Απριλίου 23, 2021

KOYZINA

Τάρτες με κρέμα ταχίνι

Μιχάλης Νανόπουλος

Το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας καθώς είνα πλούσιο σε αμινοξέα (βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών). Όταν καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν το αμινοξύ λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι σαν ζωϊκή, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
200 g Μαργαρίνη
250 g Άχνη ζάχαρη
100 g Χυμό πορτοκάλι
500 g Αλεύρι μαλακό
Βανίλια
Ξύσμα πορτοκάλι
500 g Νερό
200 g Ζάχαρη κρυσταλλική
250 g Ταχίνι
50 g Άμυλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
1
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη και αφρατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το χυμό πορτοκάλι, τα αρωματικά μας, και τέλος το αλεύρι, έως ότου έχουμε μία σφιχτή ομοιογενή ζύμη. Φορμάρουμε σε ειδικές ατομικές φόρμες για τάρτες και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΑΧΙΝΙ
2
Τοποθετούμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και βράζουμε. Προσθέτουμε το άμυλο, διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, και ανακατεύουμε συνεχώς, χωρίς να κατεβάσουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρώς το μίγμα μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μίγμα μας και να έχουμε μία ομοιογενή, ρευστή κρέμα.

3
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας, όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή και ρευστή, γεμίζουμε τις ήδη έτοιμες ψημένες τάρτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, μπορούμε να διακοσμήσουμε με λίγη άχνη ζάχαρη ή με ξύσμα σοκολάτας.https://freshbakery.gr/

KOYZINA

Τάρτα με μήλο, χαλβά, σταφίδες, σοκολάτα και ταχίνι

Ιωάννα Σταμούλου

Υλικά
1 φύλλο έτοιμη ζύμη για τάρτα ή δική σας
250γρ. χαλβά αμύγδαλου σε κυβάκια
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1 κουτ. σούπας μαργαρίνη
½ φλιτζάνι σταφίδα ξανθή
1 φλιτζάνι ταχίνι
250γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε τη ζύμη σε ταψάκι μακρόστενο ή ταρτιέρα καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ντύνετε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, σκορπάτε πάνω της φασόλια ή ρύζι και ψήνετε τη ζύμη στο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζετε το χαρτί και τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Στο μεταξύ σοτάρετε τα μήλα με το βούτυρο να μαλακώσουν και παράλληλα λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το ταχίνι. Ανακατεύετε μέσα και το ξύσμα του πορτοκαλιού, αν χρησιμοποιήσετε.

Αφήνετε την ψημένη βάση της τάρτας να κρυώσει και σκορπάτε πάνω της ομοιόμορφα τα σοταρισμένα μήλα, το χαλβά και τις σταφίδες. Περιχύνετε την τάρτα με τη λιωμένη σοκολάτα και περιμένετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση πριν σερβίρετε την τάρτα.

Tips
Για να φτιάξετε τη δική σας ζύμη: Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε 250γρ. αλεύρι µε 50γρ. ζάχαρη και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί 150γρ. βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύετε µε τα δάχτυλά σας να γίνουν σαν βρεμένη άµµος. Προσθέτετε 1 κρόκο αβγού και 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό συνεχίζοντας ένα με ένα σύντομο ζύμωμα, μέχρι να ενωθεί η ζύµη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε µεµβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30΄πρίν την ανοίξετε με τον πλάστη σε φύλλο και την απλώνετε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.https://www.olivemagazine.gr/

KOYZINA

Μια πίτα είναι πάντα καλή ιδέα για σνακ ή για πρώτο πιάτο στα μικρά φιλικά μας τραπεζώματα, γιατί τα μεγάλα, θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα. Για τη συγκεκριμένη θα χρησιμοποιήσουμε φύλλα χωριάτικα του εμπορίου –προτιμήστε φρέσκα από κάποιο μικρό εργαστήριο ή ανοίξτε τα δικά σας σπιτικά φύλλα αν το ’χετε με τον πλάστη. Θα φτιάξουμε και μια ωραία γέμιση με μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριά. Θα της δώσουμε ένταση με λίγη πικάντικη γραβιέρα και καπνιστό ζαμπόν -αν δεν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή- και θα την ψήσουμε μέχρι να γίνει ρόδινη και τραγανή..

Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι διαστ. 25 Χ 35 εκ.
6 φύλλα χωριάτικα του εμπορίου
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500γρ. μανιτάρια λευκά ή άλλα της επιλογής σας
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη σε κυβάκια
100γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον (προαιρετικά)
200γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
½ φλιτζάνι γάλα
3 αβγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Σκουπίζουμε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και μετά τα κόβουμε σε φετούλες. Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά.
Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα και μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και την κόκκινη πιπεριά. Σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια από τα υγρά τους και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά μας.
Στο τέλος προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο αλλαντικό αν χρησιμοποιήσουμε τελικά και ανακατεύουμε λίγο να βγάλουν τα αρώματά τους. Αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση πριν ανακατέψουμε μέσα τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Λαδώνουμε το ταψάκι μας με ένα πινέλο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας το να εξέχει από τριγύρω. Ύστερα παίρνουμε 2 φύλλα, τα λαδώνουμε ένα ένα στον πάγκο, τα διπλώνουμε στη μέση και τα τοποθετούμε το ένα μετά το άλλο στον πάτο του ταψιού. Λογικά θα τον καλύπτουν όλο. Μετά απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση των μανιταριών.
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο το μείγμα του τυριού πάνω από τη γέμιση των μανιταριών και ύστερα παίρνουμε τα φύλλα που εξέχουν γύρω από το ταψί και τα φέρνουμε πάνω από τη γέμιση.
Λαδώνουμε τις άκρες τους και στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τα λαδώνουμε, τα διπλώνουμε στη μέση και τα τοποθετούμε από πάνω το ένα μετά το άλλο.
Βρέχουμε το χέρι μας κάτω από τη βρύση και πιτσιλάμε την επιφάνεια της μανιταρόπιτας με λίγο νεράκι. Τη χαράζουμε σε μερίδες επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι και ύστερα ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Ξεφουρνίζουμε τη μανιταρόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/taste/recipes/pites-tartes/700091_mia-teleia-ki-eykoli-syntagi-gia-manitaropita»https://www.iefimerida.gr/ygeia/mikroteros-kindynos-katathlipsis-gia-ta-agoria

KOYZINA

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών; Η απάντηση είναι μία: κάθε στιγμή!

Μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές με ζυμαρικά είναι οι πέννες αλά βότκα. Μπορεί να μην την έχεις ξανακούσει, γιατί δεν είναι τόσο διαδεδομένη στα εστιατόρια της χώρας μας, αλλά τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Αμερική, τη λατρεύουν.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτό το πιάτο ήταν το 1974, όταν ο Ιταλός ηθοποιός Ugo Tognazzi δημοσίευσε το βιβλίο μαγειρικής «L’Abbuffone» και μέσα σε αυτό βρισκόταν η συγκεκριμένη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία πέννες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι βότκα
1 συσκευασία πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, σοτάρουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Μετά, ρίχνουμε τη βότκα, προσέχοντας τη φλόγα που θα πεταχτεί-μπορούμε να ρίξουμε το αλκοόλ και με το σκεύος εκτός φωτιάς για μερικά δευτερόλεπτα, για λόγους ασφαλείας. Τα αφήνουμε για 2 έως 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.

Ανακατεύουμε το μείγμα και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τέλος, βάζουμε άλλη μία κουταλιά σούπας βούτυρο, ρίχνουμε τις al dente βρασμένες πέννες και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε και, αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω έξτρα παρμεζάνα.

 

KOYZINA

Προετοιμασία 45’, Αναμονή 30’, Ψήσιμο 90’

ΥΛΙΚΑ (για 10-15 πιτάκια)

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

200 γρ. χαρουπάλευρο

1 αβγό

50 γρ. νερό

40 γρ. ελαιόλαδο

170 γρ. γάλα

10 γρ. ανθό αλατιού

40 γρ. βούτυρο παγωμένο

Για τη γέμιση

6 μελιτζάνες

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κυβάκια

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

100 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

30 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γέμιση: Σε γκαζάκι ή σε τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία ή και στο γκριλ του φούρνου καίμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες ώστε να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα. Θα πρέπει να τις γυρίζουμε (προσεκτικά για να μην καούμε) τακτικά ώστε να καψαλιστούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ταψί στον φούρνο για μισή ώρα στους 200°C για να μαγειρευτούν και να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω σε μία λεκάνη ή βαθύ πιάτο. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους και τη βάζουμε στο σουρωτήρι για να κρυώσει και να αποβάλει τα υπόλοιπα υγρά της. Βοηθούμε τη διαδικασία πιέζοντας ελαφρά με το πίσω μέρος του κουταλιού.

Σε φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε 50 γρ. ελαιόλαδο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι με μία μικρή πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά τα λαχανικά τόσο όσο να χάσει λίγο από την αψάδα του το κρεμμύδι, αλλά να κρατήσουν την υφή τους που θα δώσει τραγανότητα στη γέμιση. Προσθέτουμε τη σάρκα της καπνιστής μελιτζάνας, και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά να δέσουν. Δοκιμάζουμε τη γέμιση. Το γλυκό-πικρό της μελιτζάνας με το γλυκό-ξινό τις πιπεριάς πρέπει να είναι σε αρμονία και διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.

Ζύμη: Κοσκινίζουμε όλα τα αλεύρια και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα με τον γάντζο για 8 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια των 80-100 γραμμαρίων. Τα ανοίγουμε με πλάστη σε στρογγυλές λεπτές πίτες 3-4 χιλιοστών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Σε αρκετά μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια εστία κάνουμε ένα πρώτο ψήσιμο σε ένα-ένα από τα ζυμάρια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Στη συνέχεια, εκτός φωτιάς, γεμίζουμε τη μισή πλευρά από κάθε ζυμάρι με το μείγμα και αναδιπλώνουμε σκεπάζοντας με το άλλο μισό. Τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά ώστε να απορροφήσει κάθε πίτα λίγη υγρασία από τη γέμιση.

Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου γαρνίροντάς τα με θρυμματισμένη ξινομυζήθρα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

KOYZINA

 

Η σωστή απάντηση στο ”θέλω κάτι γλυκό” είναι ”Φτιάξτε αυτό το ρευστό σοκολατένιο κέικ που ψήνεται σε κούπα”.

Ούτε θα χρειαστεί να λερώσετε πολλά σκεύη, ούτε θα κάνετε άνω κάτω την κουζίνα σας. Και με τα τρία υλικά που απαιτεί η συνταγή-που το πιθανότερο ήδη τα έχετε σε κάποιο ντουλάπι- σας λύνει τα χέρια και ικανοποιεί τη λιγούρα στη στιγμή.

Θα χρειαστείτε spread σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού, όποιας μάρκα του εμπορίου εσείς προτιμάτε, αβγά και αλεύρι. Πιο απλό δεν γίνεται.

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε μία κούπα από το spread με δύο αυγά και 1/4 της κούπας αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε κούπες που είναι κατάλληλες για φούρνους μικροκυμάτων. Τις βάζουμε στα μικροκύματα για 2 λεπτά.
Και, έτοιμο το γλυκό. Πάρτε κουτάλια και απολαύστε κάθε μπουκιά από αυτό το αχνιστό, ρευστό και σούπερ σοκολατένιο επιδόρπιο.
Μπορείτε φυσικά να το γαρνίρετε με ό,τι τραβά η όρεξή σας. Παγωτό, σαντιγί, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, γλυκό του κουταλιού, έξτρα λιωμένη σοκολάτα. Ταιριάζει με τα πάντα!

KOYZINA

Σιτσιλιάνικη μακαρονάδα με αντζούγιες

Υλικά
450 γρ. σπαγγέτι
4 κ. σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1/4 φλ. τσαγιού αντζούγιες ψιλοκομμένες
1 φλ. τσαγιού κρουτόν
1 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπέρι
4 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες.
Βήμα 2
Εντωμεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο με τις αντζούγιες για 2 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.
Βήμα 3
Προσθέστε τα κρουτόν και κατεβάστε από τη φωτιά.
Βήμα 4
Ρίξτε το μαύρο πιπέρι και το φρέσκο μαϊντανό και ανακατέψτε.
Βήμα 5
Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, σερβίρετε και γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα.

https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Πανεύκολα, νηστίσιμα σκαλτσούνια γιατί κάποιοι από εμάς νηστεύουμε. Η νηστεία είναι μια πολύ καλή αφορμή για να φτιάξουμε τα σκαλτσούνια μας και να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. του τσαγιού σπορέλαιο
1/2 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:
1 φλ.τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκομμένη
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
1 μήλ0 τριμμένο
100-150 γρ. μαρμελάδα μήλου ή μαρμελάδα φράουλας ή άλλη της αρεσκείας σας
3 κ.σ. ζάχαρη
1/2- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2- 1 κ.γ. κανέλα
κανέλα σκόνη
ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ βάζετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε. [Αντί για τις προανεφερόμενες μαρμελάδες μπορείτε να βάλετε ότι μαρμελάδα έχετε στο ψυγείο σας ή γλυκό κουταλιού. Αν δεν έχετε τίποτα από αυτά προσθέστε και άλλο 1 μήλο].
Ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά και τα αφήνετε στην άκρη να ομογενοποιηθούν τα αρώματά τους και οι γεύσεις τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι [κρατείστε 1 κούπα], προσθέτετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια λεία ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη γι” αυτό θα προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που κρατήσατε μέχρι να αποκτήσετε τη ζύμη που θέλετε.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθετε σε μπάλες και ανοίγετε φύλλα με πλάστη, πάχους 3 εκ. περίπου, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με το πιατάκι από ένα φλιτζάνι, κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια.
Παίρνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα της γέμισης και τη τοποθετείτε στην άκρη κάθε κομματιού. Διπλώνετε σαν να φτιάχνετε ένα μισοφέγγαρο . Κολλάτε τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν.*
Τα τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο αντικολητικό ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

* Για να κολλήσετε στις άκρες τη ζύμη για να γίνουν μισοφέγγαρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μέλι ή μαρμελάδα, που θα αλείφετε με πινελάκι.

KOYZINA

Υλικά 

1 χταπόδι [1 κιλό περίπου]
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
3 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
1/2 ποτήρι ξύδι
1 1/2 κιλό μπέϊμπι κρεμμυδάκια [για στιφάδο]
1 φλιτζάνι λάδι
1 ντοματοχυμό
1 κουταλιά σούπας κοφτή ντοματοπελτέ
2-3 φύλλα δάφνης
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι – Πιπέρι


Εκτέλεση 

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, το ξύδι, το λεμόνι και βράζετε το χταπόδι.
Όταν βράσει και μαλακώσει το χταπόδι, το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το κόβουμε κομματάκια.
Επίσης βγάζουμε και το μεγάλο κρεμμύδι και τ0 πετάμε.
Σωτάρουμε σε λάδι το χταπόδι [που έχουμε κόψει κομματάκια] τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε επίσης και το ζωμό κρασιού και ξυδιού που τυχόν έμεινε από το βράσιμο του χταποδιού.
Προσθέτουμε λίγο νερό [γιατί τα κρεμμύδια βγάζουν νερό] και προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό εάν και όταν χρειαστεί και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να γίνουν τα κρεμμυδάκια.

KOYZINA

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο Καταΐφι με γλυκιά λεμονάτη κρέμα τυριού. Ένα λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό πάντα ευπρόσδεκτο όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες.

Υλικά 
1 πακέτο φύλλο Καταΐφι
1 φλ. λιωμένο βούτυρο για το καταΐφι
Για τη λεμονάτη κρέμα:
600 γρ. ανθότυρο
ξύσμα και χυμός 2 λεμονιών
180 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. κορν φλάουρ
3 αυγά
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ.τσαγιού νερό
1 λεμόνι


Εκτέλεση 

Για την κρέμα τυριού: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο με την ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και το κορνφλάουρ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Ρίχνετε τους κρόκους έναν έναν συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Κατεβάζετε το μπόλ με το μείγμα από το μίξερ.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και την προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε με μαρίζ ή σπάτουλα με απαλές κινήσεις.

Ετοιμάζετε το γλυκό σύμφωνα με τις πιο κάτω οδηγίες και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα. Όταν ψηθεί το καταΐφι, το βγάζετε από τον φούρνο, και το αφήνετε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Βάζετε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι κομμένο στην μέση. Βράζετε το σιρόπι για 7-8 λεπτά, βγάζετε το λεμόνι και περιχύνετε το καταΐφι με το σιρόπι. Το χαράζετε σε μερίδες και το αφήνετε να μουσκέψει στο σιρόπι για 1 ώρα πριν το σερβίρετε.

Πως θα φτιάξετε το λεμονάτο Καταΐφι με κρέμα:

 Ανοίγετε το καταΐφι και το χωρίζετε σε δύο μέρη. Βουτυρώνετε το εσωτερικό ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 24 εκατοστά. Απλώνετε το ένα μέρος του καταϊφιού, και το ραντίζετε με την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρo.


Αδειάζετε και απλώνετε τη λεμονάτη κρέμα κρέμα επάνω από το καταΐφι και τη στρώνετε ισομερώς με τη βοήθεια μιας μαρίζ.

 Σκεπάζετε τη κρέμα με το υπόλοιπο καταΐφι που περίσσεψε και το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.