Απριλίου 23, 2021

KOYZINA

Συστατικά
2 μπανάνες, ώριμες
2 αβοκάντο, ώριμα
60 γρ. χουρμάδες, απυρήνωτοι
4 κ.σ. κακάο, σε σκόνη
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

8 φέτες πορτοκάλι
δυόσμο, φουντίτσες

Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες ή από το βράδυ.
Βάζουμε τις μπανάνες, τα αβοκάντο, και τους χουρμάδες στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και διαλυθούν οι χουρμάδες.
Προσθέτουμε το κακάο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε σε μπολάκια και σερβίρουμε με τις φέτες πορτοκαλιού και τις φουντίτσες δυόσμου.

https://akispetretzikis.com/

KOYZINA

1 λίτρο ζωμό, λαχανικών
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
25 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο, σε κόκκους
2 λοβούς κάρδαμο (κακουλέ), χτυπημένους
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
2 παντζάρια, μεγάλα με κοτσάνια και φύλλα
1/2-1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένο
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

Σιγοβράζουμε 1 λίτρο ζωμό από λαχανικά σε ένα κατσαρολάκι κρατώντας το ζεστό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε 25 γρ. τριμμένο τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε 1 κ.γ. κόκκους κύμινου και χτυπημένους κόκκους από 2 σπόρους κάρδαμο.
Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και ανακατεύουμε με 300 γρ. ρύζι μπασμάτι. Ρίχνουμε το μισό ζωμό λαχανικών και καλύπτουμε με ένα καπάκι για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε 2 μεγάλα παντζάρια και κρατάμε τα κοτσάνια και τα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα φύλλα. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε από χώματα που πιθανόν θα έχουν.
Τρίβουμε τη σάρκα των πατζαριών που έχουμε ξεφλουδίσει σε έναν τρίφτη και ανακατεύουμε με το ρύζι ρίχνοντας και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε ½-1 τσίλι ψιλοκομμένο για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κοτσάνια από το παντζάρι και τα φύλλα καθώς και χυμό από ½ λεμόνι.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε το ρύζι.

https://akispetretzikis.com/

 

KOYZINA

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
2 μελιτζάνες
200 γρ μανιτάρια κομμένα καρέ
1 ΚΣ ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι
5-6 φέτες ψωμί μουλιασμένο
80 γρ ξερό ανθότυρο ή γραβιέρα τριμμένο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη σάλτσα:
4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ έτοιμη ντομάτα
1 ΚΣ ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
2 ΚΣ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
½ κγ αλάτι
1/8 κγ πιπέρι
1 κγ ρίγανη ή θυμάρι φρέσκα ή ξερά
αλεύρι για επάλειψη
λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες
Βάζω τις μελιτζάνες σε λαδόκολλα στο ταψί και τις ψήνω στον αέρα στους 230*C για 25-30 λεπτά.
Τις αφήνω λίγο να κρυώσουν, τις κόβω στη μια πλευρά και αφαιρώ την ψίχα τους και την κόβω σε κυβάκια.
Τη βάζω σε σουρωτήρι και την αφήνω για 30 λεπτά να στραγγίξει τα υγρά της.
Στο τηγάνι βάζω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και αφού ζεσταθεί σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνω και τα μανιτάρια, τα αφήνω να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα βγάζω από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζω τη μελιτζάνα, τα μανιτάρια, το μαϊντανό, το ψωμί αφού το βουτήξω πρώτα σε νερό, το στραγγίξω, αφαιρέσω την κόρα και θρυμματίζω την ψίχα.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, τον ανθότυρο και ανακατεύω καλά.
Τελευταία ρίχνω τα αυγά και τα ενσωματώνω στο μείγμα.
Παίρνω κουταλιές της σούπας και πλάθω τα κεφτεδάκια. Κάθε ένα το βουτάω σε αλεύρι, το τινάζω καλά να φύγει η περίσσεια και το βάζω σε λαδόκολλα σε επίπεδη επιφάνεια.
Τα αφήνω στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 – 1,5 εκ λάδι τα βάζω γυρίζοντας τα να πάρουν χρώμα και να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
Για τη σάλτσα σε ένα τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και αφού ζεσταθεί σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Προσθέτω το σκόρδο, αφήνω για ½ λεπτό και συνεχίζω με την τριμμένη ντομάτα, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, μειώνω την ένταση σε μέτρια (ίσα να βράζει η σάλτσα) και την αφήνω για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά (αν χρησιμοποιήσω έτοιμη ντομάτα, τα υγρά είναι λιγότερα και θα εξατμιστούν γρηγορότερα).
Όταν είναι έτοιμη, βάζω τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύω απαλά και αφήνω να πάρουν βράσει για 10 λεπτά και τα βγάζω από την εστία.
Σερβίρω αμέσως, είτε σκέτα, είτε παρέα με ρύζι ή ζυμαρικά.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία
Θερμίδες: 75kcal | Υδατάνθρακες: 8γρ | Πρωτεΐνη: 4γρ | Λιπαρά: 4γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 1γρ | Χοληστερόλη: 21mg | Νάτριο: 233mg | Κάλιο: 225mg | Φυτικές ίνες: 2γρ | Σάκχαρα: 3γρ | Βιταμίνη A: 305IU | Βιταμίνη C: 5.3mg | Ασβέστιο: 61mg | Σίδηρο: 0.6mg

https://paxxi.gr/

KOYZINA

 Εδώ σας το παρουσιάζουμε σε μία πολύ γευστική παραλλαγή με γέμιση πραλίνας φουντουκιού.

ΥΛΙΚΑ
1 kg αλεύρι για τσουρέκι
320 g ζάχαρη
4 τμχ. αυγά
200 g γάλα νωπό
20 g μαχλέπι
1 πορτοκάλι ξύσμα
2 g μαστίχα
100 g μαγιά
100 g νερό
200 g βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά, ελαφρώς ζεσταμένα, για 3’ στην αργή ταχύτητα και 20’ στη γρήγορη ταχύτητα. Τελευταίο προσθέτουμε λιωμένο το βούτυρο, όταν βάλουμε τη δεύτερη ταχύτητα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Πλάθουμε σε σχήμα που θέλουμε, τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και στοφάρουμε. Αλείφουμε με ασπράδι αυγού και ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο 160οC για 35-40’.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
Όταν κρυώσει το τσουρέκι, το κόβουμε στη μέση και το σιροπιάζουμε βουτώντας το σε ελαφρύ 28ο Brix σιρόπι. Σουρώνουμε καλά σε συρμάτινη σχάρα.

https://freshbakery.gr/

 

KOYZINA

Τα υλικά:
200γρ ρεβύθια
250γρ ρύζι για ριζότο ή γλασέ ή κριθαράκι
2 κρεμμύδια
1κγ κουρκουμά
2 κύβους λαχανικών (χωρίς αλάτι)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
2 κσ φυτικό βούτυρο

Πώς θα φτιάξεις το κριθαρότο με ρεβύθια;
Βάζουμε για τουλάχιστον 8 με 12 ώρες ρεβύθια στο νερό.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά με λάδι, κρεμμύδι, 1/2 κγ κουρκουμά, 1 κύβο λαχανικών. Εγώ τα έβρασα για περίπου 1 1/2 ώρα γιατί ήθελα να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με λίγο νεράκι.
Στην συνέχεια ξεκινάω την διαδικασία του ριζότου, ρίχνω την μία κσ βούτυρο, το κρεμμυδάκι τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το 1/2 κγ κουρκουμά το τσιγαρίζουμε και αυτό και ξεκινάμε με τον ζωμό που έχουμε ετοιμάσει με τον κύβο λαχανικών. Χρησιμοποίησα 1 λίτρο βραστό νερό με ένα κύβο διαλυμένο μέσα στο νερό.
Άρχισα να ρίχνω μια κουτάλα ζωμό να ανακατεύω και μόλις απορροφούσε τα υγρά του το ρύζι συνέχιζα με την επόμενη.
Αυτή η διαδικασία κράτησε σίγουρα δέκα λεπτά, προς το τέλος και, αφού τσεκάρουμε το ριζότο αν έχει αρχίσει να γίνεται, ρίχνουμε τα ρεβύθια που έχουμε βράσει μαζί με τον ζωμό τους που δεν έχουμε αφήσει πολύ, περίπου άλλη μια κουτάλα.
Ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τελευταία κουταλιά βούτυρο.
Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.
Τρώγεται ζεστό! Αλάτι, πιπέρι βάζουμε κατά βούληση.https://ipop.gr/

KOYZINA

Η γιαουρτόπιτα ή γιαουρτογλυκό, αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο γλύκισμα ιδιαίτερης γεύσης και απαλότητας.

ΥΛΙΚΑ
500 g Αλεύρι ζαχαροπλαστικής
200 g Γιαούρτι
300 g Ζάχαρη
300 g Μαργαρίνη μαλακή
15 Αυγά
15 g Baking Powder
Πορτοκάλι ξύσμα
2 g Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυγίζουμε με ακρίβεια όλα τα υλικά. Χτυπάμε το βούτυρο με την μισή ζάχαρη να αφρατέψουν, και χτυπάμε ξεχωριστά τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αρωματικά και ενώνουμε τα δύο μίγματα. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και το Baking Powder και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομoιογενές μίγμα.

Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί no.30 και ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο 180°C για 35 με 40 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψη μας).

Σιροπιάζουμε ζεστό το γλυκό και με κρύο το σιρόπι, 28 βαθμών brix.

https://freshbakery.gr/

KOYZINA

Υλικά για 4-6 άτομα

100 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
400 γραμμάρια αλεύρι
ξύσμα απο 1 λεμόνι
2 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 φλιτζάνια μύρτιλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και τοποθετείτε τη σχάρα στη μέση του φούρνου.

Ανακατεύετε το γιαούρτι μέσα σ' ένα μπολ. Προσθέτετε τα αυγά και τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και δουλεύετε καλά όλα μαζί τα υλικά.

Ρίχνετε το ηλιέλαιο μαζί με το μπέικιν, το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα διαστάσεων 26εκ., την πασπαλίζετε με γαλέτα και ρίχνετε μέσα τα μύρτιλα, καλύπτετε με το μείγμα κέικ και ψήνετε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 λεπτά.

Το βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

Πηγή: newsbeast.gr

 tempo24.

KOYZINA

 

Αυτή η σοκολατένια γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και φουντούκια μπορεί να γίνει το αγαπημένο πρωινό όλων. Επίσης, μπορεί να προσφερθεί και, ως συνοδευτικό στον καφέ.

Λάμπρος Βακιάρος


Υλικά
1250 γρ. γάλα πλήρες
70 γρ. ζάχαρη καστανή ή 1/2 φλιτζάνι μέλι
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. φουντούκια
100 γρ. σταφίδα μαύρη ή κράνμπερις
200 γρ. κουβερτούρα
30 γρ. βούτυρο
4 αβγά
Για το φύλλο:
1/2 πακέτο (6 τμχ) φύλλα κρούστας
100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
1 αβγό + 1 κουτ. σούπας νερό (χτυπημένα)

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Παράλληλα, σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μαγειρεύετε για περίπου 2 – 3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι γίνει μια κρέμα πηχτή όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου.

Σε ένα multi προσθέτετε τα φουντούκια και το κράνμπερις και αλέθετε ελαφρώς. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτετε την κουβερτούρα (σε κομμάτια), το βούτυρο και τα φουντούκια και ανακατεύετε καλά. Μόλις ομογενοποιήθεί το μίγμα, προσθέτετε τα αβγά (που τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ) ανακατεύοντας γρήγορα.

Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σιμιγδάλι ένα ταψί ή πυρέξ περίπου 25 x 35 εκ. και απλώνετε ομοιόμορφα το πρώτο φύλλο κρούστας. Βουτυρώνετε καλά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.

Τέλος, αδειάζετε την κρέμα και απλώνετε ομοιόμορφα. Τυλίγετε τα φύλλα κρούστας στο εσωτερικό του ταψιού.Με ένα πινέλο αλείφετε το αβγό στην επιφάνεια της κρέμας και ψήνετε στο φούρνο για 40 – 45 λεπτά.

Αφήνετε τη γαλατόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 1.30 ώρα, έτσι ώστε να μπορέσετε να την κόψετε χωρίς να διαλυθεί.

https://www.olivemagazine.gr/

 

KOYZINA

Τα λαχανικά που έχεις στο καλάθι και δεν λες να καταναλώσεις γίνονται ακόμα καλύτερα στο φούρνο!


Συστατικά
3 μεγάλες κολοκύθες, καλά καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα
3 παντζάρια, καθαρισμένα και ελαφρώς αλατισμένα
2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 γλυκοπατάτα, χωρίς φλούδα και κομμένη σε κυβάκια
3 κανονικές πατάτες, χωρίς φλούδα και κομμένες σε κυβάκια
2 κουτ. της σούπας δενδρολίβανο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Μαϊντανός και βασιλικός

Τρόπος Μαγειρέματος
Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Καθαρίζεις και κόβεις τα λαχανικά σου, τα γαρνίρεις με ελαιόλαδο και μυρωδικά σε ένα μπολ. Ανακατεύεις το μπολ.
Μεταφέρεις τα λαχανικά σου σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις για περίπου 45 λεπτά στο φούρνο.
Ρίχνεις λίγο αλάτι και απολαμβάνεις!

https://www.tlife.gr/

KOYZINA

Μια ιδιαίτερη προσέγγιση για ένα ψωμί από το χωριό. Δημιουργήστε το μείγμα με ψιλό σιμιγδάλι και απολαύστε την εξαιρετική του γεύση.

ΥΛΙΚΑ
170 g Σιμιγδάλι ψιλό
400 ml Γάλα
300 ml Νερό
70 g Μαργαρίνη
2 κουταλάκια Αλάτι
2 κουταλάκια Ζάχαρη
1 κουταλάκι Ξύσμα λεμονιού
Λίγη Βανίλια
2 Ολόκληρα αυγά
1 φακελάκι Ξηρή μαγιά
700 g Λευκό αλεύρι για ψωμί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το σιμιγδάλι μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό και μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 15 λεπτά και μετά παίρνουμε το ζυμάρι και το πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, τότε το βάζουμε στο φούρνο, στους 180ο C, μέχρι να ροδίσει.

https://freshbakery.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.