Μαΐου 27, 2020

KOYZINA

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα

1 λίτρο γάλα 1,5%

4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι 2%

2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)

1 κ.σ. στέβια

Μαρμελάδα μύρτιλο χωρίς ζάχαρη

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό για περίπου 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το μισό από το γάλα σε μια κατσαρόλα. Λίγο πριν πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε εκεί τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε με τα χέρια να στραγγίξει. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, τη βανίλια και τη στέβια, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Ντύνουμε μια φόρμα της αρεσκείας μας με μεμβράνη, έτσι ώστε να εξέχει λίγη από τις άκρες και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες, να πήξει. Σερβίρουμε με τη μαρμελάδα.https://www.tovima.gr

KOYZINA

Ραβανί με γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού
Φυσικά και θα μπορούσαμε να το σερβίρουμε χωρίς επικάλυψη, αλλά το γιαούρτι «δροσίζει» το σιροπιαστό μας γλυκό.
Άννα Ναθαναηλίδου
Food styling: Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Νίκος Παλιόπουλος

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

7 μεγάλα αβγά

250 γρ. ζάχαρη

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

1½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμη για το ταψί

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο

250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

Λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη

1 λίτρο νερό

Φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για την επικάλυψη

1-2 κεσεδάκια γιαούρτι της αρεσκείας μας

8-10 κ.σ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, πορτοκάλι ή λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 20 λεπτά. Πρέπει να γίνουν «αφρός». Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το ξύσμα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Μόλις ενσωματωθούν, ρίχνουμε σιγά-σιγά, σαν βροχή, το σιμιγδάλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά ακόμη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σιρόπι: Αφού κρυώσει το ραβανί, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7-8 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά τον κοχλασμό). Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το κρύο ραβανί με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες και να απορροφήσει το σιρόπι. Σερβίρουμε κάθε κομμάτι με γιαούρτι και 1 κ.σ. γλυκό κουταλιού.

KOYZINA

Υλικά:
1 πακέτο πένες
2φλ. γιαούρτι
1κ.σ. βούτυρο
1κ.γλ. αλάτι
4σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Διαδικασία:
1.Βάλτε τις πένες σε μια κατσαρόλα και τις βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Έπειτα τις σουρώνετε, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
2.Πολτοποιήστε το σκόρδο μαζί με το αλάτι με το μπλέντερ.
3.Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γιαούρτι και ρίχνετε μέσα στο μείγμα με το αλάτι και το σκόρδο. Σερβίρετε πάνω από τα μακαρόνια ή ρίξτε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά.https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Υλικά για 2 τσουρέκια!!

550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά η 3 φακελάκια ξερή μαγιά των 8 γραμμαρίων το ένα!!!
170 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια,
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαχλέπι,
1/2 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαστίχα σε σκόνη,
1 κουταλιά του γλυκού
κοφτή αλάτι.!!
1 αυγό
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
80 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1 πορτοκαλι
λίγα αμύγδαλα φιλε για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα.!!

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μιξερ τα υγρά υλικά, δηλαδή ξεκινάμε πρώτα χτυπώντας το αυγό στη συνέχεια ρίχνουμε χλιαρό το γάλα τη μάγια το βούτυρο, τα μυρωδικά, το αλεύρι κοσκινισμένο !!
Ζυμώνουμε καλά!
Εχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 50 βαθμούς ίσα να ζεστάνει λίγο κλείνουμε το φούρνο και βάζουμε εκεί το ζυμάρι και αφήνουμε να φουσκώσει, στην συνέχεια παίρνουμε ζυμάρι κάνουμε τρεις λωρίδες για το κάθε τσουρέκι τις πλέκουμε και βάζουμε μέσα σε ταψί αφού το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα χωρίζουμε τα δύο τσουρέκια με λαδόκολλα στη μέση για να μην μας κολλήσουν και περιμένουμε πάλι να φουσκώσουν αφού τα έχουμε καλά σκεπασμένα και μέσα στο φούρνο!

Όταν φουσκώσουν αλείφουμε με το αυγό πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αντιστάσεις περίπου 20 λεπτά (Ανάλογα το φούρνο)
Είναι πολύ σημαντικό να μην κάψετε το γάλα γιατί θα καεί η δύναμη της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν.

Εκτέλεση φωτό από Gogo Samiou Οι Χρυσοχερες-ηδεςhttps://mageirikhkaisuntages.blogspot.com/

KOYZINA

Ετοιμάστε γλυκό του κουταλιού με ένα από τα ωραιότερα ανοιξιάτικα φρούτα. Φυλακίστε τη γεύση και το άρωμα τους μέσα σε βάζα και απολαύστε τις με κάθε ευκαιρία…

Σιμόνη Καφίρη

Υλικά
1 κιλό φράουλες, σχετικά άγουρες
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό

Διαδικασία
Πλένετε τις φράουλες και τις καθαρίζετε από τα κοτσανάκια και τα φυλλαράκια τους, προσεκτικά, χωρίς να τις «πληγώσετε». Τις στεγνώνετε. Τις απλώνετε σε πιατέλα, περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνετε για 2 ώρες.

Βάζετε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη πάνω σε δυνατή φωτιά και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα στο σιρόπι τις μισές φράουλες και βράζετε για 5-6 λεπτά. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρετε σε ένα σκεύος. Ρίχνετε στο σιρόπι τις υπόλοιπες φράουλες και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

Αφού βγάλετε και τη 2η δόση φράουλες από το σιρόπι , το βράζετε μόνο του για 5 λεπτά. Προσθέτετε τις φράουλες, μαζί με όσο σιρόπι έχει μείνει στο σκεύος και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύετε καθόλου.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κουνάτε αρκετές φορές για να φουσκώσουν οι φράουλες. Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένες γυάλες με φαρδύ στόμιο και γυάλινο καπάκι με λάστιχο. Αναποδογυρίζετε τα βάζα, τα αφήνετε μερικά λεπτά και τα ξαναβάζετε όρθια. Αφήνετε να κρυώσουν.https://www.olivemagazine.gr/

KOYZINA

Γαλακτομπούρεκο ζεστό ζεστό!!! Η συνταγή είναι επαγγελματική ζαχαροπλαστείου!!!

Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας Βηρυτού

Για την κρέμα:
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
250 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη 400 γρ. νερό δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης φλούδα ενός λεμονιού 1 κουταλιά χυμός λεμόνι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
Βράζουμε για 10 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 10 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του.
Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα από το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα .
Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).
Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
Στρώνουμε την κρέμα.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανιακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό μην το φοβάστε.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά.
Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα.
Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει από τους ατμούς θα κόψει νερό).

Λίγα μυστικά ακόμα
Το καλό και μπόλικο βούτυρο αγελάδος μόνο, το αρκετό βούτυρο στα φύλλα μας, το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, δεν το σκεπάζουμε, δεν το κόβουμε εάν δεν κρυώσει τελείως, (το καλό ψήσιμο να ροδίσει !
Κάντε την συνταγή αυτή κατά γράμμα.
Σημαντικό: προσοχή στις αναλογίες. Υλικά για ένα ταψί 35 εκ. διάμετρο.
Καλή σας επιτυχία !!!

Εκτέλεση φωτό από Gogo Samiou -Οι Χρυσοχέρες-ηδεςhttps://mageirikhkaisuntages.blogspot.com/

KOYZINA

Υλικά 

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ταχίνι
Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
6 κ.σ. κακάο
1 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
Κακάο
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και το κακάο.
Σ ένα μικρότερο μπολ βάζουμε το κονιάκ, τον χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σόδα και τα προσθέτουμε στο αλεύρι με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το χυμό, το ταχίνι, και το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο παχύρευστο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα και ρίχνουμε τη ζύμη. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού και βράζουμε γι ακόμα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά στη σοκολατόπιτα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

KOYZINA

Συστατικά
40 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό άγρια μανιτάρια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. κρασί λευκό
1.500 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
200 γρ. ρύζι γλασέ
αλάτι
πιπέρι
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, + έξτρα, για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, σε φέτες, για το σερβίρισμα
παξιμάδια, για το σερβίρισμα
χυμό, από 1 λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.
Tip
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά μανιτάρια αντί για άγρια.

 

KOYZINA

ΚΟΜΜΑΤΙΑ 16

Υλικά

Για το κέικ

½ κιλό βούτυρο η μαργαρίνη

3 κουταλιές κακάο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

400 γρ κουβερτούρα

8 μέτρια αυγά

Για το γλάσο

250 γρ κουβερτούρα

½ φλιτζάνι βούτυρο η μαργαρίνη

2 κουταλιές γάλα

2 κουταλιές γλυκόζη

Εκτέλεση

Για το κέικ

Βράστε το βούτυρο με το κακάο και την ζάχαρη έως διαλυθεί η ζάχαρη.

Ρίξτε την σοκολάτα και ανακατέψτε να λιώσει. Κατεβάστε από την φωτιά

και βάλτε σε μπολ αφήστε για λίγο να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά να αφρίσουν.

Αδειάστε το μείγμα των αυγών στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατέψτε

μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα .

Βάλτε λαδόκολλα σε ταψάκι –τσέρκι-φόρμαα 24 εκ και βουτυρώστε γύρω-γύρω.

Αδειάστε μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
Βάλτε την φόρμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο

ταψάκι με νερό και ψήστε στους 180’ για 1 ώρα
Βγάλτε από τον φούρνο αφήστε να κρυώσει .

Ξεχωρίστε το κέικ από την φόρμα προσεκτικά .
Αφήστε να κρυώσει μέσα στην φόρμα.

.Βάλτε το με την φόρμα στο ψυγείο για 4 ώρες.

Για το γλάσο

Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά και ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει
η σοκολάτα και να γίνει λείο.

Βγάλτε το κέικ από την φόρμα και αναποδογυρίστε
ξεκολλώντας προσεκτικά την λαδόκολλα.

Περιχύστε με το γλάσο να καλυφτεί και βάλτε το στο ψυγείο….

KOYZINA

 Ένα πιάτο σουπιές με σπανάκι είναι πικάντικο, νόστιμο και απολαυστικό όπως και να το δει κανείς.

Υλικά
5 σουπιές
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
1 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
2 ποτήρια του κρασιού, ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε λωρίδες και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα να μαραθούν τα λαχανικά
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40’ λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά
Πηγή: iefimerida.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή