Σεπτεμβρίου 20, 2019

KOYZINA

 Μαρία Αργύρη

Υλικά

Βάση

1 μεγάλο πακέτο μπισκότα μιράντα Κρέμα βανίλια
1 φάκελος άνθος αραβοσίτου
γάλα όσο αναγράφεται στη συσκευασία του άνθους αραβοσίτου
ζάχαρη όση αναγράφεται στη συσκευασία του άνθους αραβοσίτου

Κρέμα πορτοκάλι

3 κούπες χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη ξύσμα
1/2 πορτοκαλιού ακέρωτου
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 πορτοκάλι ακέρωτο, σε μικρές φετούλες, για διακόσμηση και σερβίρισμα

Διαδικασία
Απλώνουμε σε ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμο ταψάκι τα μισά μπισκότα. Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και την απλώνουμε πάνω από τα μπισκότα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της. Απλώνουμε από πάνω μία στρώση μπισκότων.

Ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκαλιού: Ρίχνουμε 2 από τις κούπες με τον χυμό μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στη 1 κούπα από χυμό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα της κατσαρόλας αδειάζουμε μέσα τον χυμό με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πήξει το μείγμα το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αδειάζουμε πάνω στη δεύτερη στρώση μπισκότων. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 30 λεπτά και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Αφού κρυώσει καλά, κόβουμε και σερβίρουμε με φέτες πορτοκαλιού.

gastronomos.gr/

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
5-5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)
4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)
2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο
1 φλ. κεφαλοτύρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο σκορδόλαδο
4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί
λίγο λάδι για το ταψί
Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού
4 κ.σ βούτυρο
4 κ.σ. αλέυρι
1 λίτρο φρέσκο γάλα ζεστό
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2 κρόκους αυγών
1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας
1/2 φλ. κεφαλοτύρι
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για τα λαχανικά

Για τον μουσακά λαχανικών χωρίς κιμά, κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ. Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου. Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.
Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.

Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά. Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί. Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση. Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Extra Tip

Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μελιτζάνες στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιείτε όποτε τις χρειάζεστε για να φτιάξετε μουσακά, παπουτσάκια, μπριάμ και όλα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά με μελιτζάνες πιο εύκολα και γρήγορα!

KOYZINA

Ανατολίτικοι φακοκεφτέδες: Τα αφράτα κεφτεδάκια από φακές που θα σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλά σου

Είναι κάτι σαν φαλάφελ στην ουσία.

Μάλιστα, είναι ιδανικό πιάτο αν είσαι vegan ή αν αποφεύγεις γενικότερα το κρέας.

ΥΛΙΚΑ

200 γραμμάρια φακές
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1-2 κουταλάκια της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο

bovary.gr

KOYZINA

Αν λατρεύετε την φράουλα όπως εμείς αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την τούρτα που είναι σκέτη απόλαυση!!!!

Παντεσπάνι

Χτυπάμε 6 αυγά, Ρίχνουμε 250γρ. Ζάχαρη τα χτυπάμε για λεπτά, 2 κουταλάκια υγρή βανίλια, 150γρ.αλευρι για όλες τις χρήσης το κοσσκινιζουμε και τα ενσωματώσουμε με μαριζ σιγά σιγά μην χάσει όγκο, το βαζουμε σε 2 τσερκια 23 εκ.
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 180

Στο μπλέντερ 1 1/2 κεσεδακι φράουλες με 150γρ. Ζαχαρη και μισό λεμόνι (μικρό)

Κρεμα

2 μασκαρπονε
150γρ. Φιλαδελφεια
1 1/2 κουπα ζάχαρη άχνη τα χτυπάμε στο μίξερ και ριχνουμε 2 κουταλάκια υγρή βανίλια και 600γρ. Σαντιγυ

Στησιμο

Παντεσανι, φράουλες, κρέμα κλείνουμε και βάζουμε κατάψυξη για 2 ώρες.Ξεφορμαρω και βάζω λίγο σαντιγί. Όπως θέλουμε γαρνιρουμε!!!

Η συνταγη είναι από την εκπληκτική ομάδα στο facebook:»ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ» της κ. Athena Kousta

daddy-cool.gr

KOYZINA

Συνταγή για φοκάτσια με τοματίνια, δενδρολίβανο και φιστίκια Αιγίνης
Τραγανή και αρωματική φοκάτσια με τοματίνια και δενδρολίβανο / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για ένα κλασικό ιταλικό ψωμί αρωματισμένο με δενδρολίβανο, τοματίνια και ελαιόλαδο.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό focacius που φαίνεται πως σημαίνει ψωμί ψημένο στη φωτιά. Οι ρίζες του χαρακτηριστικού ψωμιού λέγεται πως πρέπει να αναζητηθούν στον αρχαίο λαό των Ετρούσκων, με την συνταγή να αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Η πιο διάσημη εκδοχή του είναι εκείνη που περιλαμβάνει αρωματικό δενδρολίβανο και χοντρό αλάτι.

Υλικά
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο για ψωμί
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακελάκι (90γρ. Περίπου) ξηρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
Ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού
1/4 του φλτιζανιού καβουρδισμένα φυστίκια Αιγίνης
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
200 γρ. τοματάκια τσέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Παίρνουμε 1 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο αλουμινένιο ταψί 20x30 εκατ. και στρώνουμε την ζύμη. Αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα ακόμη να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC
Βάζουμε τα φιστίκια σε επεξεργαστή τροφίμων και θρυμματίζουμε. Αναμειγνύουμε σε μπολ με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε
Αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια του ψωμιού και πιέζουμε τα τοματίνια εδώ και εκεί στη ζύμη
Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η φοκάτσια

KOYZINA

Αφράτο και δροσιστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα λεμόνι.

Υλικά:

* 2 κουτιά λεμόνι στιγμιαία κρέμα λεμόνι-υπάρχει κρέμα στιγμής Γιώτης
*1 βανίλια
* 2 πακέτα κράκερς ή μπισκότα petit beurre
* 220 γρ. κρέμα γάλακτος
*ξύσμα και χυμό απο ειναι λεμόνι
Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.

Στο μπολ του μίξερ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και το φρέσκο χυμό λεμονιού, μέχρι να αφρατέψει . (Προσθέστε τη ζάχαρη, αν θέλετε)

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε μακρόστενο τάπερ η πυρέξ.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα μπισκότα.
Τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος απλώνουμε την σαντιγί ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

Από
My Greekitchen
http://mygreekitchen.gr

ageirikikaisintages.blogspot.com

KOYZINA

Μια συνταγή για να απολαύσετε μια τέλεια σοκολατένια τούρτα με κρέμα σοκολάτας και Νουτέλας γαρνιρισμένο με Ferrero Rocher για όλες τις περιστάσεις. 

