Από την Αρχαία Κνωσσό στο Σήμερα- Η ιστορία του στηθόδεσμου

Εμείς οι γυναίκες δεν μπορούμε να “ζήσουμε” δίχως αυτό! Πολλές φορές μας δυσκολεύει λίγο, ιδιαίτερα αν η επολογή του δεν ήταν η κατάλληλη,ωστόσο νιώθουμε ιδιαίτερα “ασφαλείς” φορώντας το, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς θεωρείται απαραίτητο. Ο στηθόδεσμος ή σουτιέν από την γαλλική λέξη soutien-gorge που σημαίνει “υποστήριγμα”, του οποίου το περίφημο κάψιμο από τις Σουφραζέτες όπως αποδυκνείει η Ιστορία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έχει την δική του ιστορία.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πριν από περίπου 4.500 χρόνια στη Μινωική Κρήτη κατασκευάζεται κάτα κάποιον τρόπο ο πρώτος στηθόδεσμος. Όπως είναι φυσικό παρουσιάζει πολλές διαφορές από τον σημερινό κι ο ρόλος του μάλλον δεν ήταν προστατευτικός. Ήταν ενσωματωμένος σε φόρεμα κι έδινε περισσότερο έμφαση στην συγκράτηση του στήθους παρά στην προστασία του, αφού δεν το κάλυπτε καν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την όψη αυτού του στηθόδεσμου είναι οι πήλινες διακοσμητικές φιγούρες της Θεάς των φιδιών, από τις οποίες οι πρώτες βρέθηκαν το 1903 στις ανασκαφές που διενήργησε ο Άγγλος αρχαιολόγος, Σερ Άρθουρ Τζον Έβανς.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
Η συγκεκριμένη εποχή είναι συνώνυμη της αυστηρότητας και των περιορισμών.Αν και για χρόνια δεν ήταν γνωστό αν οι γυναίκες του Μεσαίωνα με το τόσο καλυμμένο από ύφασμα κορμί φορούσαν στηθόδεσμο, μια ανακάλυψη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ μας έδωσε τελικά την απάντηση. Τα φορούσαν και μάλιστα δεν ήταν απλώς λειτουργικά μα και ιδιαίτερα καλαίσθητα, με την δαντέλα και το λινό να κυριαρχούν.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Τα μεγάλα ντεκολτέ έχουν την τιμητική τους κι ο κορσές γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Η χρήση του στηθόδεσμου θεωρείται σχεδόν περιττή και ο μόνος τρόπος στήριξης του στήθους που εφαρμόζεται είναι το δέσιμο ενός κομματιού υφάσματος πάνω από τον κορσέ.

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1914
Η Νεοϋορκέζα Μαίρη Φελπς Τζέικομπ κατοχυρώνει με την αμερικάνικη πατέντα το πρώτο σουτιέν που φέρει το όνομα”Backless Brassiere”. Οι στενοί κορσέδες δεν την εκφράζουν καθόλου και σχεδιάζει τον πρώτο στηθόδεσμο άνευ τιραντών στην πλάτη.Η πατέντα μεταπωλήθηκε σε άλλη εταιρεία η οποία και θησαύρισε. Έκτοτε ο στηθόδεσμος εξελίσσεται με σκοπό την τέλεια εφαρμογή,την άνεση μα και την τέρψη των...αρσενικών οφθαλμών.

 

Γράφει η Χριστίνα Καρρά

https://www.forwoman.gr/index.php