Φεβρουαρίου 27, 2020

KOYZINA

Ένα υγιεινό και νόστιμο κέικ με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Είναι το ιδανικό πρωινό παρέα με τον καφέ σας!

Υλικά

1/2 κιλό φαρίνα ολικής άλεσης
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς ανάλατους
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα
ξύσμα λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και αμέσως προσθέστε και το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.

Συνεχίστε το ανακάτεμα και προσθέστε τη βανίλια και το αλεύρι, αφού το κοσκινίσετε.

Τέλος προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατέψτε να πάνε παντού.

Βάλτε το μίγμα σε μια φόρμα του κέικ, αφού προηγουμένως την έχετε λαδώσει και ψήστε για περίπου 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

 tithafame.gr

KOYZINA

Μία από τις ωραιότερες συνταγές για σουφλέ που έχετε ποτέ δοκιμάσει.

Υλικά:

200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ. βούτυρο
300γρ. ζάχαρη
1000ml γάλα
3κ.σ. κακάο
250γρ. κουβερτούρα
50γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
8 αυγά

Διαδικασία:

Σε μια κατσαρόλα βάλτε 500ml γάλα, το κακάο και το αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν τα υλικά σας, σε χαμηλή φωτιά και μόλις το μείγμα σας ζεσταθεί, βάλτε και το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κουβερτούρα, αφού την κόψετε σε κομματάκια, την ζάχαρη και το βούτυρο.
Ανακατέψτε μέχρι να πήξει (όχι πολύ). Χωρίστε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια, μέχρι να κρυώσει το μείγμα σας.
Μόλις κρυώσει ρίξτε έναν – έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος ρίχνετε τα ασπράδια, αφού τα χτυπήσετε καλά σε μαρένγκα.
Ανακατέψτε κυκλικά και σιγά – σιγά για να μην φύγει ο αέρας του.
Βουτυρώστε μικρά μπολάκια και ρίξτε μέσα το μείγμα. Αφήστε περίπου 2 δάχτυλα περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήστε το σουφλέ σας στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πιάσει κρούστα.
Πασπαλίστε με άχνη μόλις τα βγάλετε από το φούρνο.

https://www.govastileto.gr

KOYZINA

Υπέροχα, νοστιμότατα λαζάνια, με μελιτζάνες σε σάλτσα ντομάτας και τυρί. Ένα χορταστικό πιάτο χωρίς κρέας!

Υλικά

για τα λαζάνια:
Αλεύρι: 300 γρ.
Αυγά: 3 πολύ μεγάλα
για τη γέμιση:
Φλάσκες μελιτζάνες: 2 μεγάλες (ή 3 μέτριες)
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Ξεφλουδισμένες ντομάτες ρόμα: 2 κονσέρβες των 400 γρ.
Θυμάρι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ζάχαρη: λίγη, αν είναι ξινές οι ντομάτες
Τριμμένο ημίσκληρο τυρί: 150 γρ. (π.χ. γκούντα, τσένταρ, ένταμ κτλ)
Τριμμένο σκληρό τυρί: 1 1/2 κούπα (π.χ. κεφαλοτύρι, πεκορίνο, παρμεζάνα κτλ)
για τη μπεσαμέλ:
Βούτυρο: 2 κουταλιές σούπας
Αλεύρι: 2 κουταλιές σούπας
Γάλα: 1 κούπα
Αλάτι, άσπρο πιπέρι: όσο σας αρέσει
Τριμμένο μοσχοκάρυδο: 1 - 2 πρέζες
Τριμμένη φρυγανιά: 1 κουταλιά σούπας

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε στα 4 κατά μήκος. Στη συνέχεια κόβετε κάθε τέταρτο σε πολύ λεπτές φέτες, 3 - 4 χιλιοστά το πολύ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε τρυπητό.
Βάζετε σε μπολ το αλεύρι και σπάτε μέσα τα αυγά. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια απαλή ζύμη, περίπου 10 λεπτά. Τυλίγετε την ζύμη καλά και την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
Τινάζετε καλά τις μελιτζάνες από τα υγρά που βγάλανε. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις μελιτζάνες και το σκόρδο. Τα μαγειρεύετε ανακατεύοντας τακτικά για 10 περίπου λεπτά.
Περνάτε τις ντομάτες από το μπλέντερ ή τις ψιλοκόβετε και τις προσθέτετε στις μελιτζάνες. Προσθέτετε και το θυμάρι και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. Δοκιμάζετε κι αν χρειάζετε προσθέτετε λίγη ζάχαρη.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζετε στα τέσσερα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε 4 φύλλα, στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε (πρέπει να είναι βαθύ και όχι μεγαλύτερο από 25Χ35)
Απλώνετε στο ταψί, το 1/4 από τις μελιτζάνες. Πασπαλίζετε από πάνω το 1/4 από το ημίσκληρο τυρί και το 1/5 από το σκληρό τυρί. Σκεπάζετε με το ένα φύλλο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (θα περισσέψει λίγο σκηρό τυρί, που θα χρειαστεί στο πασπάλισμα της μπεσαμέλ)

Λιώνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε και απλώνετε πάνω από τα λαζάνια. Πασπαλίζετε με το τυρί που έμεινε και την φρυγανιά.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό

radicio.com

KOYZINA

Συστατικά
1 αβοκάντο, ώριμο
80 γρ. κουβερτούρα 65%, λιωμένη
3 κ.σ. ηλιέλαιο
2 αβγά, μέτρια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
20 γρ. κακάο
100 γρ. στέβια, σε σκόνη
40 γρ. κουβερτούρα, σε σταγόνες
Για το σερβίρισμα

50 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
20 γρ. κουβερτούρα, ξύσμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20x25 εκ. και κακαοβουτυρώνουμε.
Kαθαρίζουμε και πολτοποιούμε ένα αβοκάντο με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το αβοκάντο με την λιωμένη σοκολάτα, το ηλιέλαιο, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την σκόνη αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη στέβια, τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα με τα στερεά στο μείγμα με το αβοκάντο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και με μία σπάτουλα σιλικόνης το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά και κόβουμε το brownie σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και ξύσμα σοκολάτας.

https://akispetretzikis.com

KOYZINA

Αν σου αρέσει η γλυκοπατάτα τότε διαβάζεις την σωστή συνταγή! Εύκολη σούπα που μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα και να φυλαχτεί στο ψυγείο.

 

3 γλυκοπατάτες, πορτοκαλί ( για το χρώμα πιο πολύ)
1 μέτρια πατάτα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, στο τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κοτσάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Καθαρίζεις τις πατάτες και τις κόβεις σε μικρά κυβάκια. Αυτό θα τις κάνεις να βράσουν πιο γρήγορα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνεις ελαιόλαδο τόσο όσο να καλυφτεί ο πάτος και σωτάρεις σκόρδο, κρεμμύδι και σέλερυ.
Μόλις “γυαλίσουν” τα κρεμμύδια ρίχνεις τις πατάτες και μισό λίτρο από το ζωμό.
Βράζεις για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζεις τα λαχανικά που έβρασαν και τα βάζεις στο μπλέντερ και τα λιώνεις. αν χρειάζεται για καλύτερο χτύπημα προσθέτεις λίγο από το ζωμό που έβρασαν οι πατάτες.
Σε περίπτωση που έχεις ραβδομπλέντερ χρησιμοποιείς αυτό μέσα στην κατσαρόλα όπως κάνεις και με τις άλλες βελούδινες σούπες.
Μεταφέρεις την βελουτέ στην κατσαρόλα αφού έχεις κρατήσει σε άλλο σκεύος τον υπόλοιπο ζωμό που έβρασαν οι πατάτες.
Προσθέτεις σταδιακά και ανακατεύοντας τον ζωμό και ανάλογα με το πόσο πλούσια την θέλεις χρησιμοποιείς και το άλλο μισό λίτρο ζωμού που έχεις στην άκρη.
Αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις την σούπα ζεστή με λίγο θρυμματισμένο ροκφόρ για πιο έντονη γεύση.http://elenaiscooking.com/

KOYZINA

Φασολάδα, η παραδοσιακή, ένα υπέροχο ελληνικό χειμωνιάτικο φαγητό

Υλικά
500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια
3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. γεμάτη ντοματοπελτέ
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
Τα αφήνετε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και πετάτε το νερό.
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Βάζετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύετε ώστε να λαδωθούν.
Τα αφήνετε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά κι έπειτα ρίχνετε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά.
Συμπληρώνετε με βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα φασόλια για 50 με 60 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν http://elenaiscooking.com

KOYZINA

Ομελέτα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων

Υλικά

6 αυγά

500 γρ. πατάτες

1 κρεμμύδι

150 γρ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι όπου ρίχνουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλύπτοντας το τηγάνι και ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες τις αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε το ζουμί από το τηγάνι.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε φυλάξει και τηγανίζουμε την ομελέτα μέχρι να ροδίσει και από τις δυο πλευρές. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

KOYZINA

Η αγαπημένη τούρτα των παλαιών ζαχαροπλαστείων, η αγαπημένη τούρτα όλων μας. Μια Τούρτα” Σεράνο” με την υπογραφή του Στ. Παρλιάρου.


Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι:
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2ο γρ. κακάο
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
250 γρ. νερό
15ο γρ. ζάχαρη
Για την [ιταλική] μαρέγκα:
3 ασπράδια αυγών
180 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. νερό
Για τη κρέμα:
180 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης [35% λιπαρά]
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί


Εκτέλεση συνταγής

Για το πεντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 24 εκ.
Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και κακάο, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για να το κόψουμε εύκολα.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη μαρέγκα: Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τη τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να κάνουν “αφρούς σαν σαπουνάδα”. Μόλις το σιρόπι έλθει σε σημείο βρασμού, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με αργή ροή και σε πολύ μικρή ποσότητα [σαν κλωστή] μέσα στα χτυπημένα ασπράδια χτυπώντας το συνεχώς έως ότου η μαρέγκα σφίξει και γίνει πολύ γυαλιστερή και σφιχτή.

Για τη κρέμα: Λιώνουμε τη κουβερτούρα μπεν μαρί. Την αποσύρουμε, ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να χλιαρύνει. Προσθέτουμε έπειτα την ιταλική μαρέγκα και ανακατεύουμε κυκλικά με μια κουτάλα ή μαρίζ, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τη ρευστή κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και τέλος ενσωματώνουμε αργά και απαλά και τη χτυπημένη σε σαντιγί.

Συναρμολόγηση: Κόβουμε το παντεσπάνι οριζοντίως σε 2 ισόπαχους δίσκους. Σε ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ., τοποθετούμε τον ένα δίσκο, τον βρέχουμε με το σιρόπι και τον καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο παντεσπάνι και κρέμα. [Βάζουμε περίπου τα 3/4 της κρέμας. Κρατάμε την υπόλοιπη ποσότητα στο ψυγείο για γαρνίρισμα]. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί. Όταν κρυώσει τη ξεφορμάρουμε,* βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε τα πλαϊνά της τούρτας και την επιφάνεια.

* Αν χρησιμοποιήσετε τσέρκι, ξεφορμάρετε με ζεσταίνοντάς τη εξωτερικά με ένα πιστολάκι. Διαφορετικά χρησιμοποιήστε ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. με επένδυση μεμβράνης ή λαδόχαρτου για να ξεφορμάρετε εύκολα.

KOYZINA

Μια εύκολη τυρόπιτα που ιδανικά σερβίρεται με μέλι
Καρολίνα Δωρίτη

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Νίκος Παλιόπουλος

Προετοιμασία 15 Ψήσιμο περίπου 30′

Η συναίνεση στα εθνικά θέματα… κόλλησε στην Κουμουνδούρου
Υλικά (για 15 μερίδες)

700 γρ. φέτα

2 μεγάλα αβγά

4 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

1 συσκευασία έτοιμη σφολιάτα

1-2 κ.σ. μαυροκούκι

Πιπέρι κατά βούληση

2-3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε τη φέτα, με ένα πιρούνι ή με τα χέρια, σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε το ένα αβγό σε ένα μικρότερο μπολ και το ρίχνουμε στη φέτα, μαζί με τον άνηθο, το γιαούρτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και πάνω βάζουμε ένα φύλλο της σφολιάτας. Χτυπάμε και το δεύτερο αβγό σε ένα μπολάκι και αλείφουμε τη σφολιάτα.

Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω-γύρω για να μπορούμε να την κλείσουμε. Διπλώνουμε το περιθώριο που αφήσαμε ίσα-ίσα πάνω από τη γέμιση. Το αλείφουμε με αβγό και από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο. Αν περισσεύει πολύ από το ταψί, το κόβουμε με ένα μαχαίρι.

Ο,τι περισσεύει το διπλώνουμε από κάτω από την πίτα. Αλείφουμε με αβγό όλη την πίτα και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία. Προτού σερβίρουμε της ρίχνουμε από πάνω μέλι θυμαρίσιο.

https://www.tovima.gr

KOYZINA

Υλικά

1 αυγό
50γρ. μαγιά, νωπή
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120γρ. βούτυρο
3κ.σ. ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1κ.γλ. κοφτή αλάτι
1κουτί πραλίνα φουντουκιού, χλιαρή
1κ.γλ. κοφτή ελαιόλαδο

Διαδικασία
1. Λιώστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέστε την ζάχαρη και αφήστε την να φουσκώσει.
2. Αφού λιώσετε το βούτυρο, βάλτε το σε ένα μπολ και ρίξτε σε αυτό και την μαγιά που έχει φουσκώσει.
3. Ζυμώστε καλά τα υλικά σας, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια σας και αφήστε την να φουσκώσει για 45 λεπτά.
4. Χωρίστε την ζύμη σε μπαλάκια και αφού σχηματίσετε τριγωνάκια, στρίψτε τα για να σχηματιστούν τα κρουασάν.
5. Αλείψτε τα με τον κρόκο του αυγού και το λάδι και ψήστε στους 180 βαθμούς περίπου για είκοσι λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
6. Όσο ακόμα είναι ζεστά, γεμίστε τα στο πλάι με την πραλίνα, χρησιμοποιώντας κορνέ.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή