Η ώρα της μελέτης
Πώς θα μάθει το παιδί να μελετά μόνο του; Αυτό είναι ένα προσφιλές θέμα συζήτησης των γονιών, από τη στιγμή που το παιδί θα ξεκινήσει την πρώτη δημοτικού. Ωστόσο, το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους οι γονείς που αγωνιούν για τις επιδόσεις του παιδιού τους σχετίζεται με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που έχουν οι ίδιοι από κείνο.
Το σχολείο ίσως έχει τις ίδιες απαιτήσεις από όλους τους μαθητές, όμως δεν μαθαίνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Το καθένα έχει τον δικό του ρυθμό μάθησης, που πρέπει να γίνεται σεβαστός.

Κάποια παιδιά, μόλις επιστρέφουν στο σπίτι, κάθονται με χαρά και προθυμία να ετοιμάσουν μόνα τους τις εργασίες του σχολείου. Παρότι αυτή είναι η επιθυμία των περισσότερων γονιών και για το δικό τους παιδί, στην πράξη σπανίως ισχύει. Δεν χρειάζεται, όμως, να βάζετε το παιδί σας σε καλούπια. Kάτι τέτοιο θα ήταν άδικο, γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό κι έχει τις ιδιαιτερότητές του.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

H επίδοση σχετίζεται με πολλές παραμέτρους και όχι απαραιτήτως μόνο με τις ικανότητες του παιδιού. Κυρίως συνδέε€ται με την ωριμότητά του, το κίνητρο για μάθηση, τη στάση του περιβάλλοντός του κ.ά.
Παρατηρήστε πώς μαθαίνει το παιδί σας· ποια είναι τα δικά του χαρακτηριστικά όταν κάθεται να διαβάσει. Θέλει απόλυτη ησυχία; Μήπως αγχώνεται υπερβολικά για να τα κάνει όλα τέλεια και χάνει πολύ χρόνο; Μήπως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί; Βάσει των παρατηρήσεών σας, προσφερθείτε να το βοηθήσετε να οργανωθεί, όμως μόνο εφόσον το δεχτεί και δεν του το επιβάλετε.
Eντοπίστε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και ενθαρρύνετέ το με βάση αυτά.
Tο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει το παιδί, από την πρώτη κιόλας τάξη, ότι η μελέτη είναι αποκλειστικά δική του υποχρέωση.
Δώστε του να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για το ίδιο να μαθαίνει κάθε μέρα νέα πράγματα.
Συμφωνήστε μαζί του για το πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι. Δείξτε του εμπιστοσύνη αντί να του επιβάλλετε εσείς τι θα διαβάσει πρώτα.
Βοηθήστε το να θέτει μικρούς στόχους και να δουλεύει βήμα βήμα για να τους πραγματοποιήσει.
Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να το συγκρίνετε με κάποιο άλλο παιδί που σας φαίνεται καλύτερο.
Kάθε σας προσπάθεια με το παιδί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηρεμία και πνεύμα συνεργασίας. O θυμός διαταράσσει τη σχέση σας μαζί του.
Φροντίστε ο χώρος στον οποίο μελετάει να είναι τακτοποιη€μένος, φωτεινός, άνετος και το γραφείο του χωρίς πολλά αντικείμενα.
Aν, παρά τις προσπάθειές σας, διαπιστώσετε ότι η απόδοσή του δεν ανταποκρίνεται στις ικανότητές του, ίσως χρειάζεται να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία.

Απόσπασμα

https://akappatou.gr/neo-vivlio-megaloste-eytychismena-pai/

https://akappatou.gr/pos-tha-mathei-to-paidi-na-meleta-mono-toy-2/