facebook_page_plugin

Πιπίλα: είναι εύκολο να τη σταματήσει το παιδί;

Oι γονείς της πεντάχρονης Mαργαρίτας ζήτησαν τη βοήθειά μου, επειδή η μικρή μας φίλη δεν αποχωρίζεται την πιπίλα της. Tην έχει, μάλιστα, κρεμασμένη στον λαιμό της και σε κάθε ευκαιρία τη χρησιμοποιεί. «Στο νηπιαγωγείο όπου πηγαίνει, έπειτα από συζήτηση με τη δασκάλα, δέχθηκε τελικά να την αφήνει στην τσάντα της. Στο σπίτι μας όμως δεν ισχύει αυτό. Σε κάθε δραστηριότητα, η πιπίλα τής κρατά συντροφιά. Tα παιδιά θα αρχίσουν να την κοροϊδεύουν. Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε πώς να το χειριστούμε» λένε οι γονείς της.
Η πρώτη επαφή του παιδιού με την πιπίλα
Όπως ήδη αναφέραμε, τα νεογέννητα ξεκινούν αντανακλαστικά το πιπίλισμα, και μάλιστα από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, από την ενδομήτρια ζωή τους, τα έμβρυα αρχίζουν να… προπονούνται στο πιπίλισμα, ώστε από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούν εμπρός στη θηλή της μητέρας ή στο μπιμπερό να είναι έτοιμα να καταναλώσουν το γεύμα τους.
Aρκετοί γονείς, όμως, θεωρούν ότι η πιπίλα αποτελεί την καλύτερη συντροφιά-παρηγοριά για το βρέφος τους, που το ηρεμεί όταν κλαίει ή γκρινιάζει για οποιονδήποτε λόγο. Έτσι, από νωρίς το συνηθίζουν να τη χρησιμοποιεί. Συχνά βλέπουμε τρίχρονα ή και τετράχρονα παιδιά να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και να κρατούν μερικές φορές όχι μόνο μια πιπίλα αλλά δύο και τρεις! Aλίμονο, αν τολμήσει κάποιος να τις πάρει ή να τις κρύψει. Θα γίνει θορυβώδες επεισόδιο, το παιδί θα ξεσπάσει σε γοερά κλάματα αναζητώντας τη συντροφιά του: τις πιπίλες του.
Πώς θα την κόψετε

Aρχικά, λάβετε υπόψη σας την ηλικία του παιδιού, τη διάρκεια που χρησιμοποιεί την πιπίλα, όπως και την αντίδρασή του όταν τη χάνει.
Δεν είναι σωστό να εξαφανίσετε την πιπίλα ξαφνικά, μια «ωραία πρωία»· είναι πιθανό να προκαλέσετε μεγάλες αντιδράσεις.
Mειώνετε σταδιακά τον χρόνο που έχει την πιπίλα στο στόμα. O καλύτερος τρόπος είναι να το απασχολείτε με τραγουδάκια, με παιχνίδια ή πηγαίνοντας περιπάτους.
Δίνετε έμφαση στην επαφή του με παιδιά της ηλικίας του.
Μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί του, ώστε να χρησιμοποιεί την πιπίλα του μόνο όταν πηγαίνει για ύπνο. Ακόμα καλύτερα είναι να ορίσετε μια ημερομηνία-ορόσημο, για να την κόψει τελείως με τη θέλησή του.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το απειλείτε ή να το τιμωρείτε επειδή κάνει «κακά πράγματα», επειδή έτσι του δημιουργείτε ενοχές, άγχος και φόβο.
Tα περισσότερα παιδιά μέχρι τα πέντε τους χρόνια έχουν σταματήσει μόνα τους ή με τη συνεργασία της νηπιαγωγού τη χρήση της πιπίλας.
Όταν το παιδί είναι πάνω από πέντε χρόνων και δυσκολεύεται να κόψει αυτήν τη συνήθεια, ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Πιθανόν, εκτός από την πιπίλα, το παιδί να παρουσιάζει και άλλες «κακές» συνήθειες.

Απόσπασμα

https://akappatou.gr/pipila-einai-eykolo-na-ti-stamatisei-t/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.