Κιουζίν»: Παλιά δαντέλα και superfoods

Από Βαλσάμη Δουκάκη

Κατηφορίζοντας τη Λυκαβηττού, το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι έξω από το «Κιουζίν» μοιάζει στρωμένο για κυριακάτικο γεύμα άλλης εποχής. Αυτή η vintage αίσθηση γίνεται ακόμη πιο έντονη στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο, που μεσοβδόμαδα τιμούν μικρές και μεγάλες παρέες όλων των ηλικιών.

Από το ταβάνι κρέμονται ένα αντικέ ποδήλατο κι ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος από γαλαξιδιώτικο αρχοντικό, παλιοί ξύλινοι καθρέφτες δίνουν αέρα στο χώρο, στον ψηλό τοίχο με την ανάγλυφη ταπετσαρία «αναρριχώνται» παλιά κάδρα και φωτογραφίες που φτάνουν μέχρι το εσωτερικό μπαλκόνι του μαγαζιού, το οποίο, πέρα από κάποια επιπλέον τραπέζια, κοσμεί και το τελευταίο ταχυδρομικό μηχανάκι του Βασιλείου της Ελλάδας. Επί της υποδοχής ο Στέφανος Δεληγιάννης, παλιός μας γνώριμος από το «Comeback» της Πάρου, ο οποίος συμπράττει εδώ με τον ξάδερφο του Γιάννη Δεληγιάννη – το όνομα του μαγαζιού προκύπτει από τη μείξη των λέξεων «cousins» και «κουζίνα».

Ο κατάλογος έχει έντονο ελληνικό χρώμα και μοντέρνο αέρα, καθώς η κουζίνα φροντίζει αφενός να ενσωματώσει πολλά ΠΟΠ προϊόντα και αφετέρου να συντονιστεί με τις διατροφικές επιταγές της εποχής, προσφέροντας επιλογές vegan, vegetarian και χωρίς γλουτένη με την ανάλογη σήμανση. Τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια φούρνου με την έντονα κρεατένια γεύση, που δροσίζονται με μαρμελάδα ντομάτας, οι κολοκυθοκεφτέδες με την τραγανή κρούστα από σιμιγδάλι και τη ζωντανή, καταπράσινη γέμιση από κολοκύθι και οι crunchy κανταϊφένιες μπάλες, που γεμίζονται έξυπνα με κοπανιστή Μυκόνου, φέτα και ανθότυρο και περιχύνονται με μέλι, δίνουν το στίγμα της κουζίνας ήδη από τα ορεκτικά.

Οι πολλές και διαφορετικές σαλάτες, όπως αυτή με al dente φακές μπελούγκα, κινόα, κράνμπερι και αρωματική σος εσπεριδοειδών, μπορούν άνετα να γίνουν και κυρίως πιάτο, ειδικά για τους έχοντες healthy ανησυχίες, οι οποίοι θα βρουν επίσης κι ένα vegetarian burger-υπερπαραγωγή, με νόστιμο μπιφτέκι από κινόα και πολύ ωραίο ψωμάκι μπριός που φτιάχνουν οι ίδιοι. Εμείς, πάλι, που θέλουμε και το κρεατάκι μας, ανοιχτήκαμε και προς το νέο κοντοσούβλι από προβατίνα και δεν το μετανιώσαμε· ήρθε ζουμερό, με το λιπάκι του, έχοντας αφομοιώσει τους χυμούς από τις πολύχρωμες πιπεριές του κι έχοντας για συνοδεία τις signature τριπλοτηγανισμένες και πεντατράγανες πατάτες του καταστήματος.

Ξεχωρίσαμε ακόμη τη δική τους εκδοχή στο κλασικό πηλιο­ρείτικο πιάτο χόρτα με αβγά (μάτια), που εδώ τα φτιάχνουν με γευστικά χόρτα από την Κέρκυρα και τα σερβίρουν με βραστά αβγά παναρισμένα σε κορν φλέικς, και γλυκαθήκαμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα μους ρυζόγαλου με λευκή σοκολάτα κι ένα αφράτο εκμέκ με ελαφρύ σιρόπι.

Σημειώστε ακόμα, πως κάθε Παρασκευή βράδυ το «Κιουζίν» «ντύνει» τις γεύσεις του με live bossa jazz από τη Mιράντα Bερούλη και τους συνεργάτες της.
Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων
Κιουζίν

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι