Ιανουαρίου 17, 2021

KOYZINA

Μια καταπληκτική και μοσχοβολιστή βασιλόπιτα με την έντονη γεύση της μαστίχας και την λαστιχωτή υφή του τσουρεκιού.

Υλικά 

1 1/2 κιλό αλεύρι δυνατό
100 γρ. μαγιά νωπή
230 γρ. γάλα
400 γρ. ζάχαρη
320 γρ. βούτυρο αγελαδινό
8 αυγά χτυπημένα
1/2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 κ.σ. μαστίχα, κοπανισμένη
1 κ.σ. μαργαρίνη για άλειμμα του ταψιού
σουσάμι για πασπάλισμα [προαιρετικά]
1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
1/2 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Παίρνουμε ½ φλυτζάνι από το μετρημένο γάλα και το ζεσταίνουμε ελάχιστα (να γίνει χλιαρό). Το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε θρυμματισμένη τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε 4 κουταλιές από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε το μείγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μισή μαστίχα και 250 γρ. από το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το μισό μείγμα των αυγών.

Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε στη λεκάνη και το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ζύμωμα βρέχοντας τακτικά τα χέρια μας με το λιωμένο βούτυρο. [Εναλλακτικά βάλτε το “γάντζο” του μίξερ και ζυμώστε]. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή. Αν θεωρήσουμε ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ή δύο μικρά ταψάκια, πλάθουμε την πίτα, βάζουμε το τυχερό φλουρί, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε και πάλι για 1/2 ώρα να φουσκώσει.

Μετά το ημίωρο την αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τη πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μαστίχα και το σουσάμι προαιρετικά.
Σχεδιάζουμε το έτος με τα αμύγδαλα, βάζουμε τη βασιλόπιτα στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά την μεγάλη πίτα (45-50 λεπτά τις μεσαίες). [Μόλις πάρει χρώμα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μη “καεί”]. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10′ να “σταθεί” και μετά τη ξεφορμάρουμε.

sintayes.gr

KOYZINA

Υλικά 

Για τη Βάση:
110 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη Μους σοκολάτα:
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

Για τη Κρέμα καφέ:
750 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή Philadelphia
150 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κοφτά κουτ. γλυκού στιγμιαίος καφές, διαλυμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό


Εκτέλεση 

Βάση

Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη, μεταφέρουμε τη σκόνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα ψηλό * τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Το απλώνουμε να πάει παντού, πιέζοντάς το, παράλληλα προς τα κάτω, ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση.

Μους σοκολάτα:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Βράζουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι και το αδειάζουμε πάνω από την σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε βάλει μέσα σε ένα γυάλινο μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να προκύψει ένα λείο, ομοιογενές μείγμα . Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε τη μους σοκολάτας πάνω από την μπισκοτένια βάση και βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε την κρέμα καφέ.

Κρέμα καφέ:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να προκύψει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα. Βγάζουμε το τσέρκι από το ψυγείο και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε (για τουλάχιστον 2 ώρες).

*Αν το τσέρκι μας δεν είναι ψηλό, κάνουμε τη μισή δόση για κρέμα καφέ, αλλά θα βγει λίγο πιο κοντή η τούρτα μας. Εναλλακτικά, ντύνουμε περιφερειακά το τσέρκι με ένα φύλλο λαδόκολας που να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματά του, ώστε να του δίνει περισσότερο ύψος (η λαδόκολλα θα μπει μέσα από τα τοιχώματα).

Μπορείτε να φτιάξετε λίγη περισσότερη σαντιγί [χτυπημένη κρέμα γάλακτος] για γαρνίρισμα.

sintayes.gr

KOYZINA

Παραδοσιακή κρέμα της Ιθάκης με καλαμποκάλευρο. Τρώγεται ζεστή, τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Υλικά

2 κούπες τσαγιού νερό
1 κούπα τσαγιού γάλα εβαπορέ
3 φλιτζάνια του καφέ σταφίδα μαύρη
6 κ. σ. ζάχαρη
1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι καλαμποκίσιο
κανέλλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τις σταφίδες σε μέτρια θερμοκρασία 5-6 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχόμενα με σύρμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Σερβίρουμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με κανέλλα.
'Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω ή λιγότερο, ανάλογα με τη ποιότητα του καλαμποκάλευρου.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΝΙΑ
Τηλέμαχος Καραβίας

https://cheftelemachus.blogspot.com/

KOYZINA

Τα μπουρμπουρέλια είναι μίγμα διαφόρων δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της εποχής της σποράς και γι' αυτό η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ενώ αποτελεί συνέχιση της προσφοράς καρπών στην αρχαία ελληνίδα θεά Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει καλή σοδειά.

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια του καφέ φασόλια

2 φλιτζάνια του καφέ φακές

2 φλιτζάνια του καφέ ρεβίθια

2 φλιτζάνια του καφέ μπιζέλια

2 φλιτζάνια του καφέ σιτάρι

2 φλιτζάνια του καφέ καλαμπόκι

2 φλιτζάνια του καφέ κουκιά

2 φλιτζάνια του καφέ μαυρομάτικα φασόλια

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε από βραδύς σε αρκετό νερό τα φασόλια, τα ρεβύθια, το στάρι και τα κουκιά.

Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα όσπρια μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 1/2 ώρα.

Μόλις βράσουν τα αλατίζουμε, σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπεράκι και αν θέλουμε ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο. Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και χυμό από λεμόνι. Δίπλα στο πιάτο μπορούμε να βάλουμε και ένα ξερό κρεμμύδι σπασμένο με το χέρι.

Το φαγητό συνδυάζεται τέλεια και με λακέρδα ενώ του πάει η ρακή και το μπρούσκο κρασί!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Η κατανάλωση κουκιών μπορεί να προκαλέσει σε μερικά άτομα κυάμωση, η οποία εκδηλώνεται με αιμολυτική αναιμία (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων), μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο και προκαλείται λόγω της κληρονομικής έλλειψης του ενζύμου G6PD, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι τοξικοί παράγοντες που προκαλούν την κυάμωση βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα χλωρά κουκιά και στα μόλις συγκομισθέντα ξερά, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποθήκευσης μειώνονται. Σήμερα, ωστόσο, μια απλή εξέταση αρκεί για να γνωρίζει κανείς αν μπορεί να καταναλώσει φρέσκα κουκιά χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Άρθρο: "Γνωριμία με ένα φυτό: Κουκιά από τον κήπο στο πιάτο μας" του Ηλία Καντάρου, Περιοδικό ΟΙΚΟ, Εφημερίδα Καθημερινή, Ιούλιος 2011

Πηγή: Νηστικό Αρκούδι, www.toarkoudi.gr & kefaloniapress.gr

KOYZINA

Το πιο εγνωσμένο γλυκό όλων γίνεται βίγκαν και σε προκαλεί να το γευτείς. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και μένει να το δοκιμάσεις.

Δέκα απλά υλικά υπόσχονται την πιο γευστική απόλαυση
Υλικά

Μαύρα φασόλια κονσέρβας (σσσσ… αν δεν το εκμυστηρευτείς, κανείς δεν θα το ανακαλύψει)
2 μ.κ.γ maple syrup (ή μέλι αλλά δεν το λες βίγκαν)
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα σκόνη κακάο (για έντονο χρώμα και σοκολατένια γεύση)
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
3 κ.γ λάδι καρύδας
¼ κ.γ αλάτι
1 μπανάνα (θα χρειαστεί αρκετά μαλακιά ώστε να την λιώσεις με ένα πιρούνι)
1 βανίλια
Σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση

Ξεκίνα με το να προθερμάνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Άνοιξε την κονσέρβα με τα μαύρα φασόλια. Στράγγιξέ τα να φύγει το νερό και τοποθέτησέ τα σε μια πετσέτα για να τραβήξει τα περιττά υγρά.
Σε ένα πολυμίξερ ρίξε τα μαύρα φασόλια, τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας, το μέλι και τη μπανάνα (εναλλακτικά αντί για σάλτσα μήλου) μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Στη συνέχεια πρόσθεσε το κακάο, μπέικιν πάουντερ, βανίλια και αλάτι.
Στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα μικρό ταψάκι και ρίξε το μείγμα. Βύθισε τις σταγόνες σοκολάτας.
Ψήνεται για 30 λεπτά. Βύθισε επιφανειακά στο εσωτερικό μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή (όπως στο κέικ) είναι έτοιμο.
Άφησε το να κρυώσει προτού τους εκπλήξεις όλους!
Το να ακολουθείς μια ενσυνείδητη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως τέλεια και μόνο υγιεινά.

Ακόμη και σε μια διατροφή που βασίζεται σε υγιεινές συνήθειες υπάρχει χώρος για κάποιες ατασθαλίες!

Τελική πινελιά άλειμμα σοκολάτας από χουρμάδες on top.https://www.yogaathome.gr/

KOYZINA

 

Και πεντανόστιμο και λάιτ το σουφλέ που ετοιμάζει σήμερα η Ντίνα Νικολάου.

Υλικά
τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κουνουπίδια
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. βραστό ζαμπόν γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
Για την κρέμα

750 γρ. γάλα φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
6 - 8 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, με λίγα λιπαρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι και τα καρότα για περίπου 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ.

Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζαμπόν και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30x22 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του ταψιού. Τη στρώνουμε με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού. Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή χλιαρό.

Στο ποτήρι: Η ισχυρή γεύση του κουνουπιδιού ζητάει έναν λευκό αρωματικό σύντροφο σ’ ένα Sauvignon blanc ή σε ένα Chardonnay μ’ ένα ελαφρύ άγγιγμα βαρελιού.http://www.gastronomos.gr/

KOYZINA

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα μπάρες λευκής σοκολάτας με ξηρούς καρπούς. 

Υλικά:

1/2 κούπα βούτυρο κακάο λιωμένο

1/4 της κούπας λάδι καρύδας λιωμένο

1 κούπα ωμά κάσιους μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 1 ώρα

1 κ.σ. σιρόπι ρυζιού

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κούπα flakes καρύδας

2 κ.γ. στέβια

2 κ.γ. κρέμα καρύδας

Για toppings:

μερικά φιστίκια Αιγίνης

αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου

αποξηραμένα raspberries

αποξηραμένες φράουλες

φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να έχεις ένα λείο, ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Βάλε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί που μπαίνει στην κατάψυξη και ρίξε μέσα το μείγμα σου. Πρόσθεσε από πάνω τα toppings της επιλογής σου και βάλε το στην κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί.

Μόλις είναι έτοιμο μπορείς να το κόψεις σε κομμάτια και να το διατηρήσεις στο ψυγείο.https://www.govastileto.gr/

KOYZINA

Σπιτικό λικέρ ρόδι
Γλυκό και αρωματικό

Υλικά
2 φλ. τσαγιού σπυριά από ρόδι
1 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ άσπρο
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Χυμό από μισό λεμόνι
10 γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Ρίξτε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφήστε για 24 ώρες στην άκρη και εν συνεχεία σουρώστε το μείγμα.
Τοποθετήστε σε μπουκάλια και απολαύστε.

KOYZINA

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα γλυκά που λατρεύουμε να τρώμε σε ό,τι ηλικία κι αν είμαστε και μπορεί να διαφωνούμε για το ποιος το έφτιαξε πρώτος, όμως, η παραδοσιακή συνταγή από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας είναι λαχταριστή και αξίζει να την δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ

2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
1 κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 γρ. Γαλέτα ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
3 κ.σ. ζάχαρη
350 γ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 φλυτζ. βούτυρο)
Για το μέλωμα
1 φλυτζ. μέλι
3 φλυτζ. ζάχαρη
3 φλυτζ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κ.σ. χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (φλούδα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

Βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.

Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις του φύλλου. Το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα πολύ καλά.

Με ένα κουτάλι ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση, φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση (ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φιστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.

Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο και τα ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5 λεπτά.

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι.

Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά.

Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσουμε, για δύο ώρες περίπου. Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.

KOYZINA

Με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού

Ελαιόλαδο 3 φλυτζάνια τσαγιού
Ζάχαρη 1 φλυτζάνι τσαγιού
Κονιάκ 1/2 φλυτζάνι
Πορτοκάλι 1 (ξύσμα & χυμό)
Κανέλα 1 κουταλάκι γλυκού

Μπέικιν πάουντερ 2 κουταλιές σούπας
Σόδα μαγειρικής 1 κουταλιά σούπας κοφτή
Λεμόνι 1 (μόνο τον χυμό)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 9 φλυτζάνια τσαγιού

Για το σιρόπι
Ζάχαρη 3 φλυτζάνια τσαγιού
Νερό 3 φλυτζάνια τσαγιού
Μέλι 3 κουταλιές σούπας γεμάτες

Οδηγίες
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό λεμονιού. Βάζω όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ ή λεκάνη και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια αφράτη ομοιόμορφη ζύμη. Λίγο λίγο παίρνουμε από την ζύμη και πλάθουμε σε σχήμα κουκουνάρι (βέβαια μπορείτε με τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη να πλάσετε κι άλλα σχήματα όπως καρδούλες , μισοφεγγαράκια κλπ). Αφού έχω φτιάξει όλη την ζύμη σε σχήματα τα βάζουμε σε ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αφού ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Έχουμε ήδη φτιάξει το σιρόπι μας βράζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι και έτσι όπως έχουμε ζεστό το σιρόπι , σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα μας καλά και από τις 2 μεριές τους. Μπορεί να σιροπιαστούν και ζεστά και κρύα αρκεί το σιρόπι μας πάντα να είναι ζεστό. Τέλος μπορούμε να τα γαρνίρουμε με λίγα τρίμματα από καρύδι , ή φυστίκι , με κανέλα τριμμένη από πάνω τους ή με γαρύφαλλο.https://www.parapolitika.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.