Σεπτεμβρίου 20, 2019

KOYZINA

Κεφτεδάκια λαχανικών
#tsoulotip: Μπορούμε αν θέλουμε να τα τηγανίσουμε, αφήνοντας τα πρώτα στο ψυγείο για μισή ώρα για να σφίξουν.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκίτσες

400 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκίτσες

1 μεγάλο καρότο

2 μέτρια αυγά

200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

Κέτσαπ για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζουμε τα λαχανικά στο πολυκοπτικό με τι λεπίδες ή στο multi σε δόσεις και τα πολτοποιούμε πολύ καλά
Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Αδειάζουμε μέσα στο μπολ τα αυγά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Φοράμε γάντια μίας χρήσης και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια.
Πλάθουμε μπαλάκια των 30-35 γρ. περίπου και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 -25 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με κέτσαπ

KOYZINA

Κάτι ανάμεσα σε σουφλέ και ομελέτα φούρνου, το κυκλαδίτικο αυτό έδεσμα, που συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει ως μυστικό το καλό αφράτεμα των αυγών (που δίνει όγκο στο φαγητό) και την ποικιλία μυρωδικών, που το νοστιμίζει μοναδικά.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 20΄, Σοτάρισμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 10΄

Υλικά (για ταψί διαμέτρου 32 - 34 εκ.)
1 κιλό κολοκύθια μικρά, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
300 γρ. κολοκυθοανθοί, καλά πλυμένοι και χοντροκομμένοι
1 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
500 γρ. ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
10 αυγά
300 γρ. φέτα πικάντικη, χοντροθρυμματισμένη
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 κουτ. σούπας σουσάμι (αν θέλουμε, ανάμεικτο με μαυροκούκι)
2 φλιτζ. τσαγιού, χοντροτριμμένο σε ψίχουλα, χωριάτικο ψωμί
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
130 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να τα χρειαστούμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.

Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στύβουμε με τα χέρια μας το κολοκύθι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και τους ανθούς και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ μπολ και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το δυόσμο, τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε απαλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Τρίβουμε το ταψί με τη σκελίδα του σκόρδου για να αρωματίσουμε ελαφρώς το σφουγγάτο και απλώνουμε τα ψίχουλα.

Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα ψίχουλα στο μπολ με το μείγμα του κολοκυθιού. Τα υπόλοιπα τα απλώνουμε με σπάτουλα σε μια λεπτή στρώση στο ίδιο ταψί.

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Τα αδειάζουμε στο μείγμα με τα κολοκύθια και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Τι πίνουμε
Μια ρετσίνα με ευδιάκριτο το άρωμα της ρητίνης.

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ
ΦΩΤΟ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

KOYZINA

Υλικά συνταγής:

500 γρ. λιγκουίνι
αλάτι
πιπέρι
γραβιέρα τριμμένη για το σερβίρισμα
400 γρ. κρέμα γάλακτος

500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες κατεψυγμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κούπα ούζο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα λιγκουίνι και με 1 κουταλιά αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και τις γαρίδες .

Σκεπάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Οι γαρίδες θα βγάλουν ζουμί καθώς θα βράζουν.

Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το ούζο και βράζουμε μέχρι να μείνει το μισό ζουμί.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και τον μαϊντανό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε από την φωτιά την σάλτσα, και προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε καλά.

Ανακατεύουμε την σάλτσα με τις γαρίδες με τα μακαρόνια αφοό τα έχουμε σουρώσει, και σερβίρουμε με πασπαλισμένη γραβιέρα!

Τα λιγκουίνι με γαρίδες είναι έτοιμα.

KOYZINA

Αυτή η βίγκαν τάρτα φουντουκιών και σοκολάτας θα σας συναρπάσει. Αληθινά υλικά, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς αυγά, χωρίς ψήσιμο! Μόνο αγνή γεύση που θα σας εκπλήξει!

vegan, τάρτα
Αγγελική Σπανού

Υλικά
1 πακέτο μπισκότα digestive
2-3 κουτ. της σούπας βίγκαν βούτυρο
1 κουτί κρέμα καρύδας
250γρ. μαύρη σοκολάτα
1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
1 φλιτζάνι φουντούκια
1/4 φλιτζάνι χαρουπάλευρο
2 κουτ. της σούπας λάδι καρύδας
2 κουτ. σούπας κακάο
1/4 φλιτζάνι νιφάδες φαγόπυρο
2 κουτ. σούπας ρυζάλευρο

Διαδικασία
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα καρύδας και την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε με σύρμα έως να ενωθούν τα υλικά καλά. Αφαιρείται από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μπορείτε αυτό το βήμα να το κάνετε και από την προηγούμενη μέρα.

Βάζετε στο μπλεντερ τα μπισκότα με το βίγκαν βούτυρο και χτυπάτε. Απλώνετε το μίγμα σε βάση τάρτας και πιέζετε κάτω και γύρω στα τοιχώματα.

Απλώνετε την παγωμένη σοκολατένια γέμιση πάνω στην τάρτα.

Για το κράμπλ βάζετε στο μπλέντερ τα φουντούκια, το χαρουπάλευρο, το λάδι καρύδας, το κακάο, τις νιφάδες φαγόπυρου και το ρυζάλευρο και χτυπάτε ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Καλύπτετε την επιφάνεια της τάρτας και στολίζετε με φουντούκια ολόκληρα.

olivemagazine.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. βούτυρο, μαλακό

100 γρ. φρουκτόζη

Κρόκους από 2 μέτρια αυγά

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Υλικά για το σερβίρισμα:

350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη φρουκτόζη με τη βοήθεια του σύρματος μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλάτι, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου και στρώνουμε στην επιφάνεια του λαδόκολλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με δοντάκια 17 mm. και σχηματίζουμε μία ίσια γραμμή 10 εκ. περίπου. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο την ποσότητα της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 15-16 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα βουτήματα να κρυώσουν.
Παράλληλα, λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μέθοδο μπεν μαρί.
Μόλις κρυώσουν τα βουτήματα βάζουμε λίγη μαρμελάδα ανάμεσα σε δυο μπισκότα και τα ενώνουμε.
Τα βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα μέχρι το 1/3 του μήκους τους και έπειτα τα βουτάμε στα τρουφάκια ή στην καρύδα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

KOYZINA

Ένα υπέροχο, δροσερό και ανάλαφρο γιουρτοζελέ για να το απολαύσετε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όχι μόνο, με την οικογένειά σας και τους φίλου σας. 

Υλικά συνταγής
1 μεγάλη κονσέρβα (περίπου 800 γρ.) με κομπόστα ροδάκινο ή βερίκοκο

2 φακελάκια (200 γρ. σύνολο) σκόνη για ζελέ ανανά

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση συνταγής
Αδειάζετε τη κομπόστα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, συλλέγοντας το σιρόπι σε ένα σκεύος. Βράζετε 1½ ποτήρι νερό, το αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε τη σκόνη για ζελέ και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Μετά προσθέτετε όλο το σιρόπι της κομπόστας ανακατεύετε.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά, αλλά όχι να αρχίσει να πήζει. Κατόπιν το ρίχνουμε λίγο-λίγο μέσα στο γιαούρτι, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το γιαούρτι, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για 10-15 λ αλλά όχι να αρχίσει να πήζει. Μετά το ρίχνετε λίγο-λίγο μέσα στο γιαούρτι, ανακατεύοντας διαρκώς με έναν αυγοδάρτη, για να μην σβολιάσει το γιαούρτι, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Κόβετε την κομπόστα σε κυβάκια και την ενσωματώνετε στο γιαουρτοζελέ ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε το γλυκό σε μια στρογγυλή φόρμα από πλαστικό ή σιλικόνη και το βάζετε στο ψυγείο για 4-6 ώρες μέχρι να πήξει καλά.

Για να το ξεφορμάρετε εύκολα, βυθίζετε για μερικά δευτερόλεπτα τη φόρμα σε πολύ ζεστό νερό, την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα, τη σερβίρετε και …

καλή απόλαυση

 

 

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τα ζυμαρικά:

500 γρ. ταλιατέλες

5 σκ. σκόρδο, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες (χωρίς τη φύτρα)

200 ml. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα:

½ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (αν επιθυμούμε)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μία κατσαρόλα με αρκετά αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τις ταλιατέλες και τις βράζουμε για 7-8 λεπτά.

Σουρώνουμε, κρυώνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο με το σκόρδο και το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Έπειτα προσθέτουμε της ταλιατέλες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστά με τριμμένη παρμεζάνα.

tsoulotip: Πρέπει να τηγανιστεί πολύ καλά το σκόρδο για να μη μας πικρίσει.

giorgostsoulis.com

KOYZINA

Μια υπέροχη τάρτα με τραγανή μπισκοτένια βάση, με ανάλαφρη κρέμα ζαχαροπλαστικής καλυμμένη με κομματάκια καρπουζιού και ζελέ λεμόνι με ζωμό καρπουζιού. Σκέφτεστε κάτι πιο ανάλαφρο, πιο δροσερό, πιο νόστιμο για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Μια συνταγή για ένα καλοκαιρινό γλύκισμα που προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής
Για τη βάση:

190 γρ. μπισκότα Πτι Μπερ ή (1 φάκελος Τριμμένο Μπισκότο ΓΙΩΤΗΣ)

100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη

Για τη γέμιση:

1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Γεύση Βανίλια

400 ml (2 φλ. τσαγιού) γάλα

10 γρ. (2 κουτ. σούπας) ρούμι (προαιρετικά)

100 γρ. κομματάκια καρπούζι


Για το ζελέ επικάλυψης:

1 φάκελο Φρουί Ζελέ Λεμόνι

500 ml (2 ½ φλ. τσαγιού) χυμός καρπούζι

Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση: Αν προτιμήσετε τα μπισκότα Πτι Μπερ τα θρυμματίζετε στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε το βούτυρο και το λιώνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Το αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε μέσα το θρυμματισμένο μπισκότο και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.

Το αδειάζετε σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 22-23 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση της φόρμας πιέζοντάς το ελαφρώς προς τη βάση. Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Για τη γέμιση: Ετοιμάζετε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής, μαζί με το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτετε (προαιρετικά) το ρούμι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τη βάση του μπισκότου, τη στρώνετε ομοιόμορφα και από πάνω μοιράζετε τα κομματάκια καρπουζιού.

Για το ζελέ επικάλυψης: Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε το χυμό καρπούζι μέχρι να κάψει, χωρίς να πάρει βράση. Ρίχνετε το Φρουί Ζελέ λεμόνι στο ζεστό χυμό καρπούζι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί πολύ καλά η σκόνη ζελέ. Αφήνετε το ζελέ να κρυώσει, χωρίς να πήξει, και το απλώνετε πάνω από τα φρούτα. Βάζετε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να πήξει τελείως το ζελέ.

Πηγή

KOYZINA

 

Υλικά 

Για τη βάση

1½ κούπα ζάχαρη
2½ κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
300 γρ. (περίπου) γάλα φρέσκο, πλήρες
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι

2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Για την κρέμα

2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου
γάλα και ζάχαρη όσο αναγράφεται στη συσκευασία
κανέλα, για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το γάλα με τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και τα ανακατεύουμε ώστε να προκύψει μια σχεδόν σφιχτή ζύμη. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαστάσεων 25×30 εκ. ή ένα με διάμετρο 35 εκ.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.

Αφού κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 7 – 8 λεπτά (αφού αρχίσει να κοχλάζει). Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά.

Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες καθώς και να κρυώσει το γλυκό εντελώς. Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της και την απλώνουμε πάνω από το γλυκό.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες προτού το κόψουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αν δεν μας αρέσει η μαστίχα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με βανίλια.

.xrysessyntages.gr

KOYZINA

ΜΙΑ πανεύκολη πίτα που φτιαχνεται γρήγορα με γεύση καρπουζιού!
Μαρία Αργύρη

Υλικά
1 κιλό καρπούζι (καθαρό βάρος)
2/3 κούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
σουσάμι
κανέλα

Διαδικασία

Καθαρίζουμε το καρπούζι από τις φλούδες και τα κουκούτσια του. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει πουρές (δεν το σουρώνουμε).

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν χυλό.

Λαδώνουμε ένα ταψί ρίχνουμε από πάνω κανέλα, σουσάμι και από πάνω τον πουρέ καρπουζιού. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην επιφάνεια από πάνω σουσάμι και κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50-60 λεπτά.

kathimerini.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή