Σεπτεμβρίου 24, 2020

KOYZINA

Αυτή η πάστα σοκολατίνα με τρούφα είναι ένα κλασικό γλυκό που θα έβρισκες σε όλα τα ζαχαροπλαστεία την δεκαετία του '80 - '90. 

Υλικά 

-σοκολατένιο παντεσπάνι 
-σιρόπι ζάχαρης 
-200 γρ. σοκολάτα 52% 
-500 ml κρέμα γάλακτος 35%
-τρούφα σοκολάτας 

Δείτε τη συνταγή για το παντεσπάνι εδώ: https://youtu.be/LMv31glSbB4

KOYZINA

Σαρδελίτσα Του Αυγούστου Με Ντομάτα, Σκορδάκι & Ρίγανη Στο Φούρνο
Υλικά
Αγοράζουμε όλο φρεσκιες σαρδελες 1-2 κιλά περιπου
Ολόφρεσκια ρίγανη
Λίγο καλό ελαιόλαδο
Φρέσκο λεμόνι
Αλάτι
Τομάτα (του κήπου μας εάν γίνεται)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την σαρδέλα και την πλενουμε πολυ καλά!
Την αφήνουμε να στραγγίξει!
Ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη και ανακατέυομαι να παει παντού (μη φοβάστε την φρέσκια σαρδέλα ρίξτε αλατακι το σηκώνει)
Τις στρωνουμε στο ταψί μας
Από πανω κόβουμε ροδέλες την τομάτα και το λεμόνι και τις σκεπαζουμε,ρίχνουμε από πανω και λίγο ελαιολάδο και ρίγανη, προσθετουμε λιιιιγο νεράκι, ψηνουμε στους 180 κανα μισάωρο(ανάλογα τον φουρνο)

KOYZINA

Μια Μαλαγουζιά, θα ταιριάξει απίστευτα με αυτά τα πανεύκολα και νόστιμα ζυμαρικά!

Υλικά
500 γρ. (1 πακέτο) φιογκάκια
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
150 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
300 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τα λαχανάκια, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στα μακαρόνια. Προσθέτουμε και το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και σερβίρουμε.

Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

https://www.gastronomos.gr/

KOYZINA

 Με τα διαθέσιμα ψάρια και χόρτα της εποχής οι Κρήτες φτιάχνουν μεγαλειώδη φαγητά. Το συγκεκριμένο μάς δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ακόμα και τα λιγότερο δημοφιλή ψάρια. Οι χάννοι είναι από τα νοστιμότερα βραστόψαρα, όμως εξίσου θαυμάσιοι γίνονται στο τηγάνι, αλλά και μαγειρευτοί. Εδώ ο Μανώλης Παπουτσάκης ουσιαστικά τους αχνίζει πάνω στα βλίτα για να βγάλουν τη νοστιμιά τους στην κατσαρόλα. Χάννους δεν βρίσκουμε καθημερινά, γι’ αυτό συνεννοούμαστε με τον ψαρομανάβη μας.

Υλικά
600 γρ. χάννοι, καθαρισμένοι καλά
1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα, χωρίς σκληρά κοτσάνια, πλυμένα και καλά στραγγισμένα
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 μέτριες πατάτες
4 μέτρια κολοκυθάκια
1 μέτρια ώριμη ντομάτα, τριμμένη
χυμός από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε τα βλίτα για μόλις 30 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε αμέσως σε μια λεκάνη γεμάτη παγωμένο νερό και μπόλικα παγάκια. Έτσι θα παραμείνουν τραγανά και με ζωηρό πράσινο χρώμα.

Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Κόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες κατά μήκος στη μέση και έπειτα καθέτως στη μέση (κάθε λαχανικό θα κοπεί σε τέσσερα κομμάτια δηλαδή). Στην ίδια, άδεια και στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο, το οποίο σοτάρουμε για μόλις 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν απαλά κατά τόπους. Ρίχνουμε τα βλίτα, ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά και ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και στρώνουμε στην επιφάνεια του φαγητού ένα κομμάτι τουλπάνι, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Επάνω ακουμπάμε προσεκτικά τα ψάρια και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια, ώστε να βραχούν με τα υγρά της κατσαρόλας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ξεσκεπάζουμε, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού (αν θέλουμε), ρίχνουμε τον μαϊντανό, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ανασηκώνουμε το τουλπάνι με τα ψάρια με προσοχή (δεν θέλουμε να κομματιαστούν) και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ξεψαχνίσουμε. Συμπληρώνουμε με βλίτα, λαχανικά και μπόλικο ζουμί και σερβίρουμε.

https://www.gastronomos.gr/

KOYZINA

Υλικά (Ingredients):

-580 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα, στραγγισμένα από τα υγρά τους (580 g grated zucchini, all liquid squeezed out)
-1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (1 medium onion, chopped)
-120 γρ. μοτσαρέλα (120 g mozzarella)
-140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (140 g plain flour)
-2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (2 tsp. baking powder)
-αλάτι (salt)
-μαυροπίπερο (pepper)
-2 κ.σ. ελαιόλαδο (2 tbsp. olive oil)
-290 γρ. γάλα (290 g milk)
-4 αυγά (4 eggs)
-παρμεζάνα τριμμένη (grated parmesan)

KOYZINA

Προετοιμασία 40΄, Αναμονή 30΄, Ψήσιμο 40΄, Μαγείρεμα 11΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τη ζύμη

75 γρ. βούτυρο, σε μικρούς κύβους + λίγο ακόμη για το ταψί

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το ταψί

90 ml νερό

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

Για τη γέμιση

300 γρ. πράσα, κομμένα κατά μήκος στη μέση και μετά σε φέτες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

70 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

160 γρ. κρέμα γάλακτος

2 μεσαία αβγά

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

300 γρ. βλίτα, βρασμένα ελαφρά και σουρωμένα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με το αλεύρι ώστε να έχουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αρχίσει η ζύμη να μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το φτερό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 4 εκ. Απλώνουμε εκεί τη ζύμη πιέζοντάς τη με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να είναι λεπτή και να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού. Τρυπάμε παντού τη ζύμη με ένα πιρούνι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 14 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι πλευρές της και να ξεραθεί όλος ο πάτος.

Γέμιση: Στο μεταξύ, τσιγαρίζουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, για 11 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη το τυρί, την κρέμα γάλάκτος, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Αν το τυρί δεν είναι αλμυρό, βάζουμε και λίγο αλάτι.

Απλώνουμε τα βλίτα στον πάτο της τάρτας και από πάνω τα πράσα. Ρίχνουμε από πάνω κουταλιές από το μείγμα του τυριού ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 170°C ή ώσπου να ροδίσει και να δέσει η τάρτα.

KOYZINA

Πορτοκαλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα
3/4 από το φύλλο κρούστας
5 αυγά
200 γρ ζάχαρη
200 γρ ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
κόκκους από στικ βανίλιας
1 κγ μπέκιν πάουντερ
200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
Υλικά για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
500 γρ ζάχαρη
χυμό από 5 πορτοκάλια
1 αστερία γλυκάνισο
Υλικά για το γλάσο
150 γρ κουβερτούρα υγείας
Πορτοκαλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση – πορτοκαλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν
Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις το σιρόπι φτάσει στο μισά υγρά
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει
Για την πορτοκαλόπιτα
Ξεχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια στα αυγά και με τα ασπράδια κάνουμε μαρέγκα και την κρατάμε στο ψυγείο
Ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας ώστε να βγάλουμε πολλά μικρά φύλλα και αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη
Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα, το μπέκιν, τη βανίλια και το γιαούρτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με μια κουτάλα ή με το χέρι μας προσεκτικά για να μην χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας
Τέλος προσθέτουμε το φύλλο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα όλα μας τα υλικά
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά
Ελέγχουμε με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουμε και τα κέικ βυθίζοντας στο μείγμα μια οδοντογλυφίδα ή ένα στεγνό μαχαίρι, ποτέ όμως πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε το γλυκό στον φούρνο
Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο την αφήνουμε για 5 λεπτά να “κάτσει” και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.


Για το σερβίρισμα λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (ένα ανοξείδωτο σκεύος μέσα σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό) και περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα.https://karidotsouflo.gr/

KOYZINA

Υλικά (για 8–10 μερίδες)
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κάψουλες βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
2 μήλα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
2 κουτ. σούπας κονιάκ

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και ελάχιστο αλάτι, ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τα μήλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα σκεύος (ταψί, φόρμα, ή ταρτιέρα) μεσαίου μεγέθους και απλώνουμε σε αυτό το μείγμα.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Μυστικά

Μαζί με τα μήλα μπορούμε να προσθέσουμε 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα και 2-3 κουταλιές σταφίδα.
Αν θέλουμε, σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με λίγη κανέλα ή και άχνη.
gastronomos.gr

KOYZINA

 

Υλικά

• 500γρ. (ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό και αλατι)
• 2 πιπεριές πράσινες, σε χοντρές φέτες
• 2 πιπεριές κόκκινες, σε χοντρές φέτες
• 1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε χοντρές φέτες
• 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 300γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
• 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
• 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 φύλλο δάφνης
• 3-4 κόκκους μπαχάρι
• αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τα ρεβίθια σε νερό με το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό. Πετάτε τη δάφνη και το μπαχάρι.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τις πιπεριές. Όταν μαραθούν, προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Διαφήμιση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος (πήλινο ή γυάλινο) και ρίχνετε τη σάλτσα με τις πιπεριές από πάνω. Ανακατεύετε λίγο με τα ρεβίθια και τοποθετείτε από πάνω το δεντρολίβανο. Αν τα ρεβίθια δεν σκεπάζονται από τη σάλτσα, τότε προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το φυλαγμένο ζωμό τους.

Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά μέχρι να κάνει το φαγητό μια κρούστα από πάνω. Αν στεγνώσει το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα.

Η Συνταγή είναι της κ. Myrsini Kara – ” Χρυσές Συνταγές”.

KOYZINA

Το καλοκαίρι είναι ο καιρός για να φτιάχνουμε τις αγαπημένες μας συνταγές με λαχανικά. Μια από αυτές τις συνταγές είναι ο μουσακάς. Ψητά λαχανικά, πεντανόστιμος κιμάς και μια βελούδινη μπεσαμέλ συνθέτουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Υλικά 

-2 μεγάλες πατάτες (2 big potatoes)
-2 μεγάλα κολοκυθάκια (2 big zucchini)
-2 μεγάλες μελιτζάνες (2 big eggplants)

Για τον κιμά (For the ground meat):

-5 κ.σ. ελαιόλαδο (5 tbsp. olive oil)
-1 μεγάλο κρεμμύδι. τριμμένο (1 big onion, grated)
-1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο (1 clove garlic, grated)
-700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (700 g ground beef)
-50 ml λευκό κρασί (50 ml white wine)
-500 γρ. σάλτσα ντομάτας (500 g tomato sauce)
-1 φύλλο δάφνης (1 bay leaf)
-1 κ.γ. αλάτι (1 tsp. salt)
-1 πρέζα ζάχαρη (1 pinch of sugar)
-1/2 κ.γ. μαυροπίπερο (1/2 tsp. pepper)
-1 κ.γ. ρίγανη (1 tsp. oregano)
-1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο (1/2 tsp. nutmeg)
-1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένος (1/2 bunch of parsley)

Για την μπεσαμέλ (For the bechamel sauce) :

-150 γρ. βούτυρο (150 g butter)
-150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (150 g plain flour)
-1300 ml γάλα (1300 ml milk)
-1 & 1/2 κ.γ. αλάτι (1 & 1/2 tsp. salt)
-1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο (1/2 tsp. nutmeg)
-1/3 κ.γ. μαυροπίπερο (1/3 tsp. pepper)
-50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (50 g parmesan, grated)
-3 κρόκοι (3 egg yolks)

Για πασπάλισμα (For dusting):

-φρυγανιά (breadcrumbs)
-παρμεζάνα, τριμμένη (parmesan, grated)

https://www.youtube.com/PastryDesigns?sub_confirmation=1

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή