Από Άγγελο Κλάδη 

Η μεγαλύτερη δωρεάν φεστιβαλική γιορτή της πόλης, το Summer Nostos Festival, προχωράει προς τη λήξη, μετρώντας ήδη δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Πέρα από τα εικαστικά του φετινού προγράμματος –την οπτικοακουστική εγκατάσταση του Brian Eno, την έκθεση της Artworks με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς του σήμερα και το συμμετοχικό Tape Art–, το τελευταίο σαββατοκύριακο του φεστιβάλ προσφέρει αρκετούς λόγους να ροβολήσουμε στο παραλιακό τοπόσημο: έρχεται, μεταξύ άλλων, η αισθαντική Rita Wilson με το πρόσφατο άλμπουμ της «Halfway to home» (29/6, 7.30 μ.μ.) και η Lisa Hannigan με τη χαρακτηριστική κρυστάλλινη φωνή (30/6) ενώ από χορό αξίζει η ομάδα Boy Blue για παρτάρισμα σε χιπ χοπ ρυθμούς και πολύ jamming.

Το Open Air Film Festival, το πολυαγαπημένο σινε-φεστιβάλ των θερινών μηνών που κινείται σε όλη την πόλη μεταφέροντας τους θεατές σε νέα ή παλιά και λατρεμένα μέρη για να παρακολουθήσουν δυνατές ταινίες, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτήν την εβδομάδα δεν χάνουμε τις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Στίβεν Φρίαρς στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (29/6, 9.30 μ.μ.) –την ταινία που για πολλούς αποτελεί την καλύτερη κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Λακλό και η ιστορία κεντιέται πάνω στο ψεύτικο παιχνίδι, τις μηχανορραφίες και το σεξουαλικό κίνητρο– , ενώ δεν χάνουμε την ευκαιρία να ανεβούμε με το φεστιβάλ ξανά στο όρος του Λυκαβηττού, όπως τέσσερα χρόνια πριν, για να παρακολουθήσουμε το πυρετώδες σκοτεινό θρίλερ «Η Χαμένη Λεωφόρος» του Ντέιβιντ Λιντς (5/7, 9.30 μ.μ.).


Το Άνοιγμα στην Πόλη από το Φεστιβάλ Αθηνών συνεχίζεται δυναμικά και ήρθε η ώρα να κάνουμε μια εναλλακτική περιήγηση στην πόλη. Στις «Ιστορίες από μια παράλληλη πραγματικότητα», άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, πρώην εξαρτημένοι χρήστες ουσιών, μας ξεναγούν στον δημόσιο χώρο μέσα από ηχητικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα, δημιουργώντας τη δική τους ιδιότυπη χαρτογράφηση. Η δράση συνεχίζεται έως τις 9 του μηνός κάθε μέρα, με σημείο εκκίνησης την Πειραιώς 260 (8 μ.μ.).

Εκπλήξεις και απρόβλεπτα δρώμενα υπόσχεται το φέτος το Φεστιβάλ Λιπάσματα, ύστερα από την περσινή χρονιά που έκανε την εκκίνησή του και προκάλεσε αρκετά το ενδιαφέρον. Στο παραλιακό σημείο, στο άλλοτε εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, μόλις έγινε η αρχή του προγράμματος με ένα αφιέρωμα στο Μητροπάνο ενώ δεκάδες συναυλίες και δρώμενα έρχονται το διάστημα των επόμενων τριών μηνών. Αυτή την εβδομάδα έχουμε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο λαχειοπώλης του ουρανού» (30/6) και αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου (3/7).

«Ζήσε τον κήπο και τα πάρκα αλλιώς» προτρέπει το πιο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στους πνεύμονες της πόλης. Αυτήν την εβδομάδα, το Άλσος Προμπονά (έως 1/7) και το Άλσος Παγκρατίου (3-12/7) παίρνουν τη σκυτάλη και φέρνουν μουσική, ομαδικά προγράμματα γυμναστικής, θεατρικά δρώμενα και δημιουργικά εργαστήρια. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

H δεύτερη έκδοση του «Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019» που προετοιμάζει το έδαφος για την επερχόμενη πολιτιστική πρωτιά της Ελευσίνας τρέχει έως 30 του μηνός, παρουσιάζοντας έργα βιωματικού χαρακτήρα που συνδέονται με την ιστορία των κατοίκων. Συγκεκριμένα, κατόπιν ανάθεσης του φεστιβάλ παρουσιάζεται και τις δύο ημέρες η βιντεο-εγκατάσταση του Φίλιππου Κουτσαφτή «Οι Ελευσίνιοι», που περιλαμβάνει μαρτυρίες ντόπιων, καθώς και η βιωματική εγκατάσταση «Οι Κήποι Μιλούν», μεταξύ άλλων. Καλύτερος τρόπος να δείτε τα έργα είναι μέσα από το πρόγραμμα «Καφενείο Η Β(β)ουλή», όπου οι κάτοικοι της Ελευσίνας αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν στο κοινό τις συμμετοχές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.