράστε τα υλικά σε κάθε πίτσα ξεκινώντας με τη φέτα, τη ρίγανη, τις ελιές και συνεχίζοντας με τη μοτσαρέλα, την πιπεριά, τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η ζύμη. Καλή σας όρεξη!

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Αυτό το αφράτο κέικ με βανίλια και λευκή σοκολάτα φτιάχνεται πιο εύκολα απ’ ότι νομίζετε και περιχύνεται με ένα γλάσο λευκής σοκολάτας το οποίο το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό.

Συστατικά
Για το κέικ:
1 κούπα (240 γρ) καυτό γάλα
200 γρ ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι
4 ασπράδια αυγού (165 γρ)
2 1/4 κούπαs (315 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 1/2 κουταλάκια κοφτά (20 γρ) μπέικιν πάουντερ
1 κούπα και 2 κουταλιές (240 γρ) λευκή ζάχαρη
1/2 κούπα (120 γρ) βούτυρο (πολύ μαλακό)

Για το γλάσο λευκής σοκολάτας:
150 γρ ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά βούτυρο
Ψημένο αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά

Οδηγίες
Βουτυρώστε καλά και αλευρώστε μία φόρμα για κέικ (θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 10 κούπες)

Φτιάξτε το μίγμα λευκής σοκολάτας: Βάλτε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ και ρίξτε από πάνω το καυτό γάλα. Αφήστε για ένα λεπτό και ανακατέψτε καλά γι ανα λιώσει η σοκολάτα. Προσθέστε τη βανίλια, το αλάτι και τα ασπράδια αυγού. Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι και αφήστε το μίγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Ανακατέψτε τα στερεά υλικά: Βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μπολ του ηλεκτρικού σας μίξερ και χτυπήστε καλά μέχρι το μίγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.

Τελειώστε το μίγμα: Προσθέστε τα δύο τρίτα από το μίγμα του γάλακτος στο μπολ και χτυπήστε με το μίξερ για 2 λεπτά. Ξύστε με μία σπάτουλα τον πάτο του μπολ, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και συνεχίστε το χτύπημα για ενάμιση ακόμα λεπτό μέχρι το μίγμα να είναι ομοιογενές και βελούδινο.

Ψήστε: Μεταφέρετε το μίγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε για 55 – 60 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ Αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίστε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Κάντε το γλάσο λευκής σοκολάτας: Μεταφέρετε όλα τα υλικά για το γλάσο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώστε σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα (μπορείτε να το κάνετε και σε μικρό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία). Αφήστε το γλάσο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύστε το κρύο κέικ. Αν θέλετε, πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ. Καλή σας όρεξη!

Βίντεο

Σημειώσεις
Για πιο βαθιά και ενδιαφέρουσα γεύση προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλα στο μίγμα με το αλεύρι.

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Αυτή η εύκολη συνταγή για ψητά λαχανικά στο φούρνο με βαλσάμικο και μέλι θα σας λύσει τα χέρια κάθε φορά που θέλετε ένα συνοδευτικό διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Συστατικά
Για τα ψητά λαχανικά:
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
1 μέτρια μελιτζάνα σε φέτες
3 κολοκυθάκια σε φέτες
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε φέτες
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά σε φέτες
2 καρότα σε φέτες
1/2 κιλό πατατούλες baby κομμένες στη μέση ή κανονικές πατάτες σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι κύμινο
2 κουταλάκια θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
4 κουταλιές ελιαόλαδο
Για τη σάλτσα βαλσάμικου:
1/4 κούπας βαλσάμικο ξύδι
3 κουταλιές μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο (ή πετιμέζι για vegans)
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.
Ψήστε τα λαχανικά: Τρίψτε ένα μεγάλο ταψί με το σκόρδο. Αραδιάστε μέσα στο ταψί τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και το κρεμμύδι (η πιπεριές θα μπουν μετά από μισή ώρα, αλλά αν τις θέλετε πολύ μαλακές θα τις βάλετε από την αρχή). Προσθέστε τη δάφνη, το κύμινο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 30 λεπτά, προσθέστε τις πιπεριές, ανακατέψτε και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.

Φτιάξτε τη σάλτσα από βαλσάμικο: Ανακατέψτε καλά σε βαζάκι το ξύδι μα το μέλι και περιχύστε με αυτό τα λαχανικά. Ανακατέψτε και συνεχίστε το ψήσιμο για 15 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να πυκνώσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού και πόσο στριμωγμένα θα είναι τα λαχανικά.

Καλή σας όρεξη!

Αν προτιμάτε τα λαχανικά στα κάρβουνα, οι πατάτες θα πρέπει να είναι κομμένες σε φέτες και βρασμένες για 10-15 λεπτά. Θα ανακατέψετε όλα τα υλικά για τα λαχανικά σε ένα μπολ και θα τα ψήσετε στη σχάρα κανονικά, αλείφοντάς τα με τη σάλτσα ξυδιού δυο φορές προς το τέλος του ψησίματος.
Να θυμάστε ότι οι φρέσκιες μελιτζάνες είναι πιο γλυκές.

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Νόστιμοι μελιτζανοκεφτέδες
Τραγανή απόλαυση από τα χεράκια σας

4-5 μεγάλες μελιτζάνες
4 φέτες μπαγιάτικο (άσπρο ψωμί χωρίς κόρα)
1 αυγό
½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι + 2 κουταλιές επιπλέον
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (ή 1 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου)
2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά αλάτι να βράσει.
Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες (όχι ολότελα, αφήνετε και μερικές λωρίδες φλούδας πάνω) και μόλις το νερό κοχλάσει, τις ρίχνετε μέσα.
Τις αφήνετε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι και όταν κρυώσουν αρκετά για να τις πιάνετε, τις στύβετε για να στραγγίσουν καλά. Τις τεμαχίζετε.
Μουλιάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το στύβετε επίσης για να στραγγίσει καλά.
Βάζετε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες στο πολυμίξερ μαζί με το ψωμί και το αυγό και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Αν είναι πολύ σφικτό, χτυπάτε ελαφρά ένα δεύτερο αυγό και προσθέτετε όσο χρειαστεί για να γίνει ένας τραχύς πουρές.
Προσθέτετε το ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι, το σκόρδο και το μαϊντανό και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Δοκιμάζετε λίγο για να ελέγξετε το αλατοπίπερο.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και βάζετε σε ένα πιάτο τη γαλέτα. Πλάθετε στα γρήγορα κεφτεδάκια από το μείγμα και τα τυλίγετε στη γαλέτα.
Τα απλώνετε πάνω σε πιατέλα ή δίσκο και τα κρατάτε στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαρύ τηγάνι και τηγανίζετε μέσα τμηματικά τους μελιτζανοκεφτέδες, 5-6 κάθε φορά, γυρίζοντάς τους προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε πασπαλισμένους με το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι.

https://www.newsbeast.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή