Ιουνίου 27, 2019

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1 1/2 Αυγό
20 γρ. Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
40 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) Ελαιόλαδο
6,5 γρ. (1/2 κουτ. ) Επιτραπέζιο γλυκαντικό σε σκόνη Sweet & Balance
50 γρ. (1/2 φλιτζ. ταγιού) Γάλα 1,5% λιπαρά
1 γρ. μαστίχα
3,5 γρ. μαχλέπι
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι στους 40°C. Σε ένα μίξερ, προσθέτετε το αυγό, τη μαγιά, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το Επιτραπέζιο γλυκαντικό σε σκόνη Sweet & Balance και το γάλα με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Στη συνέχεια, την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 35 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Τη χωρίζετε σε 3 ίσα μέρη, πλάθετε σε κορδόνια, τα πλέκετε σε πλεξούδα και τοποθετείτε το τσουρέκι σε μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Το αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να διπλασιαστεί και το αλείφετε με αυγό. Ψήνετε για 35-40 λεπτά στους 160-170°C. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, το τυλίγετε με μία πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων, μέχρι να κρυώσει. 

 diatrofi.gr

KOYZINA

Είναι από αυτά τα φαγητά που θυμίζει γιαγιά, που θυμίζει χωριό. Απλά νόστιμο σπιτικό φαγάκι, τίποτα άλλο.

Υλικά

4 μεγάλες πατάτες
80ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μάτσο με γιαχνερά χόρτα (ήμερα ή άγρια)
2 ώριμες ντομάτες
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε πολύ καλά, κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και αφήνουμε σε ένα σουρωτό να σουρώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να κολλάνε ελαφριά στη κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τα χόρτα μαζί με τις ντομάτες ξυσμένες και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου μίση ώρα. Παρακολουθούμε κατά διαστήματα αν χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό μας με κουτάλα αλλά κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ενωθούν τα υλικά.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να χυλώσει πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

bostanistas.gr

KOYZINA

Η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου, η Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι θα είναι συμβατή και με το πλανητικό σκηνικό, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται στον Αιγόκερω, δημιουργώντας μας μελαγχολική διάθεση, αλλά και άγχος για να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται πριν την έξοδο ή τον εορτασμό του Πάσχα. 

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα
της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν καθιερώσει οι νοικοκυρές την Μεγάλη Πέμπτη να φτιάχνουν ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα. Μία μόνο μπορεί να είναι η εξήγηση, το ότι αυτή την περίοδο τα αμπέλια, οι κρεβατίνες βγάζουν τα πρώτα τους τρυφερά φύλλα, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως συνήθως, η κρητική κουζίνα ακολουθεί την εποχικότητα των πρώτων υλών.

Φορτισμένη ημέρα η Μεγάλη Πέμπτη για τις νοικοκυρές, που πέρα από το φαγητό θα πρέπει να βάψουν τα κόκκινα αυγά και να ξεκινήσουν και την προετοιμασία για το πασχαλινά γλυκίσματα.

Η παράδοση λέει πως όλη την Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει «αλαδία», δηλαδή δεν καταλύεται λάδι, με εξαίρεση την ημέρα αυτή να καταλύεται οίνος λόγω της παράδοσης του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας (του Μυστικού Δείπνου). Το γεγονός ότι την ημέρα αυτή τρώνε λάδι κάποιοι το αιτιολογούν με το γεγονός ότι την Πέμπτη της περασμένης «εβδομάδας του Λαζάρου», «Bαγιοπέφτη» την λέγανε οι γιαγιάδες μας, δεν τρώγανε λάδι.

Τα ντολμαδάκια μας λοιπόν παρά το τούρκικο όνομά τους είναι ελληνικότατο φαγητό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πολλά από τα εδέσματα αυτά έχουν ελληνική καταγωγή και πιθανόν άλλες ονομασίες αλλά μετά την περίοδο της τουρκοκρατίας πήραν τις ονομασίες με τις οποίες τα γνωρίζουμε σήμερα.

Θα σας διηγηθώ μια όμορφη ιστορία που έχω ακούσει πολλές φορές, την ακούω κάθε χρόνο αυτή τη μέρα στο χωριό μου. Τότε βέβαια, την Μεγάλη Πέμπτη δεν έμενε άνθρωπος στο σπίτι που να μην πάει στην εκκλησία, άλλα χρόνια βλέπετε. Η Παναγία η Μεσοχωριανή πλημμύριζε από κόσμο με τις γυναίκες και τα παιδιά να γεμίζουν ασφυκτικά τον γυναικωνίτη. Το 1938, ένα μικρό παιδί, ο Γιάννης, βρίσκεται στο μέσο του γυναικωνίτη με τις τσέπες φουσκωμένες. Κανένας δεν κατάλαβε τι είχε μέσα ο Γιαννάκης. Μεγάλες οι βραδιές, κουραστικές για τα παιδιά. Πείνασε ο Γιαννάκης και άρχισε να τρώει από αυτά που είχε στην τσέπη του. «Ιντάνε που τρως;» ρωτούνε τον Γιαννάκη οι γυναίκες με αυστηρό ύφος. Ντολμάδες! Απαντά ήρεμα ο μικρός Γιαννάκης.

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα

Υλικά

200γρ αμπελόφυλλα
400γρ ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
1 μεγάλη ντομάτα
1 μεγάλο κολοκύθι
1 αγκινάρα
1 μικρή πατάτα
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
300ml ελαιόλαδο
2 λεμόνια
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βάζουμε λίγα αμπελόφυλλα, τα αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου και τα τραβάμε με μια σουρωτήρι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε το ρύζι τα 150ml ελαιόλαδο και το χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι πιπέρι και το κύμινο.

Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο αμπελόφυλλα είτε από τα ζεματισμένα είτε φρέσκα για να μην μας πιάσουν οι ντολμάδες αλλά και να δώσουν έξτρα γεύση. Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η γιαγιά μου και όλες οι παλιές νοικοκυρές στον πάτο πολλές φορές έβαζαν λιανοχοχλιούς όπως τους λέμε, είναι οι λεπτοί και μικροί χοχλιοί. Η γεύση που δίνουν στους ντολμάδες είναι ανεπανάληπτη. Δυστυχώς όμως δεν είχα αυτή τη στιγμή. Έχουμε καιρό να φτιάξουμε και άλλους ντολμάδες και θα χρησιμοποιήσουμε χοχλιούς.

Παίρνουμε ένα φύλλο και στην άκρη βάζουμε περίπου μισό καναλάκι γέμιση,(ανάλογα με το φύλλο που έχουμε) διπλώνουμε τα πλαϊνά και στρίβουμε μέχρι το τέλος του φύλλου. Τοποθετούμε κυκλικά στη κατσαρόλα μας.

Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 150ml νερό. Σκεπάζουμε από πάνω με φύλλα δυόσμο και αμπελόφυλλα ή μόνο αμπελόφυλλα. Βάζουμε ένα πιάτο για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες μας και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Παρατηρούμε τα υγρά στη κατσαρόλα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Όταν ψηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

KOYZINA

Πασχαλινά αυγά: χρώματα και σχήματα ανθέων
της Αμαλίας Λογαρά

Με κρεμμυδότσουφλα και σταμπαρισμένα λουλούδια. Εντυπωσιακά με σχήματα λουλουδιών, με χρώματα της φύσης. Δίνουν μιαν αίσθηση καλλιτεχνική πάνω στο τραπέζι σας.

Τα υλικά (της τέχνης σας)

20-30 αυγά
περίπου 150 γραμμάρια (και παραπάνω) κρεμμυδότσουφλα ξερά, ζυγισμένα πριν πλυθούν
μαργαρίτες (όσες και τα αυγά)
½ κούπα ξύδι
1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
ελάχιστο λάδι για το γυάλισμα
θα χρειαστείτε επίσης κομμάτι από καλσόν (το λεπτό μέρος του ποδιού, για να το διαπερνά το χρώμα)
Η τεχνική:

Φροντίστε να έχετε μαζέψει έγκαιρα τα κρεμμυδότσουφλα, απ’ αυτά που εσείς χρησιμοποιείτε ή μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στη λαϊκή απ’ τους πάγκους όπου πουλάν κρεμμύδια. Πλύντε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε νερό, ίσα που να σκεπαστούν. Στο μεταξύ ετοιμάστε τα αυγά σας σαπουνίζοντάς τα με οικολογικό υγρό πιάτων. Κόψτε, αν είστε σε εξοχή, ή αγοράστε μεγάλες χρωματιστές μαργαρίτες.

Θα δουλέψετε ένα-ένα τα αυγά και ένα-ένα τα λουλούδια ως εξής:
Με το ένα χέρι κρατήστε το αυγό και με το άλλο τοποθετήστε ανοιγμένη τη μαργαρίτα, προσαρμόζοντας την καλή της όψη πάνω στο κέλυφος του αυγού. Κρατώντας στο ένα χέρι το αυγό με τη μαργαρίτα, ανοίξτε με τα δάχτυλα του άλλου χεριού το καλσόν και βάλτε το αυγό με το λουλούδι μέσα. Πολύ προσεκτικά, ώστε να παραμείνει το λουλούδι ανοιχτό και προσαρμοσμένο πάντα πάνω στο κέλυφος. Σφίξτε γερά το καλσόν τεντώνοντάς το, για να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο μετακίνησης του λουλουδιού κατά το βράσιμο.

Δέστε την ανοιχτή άκρη πολύ σφιχτά, είτε με το ίδιο το καλσόν, κάνοντάς το κόμπο, είτε με ένα βαμβακερό νήμα. Συνεχίστε με το επόμενο αυγό την ίδια διαδικασία. Κάθε πόδι του καλσόν θα γίνει σαν ένα διακεκομμένο λουκάνικο*. Τοποθετήστε το «λουκάνικο» μέσα στο νερό με τα κρεμμύδια, αφού έχετε προσθέσει το ξύδι και το αλάτι. (Αν χρειαστεί να καλυφθούν ακόμα περισσότερο τα αυγά με νερό, προσθέστε λίγο ακόμα.).

Έχοντας τελειώσει με όλα σας τα αυγά, βάλτε τα να βράσουν. Όταν αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε με καπάκι την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράζουν για 15 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια βγάλτε τα απ’ τη φωτιά, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν λιγάκι - αλλά για λίγο μόνο γιατί διαφορετικά θα κολλήσουν τα λουλούδια πάνω στο κέλυφος και δεν θα μπορέσετε να τα αφαιρέσετε. Κόψτε ένα-ένα το κομμάτι του καλσόν, βγάλτε το αυγό και αφαιρέστε το λουλούδι. Βάλτε τα σε μια πιατέλα, αφήστε τα να κρυώσουν και γυαλίστε την επιφάνεια με λίγο λάδι σε χαρτί κουζίνας.

Τους αξίζει περίοπτη θέση πάνω στο στολισμένο τραπέζι σας. Να έχετε υπόψη ότι το χρώμα των αυγών είναι μπορντό-καφέ (από τα κρεμμυδότσουφλα), όχι ακριβώς κόκκινο.

Δύο μυστικά:
Αν φροντίσετε ώστε τα αυγά που θα αγοράσετε να είναι κατάλευκα (κι όχι καφετιά), τότε τα σχήματα που προκύπτουν γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά γιατί αποτυπώνονται και τα χρώματα των λουλουδιών. Πολύ ωραία σχήματα, με μια εξαιρετική λεπτότητα, προκύπτουν και από τα φύλλα του μαϊντανού.

*Αν αυτό σας δυσκολεύει, κάντε ένα-ένα το αυγό, κόβοντας σε κομμάτια το καλσόν και δένοντάς τα κι απ’ τις δυο μεριές.

bostanistas.gr

KOYZINA

Υπέροχα νουντλς με λαχανικά κ σάλτσα σόγιας
Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες:
250 γρ. άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο
250 γρ. κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, τριμμένα
30 γρ. κάσιους, κομμένα στη μέση
8 κ.σ. σάλτσα σόγιας (45ml)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζω τα λάχανα, το κρεμμύδι κ τα καρότα να μαλακώσουν. Μετά πό πέντε λεπτά ρίχνω τη σάλτσα σόγιας κα ανακατεύω συχνά. Όταν μαραθούν, μειωθούν στον όγκο κ σκουρύνουν είναι έτοιμα. Ρίχνω τα κάσιους κ το σουσάμι να ψηθούν κι αυτά 2 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά κ ρίχνω το λάδι. Ανακατεύω καλά. Στο μεταξύ έχω βράσει τα noodles της αρεσκείας μου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μεταφέρω τα noodles στο τηγάνι και ανακατεύω καλά. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. 1) προσοχή! μην βάλετε αλάτι, γιατί η σάλτσα σόγιας είναι ήδη αρκετά αλμυρή!
2) διατηρούνται στο ψυγείο πολύ καλά, οπότε μπορείτε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα κ να έχετε έτοιμο φαγάκι κ τις επόμενες μέρες!

http://theveggiesisters.gr

 

KOYZINA

Υλικά

20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4 των 8-10 εκ.
1 φλυτζάνι κριθαράκι
1.3 λτ. ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεσαίο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
500 ml. τριμμένη ντομάτα
100 ml.μπύρα ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο Lurpak ανάλατο
70 ml. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το κλείσιμο / σερβίρισμα
Αλάτι, Πιπέρι


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για το κριθαρότο, ακολουθείτε τα στάδια στην αντίστοιχη σελίδα του Cucina Di Caruso http://caruso.gr/kritharoto-texniki/ .

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Καθαρίζετε τις φρέσκιες γαρίδες.

2. Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς.

3. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της.

Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο. Ο μόνος λόγος γι’ αυτή την επέμβαση, είναι ότι συχνά υπάρχουν εκεί υπολείμματα άμμου, τα οποία όταν τρώτε την γαρίδα τα νιώθετε κάπως στη μπουκιά σας.

4. Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και το βράζετε. Προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, προσθέτετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι (για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας) και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Κλείνετε τη φωτιά, σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε τον ζωμό για το κριθαρότο.

5. Τσεκάρετε το ρολόι σας ή βάλτε το χρονόμετρο του κινητού σας να αρχίσει να μετράει απ’ το μηδέν, για να συντονιστείτε απόλυτα με τις οδηγίες. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή και σε wok) σε φωτιά ¾, βάζετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν σε 1 λεπτό.

Αμέσως μετά προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές). Ανακατεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.

6. Στο 4º λεπτό προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο φούλ. Ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτετε την επόμενη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις διαδικασία που θα επαναληφθεί και θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.

7. Σε 3-4 λεπτά προσθέστε την μπύρα (ή το λευκό κρασί) και συνεχίστε μετά με τον ζωμό. Στα επόμενα 2 λεπτά (στα μέσα σχεδόν της διαδικασίας), προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια.

Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι στο 18º περίπου λεπτό από τότε που ξεκινήσατε (ή στο 14º από τότε που μπήκε το κριθαράκι μέσα).

8. Οι γαρίδες αυτού του μεγέθους σε τέτοια συνταγή θέλουν αυστηρά 2 λεπτά μαγείρεμα στο μάτι. Οτιδήποτε παραπάνω θα τις σκληρύνει και θα τις καταστρέψει ως υλικό.

Έτσι τις ρίχνετε μέσα, στο 18ο λεπτό, όταν το κριθαράκι έχει σχεδόν γίνει, και τις γυρνάτε στο επόμενο απ’ την άλλη. Στο 20º λεπτό έχετε κλείσει τη φωτιά και έχετε αποσύρει το τηγάνι απ’ το μάτι.

Οι γαρίδες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά απ’ τη θερμότητα του κριθαρότου και όταν σερβιριστούν θα είναι τέλειες.

9. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε. Στο κριθαρότο αυτό έχω επιλέξει να μην γίνει το χαρακτηριστικό κλείσιμο που θα βοηθήσει την κρεμώδη υφή, γιατί δεν βρίσκω ότι το χρειάζεται.

Λειτουργεί μια χαρά ως σύνθεση και παραμένει ελαφρύ. Αν εσείς επιμένετε όμως, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια-δύο κουταλιές βούτυρο ή Arla cream cheese ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί.

Σερβίρισμα.

Σερβίρετε μέσα στα 3 λεπτά αφ’ ότου το κριθαρότο ετοιμάστηκε. Μια δυο κουταλιές σε κάθε πιάτο από το τηγάνι.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πιατέλα ή κάποιο άλλο σκεύος σερβιρίσματος θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχετε ζεστάνει σε φούρνο στους 60º-80ºC για 10 λεπτά τουλάχιστον γιατί τα ζυμαρικά χάνουν γρήγορα θερμοκρασία σε επαφή με κρύα πορσελάνη.

Φροντίστε να έχετε μύλο με πιπέρι στο τραπέζι γιατί το σηκώνει. Επίσης φροντίστε να έχετε και μια σταρένια μπύρα τύπου weiss που ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά και ειδικά τις λεπτές γεύσεις της συνταγής μας. Θα σας απογειώσει γευστικά το πιάτο!

lurpak.com

KOYZINA

Υλικά για 21 μπισκότα:

100 γρ. φιστίκια (peanuts)

30 γρ. λιναρόσπορος(κοπανισμένος)
17 γρ. κακάο
60 γρ. νιφάδες βρώμης
105 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, μουλιασμένοι σε νερό για 2 ώρες
1-2 κ.σ. νερό που μούλιασαν οι χουρμάδες (αν χρειαστεί)

Φιστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών

Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φιστίκια, τη βρώμη, τον λιναρόσπορο.Μετά προσθέτω και τους μουλιασμένους χουρμάδες, αφού τους έχω πρώτα στραγγίξει και το κακάο και τα χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μου. Αν χρειαστεί προσθέτω και 2 κ.σ. νερό από αυτό που μούλιασαν οι χουρμάδες (το μείγμα θέλουμε να μπορούμε να το απλώσουμε με τον πλάστη.) Πάνω σε λαδόκολα βάζω την ζύμη, την ανοίγω λίγο με τα δάχτυλα, βάζω από πάνω από τη ζύμη άλλη μια λαδόκολλα και ανοίγω με τον πλάστη μέχρι να έχω το επιθυμητό πάχος, να γίνουν δηλ. λεπτά μπισκοτάκια.

Με ένα κουπάτ κόβω τη ζύμη, βάζω σε μπολ τα μπισκοτάκια και τα αποθηκεύω στο ψυγείο να σφίξουν για 2-3 ώρες. Μετά παίρνω ένα μπισκότο, του βάζω μια κουταλίτσα φιστικοβούτυρο και το σκεπάζω με ένα μπισκότο.

Τα τοποθετώ πίσω στο μπολ και τα βάζω στο ψυγείο, όπου τα αφήνω τουλάχιστον 12 ώρες (είναι πιο νόστιμα όταν παγώσουν καλά)

Καλή σας απόλαυση!

http://theveggiesisters.gr

KOYZINA

 Η πεμπτουσία της μαγειρίτσας είναι τα χορταρικά -ο άνηθος, το μάραθο, τα μυρώνια, τα μαρούλια και ότι άλλο βάζουν οι νοικοκυρές- και η αρωματική, πηχτή υφή της από το αυγολέμονο. 

 

Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
Υλικά για τη μαγειρίτσα
120 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. ρύζι γλασέ
φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών

Υλικά για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
1) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

2) Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 6-7 λεπτά.

3) Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

4) Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο και τα μυρώνια, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό.

5) Αφήνουμε ακάλυπτη την κατσαρόλα να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά.

6) Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

7) Σε μπολ, με σύρμα ή ένα πιρούνι, χτυπάμε καλά τα αυγά, και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς.

8) Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ζωηρά.

9) Ρίχνουμε αργά το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.

10) Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

madameginger.com

 

KOYZINA

Αυτή η τάρτα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τα Kυριακάτικα τραπέζια και όχι μόνο.

Υλικά 

Για τη βάση

1 ½ πακέτο Cream Crackers

3 κ.σ. ζάχαρη

8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

½ κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 γάλα ζαχαρούχο (μία συσκευασία 400 γρ.)

4 κρόκους αυγών

¼ φλ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1/8 κ.γλ. αλάτι

½ φλ. + 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Για το topping

1 φλ. sour cream

¼ φλ. ζάχαρη

Ξυσμα λεμονιού

Για τη βάση

Βουτυρώνουμε καλά μία ειδική φόρμα για τάρτες με αποσπώμενη βάση διαμέτρου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα crackers, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

Αδειάζουμε στη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε για 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για τη γέμιση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα, τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το αλάτι. Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού.

Αδειάζουμε πάνω στην ψημένη βάση και ψήνουμε για 16-18 λεπτά.

Μόλις τη βγάλουμε, την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το topping

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το sour cream με τη ζάχαρη. Απλώνουμε πάνω από τη στρώση της κρέμας, γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες.

.limeandlife.com

KOYZINA

Είναι τα λεγόμενα flapjacks, δηλαδή χειροποίητες μπάρες βρώμης, στις οποίες χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά υλικά. Άκρως υγιεινά, εύκολα στην Παρασκευή τους και γεμάτα ενέργεια, γι’ αυτό και συχνά ονομάζονται μπάρες ενέργειας.

Μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε για να τους δώσουμε γεύση. Από κουβερτούρα σοκολάτας, σταφίδες μέχρι όποιο αποξηραμένο κόκκινο φρούτο θέλετε ή ξηρούς καρπούς (ανάλατους). Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε κράνμπερι και μέλι (για έξτρα γεύση και γλυκύτητα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο).


Υλικά
– 2 γεμάτα φλιτζάνια βρώμης

– ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας

– ½ φλιτζάνι βιολογικό μέλι

– λίγο φυστικοβούτυρο (ή ταχίνι)

– 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

– λίγο λιναρόσπορο (αλεσμένο)

– μία χούφτα κράνμπερι και λίγες σταφίδες (εδώ προαιρετικά προσθέτετε και σπασμένα κομματάκια από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα)

Μέθοδος παρασκευής
1. Βάζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το λάδι καρύδας και το μέλι. Ανοίγετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά.

2. Αφού αρχίσουν να βράζουν, τα αφήνουμε στην άκρη για 1 μόνο λεπτό και το βγάζουμε από το μάτι. Ύστερα, προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη βρώμη, το λιναρόσπορο και το ταχίνι (ή φυστικοβούτυρο). Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

4. Πάνω σε μια λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψάκι βάζουμε το μείγμα και με μια σπάτουλα πιέζουμε το μείγμα ώστε να απλωθεί σε όλο το μήκος το ίδιο.

5. Στη συνέχεια και προσεκτικά προσθέτουμε ομοιόμορφα τα κράνμπερι και τις σταφίδες κατά βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα το λιγότερο, ώστε να σκληρύνει πλήρως το μείγμα.

6. Όταν καταλάβουμε ότι σκλήρυνε, το βγάζουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια και για να μην ξεραθούν, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε μικρά κομμάτια λαδόκολλας και ύστερα σε αλουμινόχαρτο ώστε να έχουμε έτοιμες μικρές ατομικές μερίδες. Μπορούμε να τις πάρουμε μαζί μας στη τσάντα μας και καταναλώνονται κάθε ώρα της ημέρας.

enallaktikidrasi.com

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή