Ιανουαρίου 20, 2019

KOYZINA

Υλικά για 4 μερίδες
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 300 γρ./τεμ.)
3 γεμάτες κουταλιές του γλυκού ταχίνι
1 κρεμμύδι ξερό μεσαίου μεγέθους ψημένο
1 μεγάλο ξερό σκόρδο ψημένο (8-10 μεγάλες σκελίδες)
5 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
2 κουταλιές της σούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας φιστίκια Αιγίνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.

Βήμα 2ο: Τις ψήνουμε στο φούρνο ή στα κάρβουνα, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ξεροψηθεί (σχεδόν να καεί) η φλοίδα.

Αν τις ψήσετε στο φούρνο ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: Τοποθετήστε τες σε ταψί που έχετε εφαρμόσει λαδόκολλα. Ξεκινήστε στηρίζοντας το πρώτο κομμάτι μελιτζάνας στο πλαϊνό του ταψιού με τη φλοίδα προς τα πάνω και συνεχίστε με την επόμενη στηρίζοντάς τη στην πρώτη και ούτω καθεξής.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή ένταση στο αερόθερμο ή στο γκριλ ή σε συνδυασμό γκριλ – αερόθερμου περίπου για 30΄ από την πλευρά που είναι η φλοίδα. Γυρίστε τις μελιτζάνες και συνεχίστε το ψήσιμο για όσο χρόνο χρειαστεί να πάρουν χρώμα.

Βήμα 3ο: Όταν γυρίσετε τις μελιτζάνες προσθέστε στο ταψί το σκόρδο με τα τσόφλια και το κρεμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο στη μέση οριζοντίως και χαράσσοντας στα τέσσερα). Τα αφήνουμε να ψηθούν και αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο από τις μελιτζάνες. Ίσως χρειαστεί να βγάλετε το σκόρδο νωρίτερα. Το κρεμμύδι θέλει το χρόνο του και δεν πειράζει αν αρπάξει λίγο χρώμα αποπάνω.

Βήμα 4ο: Όταν ψηθούν καλά οι μελιτζάνες τις αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τη σάρκα από τη φλοίδα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι.

Βήμα 5ο: Θα χρειαστούμε ένα ξύλο κοπής για να δουλέψουμε τα υλικά μας και να έχουμε την τέλεια υφή στη μελιτζανοσαλάτα μας. (Εάν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μούλτι αλλά δεν θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα.) Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στο ξύλο κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι την ψιλοκόβουμε χωρίς να τη λιώσουμε τελείως. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν. Προσοχή, στην περίπτωση που δείτε ότι έχει διαχωριστεί λίγο το λάδι στο ταχίνι, πριν το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε το καλά βυθίζοντας ένα κουταλάκι μέχρι τον πάτο του βάζου που είναι συσκευασμένο.

Συνεχίζουμε στο ξύλο κοπής ψιλοκόβοντας το ψημένο κρεμμύδι. Το προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα και συνεχίζουμε καθαρίζοντας τα σκόρδα. Τα πιέζουμε πάνω στο ξύλο κοπής με την φαρδιά πλευρά του μαχαιριού για να πολτοποιηθούν και τα μεταφέρουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες την πιπεριά Φλωρίνης, τις τεμαχίζουμε σε μικρά κυβάκια και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας τον μαϊντανό και προσθέτουμε και αυτόν στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να “ξεκουραστεί”, να ανακατευτούν όλα τα αρώματα μεταξύ τους και να δώσουν ένα ωραίο γευστικό πάντρεμα.

Βήμα 6ο: Ελπίζω να μην κουραστήκατε και το παραλείψετε γιατί οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά! Καβουρδίστε ελάχιστα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 με 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης για να γίνουν πιο τραγανά. Πιέστε τα στο ξύλο κοπής να θρυμματιστούν.

Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε ένα βαθύ μπολ. Πασπαλίστε με λίγη καπνιστή πάπρικα γλυκιά και τέλος προσθέστε τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Αυτή η μελιτζανοσαλάτα συνοδεύει άριστα τα ψητά κρέατα ή άλλους μεζέδες. Συμπληρώστε το μενού σερβίροντας σαλάτα με λάχανο, πράσο και καρότο.Εκτός από τα υλικά που περιέχει αυτή η συνταγή είναι πολύ σημαντικές οι διαφορετικές υφές. Το τραγανό φιστίκι Αιγίνης και το κουκουνάρι δίνουν τον τόνο στις πιο απαλές υφές από τα υπόλοιπα υλικά. 

Μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Γι’ αυτό την πρώτη φορά που θα την φτιάξετε ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο.
Ο χρόνος ψησίματος που απαιτείται για τις μελιτζάνες εξαρτάται από το μέγεθός τους. Είναι επιθυμητό να καεί κάπως η φλοίδα εξωτερικά ώστε να πάρουν την επίγευση του καμένου. Αν υπάρχει δυνατότητα προτιμήστε το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στη χόβολη. Έτσι θα απογειωθεί η γεύση της μελιτζανοσαλάτας.
Ο τρόπος τοποθέτησης και ψησίματος που σας προτείνω για τις μελιτζάνες βοηθάει α) στο να ψηθεί καλά η σάρκα της μελιτζάνας, β) να μην σας κολλήσει η σάρκα στη λαδόκολλα και να την γυρίσετε εύκολα και γ) δεν μένουν υδρατμοί στο εσωτερικό της μελιτζάνας. Αν την ψήσετε ολόκληρη θα χρειαστεί να βάλετε τη σάρκα (αφού ψηθούν οι μελιτζάνες) σε ένα σουρωτήρι και να πιέσετε ελαφρά μέχρι να αφαιρεθούν τα ζουμάκια.
Ψήστε τα σκόρδα για να βγάλουν πιο ντελικάτο άρωμα! Μην φοβηθείτε την ποσότητα γιατί όταν ψήνονται η γεύση είναι πολύ πιο ελαφριά. Αν όμως δεν τα ψήσετε αυτή η ποσότητα θα είναι υπερβολική.
Για να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ψήνετε μελιτζάνες όποτε θέλετε μελιτζανοσαλάτα ή ακόμη και για άλλες χρήσεις όπως μελιτζάνα πουρέ ή μελιτζανοκεφτέδες μπορείτε να ψήσετε και να διατηρήσετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στην κατάψυξη τοποθετώντας τη σε σακουλάκια τροφίμων. Έτσι γλιτώνετε τη χρονοβόρα διαδικασία ψησίματος και έχετε πάντα τη δυνατότητα για άμεση χρήση. Αν έχετε κάρβουνα αξίζει να κάνετε τον κόπο. Θα με θυμηθείτε!

magiacook.gr

KOYZINA

Υλικά
για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
1 αβγό μεγάλο
1 κ.σ. παγωμένο γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή

για το μείγμα μελιτζάνας
5-6 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες (ή 10 μεσαίες)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
100 γρ. φέτα βαρελίσια πικάντικη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά)

για την μπεσαμέλ
300 γρ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. κόρν φλάουρ – νισεστές
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
70 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή, ήπια)
1 αβγό

λίγη ρίγανη
1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή (προαιρετικά)

έξτρα τριμμένα τυριά για τις στρώσεις στην τάρτα
60 γρ. μοτσαρέλα σε φραντζόλα
60 γρ. gouda
60 γρ. ρεγκάτο
60 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας (όχι πολύ αλμυρή, ήπια)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Φτιάχνουμε τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την πάπρικα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακιά. (Το βούτυρο φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν χρειάζεται μίξερ.) Αφήνουμε η ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί και συνεχίζουμε με τη γέμιση.

Βήμα 2ο: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να καεί η εξωτερική φλοίδα. Αφαιρούμε την ψίχα. (Οι μελιτζάνες ξεφλουδίζονται εύκολα τραβώντας με το χέρι μας τη φλοίδα ή αδειάζουμε τη σάρκα με τη βοήθεια κουταλιού). Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι με χοντρές τρύπες να κρυώσει και να αποβληθούν τα υγρά της.

Βήμα 3ο: Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα υγρά της. Ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσουν τα υλικά στο σκεύος. Οι τσακώνικες μελιτζάνες δεν βγάζουν πολλά υγρά και γι’ αυτό θα χρειαστεί απλώς να ανακατέψετε καλά να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να ζεσταθεί ο πολτός μελιτζάνας. Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατεύουμε καλά και με την θερμοκρασία του μείγματος η φέτα λιώνει. (Επιλέξτε βαρελίσια φέτα που είναι πιο μαλακιά από του δοχείου γιατί λιώνει πιο εύκολα και δεν μένουν σκληρά κομμάτια τυριού στην τάρτα).

Βήμα 4ο: Φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα και το κορν φλάουρ. Σιγοβράζουμε σε εστία χαμηλής έντασης και ανακατεύουμε διαρκώς. Στην αρχή ανακατεύουμε με αβγοδάρτη, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί καλά το κόρν φλάουρ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με ευθεία ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας τον πάτο του σκεύους ώστε να μην κολλήσει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει σβήνουμε την εστία. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το αβγό αφού πρώτα το έχουμε χτυπήσει όπως κάνουμε στην ομελέτα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και προσθέτουμε τα τυριά.

Βήμα 5ο: Ενώνουμε την μπεσαμέλ με το μείγμα μελιτζάνας. Προσθέτουμε το μαϊντανό και λίγη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 6ο: Στήνουμε την τάρτα. Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και την αφήνουμε στο ψυγείο. Στρώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου περίπου 28 cm. Φροντίζουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του ταψιού, να σηκωθεί δηλ. η ζύμη γύρω-γύρω περίπου 3-4 cm.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με 60 γρ. μοτσαρέλα και 60 γρ. gouda. Ρίχνουμε το μείγμα μελιτζάνας – μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με 60 γρ.ρεγκάτο και 60 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Τελειώνουμε την τάρτα στολίζοντάς τη με τη ζύμη που κρατήσαμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε κορδόνια πάχους 1 cm περίπου και τα τοποθετούμε στην τάρτα παράλληλα και κάθετα μεταξύ τους ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω για 40΄. Ελέγχουμε εάν έχει πάρει η τάρτα μας ωραίο χρώμα αποκάτω και αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο μόνο κάτω αντίσταση για άλλα 20΄ ανάλογα βεβαίως με τον φούρνο.

TIPS

Αν μείνει ψημένη σάρκα μελιτζάνας διατηρήστε την σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε όποτε θελήσετε υπέροχες μελιτζανοσαλάτες. Σας προτείνω την κλασική με σκορδάκι και ξίδι ή μια πιο gourmet με ταχίνι, ψητά κρεμμύδια και φιστίκια Αιγίνης.
Εάν θέλουμε να μην μαυρίσει η σάρκα από τις ψητές μελιτζάνες προσθέτουμε 1/2 χυμό λεμονιού. Δεν το θεωρώ απαραίτητο και δεν το συνιστώ σε αυτή τη συνταγή καθώς επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα.

KOYZINA

 

Υλικά

2 ποτήρια ελαιόλαδο
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
3 κρόκους αυγών
μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
6 βανίλιες (3 για τη ζύμη και 3 για το πασπάλισμα)
300 γρ. αμύγδαλα
1 φλιτζάνι του καφέ ούζο με γλυκάνισο
Αλεύρι μαλακό (περίπου 2 κιλά και κάτι)
Ανθόνερο ή ούζο για το ράντισμα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 1 ½ κιλό)

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν (περίπου για 10 λεπτά). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους από τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε στο μείγμα τη σόδα, τα αμύγδαλα, το ούζο, την αλισίβα και τις 3 βανίλιες. Χτυπάμε με το μίξερ να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι (τόσο, όσο να γίνει το μείγμα μια μαλακή ζύμη) ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ένταση. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια και μπορούμε να την πλάσουμε, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι. Εάν χρειάζεται να προσθέσουμε αλεύρι, το ρίχνουμε λίγο-λίγο προσέχοντας να μη μας σφίξει πολύ η ζύμη.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Δίνουμε στους κουραμπιέδες ότι σχήμα θέλουμε (μισο-φέγγαρα, καρδούλες, αστεράκια, κτλ) αλλά προσέχουμε σε κάθε ταψί όλα τα κομμάτια να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε πάνω κάτω ή στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε μια επιφάνεια κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε έναν-έναν τους ζεστούς κουραμπιέδες. Τους ραντίζουμε με ούζο ή με ανθόνερο (προσοχή το ανθόνερο έχει έντονο άρωμα) και στη συνέχεια τους χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με βανίλια. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε και το τελευταίο ταψί. Μπορούμε να ψήσουμε μέχρι δύο ταψιά ταυτόχρονα στο αερόθερμο.

Σημαντικές επισημάνσεις

Αλισίβα: Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας στάχτη και συμπληρώνουμε με νερό. Βράζουμε το μείγμα για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το σουρώνουμε για να πάρουμε την αλισίβα. Προσοχή η στάχτη να είναι από ξύλα, κατά προτίμηση ελιά. Φροντίζουμε να μην έχουμε κάψει κάποιο υλικό με χημικές προσμίξεις, όπως χαρτιά και να μην έχουμε ψήσει κρέας ή ψάρι κ.α.
Αμύγδαλα: Βράζουμε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 5 περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσει φλούδα και να ξεφλουδίζονται). Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστά. Τα ψιλοκόβουμε και τα ψήνουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο για να φύγει η υγρασία. Προσοχή δεν θέλουμε να καβουρδιστούν.
Βούτυρο: Εάν θέλουμε οι κουραμπιέδες μας να έχουν έντονο άρωμα βουτύρου χρησιμοποιούμε 250 γρ. βούτυρο από γάλα πρόβειο ή αιγοπρόβειο. Αν θέλουμε πιο ήπια γεύση αντί για βούτυρο χρησιμοποιούμε φυτίνη και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο για λίγο άρωμα.

magiacook.gr

KOYZINA

Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται και αναδύουν στο χώρο μαγικά αρώματα. 

Στο τέλος του κειμένου περιλαμβάνεται «χορταστικό» βίντεο με μικρά μυστικά, κολπάκια και τεχνικές για να φτιάξεις τέλεια μελομακάρονα ακόμη και αν είναι η πρώτη σου φορά που μπαίνεις στην κουζίνα!

Υλικά για τη ζύμη:
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο (375 γρ.)
½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (150 γρ.)
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (150 γρ.)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
4 ½ ποτήρια αλεύρι μαλακό (περίπου 700- 750 γρ.)
1 κουταλιά του γλυκού μπείκιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το μέλωμα:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 ποτήρι μέλι
Καρύδια για πασπάλισμα (περίπου 150 γρ.)
Κανέλα τριμμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε για 5 λεπτά το λάδι στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια πιέζοντάς τα λίγο με ένα πιρούνι ή με κάποια τραχιά επιφάνεια (όπως τρίφτης) για να κάνουν αφενός ωραίο σχέδιο στην επιφάνεια και αφετέρου να μπορεί να εισχωρήσει το μέλι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή μην τα παραψήσετε γιατί σκληραίνουν και δεν έχουν ωραία γεύση. 

Για το μέλωμα:

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα περίπου για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι (Κάντε τα στραβά μάτια και αφήστε να πέσει λίγο μέλι παραπάνω από την ποσότητα που προτείνω 🙂 ) Ανακατεύουμε και βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να απορροφήσουν μέλι μέχρι μέσα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλα τα κομμάτια. Φροντίζουμε να διατηρούμε το σιρόπι ζεστό. Αν κρυώσει το ζεσταίνουμε και συνεχίζουμε.

Σημαντικές επισημάνσεις

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο κάθε μελομακάρονου κατά τη διαδικασία πλασίματος.

Μπορούμε να έχουμε έτοιμα ψημένα μελομακάρονα και να τα μελώσουμε όποτε θέλουμε.
Με αυτή την πρακτική μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση, να μελώσουμε μερικά και να μελώσουμε τα υπόλοιπα όταν τελειώσουν τα πρώτα. Έτσι η πιατέλα με τα μελομακάρονα θα είναι πάντα γεμάτη με τραγανά και φρεσκοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Μελώνουμε τα μελομακάρονα κρύα σε καυτό σιρόπι.

magiacook.gr

KOYZINA

Εύκολη και αφράτη βασιλόπιτα να γεμίσει το σπίτι αρώματα και να μη μείνει ούτε ψίχουλο!!
ΥΛΙΚΑ
80 γρ. μαγιά σε 1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
ΖΥΜΗ
Αλεύρι όσο σηκώσει για ένα ελαστικό ζυμάρι (αυτό εξαρτάται από το αλεύρι...για σκληρό ίσως χρειαστεί 800-900 γρ. αν βάλετε ανάμεικτο τότε 900 - 1κιλό..αυτό θα το κρίνετε στο ζύμωμα)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ - 1 φακελάκι βανίλια με κοπανισμένη μαστίχα - 1 βανίλια με άρωμα πορτοκαλιού - 1 φακελάκι μαχλέπι - 1 φακελάκι κακουλέ - ξύσμα από 2 πορτοκάλια - * προαιρετικά 1 κουταλάκι κανέλα (συνήθως διακοσμώ με κανέλα και άχνη)
4 αβγά - 1 κούπα ζάχαρη περίπου 200-220 γρ.) - 3/4 της κούπας βιτάμ ή βούτυρο αγελαδινό ..ή ανάμεικτο για καλύτερο αποτέλεσμα (180-200 γρ.)
cuzinagias

KOYZINA

Σάλτσα από μήλο, συνοδεύει τέλεια τις πράσινες σαλάτες και το ριζότο

Υλικά

2 φλιτζάνια μήλο πολτοποιημένο

1 ποτηράκι κονιάκ

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια τζίντζερ φρεσκοτριμμένο

2 κουταλιές κορν φλάουρ

Εκτέλεση

1. Ανακατεύετε τον πολτό μήλου και το κορν φλάουρ σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά.

2. Προσθέτετε το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού και το τζίντζερ. Ανακατεύετε συνεχώς επί 2΄ αφού το μείγμα πάρει βράση.

KOYZINA

Μηλόπιτα με χωριάτικο φύλλο κιχί
Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
Σκεύος: στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαμέτρου 28-30 εκ.

Υλικά για τη γέμιση
6 μήλα
χυμό από ½ λεμόνι
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
Άλλα υλικά
5 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa
ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa να ξεπαγώσει για δύο ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη συσκευασία του ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.

1) Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

2) Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά, να ενωθούν τα υλικά σε γέμιση.

3) Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και πάνω του απλώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa, λαδώνοντας με πινέλο το καθένα.

4) Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω.

5) Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα κάθε φορά.

6) Κόβουμε όσο φύλλο μας περισσεύει πολύ στις άκρες της πίτας και διπλώνουμε να σχηματιστεί γείσο. Λαδώνουμε και το γείσο.

7) Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 1 ώρα μέχρι να χρυσοψηθεί.

8) Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ½ ώρα πριν σερβίρουμε.

madameginger.com

KOYZINA

Υλικά
Βούτυρο αγελάδος 250 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
Ζάχαρη άχνη 1 κούπα
Αυγό 1
Πορτοκάλια 2 τον χυμό τους
Σόδα φαγητού 1/2 κουταλάκι γλυκού
Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400-500 γρ
Ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
Πραλίνα φουντουκιού 300 γρ

Eκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αυγό,την σόδα,το μπέικιν πάουντερ και τον χυμό από τα πορτοκάλια κι ανακατεύουμε.Τέλος ενσωματώνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Τοποθετούμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε λίγο λίγο την ζύμη μας σε στρογγυλά μπισκότα και με το δάχτυλο μας πιέζουμε στην μέση τους να δημιουργήσουμε λακουβίτσα. Τα αραδιάζουμε στην λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά στους 180 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα κορνέ που βάλαμε την πραλίνα , γεμίζουμε τις λακουβίτσες που κάναμε στο κέντρο των μπρισκότων. Είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

KOYZINA

Υλικά
Μανιτάρια φρέσκα 500 γρ λευκά μικρά
Κρεμμύδι 1 ξερό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
Σκόρδο κοπανισμένο 1 σκελίδα
Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι κρασιού
Αλάτι - πιπέρι
Κρέμα γάλακτος 250 γρ

Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Πριν προλάβει να σοταριστεί εντελώς το κρεμμύδι ρίχνουμε και τα μανιτάρια μας τα οποία έχουμε κόψει στην μέση. Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα.

Στην συνέχεια τα σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχόμενα και μόλις δέσει η κρέμα μας αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρονται ζεστά και αν θέλουμε τα στολίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λωρίδες παρμεζάνας.

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα
4 μήλα
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
1/3 του φλιτζανιού σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας σπασμένα ψημένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα τριμμένα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι)
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε τους πυρήνες από τα μήλα αφήνοντάς τα, όμως, ολόκληρα και τις βάσεις τους ανέπαφες.
Μοιράστε το χυμό λεμονιού ραντίζοντάς τον στις κοιλότητες των τεσσάρων μήλων και τοποθετήστε τα μήλα σε όρθια θέση πάνω σε ένα σκεύος ψησίματος.
Αναμείξτε τις σταφίδες, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά.
Μοιράστε το μείγμα των σταφίδων στις κοιλότητες των μήλων και καλύψτε τα στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε για 15 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.
Σερβίρετέ τα ζεστά προαιρετικά με μια κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή