Οι βιβλιόφιλοι έχουν την τιμητική τους, με την ανάγνωση να καταλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους αλλά και την μεγάλη οθόνη.


Στο πλαίσιο της έκθεσης Unpacking my library, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 15 Ιουλίου, το βιβλίο συναντάει τη σημειολογία και τη γραφιστική και αναγνωρίζει πώς οι δύο έννοιες έχουν αλλάξει τα όρια της επικοινωνίας. Οι Αngela Detanico και Rafael Lain θα πραγματοποιήσουν περφόρμανς - ομιλία με τίτλο Fragments. Parts of pieces illustrated by illustrious texts, κατά την οποία θα αντιπαραθέσουν αναγνώσεις αποσπασμάτων από την παγκόσμια λογοτεχνία (Οράτιος μέχρι Γερτρούρδη Στάιν) με εικόνες και βίντεο από την καλλιτεχνική τους παραγωγή και θα επεξηγήσουν την καλλιτεχνική τους πρακτική και έρευνα (12/7, 17.30).

Μέχρι την Κυριακή 15 Ιουλίου θα διαρκέσει η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ανοιχτών Συλλογών της ίδιας διοργάνωσης. Εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών του Ελύτη, του Σεφέρη, του Ρίτσου, του Καβάφη κ.α. που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Τσαρούχης, έρχονται υπό τη διοργάνωση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη(Πλουτάρχου 28, Μαρούσι) με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού Αθηναίων.

Στην τοποθέτηση του βιβλίου στο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνηγορούν και άλλα πολιτιστικά κέντρα της πόλης, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που φιλοξενεί την εκθεσιακή τριλογία σύγχρονης τέχνης «Η άγραφη Βιβλιοθήκη». Στο πρώτο κομμάτι της τριλογίας με όνομα «Ο Τελευταίος αναγνώστης» θα διαβαστούν κλασικά κείμενα, συνδεδεμένα με εικαστικές εγκαταστάσεις της έκθεσης, οι οποίες εμπεριέχουν αναφορές σε εμβληματικά κείμενα.

Και ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και διοργανώνει την εκδήλωση «Μελοποιημένη ποίηση: Αφιέρωμα στους Σεφέρη, Καρυωτάκη και Καββαδία» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων, στο Άλσος Παγκρατίου (11/7, στις 20.30). Στο αφιέρωμα συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ φέρνουν κοντά στο κοινό τα μυστικά της πολυπλοκότητας και των χαοτικών φαινομένων, με μία ομιλία στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, με αφορμή το βιβλίο «Μιλώντας στην Αθηνά για το Χάος και την Πολυπλοκότητα». Οι συγγραφείς του βιβλίου, ο συγγραφέας και μαθηματικός, Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο καθηγητής Τάσος Μπούντης, θα παρουσιάσουν τα κύρια στοιχεία της επιστήμης της πολυπλοκότητας και του Χάους και θα εξηγήσουν πώς συνδέονται και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας (13/7, 7μ.μ).

Έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών «Βιβλία και χάρτες» διοργανώνει έκθεση σπανίου υλικού. Πολύτιμο υλικό βιβλιοθηκών εκτίθεται στα πλαίσια του προγράμματος με σκοπό την ανάδειξη της σπουδαιότητας των βιβλίων για την εξέλιξη των επιστημών στην Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Και στο Athens Open Air Film Festival το βιβλίο τίθεται φέτος στο επίκεντρο, αφού το φεστιβάλ αφιερώνει τις προβολές του στη λογοτεχνία. Αυτή την εβδομάδα, σειρά έχει η «Οικογένεια Τενενμπάουμ», η πιο αγαπημένη ταινία του Γουές Άντερσον, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (11/7, 21.30). Δύο μέρες αργότερα (13/7, 23.00), τη σκυτάλη παίρνει ο «Στοιχειωμένος Πύργος» του Ρόμπερτ Γουάιζ, μία από τις καλύτερες δημιουργίες τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου, στο γήπεδο του Άλσους Πετραλώνων.

Στην έκθεση «Tittle Love» που πραγματοποιείται στο Victoria Square Project (Eλπίδος 13, πλ. Βικτωρίας), παιδιά από το Project Elea εκθέτουν τις προσωπικές τους δημιουργίες, όπως αυτές προέκυψαν από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια της Eleonora Meoni του «Alternative School». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις 6μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα.


Από την Πλατεία Βικτωρίας μεταφερόμαστε στο Λόφο Φιλοπάππου, όπου το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου «Flora Filopappou:Ένα ταξίδι από την πόλη των βράχων στον κήπο – Ιn situ / Eπί τόπου», από την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 8μ.μ. Η έκθεση αποτελεί διεύρυνση της κύριας έκθεσης του καλλιτέχνη με τίτλο «Flora Filopappou: ένα ταξίδι από την πόλη των βράχων στον κήπο» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα μέχρι τις 28 Ιουλίου να δει τις δύο εκθέσεις παράλληλα, να περπατήσει στα μονοπάτια του Πικιώνη έως το μνημείο και να δει το εικαστικό υλικό της έρευνας που προέκυψε. Στη συνέχεια, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορεί να παρακολουθήσει τις αλλαγές στο τοπίο του λόφου μέσα από σχέδια, εγκαταστάσεις και αρχειακό υλικό.


Η σεζόν ολοκληρώνεται στην ARTZONE 42 με την ομαδική έκθεση Dream Big, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου. Τα έργα της έκθεσης είναι όλα σε μικρές διαστάσεις και δημιουργούν συλλογικά ένα επιτοίχιο μωσαϊκό ονείρων το οποίο αντιπαραβάλλεται στο περιορισμένο τους μέγεθος. Στην έκθεση συμμετέχουν 29 σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με ζωγραφικά, φωτογραφικά έργα και γλυπτά, από τις 12 έως τις 28 Ιουλίου.


Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζει το Άνοιγμα στην Πόλη, με την παράσταση Donald Trump in the Devil, στην Αγγλικανική Εκκλησία (Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, Σύνταγμα). Ο Reverend Billy και η The Shop Stopping Choir έρχονται στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις (μέχρι και 11 Ιουλίου στις 7μ.μ.) για να τραγουδήσουν «τα πιο σωστά τραγούδια στα πιο λάθος μέρη», να προκαλέσουν και να αφυπνίσουν πολιτικά και κοινωνικά.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας Edmilson θα είναι ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης «Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο»
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν λείπει από τις εκδηλώσεις της εβδομάδας. Την Πέμπτη 12/7 στις 9μ.μ. φιλοξενεί στο Ξέφωτο το «Film Noir» του Βασίλη Λέκκα, μία μουσική παράσταση που εμπνέεται από την αισθαντική κινηματογραφική ατμόσφαιρα των ομώνυμων ταινιών. Στο δεύτερο μέρος, η παράσταση συγκεντρώνει το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών, όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, o Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, κ.α. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα (13/7, 7.30μ.μ) με θέμα «Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο», με συμμετέχοντες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, παλαίμαχους του αθλήματος, ειδικούς του χώρου και αθλητικογράφους. Θα προηγηθεί αθλητικό πρόγραμμα από το Barca Foundation για παιδιά πρόσφυγες (6μ.μ). Τέλος, την Κυριακή 15/7, στoν συμβολικό αγώνα δρόμου Penny Marathon, οι δρομείς συμμετέχουν με τα πόδια ή με ποδήλατο, ακόμα και με την συντροφιά των κατοικίδιων, σε προσπάθεια επαγρύπνησης για τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων στην πόλη.