Απριλίου 23, 2021

KOYZINA

Η ονομασία χαλβάς έχει δοθεί σε αρκετά γλυκά τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα πολύ εύκολο και νόστιμο κέρασμα.

Για να τον φτιάξουμε θα χρειαστούμε

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό,

1 φλιτζάνι λάδι,

2,5 φλιτζάνια ζάχαρη,

4 φλιτζάνια νερό,

1/2 φλιτζάνι σταφιδες,

1 ξύλο κανέλα,

1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Αρχικά βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα σχετικά φαρδιά και το αφήνουμε να κάψει. Όταν κάψει το λάδι καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ώσπου το χρώμα του να γίνει καστανό. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.

Αμέσως μετά, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, και τη φλούδα, ώσπου να δέσει. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε την κανέλα και φλούδα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού που έχουμε βάλει και ρίχνουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πήξει ο χαλβάς. Μπορεί να σερβιριστεί ο χαλβάς σε μικρά μπωλ ως μερίδες ή σε μία φόρμα και να τον κόψουμε κομμάτια. Καλή επιτυχία.

KOYZINA

Το τουρκικό ψωμί και το κρέμα επιδόρπιο ονομάζεται 'Ekmek Kadayıfı'
by Elizabeth Taviloglu

Είστε οπαδός γλυκών, σιροπιών μεσογειακών επιδόρπιο όπως το βακλάβα ; Εδώ είναι ένα άλλο γλυκό να προσθέσετε στη λίστα σας. Είναι ένα δημοφιλές τουρκικό επιδόρπιο που ονομάζεται 'ekmek kadayıfı' (eck-MECK 'kah-dah-YUF'-uh).

Ο καλύτερος τρόπος να περιγραφεί αυτό το τουρκικό κλασικό είναι κάτι σαν ένα μείγμα μπακλαβά και πουτίγκα ψωμιού. Είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ απλό επιδόρπιο από στρώματα από ρωγμή που είναι κορεσμένα σε σιρόπι και έχουν τελειώσει με «καγιμακ» ή με τουρκική κρέμα γάλακτος .

Το «Ekmek kadayıfı» δεν πρέπει να συγχέεται με το «tel kadayıfı», ή την τεμαχισμένη ζύμη, ένα άλλο δημοφιλές συστατικό επιδόρπιο.

Όπως και τα κοκκινωπά ξαδέλφια του "şekerpare" και "künefe", το "ekmek kadayıfı" μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στην Τουρκία από τα καλύτερα εστιατόρια έως τις καφετέριες στο χώρο εργασίας. Είναι επίσης ένα δημοφιλές πιάτο στο σπίτι, επειδή μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο «ekmek kadayıfı» στις περισσότερες αγορές. Έρχεται σε διαφορετικά μεγέθη έτοιμα για να εμποτιστούν σε σιρόπι και γαρνιρισμένα με κρέμα γάλακτος και καρύδια.

Το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το αυθεντικό επιδόρπιο "ekmek kadayıfı" είναι σε ένα καλό τουρκικό εστιατόριο. Εάν θέλετε να το κάνετε στο σπίτι, μπορείτε μερικές φορές να βρείτε τα συστατικά στις αγορές της Μέσης Ανατολής ή σε ιστοσελίδες που πωλούν τουρκικά συστατικά.

Μπορείτε επίσης να εκπνεύσετε με διαφορετικούς τύπους ψωμιού. Ένα μεγάλο ψωμί με μια πορώδη αλλά σταθερή υφή που θα κρατήσει σε πολλά σιρόπι θα λειτουργήσει καλά. Αφαιρέστε το φλοιό με ένα κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόψτε το ψωμί σε μεγάλες φέτες πάχους περίπου μιας ίντσας.

Τι χρειάζεστε
1 πακέτο μεσαίου μεγέθους ξηρό "ekmek kadayıf"
4 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
4 ½ φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού (χυμός ½ λεμονιού)
1/4 φλιτζανιού φιστίκι (έδαφος, για γαρνιτούρα)
1 φλιτζάνι τούρκικο «καγιάκ» (ή κρέμα γάλακτος, για γαρνιτούρα)
Πως να το φτιαξεις
Εάν χρησιμοποιείτε έτοιμο 'ekmek kadayıfı', πρέπει να το βάζετε πρώτα με βραστό νερό για να το μαλακώσετε. Ξεκινήστε τοποθετώντας την καστανισμένη πλευρά κάτω σε ένα ρηχό, στρογγυλό δίσκο του ιδίου μεγέθους. Ρίξτε αρκετό βραστό νερό πάνω από το ψωμί για να το καλύψετε και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, αφαιρέστε το υγρό ψωμί και τοποθετήστε το σε μια καθαρή πετσέτα ή σε ένα παχύ στρώμα διπλωμένων πετσετών χαρτιού. Πετάξτε το επιπλέον νερό πιέζοντας το ψωμί ομοιόμορφα. Αφήστε το να στηριχθεί στην πετσέτα για λίγα λεπτά. Απορρίψτε το νερό στο δίσκο και βάλτε το μαλακό ψωμί μέσα.
Βάλτε τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε την να λιώσει αργά σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το να καραμελοποιηθεί μέχρι να μετατραπεί σε σκούρο χρώμα μελιού. Προσθέστε το νερό και το βράστε. Μόλις βράσει, προσθέστε το χυμό λεμονιού. Αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει απαλά για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια σβήστε τη θερμότητα. Το σιρόπι πρέπει να είναι παχύ και το χρώμα του ελαφριού μέλιτος.
Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε ένα μεγάλο σχήμα σταυρού στο κέντρο του υγρού ψωμιού. Αυτό θα βοηθήσει το σιρόπι να διεισδύσει. Τοποθετήστε το μεταλλικό δίσκο στη σόμπα σε χαμηλή φωτιά. Βράζουμε αργά το σιρόπι πάνω από την κορυφή. Γυρίστε το δίσκο γύρω από τον καυστήρα για να βοηθήσετε το ψωμί να απορροφήσει το σιρόπι.
Όλο το ψωμί πρέπει να κορεστεί με το σιρόπι που θα τον προκαλέσει να σκουραίνει. Όταν όλο το σιρόπι απορροφηθεί πλήρως, αφαιρέστε το δίσκο από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Για να εξυπηρετήσετε, κόψτε το "ekmek kadayıfı" σε τετράγωνα ή τρίγωνα. Ο παραδοσιακός τρόπος να γαρνίρετε είναι να τοποθετήσετε ένα παχύ στρώμα πήξης κρέμας ανάμεσα σε δύο στρώματα ψωμιού, αλλά μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε στην κορυφή. Πασπαλίστε την κορυφή του επιδόρπιο με θρυμματισμένα καρύδια.

https://el.hiloved.com/

KOYZINA

Πέτρος Συρίγος: Ριζότο με ποικιλία μανιταριών!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ:
400 γρ μανιτάρια λευκά στρογγυλά

250 γρ portobello κομμένα σε κύβους

100 γρ enoki καθαρισμένα από τις ρίζες τους

10 γρ αποξηραμένο Πορτσίνι ( σε σκόνη)

60 γρ βούτυρο

θυμάρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 σκ σκόρδου, πολτοποιημένες

αλάτι και πιπέρι

ΡΙΖΟΤΟ:

15 γρ βούτυρο

1 Κ.Σ. ελαιόλαδο

1 σκ σκόρδου, πολτοποιημένη

1 μέτριο άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

65 ml ξηρό λευκό κρασί

250 γρ ρύζι arborio, ωμό
1 λίτρο και 300 ml ζωμό κοτόπουλου

Για το τελείωμα:

30 γρ βούτυρο φρέσκο σε κύβους (παγωμένο)

120 γρ τυρί παρμεζάνα, τριμμένο

Αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μανιτάρια

Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 20 γρ βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία Μόλις λιώσει, προσθέστε τα λευκά μανιτάρια κομμένα στα 4 και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν αρκετά για 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το μισό σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα βάζουμε δίπλα σε μια πιατέλα ή σε ένα μπολ. Επαναλαμβάνουμε με τα πορτομπέλο μανιτάρια με την ίδια διαδικασία και τέλος με τα ενόκι και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ.

Τα μανιτάρια πρέπει να τα σοτάρουμε σε δόσεις γιατί αλλιώς δεν θα σοταριστούν, θα βράσουν. Τα σοτάρουμε όλα τα αφήνουμε στην άκρη και θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Για το ριζότο

Το μεγαλύτερο μυστικό στο ριζότο είναι ότι από την αρχή μέχρι το τέλος δεν πρέπει να σταματήσουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα -κουτάλα. Στην ίδια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Μαγειρέψτε 2 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να είναι ημιδιαφανές αλλά όχι χρυσό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το να εξατμιστεί η αλκοόλη Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λευκά μανιτάρια και τα Πορτομπέλο (κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα)

Ξεκινάμε την διαδικασία ψησίματος του ριζότο βάζοντας το ζωμό λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς .Το μαγείρεμα του ριζότο παίρνει από την ώρα που θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος 18-20 λεπτά.

10 λεπτά πριν, στην μέση του μαγειρέματος, προσθέτουμε τα μανιτάρια, φρέσκο θυμάρι που έχουμε σοτάρει μέσα στο ρύζι. Όσο βάζουμε ζωμό θα μαγειρεύεται το ριζότο, στα 18 λεπτά βγάζουμε από την εστία την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα δημιουργώντας μια μορφή κρεμώδη στο χυλωμένο ρύζι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα-σπάτουλα συνεχώς. Καλή ας όρεξη!

https://www.faysbook.gr/

KOYZINA

Κλασσικό κι αγαπημένο πιάτο της νηστείας και όχι μόνο…

Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά
1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
2 νεροπότηρα ντομάτα ψιλοκομμένη
1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
½ κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη
3-4 κόκκους μπαχάρι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι


Διαδικασία
Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 2 λίτρα νερό. Πλένετε καλά το χταπόδι, το βάζετε μέσα και ζεσταίνετε την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτετε το ξίδι και βράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό, για μισή ώρα τουλάχιστον. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε κομμάτια. Αφαιρείτε και πετάτε το ράμφος του. Κρατάτε λίγο από αυτό το ζωμό στην άκρη.

Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια του χταποδιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Βράζετε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.

Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα καθώς και το χυμό ντομάτας. Αφήνετε να πάρει βράση και προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε και αλατίζετε πολύ ελαφρά, γιατί το χταπόδι είναι αλατισμένο από τη φύση του.

Βράζετε για 15-20 λεπτά περίπου και δοκιμάζετε πόσο τρυφερό είναι το χταπόδι. Αν έχει μαλακώσει αρκετά, ρίχνετε μέσα το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύετε και προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό (από αυτό που βράσατε το χταπόδι). Συνεχίζετε το ανακάτεμα και αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτετε ακόμα ½-1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά -προσέχοντας το φαγητό γιατί κολλάει- μέχρι το μακαρονάκι να τραβήξει τα υγρά της κατσαρόλας, αλλά όχι εντελώς (να είναι αρκετά μελωμένη η σάλτσα). Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει τα τελευταία υγρά του. Ανακατεύετε πού και πού. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα. Τρώγεται πολύ ευχάριστα ακόμη και κρύο.

Φωτογραφία: Γιωργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb https://www.olivemagazine.gr/

KOYZINA

Τα κεφτεδάκια λαχανικών είναι ένα νόστιμο πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

350 γρ πατάτες

160 γρ καρότα

160 g φασολάκια

150 γρ κολοκυθάκια

70 γρ πράσα

100 γρ παρμεζάνα τριμμένη

2 αυγά

1 σκελίδα σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό

Ελαιόλαδο

Μοσχοκάρυδο για γεύση

Αλάτι, πιπέρι

Για το πανάρισμα

40 γρ. τριμμένη φρυγανιά

1 αυγό


Εκτέλεση

Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και τις μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές και τις πολτοποιούμε για να πάρουμε έναν πουρέ.

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο. Μόλις αρωματιστεί το λάδια αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα πράσα. Τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά έτσι ώστε τα λαχανικά να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, την παρμεζάνα, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα λαχανικά μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχηματίζουμε τα κεφτεδάκια.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρυγανιά και σε ένα άλλο το αυγό. Περνάμε τα κεφτεδάκια πρώτα από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά.

Στη συνέχεια τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και τα βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί.https://jenny.gr/

KOYZINA

Υλικά
3 κ. σ. φυστικοβούτυρο
3 1/2 κ. σ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αβγό
Δάκρυα σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1
Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε μία σχετικά μεγάλη κούπα, ασφαλή για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων.
Βήμα 2
Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βήμα 3
Προαιρετικά γαρνίρετε με δάκρυα σοκολάτας.
Βήμα 4
Τοποθετήστε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό.

Βήμα 5
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το απολαύσετε.https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Συστατικά
Για τη βάση

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για τη γέμιση

800 γρ. dulce de leche
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για τη σαντιγί

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το στήσιμο

3 μπανάνες, ώριμες
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
100 γρ. μπισκότα γεμιστά

Χτυπάμε πολύ καλά στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Όταν το μείγμα πάρει τη μορφή βρεγμένης άμμου αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 50 γρ. κουβερτούρα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα εκτός φωτιάς μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να πάει παντού.
Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 26 εκ. ή σε μια ορθογώνια φόρμα 10x35 εκ. με τη βοήθεια ενός ποτηριού. Είναι απαραίτητο να κάνουμε χείλος γύρω γύρω και θέλει και πολύ καλό πάτημα.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε να δέσει και να κρυώσει το μπισκότο, για 15-20 λεπτά.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε ξανά, σε χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε τα ζαχαρούχα (dulce de leche) που πια θα έχουν πάρει ωραία καρεμελένια γεύση και χρώμα. Ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και τα 100 γρ. κουβερτούρα, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βγάζουμε το μπισκότο από το ψυγείο, ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας πάνω στη βάση και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, για περίπου 2-3 ώρες.
Λίγο πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε τις μπανάνες κόβοντάς τες σε φέτες και ανακατεύοντας τες με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σαντιγί μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
Βάζουμε τις μπανάνες πάνω στο γλυκό και από πάνω βάζουμε τη σαντιγί.
Σερβίρουμε με τριμμένα μπισκότα. https://akispetretzikis.com/

KOYZINA

Μια νόστιμη και τραγανή πίτα που σίγουρα δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε.

Υλικά

Έτοιμη σφολιάτα για πίτες

500 γρ. μελιτζάνες

150 γρ. ζαμπόν

250 γρ καπνιστό τυρί (κομμένο σε φέτες)

100 γρ παρμεζάνα (τριμμένη)

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την απλώνουμε σε ένα ταψί. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα πρώτο στρώμα μελιτζάνας. Προσθέτουμε τα τυριά και το ζαμπόν συνεχίζοντας το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Όταν τελειώσουμε κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα ζύμης που περισσεύουν και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πηγή φωτογραφίας: www.ricettedalmondo.it, https://jenny.gr

KOYZINA

Συστατικά
320 γρ. γάλα, ελαφρύ
60 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. δημητριακά, με φρούτα
220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 αβγό
Για το σερβίρισμα

μπανάνα, σε ροδέλες
μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα 30 ml ελαιόλαδο, τα 130 γρ. ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στο μπολ 150 γρ. από τα δημητριακά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα ίσα ίσα να τραβήξουν τα δημητριακά μέσα το γάλα. Αφήνουμε στην άκρη. (υγρό μείγμα).
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάριδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι (στερεό μείγμα).
Προσθέτουμε το στερεό μείγμα, στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευροβουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα 25x10 εκ. και φροντίζουμε να πάει παντού.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα 50 γρ. δημητριακών που έχουμε κρατήσει, τα άλλα 30 ml λάδι και τα υπόλοιπα 20 γρ. ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε το μείγμα αυτό πάνω στο κέικ και το πατάμε ελαφρά να κολλήσει.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Φροντίζουμε να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται η σχάρα για να περνάει ο αέρας από κάτω, το κέικ έτσι θα φουσκώσει καλύτερα.
Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει το κέικ πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με φέτες μπανάνας και μέλι.

 

KOYZINA

Λαγάνα και ταραμοσαλάτα πάνε παρέα την καθαρά Δευτέρα και φυσικά η σαλάτα με το λευκό ταραμά μας συνοδεύσει και όλη τη σαρακοστή.
Εύκολη, γρήγορη και σπιτική ταραμοσαλάτα δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη και το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά.
Βέβαια είναι δύσκολο να κρατηθείς και το πιο πιθανό είναι να τελειώσει γρήγορα η λαγάνα που βουτάς πάνω της!

Υλικά
200 γρ λευκό ταραμά
¼ κρεμμύδι
300 γρ ψωμί μπαγιάτικο
80 ml παρθένο ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας σπορέλαιο
χυμό 2 ½ - 3 λεμονιών

Οδηγίες
Σε ένα μπολ με νερό βουτάω μια μια τις φέτες του ψωμιού, τις στραγγίζω, αφαιρώ την κόρα και τις θρυμματίζω σε ένα μπολ ή στο μουλτι.
Προσθέτω τον ταραμά με το κρεμμύδι και το χυμό 2 ½ λεμονιών και τα αλέθω καλά είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο μούλτι.
Ρίχνω λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα να αποκτήσει πυκνότητα σφιχτής κρέμας και να το απορροφήσει.
Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω σταδιακά έξτρα χυμό λεμονιού.
Την αποθηκεύω σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία
Θερμίδες: 44kcal | Υδατάνθρακες: 8γρ | Πρωτεΐνη: 2γρ | Λιπαρά: 1γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 1γρ | Χοληστερόλη: 2mg | Νάτριο: 85mg | Κάλιο: 29mg | Φυτικές ίνες: 1γρ | Σάκχαρα: 1γρ | Βιταμίνη A: 4IU | Βιταμίνη C: 1mg | Ασβέστιο: 22mg | Σίδηρο: 1mg

https://paxxi.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.