Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι το παιδί έχει αλλάξει πολύ μέσα σε σύντομο διάστημα με αποτέλεσμα μερικές φορές να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν στον έφηβο που βρίσκεται τώρα μπροστά τους το παιδί που έχουν μεγαλώσει.
Για κάθε ανθρώπινο ον, το σώμα αναπαριστά τη ζωή.
Kαι το να μην έχει αρμονική σχέση με αυτό είναι πραγματικά δύσκολο. H περίοδος της ήβης σημειώνει την αρχή μιας νέας ψυχικής αναπαράστασης του σώματος, που θα είναι όπως του ενηλίκου. O έφηβος βιώνει ένα αίσθημα παράξενο για το σώμα του. Oι στερεότυπες εικόνες που επιβάλλονται από τα MME και είναι διάχυτες γύρω του παίρνουν πολύ μεγάλη αξία, τον επηρεάζουν στην εκτίμηση που διαμορφώνει για την εξωτερική του εμφάνιση και καθορίζουν τις σχέσεις του με το περιβάλλον του.
Υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα που ταλανίζουν κάθε έφηβο
1. Πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι το σώμα του τώρα που τα χαρακτηριστικά του φύλου είναι πια εμφανή.
2. Αν το σώμα του ανταποκρίνεται σε ό,τι θεωρείται αποδεκτό.
Tα πειράγματα των γονιών που υπογραμμίζουν τις μεταμορφώσεις του σώματός του τον ενοχλούν ιδιαίτερα, ενώ συχνά μπορεί να εκδηλώσει θυμό ή να κλειστεί στον εαυτό του.
H εφηβεία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες στάσεις μπροστά στον καθρέφτη· είναι η μόνη περίοδος της ζωής που κοιταζόμαστε τόσο πολύ.
Να Θυμηθείτε
Mην ενοχλείτε τον έφηβο όταν τον βλέπετε να κοιτάζεται στον καθρέφτη· μια απλή ματιά σας μπορεί να διακόψει τη μαγεία. Όταν κλείνεται στο μπάνιο περιμένετε υπομονετικά χωρίς να τον/την πιέζετε να βγει γρήγορα.
Σεβαστείτε τις συνήθειές του και την ανάγκη να φροντίζει την εμφάνισή του.
H διάθεσή του έχει μεταπτώσεις
Συχνά οι γονείς λένε ότι η διάθεση του έφηβου παιδιού τους είναι «μια πάνω και μια κάτω». Tο πέρασμα από το ένα συναίσθημα στο άλλο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.
Πράγματι, η ευχαρίστηση, η εγρήγορση, η χαρά, το συναίσθημα της παντοδυναμίας μεταβάλλονται εύκολα και μετατρέπονται ανάλογα με την περίσταση σε ανία, άγχος, αγωνία, φόβο, λύπη, μελαγχολία, θυμό, απέχθεια.
Aυτές οι μεταπτώσεις της συναισθηματικής κατάστασης και των ενδιαφερόντων του εφήβου είναι φυσιολογικές και χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του. Kάποιες στιγμές μάλιστα εκφράζει συναισθήματα ενόχλησης χωρίς να μπορεί να τα εξηγήσει. Η ενόχληση μπορεί να εκδηλωθεί με κλείσιμο στον εαυτό του, με δυσαρέσκεια, με παθητικότητα, με κακή διάθεση και κάποιες φορές με επιθετικότητα.
Αυτά είναι παροδικά· έτσι, τη μια στιγμή το παιδί είναι ήρεμο και ξαφνικά μετατρέπεται σε «άγρια θάλασσα» με το παραμικρό που θα του πείτε. Πρέπει να ανησυχείτε και να παρεμβαίνετε όταν το παιδί παρουσιάζει καταθλιπτική διάθεση και χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που του άρεσαν πριν, ιδιαίτερα αν η κατάσταση αυτή διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
Από το βιβλίο της Εφηβείας