Υλικά συνταγής
Για το παντεσπάνι:
5 μεγάλα αυγά
6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ¾ φλ. τσαγιού αλεσμένα φουντούκια (στο multi σε πολύ μικρά κομματάκια σαν ψίχουλα)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη κρέμα: 
200 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε μικρά κομματάκια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας 
7 κ.σ. νουτέλα
1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα γκοφρετίνια (άσπρα)
Για διακόσμηση:
10 σοκολατάκια Ferrero Rocher
3/4 φλ. τσαγιού φουντούκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση συνταγής
Για το παντεσπάνι: Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και τριπλασιαστεί σε όγκο. Σε ένα άλλο μέτριο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Θρυμματίζετε στο μούλτι τα φουντούκια σε πολύ μικρά κομματάκια, όχι σε σκόνη (βλέπε φωτό πιο κάτω), τα μεταφέρετε σε μπολ με το μείγμα αλευριού-κακάου και αναμιγνύετε το μείγμα ανακατεύοντας καλά. 
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή μαρίζ, ρίχνετε σταδιακά, σε 3 δόσεις, το μείγμα ξηρών συστατικών μέσα στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματώνετε. Αν βάλετε όλο το μείγμα μαζί και ανακατέψετε με γρήγορες και απότομες κινήσεις, θα φύγει ο “αέρας” από το μείγμα αυγών και δεν θα έχετε ένα αφράτο μείγμα. 
Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι / φόρμα με διάμετρο βάσης 22 εκ. και στρώνετε τη βάση του με χαρτί ψησίματος. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. 
Για τη σοκολατένια κρέμα Νουτέλας: Λιώνετε τις σταγόνες σοκολάτας σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη και αφού χλιαρίνει προσθέτετε το βούτυρο και τη Νουτέλα και τα χτυπάτε καλά με σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και έχετε μια αφράτη κρέμα. 
Για τη συναρμολόγηση: Ξεφορμάρετε το κρύο πλέον κέικ/παντεσπάνι και με ένα πριονωτό μεγάλο μαχαίρι το κόβετε στη μέση οριζοντίως ώστε να έχετε 2 στρώσεις. Θρυμματίζετε τις γκοφρέτες σε μικρά κομματάκια. [*]
Βάζετε τη κάτω στρώση/βάση σε πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω απλώνετε μια στρώση από τη σοκολατένια κρέμα Νουτέλας. Πάνω από τη κρέμα πασπαλίζετε με τη μισή θρυμματισμένη γκοφρέτα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη στρώση κέικ/παντεσπάνι, κρέμα νουτέλας και την υπόλοιπη θρυμματισμένη γκοφρέτα. 
Καλύπτετε με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα/Νουτέλα την επιφάνεια και τις πλευρές του κέικ περιμετρικά. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φουντούκια τις πλευρές περιμετρικά. Κόβετε στη μέση τα σοκολατάκια Ferrero Rocher και τα τοποθετείτε στην επιφάνεια της τούρτας σας περιμετρικά το ένα δίπλα στο άλλο. 
Βάζετε τη τούρτα σας στο ψυγείο για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί η κρέμα. Τη βγάζετε 10 λ πριν σερβίρετε από το ψυγείο για να μαλακώσει λίγο η κρέμα της τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Προαιρετικά, μπορείτε να κόψετε το κέικ, παντεσπάνι σας σε 3 στρώσεις. Η διαδικασία ισχύει ως έχει με τη διαφορά ότι θα βάλετε λιγότερη σοκολατένια κρέμα ανάμεσα και τα θρυμματισμένα γκοφρετίνια θα τα χωρίσετε σε 3 ίσα μέρη.

KOYZINA

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
300 γρ. μαργαρίνη
300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κ. γλυκού κανέλα
3 κ. σούπας νερό
1/2 κ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τοποθετούμε στο μίξερ την άχνη,την κανέλα,το μπέικιν πάουντερ,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι,την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού,το νερό και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά μας τελείως και να έχουμε την ζύμη για την πάστα Φλωρα.
Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου ίσο με την ταρτιέρα μας (22 - 27 εκατοστά ).
Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο μέσα στην ταρτιέρα και απλώνουμε από πάνω την μαρμελάδα.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης ,που κρατήσαμε, πλάθουμε κορδονάκια και τα βάζουμε πάνω από την μαρμελάδα ώστε να πετύχουμε την κλασική εμφάνιση της τάρτας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 165C για 47 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει τελείως η πάστα φλώρα.

KOYZINA

Σοκολατένιο μπισκοτογλυκό! Ένα εύκολο γλυκάκι, με απλά υλικά, ιδανικό για τα παιδιά! Ό,τι πρέπει για να… δροσιστείτε από τη ζέστη!

Υλικά
1 διπλό πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
4 φακελάκια με σκόνη για κρέμα άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτα
1 φακελάκι με σκόνη για κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής
γάλα (όσο προβλέπεται στις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των κρεμών)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το μπισκοτογλυκό, πρώτα σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε λίγα στην άκρη για γαρνίρισμα. Φτιάχνουμε χωριστά τα δύο είδη κρέμας χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Ανακατεύουμε τα σπασμένα μπισκότα μέσα στη σοκολατένια κρέμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε ένα πυρέξ. Βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε ένα κορνέ και κάνουμε με αυτή σχέδια πάνω στο σοκολατένιο μείγμα. Εναλλακτικά, την απλώνουμε σε στρώση. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Και τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού.

Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες προτού σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

KOYZINA

Η ταπεινή φάβα, ανήκει στη κατηγορία των οσπρίων και προέρχεται από το φυτό λαθούρι. Είναι από τα πιο κλασικά, υγιεινά και αγαπημένα ορεκτικά στην ελληνική κουζίνα ιδανική για τις μέρες της νηστείας αλλά και σαν ένα εξαιρετικό ορεκτικό για όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους σας όλες τις μέρες του χρόνου.

Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που τη καθιστούν τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, προκαλούν κορεσμό, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα, είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και λίγες θερμίδες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Η φάβα μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους και να βρίσκετε στο τραπέζι σας είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο.

Υλικά συνταγής
Για τη φάβα:
450 γρ. κίτρινη φάβα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρεδάκια
1 σκόρδο, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (½+½ φλ. χωριστά, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
1 μεγάλου λεμονιού το χυμό
αλάτι
νερό ή ζωμό λαχανικών (1 κύβο)
Για τους κεφτέδες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού έτοιμη φάβα
½-1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κοφτό. κ.γ. κανέλα
αλεύρι για αλεύρωμα και ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

συνταγή για Φαβοκεφτέδες

Εκτέλεση συνταγής
Για τη φάβα: Ρίχνετε τη φάβα σε ένα μπολ με καυτό νερό, ανακατεύετε και την αφήνετε μέχρι να σκουρύνει το νερό. Τη στραγγίζετε και τη ξαναβάζετε στο μπολ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ½ φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι (προαιρετικά και το σκόρδο) ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν και ξανθύνουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τη φάβα, ανακατεύετε να καλυφθεί από το λάδι, ρίχνετε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό ή ζωμό λαχανικών τόσο όσο να υπερκαλύπτει τη φάβα κατά 3 εκ. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 20-25 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά και εξατμισθεί το νερό.
Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος το νερό εξατμίστηκε χωρίς να έχει μαλακώσει η φάβα προσθέστε λίγο ακόμα καυτό νερό. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά πετάτε τα φύλλα δάφνης και μεταφέρετε τη φάβα σε μίξερ με μαχαίρια ή μπλέντερ, και προσθέτετε λίγο αλάτι μετά από δοκιμή, το χυμό λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς ρίχνετε σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ή όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα σαν πουρέ. Το αφήνετε στην άκρη.
Για τους κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζετε το κρεμμύδι με το λάδι του σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε στο μπολ 1 φλ. από τη μαγειρεμένη φάβα, το ½ φλ. αλεύρι, τον άνηθο ή μάραθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη κανέλα. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε ένα μείγμα που να πλάθεται. Αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι για να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
Παίρνετε 1 μεγάλη κ.σ. από το μείγμα και το πλάθετε σε μικρούς κεφτέδες διαμέτρου 4 εκ. περίπου και προαιρετικά τις αλευρώνετε ελαφρώς και από τις 2 πλευρές. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο τόσο όσο να καλύπτει το τηγάνι σε ύψος 2 εκ.
Τηγανίζετε σταδιακά, λίγους τη φορά τους κεφτέδες σας πρώτα από τη 1 πλευρά μέχρι να γίνουν τραγανές και πάρουν ένα χρυσό-ελαφρώς καφέ χρώμα στο εξωτερικό τους. Τους γυρίζετε από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.
Τους βγάζετε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί μέχρι να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι. Σερβίρετε ζεστούς τους φαβοκεφτέδες σας ως έχουν ή πάνω σε μια απλή σάλτσα ντομάτας την οποία θα αφήσετε με το λαδάκι της ή με μια πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας για να απολαύσετε τους φαβοκεφτέδες σας με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας..

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή