Απριλίου 06, 2020

Παιδική ηλικία

Τα παιδιά και οι έφηβοι ίσως δεν αντιλαμβάνονται πλήρως όλα όσα αφορούν στην καραντίνα και τα δεδομένα γύρω από τον κορωνοϊό ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγχώνονται με τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του. Κι εσείς φυσικά αγωνιάτε γιατί το τελευταίο που θέλετε είναι να βλέπετε τα παιδιά σας αδύναμα μπροστά σε κάτι άγνωστο για όλους μας. Τι μπορείτε να κάνετε;

Βασικό βήμα στη μάχη κατά του άγχους είναι να μπορέσετε να το αναγνωρίσετε έγκαιρα. Στα παιδιά το άγχος εκδηλώνεται μέσα από διάφορες συμπεριφορές που σπάνια πάει η σκέψη σας ότι πίσω από αυτές υπάρχει άγχος ..

Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη σημασία αν τα παιδιά σας παρουσιάσουν τα εξής σημάδια

Μικρότερα παιδιά

Έχουν ξεσπάσματα θυμού , γκρίνιας ή κλαίνε πολύ και με το παραμικρό

Παλινδρομούν σε παλιότερα στάδια ανάπτυξης που είχαν κατακτήσει (π.χ. βρέχουν το κρεβάτι τους ενώ η ηλικία τους δε δικαιολογεί κάτι τέτοιο)

Είναι υπερβολικά ανήσυχα ή θλιμμένα

Έχουν αλλάξει οι συνήθειες στον ύπνο και στη διατροφή τους (κοιμούνται αργά, τρώνε ακατάστατα κ.λπ.)

Μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι

Είναι ευέξαπτα και συχνά εκφράζουν επιθετικότητα προς τα αδέλφια τους ή και προς εσάς

Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του ύπνου ή του φαγητού τους για παράδειγμα κοιμούνται πολλές ώρες ή έχουν αυπνίες , τρώνε πολλά γλυκά κοκ.

Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν

Αποφεύγουν δραστηριότητες που απολάμβαναν στο παρελθόν και όχι απλά εξαιτίας της καραντίνας (π.χ. δε θέλει να παίξει το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι, να ακούσει μουσική κ.λπ.)

Παρουσιάζουν ανεξήγητους πονοκεφάλους ή άλλα σωματικά συμπτώματα (π.χ. στομαχόπονο) χωρίς εμφανή οργανικό λόγο, σύμφωνα με τα λόγια του παιδιάτρου τους

Κάνουν χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ουσιών κλπ

Υποστηρίξτε τα παιδιά σας

Η δική σας στάση και κατανόηση είναι όπως πάντα καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά σας. Για να τα βοηθήσετε λοιπόν σε αυτή την παρατεινόμενη δοκιμασία, προσπαθήστε να:

Αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας αν και όποτε βλέπετε ότι έχουν την ανάγκη να μιλήσουν για όσα αισθάνονται ή τα απασχολούν. Φροντίστε όμως οι πληροφορίες που τους μεταφέρετε να είναι αξιόπιστες και ψύχραιμες και να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη γλώσσα ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους.

Διαβεβαιώστε τα ότι είναι ασφαλή και τα ίδια και εσείς.

Αφήστε τα να ξεσπάσουν. Αν το κλείσιμο στο σπίτι τα έχει εξουθενώσει ή αν είναι αναστατωμένα και φοβισμένα, πείτε τους ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι και βοηθήστε τα να εκφράσουν την αγωνία ή την ενόχλησή τους με υγιή τρόπο (π.χ. να μιλάνε γι’ αυτό, να εκφράζονται μέσα από την τέχνη ή τη σωματική άσκηση ή απλά να μάθουν πως μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της νόσου κλπ).

Πείτε τους ότι μπορεί τώρα να πρέπει να περιοριστούν και να μην κάνουν τα πράγματα που τους ευχαριστούν όμως αυτό είναι για το καλό όλων. Βοηθήστε τα δηλαδή να καταλάβουν ότι με τον αυτοπεριορισμό γίνονται χρήσιμα όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους. Η ιδέα ότι συμμετέχουν στο γενικό καλό έστω και υπό αυτές τις συνθήκες τους δίνει ένα αίσθημα σκοπού που συμβάλλει και στον έλεγχο του στρες.

Βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε το άγχος που επίσης νιώθετε γι’ αυτή την κατάσταση και μοιραστείτε τους μαζί τους. Θυμηθείτε ότι αν τα παιδιά –κάθε ηλικίας- βλέπουν τους γονείς τους αγχωμένους, κατά πάσα πιθανότητα θα νιώσουν ότι όντως απειλούνται από κάτι.

Βρείτε μια οικογενειακή χαλαρωτική δραστηριότητα για να κάνετε όλοι μαζί (επιτραπέζια, γυμναστική μέσα από βίντεο στο διαδίκτυο ή εφαρμογών – σίγουρα μπορείτε να βρείτε κάποιο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια-, μαγειρική, μουσική…)

Προσπαθήστε να βάλετε ένα μέτρο στην έκθεση των παιδιών στα social media και γενικά στο διαδίκτυο ειδικά αν είναι μικρότερης ηλικίας. Ο βομβαρδισμός από ειδήσεις –αληθινές και ψεύτικες- σχετικά με τον κορωνοϊό, μπορεί να εντείνει το άγχος τους σε ανεξέλεγκτο βαθμό.

Διατηρήστε -όσο γίνεται- μία ρουτίνα. Τακτικές ώρες ύπνου και φαγητού, πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ώρα για ψυχαγωγία κ.λπ. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά αλλά και για εσάς.

Αφήστε τα παιδιά κάθε ηλικίας να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. Καθάρισμα, μαγείρεμα, διαλογή ρούχων που δε χρειάζεστε πια, διακόσμηση, αναδιάταξη επίπλων…

Κρατώντας τα απασχολημένα και αναθέτοντάς τους ευθύνες, αποσπάτε την προσοχή τους από τις εξελίξεις για την κατάσταση ενώ παράλληλα τονώνετε την αυτοπεποίθησή τους!

https://www.akappatou.gr/

https://www.kappatou-psychologos.gr/

Παιδική ηλικία

Οι τελευταίες μέρες σε όλον τον πλανήτη φαίνονται να προέρχονται από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή θρίλερ . Ποτέ δεν μας πέρναγε από τη σκέψη ότι αυτά που συνέβαιναν στη μακρινή Κίνα θα ερχόντουσαν στην Ευρώπη και δη στη μικρή μας χώρα. Δεν μας δόθηκε κάποιο περιθώριο χρόνου να προετοιμαστούμε ψυχικά ..

Ο κορωνοιός μεταδίδεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα που δεν μας επέτρεψε να σκεφθούμε ή να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει . Μέσα σε δυο βδομάδες άλλαξε η ζωή μας , είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας .. Μας μιλούν για ένα αόρατο εχθρό που παρελαύνει επιδεικτικά και αφήνει πίσω του πόνο και θλίψη .. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να κρατήσει κανείς την ψυχραιμία του με όσα βλέπει και με όσα μαθαίνει καθημερινά . Βλέπουμε εικόνες από τη γειτονική και φίλη Ιταλία που μας προκαλούν δέος ,άγχος, θλίψη , φόβο , ανησυχία , αγωνία , θυμό και πολλά γιατί …

Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις ψυχικές αντοχές όλων μεγάλων και μικρών.. Όλοι καλούμαστε να αναπροσαρμόσουμε τη ζωή μας με ιλιγγιώδη ρυθμό εξάλλου ζούμε στην εποχή της ταχύτητας…

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος ειδικά αυτή την περίοδο και όχι αδικαιολόγητα. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων αυξάνει τις αρνητικές σκέψεις , ενισχύει το άγχος και αναδύονται διάφοροι υπαρξιακοί προβληματισμοί ή φόβοι που τους είχαμε καλά καταχωνιάσει . Σε όλες τις περιπτώσεις το άγχος κυριαρχεί και αποτελεί το χειρότερο σύμβουλο..

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με

Φόβο και ανησυχία για την υγεία τη δική σας και των αγαπημένων σας ανθρώπων.

Αρνητικές σκέψεις

Αναίτιες εκρήξεις θυμού

Αλλαγές στις συνήθειες φαγητού και ύπνου

Δυσκολίες στη συγκέντρωση

Επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων υγείας

Αυξημένη χρήση αλκοόλ, καπνού και άλλων ουσιών

Ανάμεσα σε αυτούς που κατακλύζονται ή και καταβάλλονται από το άγχος είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι με υπάρχοντα προβλήματα υγείας, τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν διαθέτουν ακόμα όλα τα γνωστικά μέσα για να αντιληφθούν το μέγεθος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και φυσικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και όλοι εμείς οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν αισθανόμαστε ένα τεράστιο άγχος και αγωνία για το τι συμβαίνει και τι μένει ακόμα να συμβεί μπροστά σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Συχνά με ρωτάτε τι μπορούμε να κάνουμε;

Αρχικά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας .

Να έχετε σαφή και ακριβή ενημέρωση μέχρι του σημείου που μπορείτε να διαχειριστείτε. Αποφεύγετε να έχετε όλες τις ώρες ανοικτούς τους δέκτες της τηλεόρασης .

Βάζετε πάντα τη λογική σας μπροστά και να σκέφτεστε ρεαλιστικά όταν αναλύετε τις πληροφορίες που μαθαίνετε. Μην υποκύπτετε στη τρομολαγνεία.

Όταν ακολουθείτε τις οδηγίες της πολιτείας και μένετε στο σπίτι βάζετε ένα λιθαράκι που λειτουργεί σαν ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού , συμμετέχετε δηλαδή σε μια εθνική προσπάθεια στην οποία έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία της και αποτελείτε μέρος της αντιμετώπισης.. Αυτό και μόνο είναι ελπιδοφόρο και μας γεμίζει δύναμη .

Υπάρχει στόχος και μεθοδολογία που έχει οριστεί από την πολιτεία και την ομάδα των ειδικών την οποία καλείστε να ακολουθήσετε σε αυτή τη φάση προστατεύοντας τον εαυτό σας τους αγαπημένους σας καθώς και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο . Αναλογιστείτε πόση δύναμη διαθέτετε όταν μέσα από το σπίτι ο καθένας συμμετέχει σε ένα τιτάνιο αγώνα και μια εθνική προσπάθεια . Αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης.

Μην έχετε μόνιμο θέμα συζήτησης στην οικογένειά σας αλλά και στις συνομιλίες με τους φίλους σας το κορωνοιό . Αν κάποιοι από τους οικείους σας δείχνουν φοβισμένοι βάλτε την λογική σας ασπίδα στο φόβο και αλλάξτε θέμα συζήτησης ή διακόψτε την. Μην επιτρέψετε να σας επηρεάσουν..

Φτιάξτε μια νέα ρουτίνα μέσα στο σπίτι αυτό το διάστημα 

Ξεκουραστείτε και προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερο .

Υιοθετήστε κανόνες υγιεινής ζωής και βάλτε στόχο να τους ακολουθήσετε . Δείτε τον κατ’οίκον περιορισμό σαν μια καλή ευκαιρία να βελτιώσετε τη διατροφή σας . Βάλτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, ξεκινήστε να τρώτε τακτικά γεύματα, πιείτε περισσότερο νερό και τσάι…

Θυμηθείτε πόσες φορές λέγατε ή γκρινιάζατε ότι δεν έχετε χρόνο να κάνετε όσα θέλατε για παράδειγμα να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας ή να διαβάσετε . Η ευκαιρία είναι μπροστά σας , καταγράψτε όλα αυτά που θέλατε και ανάλογα να αποφασίστε από που να ξεκινήσετε . Βάλτε κάποιο μικρό στόχο που σας αρέσει πολύ και μόλις τον υλοποιήσετε προχωρήστε στον επόμενο.

Ορίστε κάθε μέρα κάποιες δραστηριότητες που θα επιθυμούσατε να κάνετε για παράδειγμα να φτιάξετε τη ντουλάπα σας, να διαβάσετε κάποια βιβλία που είναι παρατημένα στη βιβλιοθήκη σας και κάθε φορά που ξεσκονίζετε τα θυμάστε και σκέφτεστε μακάρι να είχα χρόνο να τα διαβάσω ή κάνετε κάποιες ασκήσεις γυμναστικής που καιρό θέλατε αλλά το αφήνατε γιατί δεν είχατε χρόνο , αν μάλιστα έχετε στο σπίτι ένα ξεχασμένο διάδρομο ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε , να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάποιες νέες συνταγές , να δείτε κάποιες ταινίες που δεν προλάβατε κλπ..

Κρατήστε καθημερινά ημερολόγιο δραστηριοτήτων και συναισθημάτων. Αν νιώθετε στενοχωρημένοι ή έχετε αγωνία καταγράψτε τα συναισθήματά και τις σκέψεις σας και δείτε τα με ρεαλιστικό τρόπο. Για τις δύσκολες στιγμές κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν. Μιλήστε με το σύντροφό σας ή κάποιο φίλο σας που εμπιστεύεστε.

Συνεχίζετε με ακρίβεια τα μέτρα πρόληψης και διδάξτε και τα παιδιά σας κανόνες υγιεινής που θα τους φανούν χρήσιμοι και μετά για παράδειγμα να πλένουν τα χέρια με προσοχή , όταν βήχουν ή φταρνίζονται να καλύπτουν το στόμα τους εξαπλώνονται τα σταγονίδια , να τρώνε υγιεινά κλπ. Αν παραγγέλνετε φαγητό ή είδη σούπερ μάρκετ, ζητάτε από τους διανομείς να τα αφήνουν στην πόρτα σας και παραλάβετέ τα αφού φύγουν.

Επικοινωνήστε με το σύντροφό σας, κάνετε πράγματα οι δυο σας μέσα στο σπίτι όπως να ακούσετε μουσική , να χορέψετε ,να δείτε μια ταινία , να συζητήσετε για ένα βιβλίο και να ανταλλάξετε απόψεις, να μαγειρέψετε μαζί κά . Ακόμη και αν έχετε απομακρυνθεί λόγω των πολλών υποχρεώσεων , είναι ευκαιρία να ξαναγνωριστείτε..

Συνδεθείτε με τα παιδιά σας, αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους και τα συναισθήματά τους χωρίς να τους δείχνετε το άγχος ή την ανασφάλειά σας.

Δείξτε τους ότι είστε διαθέσιμοι, ότι τα υπολογίζετε και σέβεστε αυτά που αισθάνονται . Κάνετε μαζί πράγματα που θα σας φέρουν κοντά .πχ. παίξτε, χορέψτε, μαγειρέψτε  διαβάστε βιβλία κλπ.

Εξηγήστε τους με απλά λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία και στο γνωστικό τους υπόβαθρο για αυτή τη κατάσταση και το μερίδιο ευθύνης που έχουμε όλοι μαζί για να νικήσουμε τον ιό καθησυχάζοντάς τα ότι δεν κινδυνεύετε. Τα παιδιά όταν γνωρίζουν τους λόγους που γίνεται κάτι πειθαρχούν καλύτερα .

Ας τηρούν ένα πρόγραμμα καθημερινά προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες πχ. Ωράρια ύπνου , διάβασμα, χρήση ηλεκτρονικών κλπ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για να νικήσετε την αίσθηση της απομόνωσης . Μιλήστε με τους φίλους σας , συζητήστε , γελάστε μαζί τους αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συζητήσεις.. Μπορεί να είμαστε σε κοινωνική απόσταση αλλά όχι σε απομόνωση..

Επικοινωνείτε καθημερινά με τις γιαγιάδες παππούδες, ακόμη καλύτερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας πχ. Βιντεοκλήσεις ώστε να μπορούν να βλέπουν τόσο εσάς όσο και τα αγαπημένα τους εγγόνια . Μπορείτε να είστε αρκετά συχνά συνδεδεμένοι ώστε να περνά η ώρα τους πιο ευχάριστα . Δείξτε τους την αγάπη και τη φροντίδα σας , έτσι τους δίνετε δύναμη για να αντιμετωπίσουν την μοναξιά .

Αν αισθάνεστε παρόλα αυτά ότι δεν ελέγχετε το άγχος ή τις αρνητικές σας σκέψεις αναζητήστε γραμμές δωρεάν ψυχολογικής στήριξης που ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργεί μπορούν να σας βοηθήσουν ή αναζητήστε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ψυχολόγο ή ψυχίατρο που μπορεί να σας παρακολουθήσει μέσω skype .

Να θυμάστε ότι το σπίτι σας είναι η φωλιά σας, ο ιστός που σας προστατεύει από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα .

Αυτή την δοκιμασία μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε θετική εμπειρία που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τελικά τι θέλουμε από τη ζωή μας και ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες.

Είναι ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές, τους στόχους μας και τα θέλω μας .

Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση 

Μένουμε σπίτι ! Όλοι μαζί μπορούμε!

https://www.akappatou.gr/

https://www.kappatou-psychologos.gr/

Παιδική ηλικία

Αλέξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

«Μαμά, τι είναι ο κορωνοϊός;»

Τα παιδιά είναι πάντα γεμάτα ερωτηματικά –πόσω μάλλον τώρα- όμως εσείς δεν είστε γεμάτοι απαντήσεις. Το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις απορίες του παιδιού σας σχετικά με τον κορωνοϊό με εύκολο και κατανοητό τρόπο.

Τι είναι ιός;

Είναι ένας πολύ μικρός οργανισμός, τόσο μικρός που δε φαίνεται με το μάτι. Αυτός ο οργανισμός όμως μπορεί να μας αρρωστήσει αν μπει στο σώμα μας με κάποιον τρόπο.

Πώς μπορεί ένας ιός να μπει στο σώμα μας;

Οι ιοί μπορούν να μπουν στο σώμα μας αν ακουμπάμε τα χέρια μας κάπου που μπορεί να υπάρχουν και αυτοί και ύστερα τα φέρνουμε στο πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα μας. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά πλένοντάς τα πολλές φορές μέσα στη μέρα και οπωσδήποτε πριν φάμε.

Επίσης, πρέπει να μένουμε μακριά από ανθρώπους όταν βήχουν ή φταρνίζονται και εμείς να μη βήχουμε ούτε να φτερνιζόμαστε χωρίς να βάζουμε κάτι μπροστά γιατί οι ιοί κολλάνε και έτσι.

Και ο κορωνοϊός τι είναι;

Οι ιοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι μένουν σταθεροί στο χρόνο, κάποιοι εξαφανίζονται, κάποιοι εμφανίζονται για πρώτη φορά κοκ Ο κορωνοϊός είναι ένας καινούργιος ιός που λέγεται έτσι γιατί αν τον δεις στο μικροσκόπιο φαίνεται σα να φοράει κορώνα. Αυτός ο ιός μας κάνει να βήχουμε, να ανεβάζουμε πυρετό, να αισθανόμαστε κουρασμένοι και να μην μπορούμε να ανασάνουμε καλά. Τα παιδιά όμως φαίνεται ότι δεν αρρωσταίνουν τόσο από αυτόν τον ιό όσο οι πιο μεγάλοι. Ειδικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Όμως ακόμα κι έτσι μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό και αυτό το διάστημα δε θα μπορείς να τους βλέπεις.

Πώς γίνεται να κολλήσω άλλους άμα εγώ δεν έχω αρρωστήσει;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάτι που μας προστατεύει από τις αρρώστιες και αυτό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στα παιδιά αυτό είναι πιο δυνατό από ότι στους πολύ μεγάλους ανθρώπους και γι’ αυτό μπορεί να μην φαίνονται άρρωστα όμως ο ιός να έχει βρει τρόπο να «τρυπώσει» κάπως ακόμα και αν δε σου κάνει κακό.

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ιός;

Κανείς δεν ξέρει ακόμα να πει με σιγουριά. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι ξεκίνησε από κάποια ζώα όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα.

«Μαμά, φοβάμαι τον κορωνοϊό! »

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς τόσο! Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν το φάρμακο και το εμβόλιο για να είμαστε όλοι καλά και αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουν! Μέχρι τότε

όμως να θυμάσαι να πλένεις συχνά τα χέρια σου, να μη βγαίνεις έξω ή αν χρειαστεί να βγεις να είσαι σε μεγάλη απόσταση από τους άλλους ανθρώπους, να μη βλέπεις τους παππούδες σου για λίγο καιρό ακόμα και να φταρνίζεσαι και να βήχεις είτε μέσα στον αγκώνα σου, είτε σε ένα χαρτομάντηλο που θα πετάς αμέσως μετά.

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία;

Επειδή όταν μαζεύονται πολλοί άνθρωποι μαζί είναι πιο εύκολο και να κολλήσουν οι ίδιοι και να το μεταδώσουν και στους άλλους. Γι’ αυτό και δεν έκλεισαν μόνο τα σχολεία αλλά και τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια, τα σινεμά και όλα τα μέρη που μπορεί να συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Σε λίγες μέρες όμως που ο ιός θα έχει εξασθενήσει, όλα θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά.

Θα μπορώ να βλέπω τους φίλους μου; Αυτοί δεν είναι μεγάλοι για να κολλήσουν…

Μέχρι να μας πουν οι επιστήμονες ότι είναι πιο ασφαλές να βλέπουμε τους φίλους μας δεν θα μπορείς να το κάνεις. Γιατί αυτοί κι εσύ μπορεί να μην αρρωστήσετε όμως αν κάποιος από εσάς έχει τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει στους υπόλοιπους και μετά εσείς να το κολλήσετε σε κάποιον άλλον που δε θα είναι τόσο δυνατός. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε υπομονή ακόμη. Μπορείτε όμως να μιλάτε στο τηλέφωνο ή στο ίντερνετ.

Πότε θα τελειώσει ο κορωνοϊός;

Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα. Προς το παρόν θα πρέπει να περάσουν 15 μέρες από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία και μετά οι ειδικοί θα αποφασίσουν τι θα πρέπει να γίνει από εκεί και ύστερα και θα μας πουν όταν ξέρουν

https://www.akappatou.gr/ , https://www.kappatou-psychologos.gr

https://www.forwoman.gr/

Παιδική ηλικία

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

5+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μικρών και μεγάλων και κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να το κάνει. Συνεχώς λαμβάνονται νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αναπτύσσεται το κίνημα « μένουμε σπίτι .. Ακολουθούμε υπεύθυνη στάση σαν ενεργοί πολίτες .. Ωστόσο είμαστε γεμάτοι απορίες και φυσικά δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση οι γονείς που εκτός από την ανησυχία για την όλη κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από πρακτικά θέματα που τους γεμίζουν άγχος. Πώς να περάσουν αυτόν τον καιρό που δεν πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά τους ; Να αφήνουν τους παππούδες να τους επισκέπτονται; Να τα πηγαίνουν στη παιδική χαρά που είναι ανοιχτός ο χώρος κλπ.…

#Μπορώ να κυκλοφορώ με το παιδί μου σε δημόσια μέρη;

Καθώς τα μέτρα για τον έλεγχο του ιού εντείνονται με τα μέρη δημόσιας συνάθροισης να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι ειδικοί κάνουν έκκληση τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα παίρνετε μαζί σας στο σούπερ μάρκετ ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε ακόμα και τους ανοιχτούς χώρους όπως οι παιδικές χαρές και τα πάρκα καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα παντού ενώ αντέχει και στις επιφάνειες όπως πλαστικό και μέταλλο που υπάρχουν σε κάθε παιδική χαρά. Αυτονόητο είναι επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα παιδιά όπως όλα δείχνουν, είναι μεν δύσκολο να νοσήσουν, δεν είναι όμως καθόλου δύσκολο να μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εξάλλου, και τα σχολεία γι’ αυτόν τον λόγο έκλεισαν. Για να αποτραπούν οι μετακινήσεις των παιδιών και να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Αυτό που επιβάλλεται λοιπόν είναι τα παιδιά να μένουν στο σπίτι κι εσείς να μην κάνετε καμία άσκοπη μετακίνηση έξω από αυτό ακολουθώντας πάντα με ακρίβεια τις οδηγίες των ειδικών.

#Να καλέσω τους φίλους του για να παίξουν;

Η απάντηση και πάλι είναι αρνητική. Και οι φίλοι του θα πρέπει να μείνουν στο δικό τους σπίτι. Αφήστε τους να μιλάνε στο τηλέφωνο ή σε βιντεοκλήσεις (τα μεγαλύτερα παιδιά σίγουρα ούτως ή άλλως θα μιλάνε με τους φίλους τους στα τσατ) όμως μην επιτρέπετε τη συνάθροιση σε σπίτια ακόμα και αν πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση (γενέθλια κ.λπ.)

#Τι να κάνω για να περνάει η ώρα τους;

Η περίοδος είναι δύσκολη , ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ενδεχομένως να προκαλέσει εκνευρισμό στα παιδιά αλλά και στους γονείς . Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας , δεν είναι εύκολο να κρατάς τα παιδιά για μεγάλο διάστημα στο σπίτι κλεισμένα . Αντιμετωπίστε το όμως με θετικό τρόπο σαν μια ευκαιρία να συνδεθείτε μαζί τους . Να θυμάστε ότι συνήθως παραπονήστε ότι δεν έχετε χρόνο διαθέσιμο να τους αφιερώσετε ή ότι θα θέλατε και άλλο να ασχοληθείτε μαζί τους . Να η ευκαιρία …

Κατ’ αρχάς διατηρήστε τη ρουτίνα τους. Το ότι δεν πηγαίνουν σχολείο δε σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ακατάστατα ωράρια ύπνου και φαγητού ούτε ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσουν το διάβασμα.

Φροντίστε να κοιμούνται και να ξυπνάνε σε τακτικές ώρες και το ίδιο να συμβαίνει και με τα γεύματά τους.

Θυμηθείτε πάλι δραστηριότητες που ενδεχομένως έχετε ξεχάσει όπως να φτιάξετε τις φωτογραφίες ή να ξαναδείτε τα βίντεο από διάφορες εκδηλώσεις από τη γέννησή τους και μετά ή να διηγηθείτε ιστορίες από την παιδική τους ηλικία κλπ . Είναι σίγουρο ότι θα τους αρέσει ..

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε το διάβασμα ακόμη και αν δεν έχουν σχολείο . Δίνετε τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μελετάνε με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. βιβλία που άπτονται των ενδιαφερόντων τους και είναι τόσο ψυχαγωγικά όσο και εκπαιδευτικά, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων κ.λπ.). Προτρέψτε τα μεγαλύτερα να κρατούν κάθε μέρα ημερολόγιο με αυτά που έκαναν και πως πέρασαν .

Με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φτιάξτε μαζί ιστορίες , διαβάστε τους τα αγαπημένα τους παραμύθια ή ανακαλύψτε μαζί άλλα. Φτιάξτε πάζλ ή κάνετε κατασκευές που τους αρέσουν . Τα παιχνίδια φαντασίας ή η ζωγραφική τους είναι πολύ ελκυστικά .

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα εκτιμήσουν τα παιχνίδια κατασκευών , το μοντελισμό , το κουκλόσπιτο κλπ. Καθιερώστε ένα οικογενειακό τουρνουά επιτραπέζιων ανακηρύσσοντας π.χ. έναν νικητή στο τέλος της εβδομάδας, κάντε τη δική σας «κινηματογραφική λέσχη», κάντε διαγωνισμό μαγειρικής, δοκιμάστε να κάνετε μια καινούργια συνταγή κάθε μέρα όλοι μαζί αυτοσχεδιάζοντας, κάντε κατασκευές ακόμα και οικογενειακή γυμναστική! Να βάλετε όρια στα ηλεκτρονικά και στην τηλεόραση.

Αν έχετε μεγάλη βεράντα ή κήπο παίξτε μαζί τους μπάλα ή κάποιο άλλο παιχνίδι όλοι μαζί δίνοντας στον εαυτό σας την δυνατότητα να χαλαρώσετε, να ασκηθείτε αλλά και να γελάσετε όλοι μαζί .

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί διάφορα ντοκιμαντέρ, ή από το διαδίκτυο επισκέψεις στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και συζητήστε για όσα βλέπετε .

Αρκετά θέατρα έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταδίδουν παραστάσεις τους μέσω διαδικτύου με μικρή οικονομική συμμετοχή που θα αποτελέσει ευκαιρία να δείτε με τα παιδιά σας. Επιλέξτε λοιπόν κάποιες που τους ταιριάζουν σύμφωνα πάντα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους .

Τα μεγαλύτερα παιδιά που ετοιμάζονται για εξετάσεις, ας δουν αυτή την περίοδο σα μια ευκαιρία να συστηματοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη μελέτη τους ή τις επαναλήψεις τους.

#Να βλέπουν τον παππού και τη γιαγιά;

Ο παππούς και η γιαγιά θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον μέχρι να περάσει το ελάχιστο διάστημα ασφαλείας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να περιμένουν και αυτοί και τα εγγόνια τους για να μπορούν να χαρούν ο ένας τον άλλον ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Μπορούν όμως να μιλούν στο τηλέφωνο ή και με τη βοήθεια της τεχνολογίας πχ. Skype ,viber κλπ ώστε να τα βλέπουν , να γελάνε μαζί κλπ.

#Να κάνουμε το οικογενειακό ταξίδι που είχαμε προγραμματίσει στο χωριό;

Και αυτό θα χρειαστεί να αναβληθεί με όση ανυπομονησία και αν το περιμένατε. Προς το παρόν πρέπει να γίνονται οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και μόνο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά της νόσου, ακολουθώντας πάντα τις καθημερινές ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας.

#Το παιδί μου έχει συμπτώματα γρίπης. Να το πάω στο νοσοκομείο;

Η λειτουργία των νοσοκομείων είναι –όπως ξέρουμε όλοι- ιδιαίτερα επιβαρυμένη αυτή την περίοδο. Πριν κάνετε οτιδήποτε καλέστε τον παιδίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει.

φωτο - https://gr.pinterest.com

https://www.akappatou.gr

https://www.kappatou-psychologos.gr

https://www.forwoman.gr/

Παιδική ηλικία

Η Ψυχολογία της Πανδημίας και ο κίνδυνος του πανικού
Μας μιλά η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος.
Αγγελική Κουγιάννου

«Και αν κολλήσω και πεθάνω;», «αν πάθουν κάτι κακό οι αγαπημένοι μου, οι γονείς μου, το παιδί μου;». Σκέψεις συχνές και απολύτως φυσιολογικές στην εποχή του νέου κορονοϊού.

Ο φόβος του θανάτου και της απειλής της ζωής είναι αυτός που μπορεί να φέρει τον πανικό στον ευρύτερο πληθυσμό, ειδικά με την εξάπλωση του ιού και τα περισσότερα προληπτικά μέτρα.

Ο φόβος είναι ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα και έχει ένα πολύ σημαντικό λόγο ύπαρξης, λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Να μας προφυλάξει από μια επικείμενη απειλή. Θα μας κινητοποιήσει και θα μας κάνει να προστατευτούμε επαρκώς. Εάν όμως ξεφύγει από τα όρια αυτού που θεωρούμε φυσιολογικό, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε έναν πανικό ή ακόμα περισσότερο σε μια αγχώδη διαταραχή.

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο, Αλεξάνδρα Καππάτου για το θέμα της ψυχολογίας μας στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην απειληθεί η ψυχική μας ισορροπία; Πως να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά μας για να μην τους μεταφερθεί ο πανικός και ο φόβος ότι κάτι κακό θα μας συμβεί; Τι γίνεται με το στίγμα για τους ασθενείς;

Αν συνοψίζαμε σε μια πρόταση όσα μας είπε η ειδικός, αυτή είναι η εξής:

Μην πανικοβάλλεστε, αλλά και μην υποτιμάτε την κατάσταση.

«Στην αρχή οι άνθρωποι το είχαν πάρει στα αστεία. Έβλεπαν ότι το πρόβλημα υπάρχει αλλού και δεν έχει φτάσει στην πόρτα μας. Όμως μετά άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα και στη χώρα μας και τότε οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να λειτουργούν αμυντικά.

Έλεγαν ότι δεν θα αλλάξω τον τρόπο της ζωής μου. Τρανό παράδειγμα το καρναβάλι της Πάτρας. Τώρα από ότι φαίνεται η μία πλευρά ακούει τις υποδείξεις των ειδικών, η άλλη πλευρά όμως δεν φαίνεται να τις λαμβάνει και τόσο σοβαρά υπόψη. Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά για να μην υπάρξει πανικός, θα πρέπει να λαμβάνουμε κάποια μέτρα προστασίας. Όλη αυτή η υπέρ-ενημέρωση αποσκοπεί στο να μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται

. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μία ουσιαστική εκπαίδευση του κόσμου, ότι είμαστε μπροστά σε μία πανδημία και λαμβάνουμε κάποια μέτρα προστασίας. Σημασία έχει ο καθένας μας να αποκτήσει αυτήν την ατομική ευθύνη απέναντι στο πρόβλημα, για να αισθάνονται όλοι πιο ασφαλείς.

Δεν έχει σημασία αν δεν έχει ταξιδέψει στην Ιταλία ή αν δεν έχει έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν. Σημασία έχει ότι πρέπει να περάσουν στον ευρύτερο πληθυσμό κάποιοι βασικοί κανόνες, γιατί εάν δεν συμβεί αυτό, το επόμενο βήμα είναι ο πανικός. Είδαμε ανάλογες εικόνες σε διάφορα ξένα κράτη που αδειάζουν το χαρτί υγείας για παράδειγμα».

Ο κίνδυνος του πανικού
Όπως μας αναφέρει η κα Καππάτου, ο κίνδυνος να απέλθει πανικός στην προκειμένη περίπτωση ενεργοποιείται από τον φόβο του θανάτου και της απώλειας της ζωής. «Αισθανόμαστε ότι απειλείται η ζωή μας. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν απειλείται η ζωή στο περισσότερο πληθυσμό. Υπάρχει όμως κίνδυνος να υπάρξει διασπορά και να νοσήσει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, εξαιτίας της δικής μας μη συνειδητοποιημένης στάσης.

Επίσης περισσότερο απειλείται η ψυχική μας ισορροπία. Γιατί όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα, αναπτύσσεται ο πανικός και το επόμενο βήμα από τον πανικό είναι οι φοβίες, το έντονο άγχος που με τη σειρά του οδηγεί σε διάφορες διαταραχές, κύριος αγχώδους ερμηνείας, κατάθλιψη κτλ».

Τα τρία βήματα για να αποφύγουμε τον πανικό
Σύμφωνα με την κα Καππάτου, τρία είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να αποφύγουμε τον πανικό:

Να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας που μας επισημαίνουν οι ειδικοί, για να αισθανόμαστε και να είμαστε ασφαλείς.
Η επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους. Ακόμη και σε κατάσταση καραντίνας, είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους, την οικογένειά μας.

«Η έννοια της εγγύτητας με τους δικούς μας ανθρώπους και τις αξίες της οικογένειας, είναι πάρα πολύ σημαντική σε καταστάσεις κρίσης και είναι αυτή που μας βοηθάει να διασφαλίσουμε την ψυχική μας ισορροπία και υγεία. Ακόμη και αν δεν μπορούμε να τους δούμε από κοντά, λόγω ενδεχόμενης καραντίνας, μπορούμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο».

Όλο αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ακόμη και εάν νοσήσουμε, ή αποφασίσουμε να τεθούμε σε απομόνωση για να προφυλαχτούμε, ή να είμαστε σε επιφυλακή για ένα διάστημα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλο αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είναι έκτακτη συνθήκη για μια έκτακτη κατάσταση, η οποία κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Τι να πούμε στα παιδιά μας

Μια βασική παράμετρος σε όλη αυτή την έκτακτη κατάσταση είναι πως θα χειριστούμε τα παιδιά μας, ειδικά τώρα μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους.

Καταρχήν όπως μας λέει η κα Καππάτου, το βασικό είναι πρώτα να φροντίζουμε τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να περάσουμε και στα παιδιά μας τα κατάλληλα μηνύματα.

Είναι μάλιστα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά μας έτσι ώστε να μη βρεθούν και εκείνα σε πανικό. Αρχικά πρέπει να τα ρωτήσουμε τι έχουν ακούσει για την κατάσταση. Στη συνέχεια πρέπει με απλά λόγια, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, να τους εξηγήσουμε τι σημαίνει ο ιός αυτός, να μην αισθανθούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος πάνω από το κεφάλι μας, αλλά να τους εξηγήσουμε ότι για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι αυτά που λένε οι ειδικοί.

Μπορούμε μέσω αυτής της συγκυρίας να αδράξουμε την ευκαιρία και να τους διδάξουμε τους κανόνες της υγιεινής, που ούτως ή άλλως πρέπει να τηρούν πάντα. Είναι επίσης απαραίτητο να τα διαβεβαιώσουμε ότι είναι ασφαλείς.

Επίσης, σύμφωνα με την κα Καππάτου, δεν χρειάζεται όλη την ώρα να είναι ανοιχτή η τηλεόραση, γιατί μεταδίδει γεγονότα που στα μάτια των παιδιών φαντάζουν απειλητικά.


«Και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να τους δείξουμε ότι εμείς δεν ανησυχούμε για αυτά», συμπληρώνει η κα Καππάτου.

«Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Γιατί τα παιδιά μπορεί να φοβηθούν μήπως πεθάνουν, οι γονείς τους ή και τα ίδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να τους βγάλει αυτή την μεγάλη απειλή. Όπως και σε μας τους ίδιους.

Θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά κινδυνεύουν πολύ κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Γι’ αυτό φροντίζουμε και για τη γιαγιά και για τον παππού. Τους εξηγούμε ότι για κάποιο διάστημα δεν θα πρέπει να έχουμε αγκαλιές με τη γιαγιά και τον παππού και ότι δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε πολύ κοντά τους, για να μην τους κολλήσουμε τίποτα.

Το στίγμα
Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην εποχή του κορονοϊού που ζούμε, είναι το στίγμα, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για όσους έχουμε την υποψία ότι είναι ασθενείς.

«Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε αυτή την συγκυρία είναι ότι πολύ εύκολα μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς σε αυτή τη θέση. Ή κάποιος δικός μας άνθρωπος. Δεν ήθελαν να προσβληθούν. Επίσης, όταν εμείς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν εν δυνάμει επικίνδυνους, που μπορεί να μας οδηγήσουν στον θάνατο -γιατί έτσι τους βλέπουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τηρείται η ανωνυμία, που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να μην στιγματιστούν».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/psyhologia-pandimia-panikos_gr_5e67c610c5b6670e72ff9b5f

https://www.akappatou.gr/ 

Παιδική ηλικία

Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό αν είστε έγκυος ή μόλις γεννήσατε
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιδημία για το μωρό σας.
Catherine Pearson

Με την εξάπλωση του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είναι λογικό πολλοί γονείς να ανησυχούν και να φοβούνται για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιδημία για τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται να είναι οι νέοι γονείς, τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο ομάδες, εκείνους που περιμένουν το παιδάκι τους και εκείνους που μόλις απέκτησαν το παιδάκι τους και το έχουν στο σπίτι.

Τα μωράκια, και ειδικά τα νεογέννητα, αναπτύσσουν σιγά σιγά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και ακόμα και οι πιο ήπιες ασθένειες μπορούν να τα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Αν ένα μωράκι κάτω των δύο μηνών εμφανίσει πυρετό πάνω από 37,0 βαθμούς, τότε απαιτείται η άμεση επίσκεψη στον παιδίατρο. Εξίσου αδύναμες σε διάφορους τύπους ασθενειών φαίνεται να είναι και οι έγκυες γυναίκες, γεγονός που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωράκι τους.

Είστε, λοιπόν, έγκυος ή έχετε καλωσορίσει το νεογέννητο σας στο σπίτι; Ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό και πως να τον διαχειριστείτε.

Αρχικά, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμα γνωστό και επιστημονικώς εξακριβωμένο ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να είναι ευάλωτες και ευπαθείς στον κορονοϊό ή αν μπορούν να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα από όσα γνωρίζουμε. Ακόμα, δεν είναι γνωστό αν ο ιός ενισχύει τις πιθανότητες για πρόωρη γέννα, αποβολές ή άλλα ελαττώματα εκ γενετής.

Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να το ακούει μία έγκυος γυναίκα καθώς μπορεί να την ανησυχήσει πάρα πολύ και να φοβηθεί.

Γενικότερα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι έγκυες γυναίκες υπόκεινται αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και αυτό από μόνο του μπορεί να τις κάνει πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού τους συστήματος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σημαίνουν ότι οι έγκυες αρρωσταίνουν πιο εύκολα από ότι συνήθως.

Με βάση αυτό, οι λιγοστές πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα είναι ως ένα βαθμό ενθαρρυντικές.


«Μια μικρή έρευνα που συνέκρινε έγκυες γυναίκες οι οποίες είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό με άλλες γυναίκες που και αυτές είχαν αρρωστήσει από αυτόν έδειξε ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους.., κάτι το οποίο είναι καθησυχαστικό», λέει η δρ. Τζέσικα Μάντεν, παιδίατρος στο Οχάιο των ΗΠΑ και υπεύθυνη υγιεινής της εταιρείας Aeroflow Breastpumps. Ακόμα, επικαλέστηκε μια πρόσφατη έρευνα που εξέταζε εννέα έγκυες γυναίκες που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και γέννησαν υγιέστατα και χωρίς συμπτώματα από τον ιό μωράκια. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή ενδέχεται να μην είναι βάσιμη.

Αν δεν αισθάνεστε καλά, πρέπει σε κάθε περίπτωση να έρθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό ή τη μαία σας.

«Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να αναφέρουν κάθε σύμπτωμα πυρετού ή λοίμωξης του αναναπνευστικού τους συστήματος όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή κλπ», αναφέρει η δρ. Νάταλι Αζίζ, μαία και γυναικολόγος στο Stanford Health Care. «Είναι πιθανό τα συμπτώματα να αφορούν άλλες ιώσεις».

Εντούτοις, σύμφωνα και με την δρ Αζίζ, αν εμφανίζετε συμπτώματα του ιού και παρουσιάζετε και άλλους παράγοντες ρίσκου όπως να έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε μια πληγείσα από τον κορονοϊό περιοχή, θα πρέπει να κάνετε το τέστ για τον ιό.

Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, κάντε το
Για ακόμα μια περίπτωση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδωθεί μέσω του θηλασμού. Εντούτοις, ειδικοί δηλώνουν ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί την πρωταρχική ανησυχία τους - ίσως επειδή οι περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα για γυναίκες που είναι θετικές στον ιό δεν δείχνουν ότι να υπάρχει ο ιός στο μητρικό γάλα τους. Αντ′ αυτού, οι γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο ρίσκο μετάδοσης του ιού απο την μητέρα που έχει προσβληθεί προς το παιδί της μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με τον βήχα και το φτέρνισμα. Φυσικά, η μόλυνση μπορεί να συμβεί και όταν ταΐζουν οι μητέρες τα μωρά τους με το μπιμπερό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το σημείο να αλλάξετε το πρόγραμμα διατροφής του μωρού σας.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε για άλλες ιογενείς ασθένειες, θα παρότρυνα τις μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν», είπε η Μάντεν. Εν μέρει, διότι ο θηλασμός βοηθάει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών.

Εντούτοις, ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που μεταφέρουν τον ιό να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους.

Να πλένετε σε κάθε περίπτωση τα χέρια σας
Το ξέρουμε ότι σε κάθε είδηση που ακούτε ή διαβάζετε σχετικά με τον κορονοϊό η οδηγία για το πλύσιμο των χεριών εμφανίζεται πάντα. Όμως, και στη προκειμένη περίπτωση αποτελεί βασικό στοιχείο.

«Δεν υπερβάλουμε όταν λέμε ότι οι περισσότερες ιώσεις μπορούν να αποφευχθούν με ένα καλό πλύσιμο των χεριών», τονίζει η δρ. Ανίτα Τζουβάντι, παιδίατρος στο Stanford Children’s Health στις ΗΠΑ. «Πως νομίζετε ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες παραμένουν υγιείς;»

Η οδηγία αυτή απευθύνεται άμεσα στους γονείς και οποιονδήποτε άλλο βρεθεί κοντά σε ένα νεογέννητο, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων αδελφών.

«Φυσικα όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν το μωρο», λέει η Τζουβάντι.

Σύμφωνα με τη Τζουβάντι, γενικά οι μικροί σε ηλικία επισκέπτες που δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, είναι προτιμότερο να φιλήσουν τα ποδαράκια του μωρού και όχι τα χέρια ή το πρόσωπο του.

“Αμέσως, γίνεται μια «εγωιστική» υπόθεση. Θέστε όρια μέσα στα οποία θα νιώθετε άνετα και όχι να χρειάζεται να δικαιολογηθείτε για αυτά.”

Εσείς αποφασίζετε για τους επισκέπτες και τους δημόσιους χώρους – κανένας άλλος
Σύμφωνα και με την Αζίς, τα καλά νέα είναι ότι κανένας γιατρός δεν έχει προτείνει να περιοριστούν οι επισκέψεις από άτομα που είναι καλά στην υγεία τους.

Οπότε οι επισκέπτες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα για κορονοϊό δεν αποτελούν πρόβλημα, όπως και αν βγάλετε το μωράκι σας έξω για μια βόλτα – πάντα με τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

«Ο καθαρός αέρας κάνει καλό για το μωρό και τους νέους γονείς», λέει η Τζουβάντι. «Το μόνο που συμβουλεύουμε τους γονείς είναι να μείνουν μακριά από εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, ειδικά όταν έχουν μαζί τους και το νεογέννητο παιδάκι τους… τουλάχιστον μέχρι το μωρό να κλείσει ένα μήνα και έχει αναπτύξει κάποια ανοσία».

Παρόλο που οι γιατροί και ιατρικοί σύλλογοι δεν συμβουλεύουν απαραίτητα τους γονείς να κρατήσουν τα μωρά τους μακριά από επισκέπτες και τον πολύ κόσμο, αυτό αποτελεί πλέον μια «εγωιστική»υπόθεση. Θέστε όρια μέσα στα οποία θα νιώθετε άνετα και όχι να χρειάζεται να δικαιολογηθείτε για αυτά. Αν διστάζετε να φέρετε κόσμο στο σπίτι, μπορείτε να κανονίσετε μια συνάντηση εκτός σπιτιού. Με αυτό το τρόπο θα είστε πιο σίγουροι και δεν θα βρίσκεστε σε έναν έγκλειστο και περιορισμένο χώρο. Άλλες επιλογές αποτελούν να θέσετε κάποιους κανόνες σχετικά με την επαφή και τα φιλιά, ειδικά στο μωρό, ή να αποφύγετε εξαρχής τις επισκέψεις.

«Εσείς έχετε τη δύναμη. Αν γνωρίζετε ότι ο θείος σας θα έρθει για επίσκεψη και ότι πρόσφατα ήταν άρρωστος, τότε δεν μπορεί να σας επισκεφθεί», αναφέρει η Μάντεν. «Αν υποθέσουμε ότι θα γίνει μια συνάντηση για παιχνίδι για το τριών χρόνων παιδάκι σας και μερικούς φίλους και εσείς δεν θέλετε να πάτε, μην πάτε. Μπορεί να σας πιέζει η οικογένεια σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να συμμετέχετε, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε. Αυτό αποτελεί μια υπόθεση για την οποία μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο».

Η στάση αυτή δεν σας κάνει υστερικούς. Αντιθέτως, σας κάνει γονείς!

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες  εδώ..

ΠΗΓΗ: HuffPost US

https://www.huffingtonpost.gr

https://www.akappatou.gr

Παιδική ηλικία

Aπό την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Σχολεία κλείνουν, άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους, στην τηλεόραση είναι πάντα πρώτο θέμα και όλοι –σχεδόν παντού- μιλάνε γι’ αυτό.
Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και ίσως την αλλάξει ακόμα περισσότερο. Κι ενώ όλοι ανησυχούμε, είναι βέβαιο ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε την ίδια ανησυχία και στα παιδιά μας.

Πώς μπορούμε να τους μιλήσουμε για αυτή τη νέα κατάσταση χωρίς να τα πανικοβάλουμε αλλά να βεβαιωθούμε κιόλας ότι έχουν καταλάβει τη σοβαρότητά της;

Μην αποφεύγετε το θέμα
Αν όχι όλα, τα περισσότερα παιδιά έχουν σίγουρα ακούσει για τον κορωνοϊό. Και να είστε σίγουροι ότι είναι καλύτερα να μάθουν από εσάς ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν, παρά να ενημερωθούν από άλλες αμφιβόλου εγκυρότητας πηγές που μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία ή και αγωνία.
Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζουν κάποια βασικά έστω πράγματα γύρω από αυτό το θέμα έτσι ώστε να προστατέψουν την υγεία τους αλλά και να δράσουν προληπτικά για την υγεία και των υπολοίπων .

Προετοιμαστείτε κατάλληλα
Μην ξεκινήσετε να μιλήσετε στα παιδιά χωρίς πρώτα να ενημερωθείτε κατάλληλα οι ίδιοι. Πληροφορηθείτε με ακρίβεια μακριά από τον πανικό αλλά και από την αφέλεια και προετοιμαστείτε ώστε να απαντήσετε σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις τους. «Τι είναι; Πώς μεταδίδεται; Γιατί κλείνουν τα σχολεία; Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε; Υπάρχει πιθανότητα να πεθάνει κάποιος δικός τους ή και τα ίδια;» είναι μερικές από τις απορίες που καλό είναι να είστε σε θέση να χειριστείτε. Αν σας ρωτήσουν κάτι που δεν ξέρετε, πείτε τους ότι δεν το γνωρίζετε αλλά θα τα ενημερώσετε αμέσως μόλις το μάθετε.

Λάβετε υπ’ όψιν την ηλικία και την ωριμότητά τους.
Μην κατακλύσετε τα παιδιά με πληροφορίες. Προσπαθήστε να καλύψετε τις απορίες τους αναλογιζόμενοι πόσα μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται και την ωριμότητά τους. 

Να είστε ειλικρινείς
Μην ωραιοποιήσετε την κατάσταση ούτε όμως και να τρομάξετε τα παιδιά. Μιλήστε τους με ειλικρίνεια, κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά, πείτε τους ότι όντως κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν καταφέρουν να νικήσουν τον ιό, εξηγώντας τους όμως ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι πιο ευαίσθητες ομάδες. Εξηγήστε τους επίσης ότι γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο κινδυνεύουμε οι ίδιοι.

Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα
Μη βομβαρδίζετε τα παιδιά με επιστημονικές ορολογίες και περίπλοκες λέξεις ή φράσεις που ίσως δεν καταλαβαίνουν. Μιλήστε τους όσο πιο απλά γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι αντιλαμβάνονται τι τους λέτε.

Ξεκινώντας τη συζήτηση ..
Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν τι γνωρίζουν για τον κορωνοϊό και πως αισθάνονται γι’ αυτό. Νιώθουν ότι απειλούνται; Φοβούνται; Δεν καταλαβαίνουν; Αδιαφορούν; Έτσι θα μπορέσετε να κατευθύνετε κατάλληλα και όσα έχετε να τους πείτε.

Επιστρατεύστε την ψυχραιμία σας
Μη μιλήσετε στα παιδιά με άγχος και πανικό. Αν δουν εσάς αδύναμους ή ανήσυχους σίγουρα δε θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν τι πρέπει να πιστέψουν και πώς να αντιδράσουν. Μάλλον θα τα αναστατώσετε περισσότερο…
Δώστε σημασία στην πρόληψη
Εξηγήστε στα παιδιά όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να τηρήσουν για να μείνουν ασφαλή για τα ίδια αλλά και για τους άλλους. Έτσι θα νιώσουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και δε θα ανησυχούν τόσο. Εφοδιάστε τα με απολυμαντικά μαντηλάκια, πείτε τους να μην ακουμπάνε το πρόσωπό τους με τα χέρια τους τα οποία πρέπει να πλένουν συχνά, να μην ακουμπάνε παντού χωρίς ύστερα να καθαρίζουν τα χέρια τους, να προσέχουν πως βήχουν και πως φταρνίζονται, να αποφεύγουν να μοιράζονται μολύβια κ.λπ., κοκ. Πείτε τους επίσης να σας πουν αμέσως αν τα ίδια παρουσιάσουν βήχα, συνάχι ,πυρετό ή αν παρατήρησαν κάποιο άλλο άτομο στο σχολείο τους με παρόμοια συμπτώματα φυσικά χωρίς να στιγματίσουν ή να ενοχοποιήσουν κάποιο άτομο που πιθανόν έχει νοσήσει.

Μην τους κάνετε παρατηρήσεις ..
Μην τους φωνάζετε αν δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο τους ζητάτε να προσέχουν ή αν βλέπετε ότι δεν τηρούν με ακρίβεια όσα έχετε συμφωνήσει. Διδάξτε τα με υπομονή και ψυχραιμία. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να τα εκπαιδεύσετε στις συνήθειες της πρόληψης και της καθαριότητας που θα τους φανούν χρήσιμες και μετά τη κατάσταση αυτή πχ. Να πλένουν τα χέρια τους κλπ.

Καθησυχάστε τα
Πείτε τους ότι παρόλα όσα ακούγονται, η ασθένεια αυτή δεν είναι επικίνδυνη για τους περισσότερους . Εξηγήστε τους ότι ακόμα κι αν τα ίδια ή κάποιος άλλος αρρωστήσουν, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και καλά. Πείτε τους επίσης, ότι ειδικά τα παιδιά αλλά και εσείς δεν κινδυνεύετε το ίδιο με έναν πολύ μεγαλύτερο ή ήδη επιβαρυμένης υγείας άνθρωπο.

Μην αλλάζετε τη ρουτίνα τους
Μια ξαφνική αλλαγή στη ρουτίνα του παιδιού μπορεί να το αναστατώσει παραπάνω απ’ όσο θα ’πρεπε. Γι’ αυτό ακολουθείτε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα εκτός και αν υπάρχει πραγματικά λόγος να αλλάξετε κάτι δραστικά. Ή αν αναγκαστείτε να κάνετε κάποια αλλαγή, φροντίστε αυτή να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο. Αν π.χ. το σχολείο του παιδιού κλείσει, φροντίστε να τηρήσετε και πάλι κάποιο πρόγραμμα (τακτικά γεύματα και ώρες ύπνου, κάποιες ώρες μελέτης κ.λπ.) που δε θα διαταράξει την καθημερινότητά τους τόσο έντονα.

Ασχοληθείτε μαζί τους
Αξιοποιήστε την ευκαιρία να έλθετε πιο κοντά με τα παιδιά και να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί τους . Δείξτε τους ότι είστε διαθέσιμοι..

Μειώστε την τηλεόραση

Μην έχετε ανοικτούς τους δέκτες της τηλεόρασης όλη την ώρα που είστε με τα παιδιά μόνο πανικό μπορεί να τους δημιουργήσει.. όμως αν τυχόν είναι παρόντα συζητήστε τα νέα με ψύχραιμη ματιά αποφεύγοντας το πανικό …

Τι να πείτε …

#Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Σε αυτή την ηλικία για τα παιδιά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις ειδήσεις ώστε να μην τους δημιουργείται άγχος . Σε περίπτωση που δείτε ότι υπάρχει λόγος να τους δώσετε εξηγήσεις καθησυχάστε τα ότι ούτε τα ίδια ούτε εσείς κινδυνεύετε να αρρωστήσετε σοβαρά. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την τρυφερή ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία με ακρίβεια γι’ αυτό κι εσείς πρέπει να τα απομακρύνετε από τυχόν φόβους τους που γιγαντώνονται στο κεφαλάκι τους με την βοήθεια της γόνιμης φαντασίας τους.

#Παιδιά σχολικής ηλικίας
Καθώς είναι πιο εύκολο να ακούσουν κάτι για τον κορωνοϊό στο σχολείο, στις δραστηριότητές τους κ.λπ., είναι απαραίτητο να μην τα αποθαρρύνετε από μία συζήτηση μαζί σας. Μιλήστε τους με ψυχραιμία και σταθερότητα, παρουσιάζοντάς τους τα γεγονότα όσο γίνεται με ακρίβεια αλλά χωρίς απαισιοδοξία και φόβο απαντώντας σε όσες από τις απορίες τους μπορείτε. Μην προσπαθήσετε να τους αποκρύψετε πράγματα που ίσως ξέρουν ήδη από αλλού καθώς αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε αναξιόπιστοι στα μάτια τους όμως μην αφήσετε χώρο να πιστέψουν σε τρομαχτικές φήμες και ιστορίες.

#Προεφηβεία και εφηβεία

Σε αυτή τη φάση μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά με περισσότερη ακρίβεια παραθέτοντας γεγονότα που μας προσφέρει η επίσημη και αξιόπιστη ενημέρωση . Μπορείτε π.χ. να τους πείτε ότι η γρίπη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ο κορωνοϊός ή να τους εξηγήσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης. Επίσης, εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να πιστεύουν όλα όσα ακούν αλλά ότι πρέπει να ελέγχουν τις πηγές από τις οποίες ενημερώνονται και για όποια απορία τους να στρέφονται σε εσάς.

Προσοχή στο τρόπο που θα τους μιλήσετε , στα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε και το ύφος που θα έχετε. Τα παιδιά από τα μάτια βλέπουν πως αισθάνεστε…

Aπό την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

https://www.akappatou.gr/

https://www.kappatou-psychologos.gr/

Παιδική ηλικία

Αναρωτιέστε πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όταν μετά από μια ζημιά που κάνει νιώθει άσχημα και έρχεται σε δύσκολη θέση;

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Προτείνετε κάτι που θα το βοηθήσει να ξαναβρεί τον έλεγχο του.

Αυτή η αμηχανία είναι πολύ έντονη κυρίως όταν νιώθουμε αβοήθητοι. Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψετε το συναίσθημα αυτό είναι η αντίδραση. Μερικές φορές αυτό σημαίνει αποκατάσταση της ζημιάς. Για παράδειγμα, εάν κατά λάθος έριξε τα πράγματα από το ράφι στο super market πείτε του με ήρεμο τρόπο "καλά θα κάνουμε να μαζέψουμε αυτά τα κουτιά" ή στην περίπτωση που άθελά του χτύπησε ένα παιδάκι πείτε του απλά να ζητήσει συγγνώμη.

Βεβαιώστε το ότι όσο "ενοχλητικό" κι αν είναι αυτό που συνέβη, διαρκεί λίγο και μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Μιλήστε του για κάτι που έτυχε να φέρει κι εσάς σε πολύ δύσκολη θέση. Έτσι θα το βοηθήσετε να καταλάβει ότι, αφού τέτοια παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σε όλους, ο περισσότερος κόσμος δείχνει κατανόηση σε τέτοιες καταστάσεις.

Βοηθήστε το παιδί σας να καλλιεργήσει την αίσθηση του χιούμορ ώστε σε μια δύσκολη περίπτωση να το επιστρατεύσει για να ξεπεράσει την αμηχανία του.

Τον περισσότερο καιρό τα παιδιά είναι επιδέξια, χαριτωμένα και αγαπητά. Όσο περισσότερο επικεντρώνετε την προσοχή σας στα θετικά του σημεία, τόσο λιγότερη σημασία θα έχουν οι ενδιάμεσες ατυχείς στιγμές.

Aπό το βιβλίο μου Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά

https://www.akappatou.gr

Παιδική ηλικία

Με αφορμή τις ιώσεις λόγω εποχής πολλά παιδάκια απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς, σχολεία  και γενικότερα από τις δραστηριότητες τους. Μια μερίδα παιδιών καταλήγει στον παιδιάτρο για να εξεταστεί, όμως τους είναι δυσάρεστο και πολλές φορές φοβούνται κλαίνε και αρνούνται. 

Eλάχιστοι γονείς μένουν ασυγκίνητοι, όταν το παιδί τους εκδηλώνει φόβο προς τον παιδίατρο. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά, παρόλο που φοβούνται, αντιμετωπίζουν την εμπειρία αυτή με ψυχραιμία. Kάποια άλλα, όμως, μόλις αντικρίσουν το κτίριο όπου βρίσκεται το ιατρείο, αρχίζουν να αντιδρούν έντονα, να κλαίνε σπαρακτικά και ν’ αρνούνται να μπουν μέσα. Oι γονείς νιώθουν πολύ άβολα και αναγκάζονται πολλές φορές να το πιέσουν, προκειμένου να συνεργαστεί. Aυτή η αντίδραση του παιδιού, συνήθως, συνδέεται με διάφορους φόβους που παρουσιάζουν και οι γονείς.

Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο του

• Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν το «δικό τους» παιδίατρο ήδη από τις προληπτικές εξετάσεις, που είναι συνήθως ανώδυνες, και εξοικειώνονται μαζί του από νωρίς.
• Αν το παιδί δείχνει να φοβάται, παρακαλέστε τον παιδίατρό σας να έρθει σταδιακά σε επαφή μαζί του και να το καθησυχάσει.
• Κρατήστε το ήρεμα στα γόνατά σας, χωρίς να το αναγκάσετε να ξαπλώσει στο κρεβάτι εξέτασης. H στάση σας θα επηρεάσει καθοριστικά το παιδί, γιατί είστε το βασικό πρόσωπο που εμπιστεύεται.
• Κάθε φορά είναι αναγκαίο να το ενημερώνετε για το λόγο της επίσκεψης στον παιδίατρο, π.χ., για να δει τα αυτιά του ή για να κάνει εμβόλιο.
• Mη δώσετε στο παιδί τη λανθασμένη εντύπωση ότι το εμβόλιο δεν πονάει καθόλου.
• Nα του τονίσετε με φυσικό αλλά αδιαπραγμάτευτο τρόπο ότι είναι αναγκαίο να γίνει.
• Στις τυχόν αντιδράσεις του, να το καθησυχάσετε, λέγοντάς του ότι καταλαβαίνετε πως δεν του αρέσει και ότι έχει δίκιο –δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να του κάνουν ένεση–, όμως αυτή είναι απαραίτητη.
• Nα του εξηγήσετε ότι θα νιώσει μόνο ένα τσιμπηματάκι, και αυτό θα είναι όλο.
• Eίναι εντελώς φυσιολογικό να φοβάται το παιδί! Eσείς, όμως, θα πρέπει να αποφύγετε καθετί που θα μπορούσε να εντείνει αυτόν το φόβο, όπως το δικό σας άγχος. Aς μην ξεχνάτε ότι το παιδί έχει τα μάτια του στραμμένα επάνω σας, οπότε αντιλαμβάνεται την αγωνία σας και η ανασφάλειά του αυξάνεται.
• Περιμένει να του δώσετε θάρρος. Mην λιποψυχήσετε στη σκέψη ότι «το καημένο το παιδάκι μου υποφέρει». Eίναι ό,τι χειρότερο…
• Ασφαλώς, η συμβολή του παιδιάτρου είναι σημαντική. Παίζει ρόλο ο τρόπος που προσεγγίζει το παιδάκι, πώς θα το ηρεμήσει από τη δικαιολογημένη του αντίδραση κ.λπ.
• Mερικοί παιδίατροι διαθέτουν δωράκια για τους λιλιπούτειους ασθενείς. Aυτή η μικρή παρηγοριά διευκολύνει πολύ το παιδί να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη εμπειρία.
• Αν αντιδρά υπερβολικά, ίσως είναι μια αφορμή να σκεφτείτε τον τρόπο που το μεγαλώνετε, δηλαδή μήπως είστε πολύ αγχώδεις και υπερπροστατευτικοί μαζί του, μήπως δεν του δίνετε πρωτοβουλίες και δεν το ενθαρρύνετε.

Από το βιβλίο μου

Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά

https://www.akappatou.gr

Παιδική ηλικία

Αναρωτιέστε πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όταν μετά από μια ζημιά που κάνει νιώθει άσχημα και έρχεται σε δύσκολη θέση;

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Προτείνετε κάτι που θα το βοηθήσει να ξαναβρεί τον έλεγχο του.

Αυτή η αμηχανία είναι πολύ έντονη κυρίως όταν νιώθουμε αβοήθητοι. Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψετε το συναίσθημα αυτό είναι η αντίδραση. Μερικές φορές αυτό σημαίνει αποκατάσταση της ζημιάς. Για παράδειγμα, εάν κατά λάθος έριξε τα πράγματα από το ράφι στο super market πείτε του με ήρεμο τρόπο "καλά θα κάνουμε να μαζέψουμε αυτά τα κουτιά" ή στην περίπτωση που άθελά του χτύπησε ένα παιδάκι πείτε του απλά να ζητήσει συγγνώμη.

Βεβαιώστε το ότι όσο "ενοχλητικό" κι αν είναι αυτό που συνέβη, διαρκεί λίγο και μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Μιλήστε του για κάτι που έτυχε να φέρει κι εσάς σε πολύ δύσκολη θέση. Έτσι θα το βοηθήσετε να καταλάβει ότι, αφού τέτοια παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σε όλους, ο περισσότερος κόσμος δείχνει κατανόηση σε τέτοιες καταστάσεις.

Βοηθήστε το παιδί σας να καλλιεργήσει την αίσθηση του χιούμορ ώστε σε μια δύσκολη περίπτωση να το επιστρατεύσει για να ξεπεράσει την αμηχανία του.

Τον περισσότερο καιρό τα παιδιά είναι επιδέξια, χαριτωμένα και αγαπητά. Όσο περισσότερο επικεντρώνετε την προσοχή σας στα θετικά του σημεία, τόσο λιγότερη σημασία θα έχουν οι ενδιάμεσες ατυχείς στιγμές.

Aπό το βιβλίο μου Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά

https://akappatou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή