Φεβρουαρίου 27, 2020

KOYZINA

Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά έχουμε μια εύκολη συνταγή, πεντανόστιμη κανταΐφι που το συνδυάζουμε με κρέμα και γλυκό κυδώνι.

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
4 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουρ
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
ελάχιστο αλάτι
3 κρόκοι αυγών
λίγη βανίλια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
150 ml κρέμα σαντιγί
6 κουταλιές της σούπας γλυκό κουταλιού κυδώνι
φλούδα 1 πορτοκαλιού
καραμελωμένα αμύγδαλα και φυλλαράκια δυόσμου για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Αλείφετε με βούτυρο μια πυρίμαχη φόρμα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. Ανοίγετε με τα δάχτυλα σας το κανταΐφι μέχρι να απλώσει και να αφρατέψει. Το στρώνετε στη φόρμα ή στο ταψί, έτσι ώστε να καλυφτούν ο πάτος και τα πλαϊνά και να δημιουργηθεί μια φωλιά. Ψήνετε το κανταΐφι 35'  μέχρι να ροδίσει.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε 2 φλιτζάνια ζάχαρη με 1 φλιτζάνι νερό και τη φλούδα πορτοκαλιού για 8΄-10' , μέχρι να γίνουν σιρόπι. Αφαιρείτε τη φλούδα από το σιρόπι και περιχύνετε το ψημένο καταΐφι.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα ως εξής: Αναμειγνύετε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνετε το γάλα και τους 3 κρόκους των αυγών χτυπημένους καλά. Ανακατεύετε την κρέμα σε μπεν μαρί μέχρι να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Κατόπιν την ανακατεύετε με τη σαντιγί.

Μόλις κρυώσει η φωλιά του κανταΐφιού απλώνετε το γλυκό κυδώνι στη βάση της και γεμίζετε με την κρέμα. Γαρνίρετε με καραμελωμένα αμύγδαλα και φυλλαράκια δυόσμου.

icookgreek.com

KOYZINA

Είναι ένα γλυκό που μπορεί να γίνει με πολύ απλά υλικά και η γεύση του θα σας αρέσει πολύ.

Υλικά

500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (2%)
500 ml κρέμα γάλακτος (25%)
1/2 κούπα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι
¼ κούπας νερό
1 φύλλο ζελατίνης
1 κούπα γλυκό πορτοκάλι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε το φύλλο ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε πέντε λεπτά να μαλακώσει. Βάζουμε το σιρόπι και το νερό σε ένα μπρίκι και μόλις αρχίσει να βράζει το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζελατίνη (χωρίς το νερό) και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε το σιρόπι και το ψιλοκομμένο γλυκό και πάλι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια ή μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.

Σερβίρουμε με κανέλα και γλυκό πορτοκάλι από πάνω.


KOYZINA

Μια συνταγή για ένα νηστίσιμο κέϊκ σοκολάτας με γλάσο, με ένα συστατικό έκπληξη. Το αβοκάντο.Στο κέϊκ η γεύση του αβοκάντο είναι εντελώς ανύπαρκτη. Η υφή του όμως κάνει το κέϊκ ζουμερό και υπέροχο, χωρίς να είναι βαρύ και η χαρακτηριστική γεύση του αβοκάντο στο γλάσο δίνει μια υπέροχη απίστευση γεύση.


Υλικά 

Για το κέϊκ:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 της κούπας [4 κ.σ.] ελαιόλαδο
1/2 κούπα καλά πολτοποιημένο αβοκάντο, πολύ ώριμο και μαλακό (περίπου 1 μέτριο αβοκάντο)
2 κούπες νερό
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες ζάχαρη

Για το γλάσο:
180 γρ. αβοκάντο καθαρισμένο, πολύ ώριμο και μαλακό (περίπου 1 μεγαλούτσικο)
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση 

Για το κέϊκ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ή 170 με αέρα και λαδώνουμε 2 ταψάκια των 18 εκ. και τα στρώνουμε με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα στεγνά υλικά εκτός της ζάχαρης. Χρησιμοποιούμε σύρμα για να φύγουν οι σβόλοι. Αν το κακάο έχει πολλούς σβόλους κοσκινίζουμε πριν το προσθέσουμε.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ πολτοποιούμε καλά το αβοκάντο με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και τέλος τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να γίνει ομοιόμορφο μείγμα [θα είναι πολύ και νερουλό]. Ρίχνουμε τα στεγνά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε για 45-50′. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι για σουβλάκι το οποίο πρέπει να βγει στεγνό ή με λίγα ελαφρώς υγρά ψίχουλα. Αφήνουμε για 5′, ξεφορμάρουμε και τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Για το γλάσο: Χτυπάμε το αβοκάντο σε μπολ με το μίξερ μέχρι να γίνει τελείως λείο. Ξαναχτυπάμε για λίγα λεπτά με το λεμόνι και μετά προσθέτουμε τη βανίλια. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνει πηχτό, λείο και κολλώδες μείγμα. Η υφή του θα είναι σαν τζελ. Δοκιμάστε το και ελέγξτε ότι έχει λιώσει καλά η ζάχαρη. Το φυλάμε στο ψυγείο.

Όταν τα κέϊκ έχουν κρυώσει τελείως, κόβουμε οριζόντια το πάνω-πάνω μέρος τους ώστε να τα ισιώσουμε από το φούσκωμα. Θα σταθεί έτσι καλύτερα το γλάσο. Γυρνάμε το ένα κέικ ανάποδα, το ακουμπάμε σε πιατέλα και το αλείφουμε με γλάσο.

Ακουμπάμε πάνω του το άλλο κέικ κανονικά και το αλείφουμε κι αυτό με το υπόλοιπο γλάσο.
Μετά τη πρώτη μέρα συνιστώ να το φυλάμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να φάμε ένα κομμάτι να το αφήνουμε λίγο έξω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ ταψάκι 18 εκ. Ο χρόνος ψησίματος είναι για τα 2 μικρά ταψάκια. Αν θέλουμε να το κάνουμε σε ένα βαθύ και να το κόψουμε μετά στη μέση οριζόντια, ο χρόνος θα είναι περισσότερος. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ για σίγουρα πριν το βγάλουμε.

 Sintayes.gr

KOYZINA

Από το πιο παλιό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Αργοστολιού που λειτουργούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια (Βοσκοπούλα) στη κεντρική πλατεία, έχουμε και σας αφιερώνουμε την αυθεντική συνταγή για μια βασιλόπιτα που έγραψε ιστορία. Μια γεύση που και εγώ προσωπικά δεν την ξέχασα ποτέ!

Σας την παρουσιάζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Υλικά

- 650 gr βούτυρο αγελάδας (αφού έχει μαλακώσει)

-500gr ζάχαρη

-4 αυγά

-350 gr νερό με χυμό πορτοκαλιού ανάμεικτο

-1κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-20gr μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με 180.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν αφρός.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Ενώνουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε το αλέυρι-νερό-πορτοκάλι εναλλάξ στη ζύμη....

Για το τέλος αφήσαμε μια κούπα αμύγδαλα και καρύδια τριμμένα.Αν θέλετε βάζετε επίσης δύο τρία φρουι γλασσέ.

Εδώ έχουμε και ένα δικό τους μικρό μυστικό...

Τα τριμμένα αμύγδαλα-καρύδια-φρουί γλασσέ τα πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι ττης σούπας κανελλογαρύφαλα για να μοσχομυρίζει η ζύμη.

Μεταφέρουμε το μείγμα που έχει υφή πηχτού χυλού σ’ ένα ταψί ψηλό, διαμέτρου 30 εκ. (μην ξεχάσετε το νόμισμα, αφού το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο).

Ψήνουμε για μία ώρα.

Αν δείτε πως δεν είναι έτοιμο στη 1 ώρα ψήνουμε λίγο ακόμα.
Αφου κρυώσει ρίχνουμε ζάχαρη άχνη.

Στη βοσκοπούλα πάντως έστρωναν τις βασιλόπιτες με μαρέγκες και γλάσα.

Υλικά για το γλάσο:

750 γρ. ζάχαρη άχνη
100ml νερό

40 γρ. γλυκόζη

2 βανίλιες

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη γλυκόζη να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η γλυκόζη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πρόσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και τ’ανακατεύουμε µε σπάτουλα µέχρι να οµογενοποιηθούν.

Στη συνταγή αντί για νερό μπορείτε να βάλετε χυμό από λεμόνι ή από πορτοκάλι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ευχαριστώ πολύ τον Διονύση Καππάτο για την υπέροχη συνταγή που μου έδωσε.

Oι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Εβελίνας (απο τις νεότερες γλυκιές βοσκοπούλες).

https://www.voskopoula.gr/

forwoman.gr

KOYZINA

Αγαπημένο γλυκό: Λεμονόπιτα με πραλίνα

ΥΛΙΚΑ :

Για τη ζύμη της τάρτας

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό

20 γρ. ζάχαρη

50 γρ. γάλα

250 γρ. αλεύρι μαλακό

Για την κρέμα λεμονιού

200 γρ. χυμός λεμονιού

3 αυγά

200 γρ. ζάχαρη

40 γρ. corn flour

300 γρ. βούτυρο

Για την πραλίνα

50 γρ. πραλίνα φουντουκιού

50 γρ. κουβερτούρα μπίτερ σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για τη ζύμη της τάρτας ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Είναι σημαντικό να μη τα ζυμώσετε πολύ ώρα. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα λεμονιού.

2. Βράζετε το χυμό λεμονιού με το βούτυρο. Παράλληλα, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το corn flour με ένα σύρμα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Ανακατεύετε με το μείγμα λεμόνι-βούτυρο σιγά-σιγά, για να μην ψηθεί το αυγό απότομα. Μεταφέρετε όλο το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύετε ασταμάτητα, μέχρι να πάρει μια καλή βράση. Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα κρύο σκεύος και τη βάζετε στο ψυγείο.

3. Λιώνετε τη σοκολάτα και την ανακατεύετε με την πραλίνα.

4. Ανοίγετε τη ζύμη της τάρτας με ένα πλάστη, σε πάχος 0,5 cm. Τη βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας και τρυπάτε με ένα πιρούνι παντού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 15 λεπτά. Αφού κρυώσει η τάρτα, ξεφορμάρετε.
Γεμίζετε με την πραλίνα και, τέλος, γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού.

Βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες και σερβίρετε.

Η γρήγορη συνταγή δημοσιεύτηκε από το Μιχάλη Νουρλόγλου

news.gr

KOYZINA

Λαχταριστές χυλοπίτες με μανιτάρια
Αυτές τις χυλοπίτες δεν θα κουραστείτε να τις τρώτε ποτέ!

Υλικά

500γρ. χυλοπίτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
30γρ βούτυρο
1σκελίδα σκόρδο
250γρ φρέσκα μανιτάρια
Αλάτι και πιπέρι
1κ.σ. θυμάρι
1/3φλ. λευκό κρασί
1φλ. κρέμα γάλακτος
2φλ. τριμμένο πεκορίνο
2κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 7 περίπου λεπτά.

Στο μεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αρωματίζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο με μια σκελίδα σκόρδο, σοτάροντας την για ένα περίπου λεπτό.

Αφαιρούμε την σκελίδα από το σκεύος και προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι- πιπέρι και θυμάρι και τα σοτάρουμε για 5-7 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις χυλοπίτες στα μανιτάρια, παίρνοντας τες μέσα από την κατσαρόλα κουταλιά κουταλιά μαζί με το νερό τους.

Προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο, χαμηλώνουμε την φωτιά κι ανακατεύουμε τις χυλοπίτες για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε την φωτιά πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ανακατεύουμε ξανά.

Σερβίρουμε με έξτρα τυρί και φρεσκοτρμμένο πιπέρι.

KOYZINA

Χριστουγεννιάτικη καρυδόπιτα

Σερβίρουμε το αγαπημένο σιροπιαστό που ταιριάζει υπέροχα και στο γιορτινό τραπέζι.

Λάμπρος Βακιάρος

Υλικά
8 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
100γρ. ζάχαρη + 50γρ. για τα ασπράδια
45γρ. ούζο
ξύσμα από μισό λεμονί
210γρ. καρύδι τριμμένο
180γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70γρ. αλεύρι
2γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2 καψουλάκια βανίλια ή 5γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι
750γρ. ζάχαρη
500ml νερό
3 ξυλάκια κανέλας
25γρ. μέλι

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τους 8 κρόκους με τα 100γρ. ζάχαρης και χτυπάτε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει. Προσθέτετε το ούζο και το ξύσμα λεμονιού.

Σε μπολ ανακατεύετε το τριμμένο καρύδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη κανέλα και τη βανίλια. Με μια μαρίζ ενσωματώνετε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στο μίγμα των αβγών. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ που αρχικά είχατε όλα τα στερεά υλικά.

Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνετε μέσα τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνετε την μαρέγκα μέσα στο υπόλοιπο μίγμα.

Σε ένα μικρό ταψί η πυρέξ 30x28εκ., το οποίο έχετε βουτυρώσει, απλώνετε ομοιόμορφα όλο το μίγμα. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα. Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια, για να σιροπιαστεί καλύτερα.

Για το σιρόπι: Σε μεσαίο κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και τα ξυλάκια κανέλας. Αφού το μίγμα πάρει βράση, μετράτε 6-7 λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

Σιροπιάζετε την κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά, όχι όλο μαζί.

https://www.olivemagazine.gr

KOYZINA

Η πιο εύκολη Βασιλόπιτα που υπάρχει! Είναι πεντανόστιμη και είναι καλύτερη και από ζαχαροπλαστείου!

Υλικά 

-330γρ. αλεύρι που φουσκώνει (330gr. self-rising flour)
-1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί (1/2 tsp, mastic)
-ξύσμα από μισό πορτοκάλι (zest from half orange)
-1/2 κ.γ. αλάτι (1/2 tsp. salt)
-2 αυγά (2 eggs)
-270γρ. ζάχαρη (270gr. sugar)
-120γρ. ηλιέλαιο (120gr. vegetable oil)
-2 βανιλίνες (2 vanillins)
-220γρ. γιαούρτι (220gr. yogurt)

Για το γλάσο (For the glaze):

-300γρ. λευκή κουβερτούρα (300gr. white chocolate)
-30γρ. ηλιέλαιο (30gr. vegetable oil)

 

Pastry Designs

KOYZINA

Κέικ με μαυροδάφνη και γκανάς σοκολάτας

100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. μαυροδάφνη
1 αβγό, μεσαίο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για τη γκανάς

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

400 γρ. κουβερτούρα 65%
50 γρ. μαυροδάφνη
50 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

ζαχαρωτά, χριστουγεννιάτικα
βρώσιμη χρυσόσκονη

 

 Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη μαυροδάφνη, το αβγό, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα βάζουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. και ψήνουμε 25-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη γκανάς

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα την ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να μαλακώσει. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει τελείως.
Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε πάνω από το κέικ και αφήνουμε να σφίξει καλά ή στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά και βρώσιμη χρυσόσκονη.

https://akispetretzikis.com

KOYZINA

Εύκολη τάρτα για το γιορτινό τραπέζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου -Υπέροχη ζύμη, μαγική γέμιση για να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου
Είναι γνωστό ότι το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά. Αν υπάρχει όμως ένα γεύμα μέσα στο χρόνο που έχει τη δύναμη να φέρει στο ίδιο τραπέζι συγγενείς και φίλους αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο.

Τα επίσημα τραπεζομάντιλα στρώνονται, το καλό σερβίτσιο βγαίνει από τα ντουλάπια, μέχρι και οι χαρτοπετσέτες έχουν γιορτινό theme. Το στήσιμο του τραπεζιού είναι κανονική τέχνη.

Κι ενώ η ναυαρχίδα του γιορτινού γεύματος παραμένει το ψητό κρέας που θα επιλέξετε να βάλετε στο κέντρο, τα συνοδευτικά, οι σαλάτες και τα ορεκτικά είναι οι δευτερεύουσες, πλην απαραίτητες, πινελιές ώστε αυτό το γαστρονομικό έργο τέχνης που ονομάζεται «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» να θεωρείται ολοκληρωμένο (και έτοιμο να αναρτηθεί και στα ανάλογα social media).

Χειροποίητες πίτες, ψητές πατάτες, σαλάτες, ψητά λαχανικά, ακόμα και πλατό με τυριά είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των συνοδευτικών. Εμείς βρήκαμε την εύκολη συνταγή για αλμυρή χριστουγεννιάτικη τάρτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θέλεις μόνο 15 λεπτά για να την προετοιμάσεις και 40 λεπτά για να την ψήσεις.

Υπέροχη ζύμη, μαγική γεύση για να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου.

Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
200 γραμ. γιαούρτι σε θερμ. δωμ.
1 αυγό σε θερμ. δωμ.
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση

1 κ.σ βούτυρο
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
λίγο θυμάρι
250 γραμ. τριμμένη γραβιέρα
250 γραμ. ανθότυρο
4 μεγάλα αυγά
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο πιπέρι καγιέν
Για διακόσμηση

10 ντοματίνια μακρόστενα
1 μικρή πράσινη πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη της τάρτας
Όλα τα υλικά για την αλμυρή γιορτινή τάρτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο, για να μαζευτούν σε μπάλα. Η ζύμη δε θέλει πολύ ώρα ζύμωμα. Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Με αυτή τη δόση φτιάχνουμε 2 τάρτες των 22 εκατοστών, για 8 άτομα η κάθε μία. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα της τάρτας στην επιθυμητή διάσταση και τα στρώνουμε σε 2 βουτυρωμένες ταρτιέρες με 22 εκατοστά διάμετρο. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.

Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Καλό είναι η ζύμη να είναι παγωμένη όταν μπει στον φούρνο, για πιο τραγανό μπισκοτένιο αποτέλεσμα.

Για τη γέμιση
Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το βάζουμε σε αντικολητικό τηγάνι και το σοτάρουμε να ροδίσει για 3-4′. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε την καυτερή πιπερίτσα την προσθέτουμε σε αυτή τη φάση. Αφήνουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ώστε να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο, ώστε να κρυώσει η γέμιση.

Βάζουμε τα τυριά στην κρύα τάρτα. Προσθέτουμε τη γέμιση μανιτάρια-μπέικον. Σε ενα μπόλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και την κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε σιγά σιγά την τάρτα, για να καλυφθούν τα υλικά.

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την τάρτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC, για περίπου 35′-40′, ώστε να ροδίσει η τάρτα. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και να σταθεροποιηθεί.

Τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα την βρείτε στο argiro.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή