Ιουνίου 27, 2019

KOYZINA

Μια άκρως εντυπωσιακή κι εύκολη τεχνική για το βάψιμο των αβγών το Πάσχα: τα μόνα που θα χρειαστείς για το αποτέλεσμα της φωτογραφίας είναι ρύζι και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Σου έχουμε δείξει πολλές μοντέρνες τεχνικές για να βάψεις τ΄αβγά φέτος το πάσχα. Από τα δίχτωμα-τρίχρωμα αβγά αλά μωσαικό, τα παστέλ όμπρε ή ακόμη και την τεχνική με βερνίκι, ή τις φυσικές βαφές, οι επιλογές πέρα από τα κλασικά είναι πολλές.

Αυτή που είχαμε ξεχάσει να αναφέρουμε είναι η τεχνική του ρυζιού. Σωστά διάβασες! Η διαδικασία είναι απλή αλλά άκρως εντυπωσιακή.

Πριν ξεκινήσουμε τα περί βαφής όμως, σημειώνουμε ότι αν θέλεις να μάθεις τα κόλπα για να μη σπάσουν τα αβγά σου, κάνε κλικ ΕΔΩ

Τι θα χρειαστείς

Ρύζι
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης
Διάφανη μεμβράνη
Γάντια για να μη λερωθείς

Πώς θα το κάνεις

Βάζεις μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης ρύζι και το χρωματίζεις με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια βάζεις μέσα το βρασμένο αβγό, κλείνεις με σελοφάν και ανακινείς ελαφρά (προσοχή για να μη ραγίσει) έτσι ώστε το χρωματιστό ρύζι να χρωματίσει το αβγό.

Αν η τεχνική με το ποτήρι σου φαίνεται δύσκολη, μπορείς να βάλεις το χρωματιστό ρύζι σε μια νάιλον σακουλίτσα polybag και να βάλεις μέσα το αβγό. Με μαλακές κινήσεις το περιστρέφεις έτσι ώστε να βαφτεί.

womenonly.gr

KOYZINA

Ένα υπέροχο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας για εσάς που θέλετε κάτι σοκολατένιο στις περιόδους νηστείας αλλά και όχι μόνο τότε….

Υλικά συνταγής
3 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη μαύρη
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. σόδα
1 σοκολάτα κουβερτούρα των 125 γρ.
1 καψουλίτσα βανίλια
2 φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 35 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε ένα μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα, το αλάτι, το κακάο, το 1/4 από τη λιωμένη σοκολάτα και το νερό (όσο πάρει) συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Το αφαιρούμε από το φούρνο και το περιχύνουμε όπως είναι καυτό το υπόλοιπο 3/4 λιωμένης σοκολάτας, για να τη «ρουφήξει» το ζεστό κέικ. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

KOYZINA

Η πιο σούπερ συνταγή για τα κλασσικά μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια είναι εδώ.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

4 αυγά

1/2 φλιτζάνι γάλα

2 φλιτζάνια ζάχαρη

250 γραμμάρια βούτυρο

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

Εκτέλεση

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το χυμό με το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με όλα τα στερεά υλικά. Ύστερα προσθέτουμε το μίγμα στο βούτυρο και ζυμώνουμε με το μίξερ μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Όταν περάσει η ώρα πλάθουμε τα κουλουράκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

KOYZINA

Υλικά συνταγής

5 αβγά
250 γρ. μαλακό βούτυρο
250 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
3/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. αλεύρι
2 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν. Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι. Βρέχουμε και τσαλακώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στο ταψί. Αν θέλουμε ρίχνουμε από πανω κομμάτια σοκολάτας. Ότι σοκολάτα έχουμε χρησιμοποιούμε.

Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 15′. Όταν το βγάζουμε από το φούρνο είναι αρκετά υγρό. Όσο κρυώνει σφίγγει αλλά μέσα στο κέντρο παραμένει ρευστό.

Σερβίρουμε με παγωτό.

/koitamagazine.gr

KOYZINA

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
1 κύβος μαγιά νωπή
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο (λιωμένο)
½ ποτήρι του νερού χυμός πορτοκαλιού ή μανταρινιού
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια ή μανταρίνια
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι (κοπανισμένο)
1 κουτ. γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη)
2 πρέζες αλάτι
4 μεγάλα αυγά
1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
Αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση
Επιπλέον Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο για τη λαμαρίνα
Για τη γέμιση

500 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη ή τριμμένη)
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στον φούρνο, τον οποίο ρυθμίζουμε στους 50 °C.

Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ το Flora με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, τον χυμό και το ξύσμα του φρούτου, το μαχλέπι και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη ζύμη με τη μαγιά, το μείγμα του μίξερ, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι ή μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους γάντζους.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν η ζύμη μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε στον ρυθμισμένο φούρνο στους 50 °C να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες και τις ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα με τον πλάστη. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια των φύλλων με την τριμμένη κουβερτούρα. Κλείνουμε σε ρολά και τα στριφογγυρίζουμε γύρω από τον εαυτό τους.

Τα τοποθετούμε σε μεγάλη λαμαρίνα την οποία έχουμε αλείψει με λίγο Flora. Φροντίζουμε να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε τα τσουρέκια σκεπασμένα με πετσέτα σε ζεστό σημείο, να ξαναφουσκώσουν.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °C.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού, ελαφρά χτυπημένο με λίγο κρύο νερό και τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Τα ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Tips
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού. Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε κοτσίδες, κουλούρες αλλά και ατομικά τσουρεκάκια

flora.com.gr/

 

KOYZINA

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο, δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, φτιάχνουν τα λαζαράκια. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοψωμάκια. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο ή μαστίχα Χίου
Μαγιά μπύρας
Λίγα μοσχοκάρφια και λίγο σουσάμι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος και προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο ή τη μαστίχα και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξαναζυμώνουμε με δύναμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα οποία τα πλάθουμε σε ανθρωπάκια τοποθετώντας τα μοσχοκάρφια για μάτια, μύτη κτλ. Με λίγο λάδι αλείφουμε τα ταψιά, τοποθετούμε μέσα τα λαζαράκια, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Ως γλυκέα τω λάρυγγί μου..." Μοναστηριακή ζαχαροπλαστική (και όχι μόνον!).

monastiriaka.gr

KOYZINA

Ένας τρόπος να ετοιμάσεις τα πασχαλινά αυγά με φυσικό χρώμα από λαχανικά που έχεις πάντα στην κουζίνα σου.

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι ετοιμασίες για τις πασχαλινές γιορτές ξεκινάνε δειλά - δειλά. Από τα πιο χαρακτηριστικά «διακοσμητικά» στο τραπέζι αυτές τις μέρες είναι φυσικά τα αυγά του Πάσχα. Η παράδοση θέλει να έχουν κόκκινο χρώμα, ωστόσο συχνά επιλέγουμε διάφορες αποχρώσεις.

Υπάρχει τρόπος να ετοιμάσεις τα αυγά χωρίς ειδική βαφή, με φυσικό χρώμα από λαχανικά που έχεις σίγουρα στην κουζίνα σου.

Το κόκκινο, κεραμιδί χρώμα θα το πάρεις από μπόλικες φλούδες λεμονιού, ενώ ένα ξεχωριστό βαθύ γαλάζιο μπορεί να στολίσει το κέλυφος του αυγού με τη χρήση φύλλων από λάχανο.

Υλικά
Αυγά
Τις φλούδες από 6-7 μεγάλα κρεμμύδια
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
Λουλούδια και φύλλα της αρεσκείας σου
1 χαλασμένο καλσόν

Πώς θα ετοιμάσεις τα αυγά;

Διάλεξε τα αυγά με όσο το δυνατό πιο ανοιχτό, λευκό κέλυφος και χωρίς κηλίδες. Αυτό θα βοηθήσει τη βαφή να σταθεί καλύτερα.

Επίλεξε τα φύλλα και τα λουλούδια που σου αρέσουν - Μαργαρίτες, φύλλα μαϊντανού και άνηθος ή μάραθος κάνουν. Στερέωσε τα φύλλα πάνω σε κάθε αυγό, τυλίγοντάς το με ένα κομμάτι καλσόν.

Βάλε τα μισά αυγά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και πρόσθεσε τις φλούδες κρεμμυδιού. Σε μια άλλη κάνε το ίδιο με τα φύλλα του λάχανου.

Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά ώστε να μην κοχλάζει, για να εξασφαλίσεις πως δεν θα ραγίσουν τα αυγά. Βράσε τα αυγά για 6-7' λεπτά.
Σβήσε το μάτι σου και σκέπασε τις κατσαρόλες, αφήνοντας το σκεύος να κρυώσει καλά.
Βάλε τις κατσαρόλες στο ψύγείο και άφησε για τουλάχιστον 5 ώρες.
Κόψε το καλσόν και αφαίρεσε τα φύλλα, που έχουν αφήσει το σχέδιό τους πάνω στο κέλυφος. Σκούπισε καλά τα αυγά. Μπορείς να τα γυαλίσεις με λίγο ελαιόλαδο.
Δες εδώ ένα αναλυτικό βίντεο για να λυθεί κάθε απορία σου:


Πηγή: iefimerida.gr

KOYZINA

Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου.

Για να φτιάξουμε τα αγιορείτικα τσουρέκια θα χρειαστούμε:

6 – 7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 , 1/3 ποτήρι γάλα
2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

KOYZINA

Μια εύκολη και διαφορετική συνταγή για τα μπισκότα του Πάσχα.

Οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν και σιγά, σιγά αναζητούμε συνταγές για όλα εκείνα τα καλούδια της Λαμπρής. Αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό για φέτος, τότε τα μπισκοτάκια αυτά με σιμιγδάλι θα κάνουν σίγουρα τη διαφορά.

Υλικά για 25 μπισκοτάκια

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. βούτυρο
100 γρ. Ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 σφηνάκι λιμοντσέλο
12-15 κερασάκια γλυκό του κουταλιού

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού ή το λιμοντσέλο.
Βγάζουμε τη ζύμη σε ένα μπόλ και δουλεύουμε με το χέρι να γίνει ένα σώμα. Μην ανησυχείτε για την υφή, είναι φυσιολογικό να τρίβεται ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160oC
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια ανάμεσα στα χέρια και στρώνουμε σε λαδόκολλα αραιά γιατί απλώνουν.
Κόβουμε τα κερασάκια στη μέση και τοποθετούμε ένα κομμάτι στο κέντρο κάθε μπισκότου.
Ψήνουμε για 15’ με 20’ λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Όσο είναι ζεστά θρυμματίζονται, οπότε προσέχουμε πολύ, να κρυώσουν πριν τα μετακινήσουμε.

KOYZINA

Τα μανιτάρια μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς τρόπους και η σημερινή συνταγή θα σας πείσει.

Υλικά

4 μεγάλα φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια Portobello

Φρέσκια μοτσαρέλα

2 ντομάτες κομμένες σε πολύ μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

2 κ. της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Βασιλικό ξερό

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε, και αφήνετε τα μανιτάρια να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Κόβετε τα κοτσανάκια τους και τα ψιλοκόβετε. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια και αλατοπιπερώνετε. Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζετε από τη φωτιά, βάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και ρίχνετε σε αυτό τη μοτσαρέλα την οποία έχετε νωρίτερα κόψει σε μικρά κομματάκια. Πασπαλίζετε με λίγο ξερό βασιλικό και κάνετε ένα τελικό, απαλό ανακάτεμα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε λίγο από το μείγμα και γεμίζετε τα μανιτάρια. Τοποθετείτε σε ένα μικρό ταψί και τα ψήνετε για 8-10 λεπτά στους 180 βαθμούς.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή