• Όταν τα παιδιά σας μιλούν για τις ανησυχίες τους, σταματάτε ό,τι κάνετε και ακούτε προσεκτικά

• Εκφράζετε το ενδιαφέρον σας σε ό,τι λένε, χωρίς να γίνεστε ενοχλητικοί, επίμονοι ή αδιάκριτοι.

• Ακούτε την άποψή τους ακόμα κι αν δεν σας αρέσει αυτό που σας εκφράζουν.

• Αφήνετε να ολοκληρώνουν προτού απαντήσετε.

• Επαναλαμβάνετε τι έχετε ακούσει να λένε, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει σωστά.Να απαντάτε με απλά λόγια…
• Μην έχετε έντονες αντιδράσεις.

• Εκφράζετε τη γνώμη σας και αναγνωρίζετε ότι αποδέχεστε τη διαφωνία σε κάποια πράγματα.

• Μην πέφτετε στην παγίδα να διαφωνείτε για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο.

• Δίνετε έμφαση στα συναισθήματα του παιδιού σας και όχι στα δικά σας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας.Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές

Ρωτήστε τα παιδιά σας τι επιζητούν σε μια συνομιλία μαζί σας.

Για παράδειγμα, θέλουν συμβουλές, να τα ακούσετε, θέλουν να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων τους ή στην επίλυση κάποιου προβλήματος. Συζητάτε μαζί τους, χωρίς να κάνετε διαλέξεις ούτε να τα επικρίνετε ή να τα απειλείτε. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις δικές τους επιλογές, εφόσον οι συνέπειες δεν είναι επικίνδυνες.

Συνειδητοποιήστε ότι τα παιδιά μπορεί να σας δοκιμάσουν, λέγοντάς σας ένα μικρό μέρος από πράγματα που γνωρίζουν ότι σας ενοχλούν. Ακούστε προσεκτικά και να τα ενθαρύνετε να μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί σας ακριβώς ό,τι έχει συμβεί. Tελικά, η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Ακούγοντας το παιδί και συζητώντας μαζί του είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Aναμφισβήτητα, η γνωριμία με τον κόσμο του παιδιού και η κατανόηση των συ-ναισθηματικών αναγκών του αποτελεί μεγάλη πρόκληση. 

Ένας Tσέχος συγγραφέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Tο ανώτερο ξεπηδάει πάντα από το κατώτερο, η αδυναμία από τη δύναμη, η ασχήμια από την ομορφιά, η ευτυχία από τη δυστυχία· έτσι και η νίκη ξεπηδάει μονάχα από τη μάχη». 

Γι’ αυτό, μη φοβάστε να μπείτε στη μάχη της αλλαγής ως γονείς· έτσι θα γνωρίσετε έναν καλύτερο εαυτό κι εσείς οι ίδιοι. Τέλειος δε θα γίνει κανένας και ποτέ.

Ο σπουδαίος παιδαγωγός Ντράικορς έλεγε για γονείς και παιδιά: «Πρέπει να έχεις το κουράγιο να μην είσαι τέλειος».

Aπό το βιβλίο μου - Οι γονείς κάνουν την διαφορά

https://akappatou.gr