Νοεμβρίου 17, 2018

ΕΞΟΔΟΣ

Το εστιατόριο/bar «Γιορτή» στο Χαϊδάρι είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια εδώ και μερικά χρόνια. Σήμερα γιορτάζει την «επανασύστασή» του με ένα cocktail party.

Η «Γιορτή» επανέρχεται ανανεωμένη, με νέες γεύσεις, ακόμα πιο ποιοτικές πρώτες ύλες και πολλά δημιουργικά cocktails, στον γνωστό καταπράσινο χώρο της, δίπλα στον Βοτανικό κήπο.
Σήμερα το γιορτάζει με ένα cocktail party, με μουσικές από τα 60s, 70s και 80s και όλα τα Cocktails σε ειδική τιμή.
Η φιλοσοφία της «Γιορτής» άλλαξε από τον περασμένο Μάιο και έβαλε πλώρη για κάτι διαφορετικό: διαφορετική ποιότητα, διαφορετικές γεύσεις και διαφορετική λογική στις τιμές.

Η Γιορτή λοιπόν λανσάρει πια ελληνικές γεύσεις από όλη τη χώρα, πιο ψαγμένες, που θέλουν να προκαλέσουν τον ουρανίσκο μας.

Τo νέο μενού της «Γιορτής» επιμελείται η Σεφ Δήμητρα Βάλλα, με γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα, σερβιρισμένες σε έναν χαλαρό και όμορφο χώρο. Από την κάρτα ξεχωρίζουν οι κολοκυθολουκουμάδες με άνιθο, δυόσμο και πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού, η σαλάτα με ρόκα, πεπόνι, χοιρομέρι Ευρυτανίας, ξερά σύκα, τοματίνια και σταφυλόμελο, οι γλυκιές κόκκινες πιπεριές γεμισμένες με καβουρμά, μανούρι τομάτα και πράσινη ελιά, το κατσικάκι Τήλου στη λαδόκολλα και το burger με Black Angus.

Πληροφορίες: Γιορτή, Τέρμα Ιεράς Οδού, Πάρκο Μονής Δαφνίου, 210 5326163

Βάλια Κανελλοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΞΟΔΟΣ

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά συνάμα… H Νέα Αρτάκη, «γειτονάκι» της Χαλκίδας, «δροσίζεται» από τον Ευβοϊκό Κόλπο και προσφέρει απόλυτη απόλαυση τόσο των οφθαλμών όσο και του ουρανίσκου μας. Το clickatlife.gr σας παρουσιάζει δύο εστιατόρια για να γευθείτε εγγυημένα πεντανόστιμα οστρακοειδή…

Τέσκος

Επάνω ακριβώς στο λιμανάκι της Νέας Αρτάκης, ο Τέσκος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ψαράδικα. Τα περισσότερα τραπεζάκια του είναι πάντα γεμάτα και αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της ποιότητάς του. Η ιδιοκτήτρια είναι αυστηρή και λιγομίλητη. Εδώ τα λόγια πρέπει να είναι σταράτα: μια ντοματοσαλάτα, μια μερίδα πατάτες τηγανητές (που έρχεται διπλή), μια ωμές γυαλιστερές με μπόλικο λεμόνι, μία πετροσωλήνες σε εξαιρετικό λαδολέμονο με ρίγανη, μία κυδώνια, μια χορταστική μερίδα καλαμάρια τηγανητά και ό,τι άλλο έχει σε φρέσκο ψάρι ή όστρακα.

Αξίζουν μια δοκιμή επίσης, οι υπέροχες τροφαντές τηγανητές γαρίδες με τριμμένο τυρί κι έξτρα δόση μαγιονέζας (είναι 10 φορές καλύτερο από ό,τι ακούγεται). Συνοδέψτε με πολύ παγωμένη μπύρα ή με ένα καραφάκι ούζο κι αγναντέψτε μέσα από τα αρμυρίκια, τη θάλασσα να πηγαίνει και να έρχεται μέσα στο μικρό λιμανάκι. Εδώ εκτός από τα όστρακα της αρεσκείας σας, θα απολαύσετε και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να χάνεται αργά πίσω από στη θάλασσα.

Πληροφορίες: Αγίου Νικολάου 42, Νέα Αρτάκη, 2221040605

Μουριά

Ακόμα μια εξαιρετική επιλογή για ουζάκι και πεντανόστιμα όστρακα στη Νέα Αρτάκη είναι η Μουριά. Επάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Χαλκίδα με τη Νέα Αρτάκη θα βρείτε μια μεγάλη μουριά δίπλα σε ένα μικρό ουζερί. Εδώ τραβάτε χειρόφρενο. Διαλέξτε ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές από όστρακα και θαλασσινά, το πολύ «δυνατό» σαγανάκι (λευκό ή κόκκινο) γαρίδας, τα υπέροχα αχνιστά μύδια και τα καλύτερα όστρακα που έχετε δοκιμάσει, από γυαλιστερές, κυδώνια, πετροσωλήνες και πολλά πολλά ακόμα που έρχονται φρεσκότατα και μυρίζουν ιώδιο.
Ακόμα κι αν και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Αρτάκης και δεν έχει θέα θάλασσα, θυμίζει παραδοσιακό καφενείο παλιάς γειτονιάς και ανταμείβει τον επισκέπτη με τα κάθε λογής θαλασσινά και οστρακοειδή που του προσφέρει, αλλά και με την ευγενική φιλοξενία της ιδιοκτήτριάς του.

Πληροφορίες: Ελευθερίου Βενιζέλου 29, Νέα Αρτάκη, 22210 43542.

Βάλια Κανελλοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΞΟΔΟΣ

Η Ελληνοαμερικάνα Janis Tripodakis άνοιξε ένα πανέμορφο μαγαζί με μερικά από τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα (από ελαιόλαδα μέχρι πλεχτά μαγιό).

Τα pop-up stores άνοιξαν τις πόρτες τους στους καταναλωτές την δεκαετία του ’90, συστήνοντας μας το λιανικό, εποχιακό εμπόριο, σύντομης διάρκειας και ταξιδεύοντας από την μακρινή Αμερική, το Τόκιο και την Αυστραλία, μέχρι τις γειτονικές Χώρες της Ευρώπης.Μεγάλα ή μικρότερα καταστήματα, όπου ο καθένας πουλάει την ”πραμάτεια” του, την Τέχνη του, ή τις νοστιμιές του, έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως.

Πριν ένα χρόνο η Janis Tripodakis άνοιξε ένα καταπληκτικό pop-up store, στο γραφικό Βαθύ της Ιθάκης. Η Janis γεννημένη στην Αμερική και μητέρα επτά (!) παιδιών, μέσα από το δημιούργημά της Ηomer & Cο επιχειρεί να προβάλλει την ”νόστιμη” και ευρηματική πτυχή της χώρας μας.

 

Με το όνομα ”Όμηρος” και με άριστης ποιότητας εγχώρια και αυθεντικά προϊόντα, μας ταξιδεύει από το Νησί του Οδυσσέα σε όλη την Ελλάδα, την Σπάρτη, την Κρήτη, τη Σύρο κ.α. Με λογότυπο την Κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας, του πνεύματος και της γνώσης, υποδέχεται τους επισκέπτες της στο κατάστημά της, παρουσιάζοντας στο κοινό νέους και παλαιότερους παραγωγούς, σχεδιαστές, κατασκευαστές, δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Από παρθένο ελαιόλαδο, γκουρμέ πιάτα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λιαστές ντομάτες, μέχρι περίτεχνες συσκευασίες, χειροποίητα κοσμήματα, πετσέτες θαλάσσης, πλεκτά μαγιό και έργα τέχνης η Janis και οι συνεργάτες της αναδεικνύουν την ελληνική κουλτούρα και παράδοση, μέσα από μια μοντέρνα και φρέσκια αποκάλυψη. Προτρέπει την οικοδόμηση βιώσιμων σχέσεων με τους παραγωγούς και του τεχνίτες, εμπνέει και εμπνέεται μέσα από την δεύτερη πατρίδα της, από τα αγροκτήματα, τα εργαστήρια, τη φύση, τη συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα που διακατέχει τους Έλληνες. Ευελπιστεί το έργο της αυτό να ταξιδέψει σε διεθνείς προορισμούς όπου η Τέχνη και η φαντασία θα συναντήσουν την εργατικότητα και το όραμα.

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας και εν μέσω οικονομικής κρίσης, πώς εξελίσσεται η ιδέα ενός pop-up store; Οι Έλληνες και ξένοι καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα;

Ποια είναι η στάση των παραγωγών;

Στις αρχές της λειτουργίας του Homer & Co οι ντόπιοι κρατούσαν εμφανώς αποστάσεις από την ιδέα ενός pop-up store. Οι παραγωγοί δεν πίστευαν στην επιτυχία ενός καταστήματος με ιδιαίτερο χαρακτήρα και οι μόνιμοι κάτοικοι της Ιθάκης προτιμούσαν να κάνουν τις αγορές τους σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων. Μέσα σε ένα χρόνο υπάρχει, ωστόσο, σημαντική αύξηση στις πωλήσεις μας αλλά και στην κίνηση των παραγωγών.

Οι Θιακοί μας φέρνουν συνέχεια προϊόντα τους και θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας με μεγάλη χαρά!

Πώς κάνετε την επιλογή των προϊόντων που πουλάτε στο κατάστημά σας;

Η επιλογή των προϊόντων γίνεται πάντα σύμφωνα με την ποιότητα και τη ζήτηση. Για παράδειγμα έχουμε δύο παραγωγούς που μας προμηθεύουν με γλυκά του κουταλιού αλλά στην επιλογή του ελαιόλαδου είμαι πιο αυστηρή. Βασικά επιθυμούμε κάθε προϊόν που πουλάμε να έχει άρωμα Ελλάδας, να είναι πρωτότυπο και ευρηματικό.

Κρατάτε ”ζωντανή” την pop-up μορφή που έχετε προσδώσει στην επιχείρηση σας;

Δουλεύετε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με εποχιακά είδη;

Το Homer & Co αποτελεί ένα pop-up κατάστημα που λειτουργεί 4 μήνες τον χρόνο. Ανοίγουμε τον Απρίλιο, λίγες μέρες μετά το Πάσχα και κλείνουμε την τελευταία μέρα του Καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου. Τα προϊόντα μας έχουν καλοκαιρινό χαρακτήρα και απευθύνονται σε τουρίστες αλλά και ντόπιους που θέλουν να δοκιμάσουν φρέσκες ελληνικές λιχουδιές και να θαυμάσουν τα καλαίσθητα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ταξιδεύετε συχνά και βρίσκεστε για αρκετούς μήνες στην Αμερική.

Πιστεύετε ότι τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνίζονται πολλά αντίστοιχα ακριβά προϊόντα του εξωτερικού;

Θα μπορούσαν οι Έλληνες παραγωγοί να στηριχθούν στις εξαγωγές; Θα είχαν θετική αντιμετώπιση από τους ξένους καταναλωτές; Τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε γεύση, ούτε σε πρωτοτυπία, ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης που κλονίζει το εμπόριο, οι τιμές των ελληνικών προϊόντων ξεπερνούν κατά ένα μεγάλο βαθμό όσα βρίσκονται στα ράφια των ξένων καταστημάτων. Στην Αμερική, για παράδειγμα, από όπου και κατάγομαι, στα ράφια των super market θα βρεις μέτριας ποιότητας λάδι σε χαμηλές τιμές και παρθένα ελληνικά ελαιόλαδα στην διπλάσια σχεδόν τιμή. Φυσικά για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η τάση των παραγωγών να ”φουσκώνουν” τις τιμές. Όλα ξεκινούν από την ακρίβεια στα έξοδα παραγωγής αλλά και στα έξοδα μεταφοράς, που δυσκολεύει σε κάθε περίπτωση την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με το εξωτερικό αλλά και την μείωση τιμών στην πώληση των προϊόντων μας. Ωστόσο θεωρώ πως με ένα σωστό promotion και ένα πρωτότυπο packaging θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε πολλούς ξένους προμηθευτές μεγάλων καταστημάτων.

Στο δικό σας ταξίδι μέσω του Homer&Co αντιμετωπίσατε αντίστοιχες δυσκολίες με τον Ομηρικό Οδυσσέα;

Διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα δεν αντιμετώπισα! Δυσκολεύομαι ωστόσο να αποδεχτώ το ότι οι Έλληνες ακόμα και σήμερα ασπαζόμαστε αντιλήψεις του ’70. Για να αλλάξει η κατάσταση στην Χώρα μας, γιατί νιώθω και είμαι και εγώ Ελληνίδα, πρέπει να αλλάξουμε αντιλήψεις. Η νομιμότητα στον χώρο της Οικονομίας και του Εμπορίου θα προωθήσουν και θα ενδυναμώσουν την Ελλάδα. Πολλές φορές έχω απορρίψει προϊόντα γιατί οι παραγωγοί αρνούνται να κόψουν τιμολόγια. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τέτοιες τακτικές επηρεάζουν αρνητικά και τις δικές μας δουλειές για τις οποίες εργαζόμαστε σκληρά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας όνειρα;

Ένα μελλοντικό μου πλάνο είναι να ”ταξιδέψω” με το Homer & Co σε όλο τον κόσμο. Μέσα στον επόμενο χρόνο η ιδέα μου θα γίνεται πράξη και στην Αμερική. Ένα ακόμα όνειρο που έχω είναι η Ελλάδα να ανακτήσει το όνομα που είχε. Να προβάλλει ξανά την ενέργεια της, το μεράκι, τη συμπόνοια, και τη ζεστασιά των ανθρώπων της. Να κερδίσουμε τον θαυμασμό και τον σεβασμό που μας αξίζει και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, χωρίς πατριωτισμούς, αλλά με όραμα και ψυχή. Να σώσουμε ο,τι απέμεινε και να αναδείξουμε όλες τις ομορφιές της Χώρας μας με πάθος για δημιουργία.

*Στο Ηomer&Co μπορείτε να δοκιμάσετε νοστιμιές από τις εταιρείες Greek Food Obsessions, Ήδιστον, Wise Greece κ.α., να αγοράσετε υποδήματα, κοσμήματα ή ρούχα από τους σχεδιαστές Zeus and Dione, Ioanna Kourbela και Sun of a Beach και να θαυμάσετε έργα τέχνης σε εκθέσεις ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα που έφερε τα φαλάφελ στο προσκήνιο συνεχίζει να σερβίρει σπιτικό, υγιεινό και φτηνό φαγητό. Στην «πράσινη» πλευρά της Καλλιρρόης, με θέα τους στύλους του Ολυμπίου Διός βρίσκεται το «Ζάχαρη & Αλάτι» ένα μοντέρνο στέκι, εναλλακτικό με λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο στα οποία σερβίρονται φρέσκος καφές, μινιόν μπαγκέτες, σαλάτες, παραδοσιακό πλαστό και απίθανη αραβική πίτα με φαλάφελ. Ιδιοκτήτες του, μία παρέα νέων ανθρώπων, ο Λευτέρης, ο Άρης και ο Φώτης, οι οποίοι απέρριψαν οτιδήποτε κατεψυγμένο και τηγανητό, δημιουργώντας ένα υγιεινό ταχυφαγείο με απλές γεύσεις, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής.

«Με φιλοσοφία να ασχοληθούμε στη ζωή με κάτι που θα μας ευχαριστεί, αρχίσαμε το brainstorming, ζητώντας την αλλαγή. Όταν ο Άρης –δεινός χορτοφάγος- πρότεινε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε φαλάφελ –αρκετά χρόνια πριν γίνει μόδα- «αγκαλιάσαμε» την ιδέα του κι έγινε το «Ζάχαρη & Αλάτι» χωρίς να θέλουμε κάτι πολύ εμπορικό. Ο σκοπός δεν ήταν να φτιάχνουμε 40 φαλάφελ την ημέρα, λες και δουλεύουμε σε εργοστάσιο, όταν ένα μαγαζί αποκτά ουρές και αναμονή η δημιουργικότητα αιχμαλωτίζεται από την στασιμότητα και την κούραση, είτε το θες είτε δεν».

Ως προς τις πρώτες ύλες, βασική μέριμνα των ιδιοκτητών, να τα προμηθεύονται όλα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, όχι επειδή είναι Έλληνες αλλά επειδή, κατά τη γνώμη τους, είναι οι πιο ποιοτικοί ενώ στα σκαριά έχουν και μία συνεργασία με το Farmers Republic. Τα ρεβίθια έρχονται από τη Λάρισα, η μαναβική από τον Βλαχάκη στην κεντρική αγορά, το ελαιόλαδο Καλαματιανό, οι μπύρες από μικρές ζυθοποιίες (Septem, Νήσος), το κρασί -κόκκινο και λευκό- από τον Ρεπάνη στην Πελοπόννησο και το τσάι «tuvunu» με μέλι και λεμόνι που παρασκευάζεται από Έλληνα παραγωγό στην Κομοτηνή και αξίζει σίγουρα τη δοκιμή.

Στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού, ετοιμάζονται καθημερινά σε «καλό χρόνο» από μπάρες δημητριακών με καρύδα και σοκολάτα, τυρόπιτα χωρίς βουτυρωμένη σφολιάτα, μπαγκέτες με πέστο, ρόκα μοτσαρέλα και ντομάτα, μπαγκετίνια μινιόν (στο 1 ευρώ) με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα μέχρι φρέσκες και χορταστικές σαλάτες –από τις οποίες ξεχωρίζει η «πράσινη» με ραντίτσιο, μαρούλι, πορτοκάλι, γραβιέρα, σουσάμι και σος βαλσάμικο, που κοστίζει μόλις 4 ευρώ γιατί όπως μου εξηγούν «ήρθε η ώρα να σταματήσουν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο, με σαλάτες που κοστίζουν 8 ευρώ, αφού ζαρζαβατικά αγοράζουμε όλοι, πόσο ακριβά πια πρέπει να τα πουλάς.»

Σπεσιαλιτέ τους, το πεντανόστιμο φαλάφελ (3,30 ευρώ, μεγάλη μερίδα) που παρασκευάζεται με χειροποίητα μπιφτέκια ρεβιθιού χωρίς αλεύρι τα οποία ψήνονται στο φούρνο και τυλίγονται σε αυθεντική λιβανέζικη πίτα χωρίς αυγό, με χούμους, ταμπουλέ, ντομάτα και μαρούλι και τα χειροποίητα μπιφτεκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα, αγγούρι και ρόκα σε αραβική πίτα με σος γιαούρτι ή χειροποίητη μαγιονέζα από πατάτα, μηλόξυδο και μουστάρδα.

Σουξέ του μαγαζιού είναι επίσης το πλαστό με καλαμποκάλευρο, μανούρι, σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο και δυόσμο χωρίς φύλλο και τέλος η στραπατσάδα. Η γευστική επίσκεψη στο Ζάχαρη κι αλάτι, αξίζει να κλείσει με μια σπιτική «κανελάδα» ή λεμονάδα κι ένα δροσερό σοκολατένιο «μωσαϊκό».

Πιο γλυκός όμως, ακόμη κι από το μωσαϊκό, είναι ο λογαριασμός – με μέσο όρο τιμών στα 4 ευρώ- και η φιλοξενία των παιδιών που έχουν ως βασική αρχή να μην πουλούν τίποτα ετοιματζίδικο στο μαγαζί –ούτε πινακίδα δεν έχουν απέξω.

Ζωγραφίζουν το λογότυπο με μαρκαδόρο στην τζαμαρία, μόνοι τους γιατί σιχαίνονται τις «ταμπέλες φασόν» αποδεικνύοντας πως η ομορφιά βρίσκεται στο αυθόρμητο που με σύμμαχο την απλότητα αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

Extra tip: Επόμενος στόχος τους να εφεύρουν το πρώτο απόλυτα βιολογικό, φαλάφελ της αγοράς.

Ζάχαρη & Αλάτι, Καλλιρρόης 2 & Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα, Ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8.00 μέχρι τις 24.00 εκτός από Κυριακή και Δευτέρα που κλείνουν στις 16.00, τηλ. 210 9244.322.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Στην πλατεία Ελπίδος στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από τον λόφο του Φιλοπάππου, βρίσκεται το σιτσιλιάνικο εστιατόριο Cosca (ονομασία που στην ιταλική ντοπιολαλιά σημαίνει η καλά κρυμμένη μαφιόζικη παρέα) στο οποίο σερβίρονται αυθεντικές γεύσεις –πάστα, ταλιάτα αλλά και ψάρι –από τον αρχοντικό Νότο της Ιταλίας.

Ένας χώρος ντιζαινάτος -χωρίς καρό υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βαριές κουρτίνες που παραπέμπουν σε ξεπερασμένη τρατορία- με άνετους καναπέδες, ξύλινο πάτωμα και διακόσμηση που φέρει την υπογραφή της Σίσσυς Φειδά.

Στην κεντρική σάλα του φιγουράρει στον τοίχο, ένα καρτουνίστικο ταμπλό-ζωγραφιά δια χειρός Φλάβιο Τιμπάλντι που απεικονίζει τη Σικελία και τις ομορφιές της- το ηφαίστειο της Αίτνας, το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, το Σινεμά ο Παράδεισος, παραδοσιακές τράτες που ψαρεύουν ξιφίες στα νότια της Ιταλίας- ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται ένας μεγάλος μαυροπίνακας με πιάτα ημέρας –ριζότο, σπιτικά ραβιόλι, λαβράκι και θαλασσινά- που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο δίπολο πίτσα-μακαρόνια που συναντάει κανείς συνήθως σε τέτοια μαγαζιά.

Στην ημιανοιχτή κουζίνα του, ο Ναπολιτάνος σεφ Αντόνιο Καρλόνε δημιουργεί μοναδικές συνταγές από την πατρίδα, με τα πιο φρέσκα υλικά από τον προμηθευτή και φίλο του, Mauro Desiderio που φέρνει διαλεχτά προϊόντα –κρασιά, μοτσαρέλες, αλλαντικά και φρέσκια πάστα- από τη Σικελία, τη Ρώμη και την Βενετία προς τέρψιν των θαμώνων του μαγαζιού.

Στα highlights του μενού, πρωτοστατούν το καρπάτσιο ξιφία και τα παραδοσιακά αραντσίνι- -ρυζοκεφτέδες με γέμιση ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, αρακά, μπιζέλια σαφράν και σάλτσα μελιού- που συγκαταλέγονται στα πιο κλασικά street food των Ιταλών. Ακολουθεί η πίτσα De la Casa με λεπτή ζύμη, φρέσκια ρόκα, παρμεζάνα και μπρεζαόλα και οι σαλάτες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Contandino με ρόκα, πορτοκάλι, πολύσπορα κρουτόν, κατσικίσιο τυρί και σος μελιού και η δική τους “cosca” με μπάρες πορτοκαλιού, ρόδι, καρύδι, λάχανο και σάλτσα από πετιμέζι.

Ως προς τα ζυμαρικά, εδώ παίρνουν ντοκτορά –τρομερές ταλιατέλες με φιλεταρισμένες σαρδέλες και κάπαρη, λινγουίνι με βόνγκολε, μύδια και οστρακοειδή αλλά και πιο ήπιες πάστες όπως ταλιολίνι με μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα τρούφας και καρμπονάρα με αυγό και πανσέτα κάνουν τη διαφορά.

Άν πάλι έχετε διάθεση για ψαρικά, στο μενού υπάρχει ένα εξαιρετικό λαυράκι Palermitana με καρότο, σπανάκι και μελωμένη ντομάτα που λιώνει στο στόμα αλλά και κοτόπουλο για τις κυρίες με σωτέ τοματίνια, μοτσαρέλλα, βασιλικό και πολέντα (πουρές από καλαμποκάλευρο).

Από κρασιά έχει 4 ιταλικά σε κόκκινο και λευκό, διάφορα prosecco, ένα ελληνικό -το «Μαύρο Πρόβατο» του Λαζαρίδη- και καλό χύμα λευκό και κόκκινο ενώ για επιδόρπιο «κλείνει το μάτι πονηρά» με μία σπιτική τιραμισού που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας για να είναι το μπισκότο φρέσκο και τραγανό χωρίς να θυμίζει -ξεχασμένο στο ψυγείο- γλυκό της γιαγιάς.

Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, τα τραπέζια βγαίνουν στην πλατεία, κάτω από τις μουριές, με κεριά, ρομαντζάδα και μουσική -από indie, τζαζ και ιταλικές διασκευές μέχρι Βeatles και Thievery Corporation- την οποία επιμελείται ο μουσικός παραγωγός και πιανίστας Ανάστος Καλλίρης.

Extra tip: Αυτόν τον Ιούλιο για να μας αποχαιρετήσουν δροσιστικά, θα κερνούν από Τρίτη μέχρι Πέμπτη- για καλωσόρισμα κοκτειλάκια spritz -το κλασικό aperitivo των Ιταλών- με prosecco, Aperol και πορτοκάλι μέχρι τις 2 Αυγούστου που κλείνουν για διακοπές.

Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, Ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο από τις 19.00, τηλ. 210 921 0.229, τιμή ανά άτομο 20 ευρώ.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

48 Urban Garden: Ένας απίστευτος κήπος και μια new age καντίνα φέρνουν το Μανχάταν στην καρδιά της Αθήνας. Στον ισόγειο χώρο της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Ιλεάνα Τούντα στο κέντρο της Αθήνας, το εστιατόριο 48 Urban Garden ξεδιπλώνεται σε ένα αστικό κήπο 190 τετραγωνικών μέτρων, γλυπτικά διαμορφωμένο σε διάφορα επίπεδα από ξύλινες πλατφόρμες και καθιστικούς πάγκους, τραπέζια πικ νικ, μπαξέδες με λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά και παρτέρια με λουλούδια.


Κάτω από την σκιά που δημιουργούν οι ομπρέλες και τα δένδρα οι επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τους κατά την διάρκεια της ημέρας.


Το φυσικό φως και η χαλαρή ατμόσφαιρα του κήπου μεταφέρεται στο εσωτερικό του εστιατορίου σε επιφάνεια 240 τετραγωνικών μέτρων. O διώροφος κεντρικός χώρος φιλοξενεί ένα τροχήλατο van/cantina με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα όπου οι σεφ παρασκευάζουν τα γεύματα από φρέσκα εποχιακά λαχανικά που παράγει ο μπαξές και από βιολογικά προϊόντα.


Ο τεχνητός κισσός που καλύπτει τοίχους και οροφή και το υπερμεγέθες ξύλινο παγκάκι δημιουργούν έναν σουρεαλιστικό χώρο ταυτόχρονα ζεστό από τους φωτιστικούς γλόμπους, τις ξύλινες αναπαυτικές καρέκλες, τα πράσινα σκαμπώ και τα κίτρινα τραπέζια.

 

Αρματωλών & Κλεφτών 48, Λυκαβηττός, τηλ. 213 0281866

www.48urbangarden.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Τα τραπέζια στήθηκαν στο ανατολίτικο ψητοπωλείο Μικρά Ασία και η ιδιοκτήτρια Τσιτσέκ αναπολεί στιγμές της παλιάς της ζωής, στην Κωνσταντινούπολη το 1985...

Απλό κι απέριττο με λίγα τραπεζάκια στο εσωτερικό, διακοσμητικά χαλιά στους τοίχους και ασημένιες τσαγιέρες εξ Ανατολής σε υποδέχεται με μαύρο τσάι και μία τοιχογραφία –ζωγραφισμένη από τον Άγγλο συγγραφέα Τιμ Γουίλσον που έτυχε να βρεθεί στα λημέρια και να το ερωτευτεί.

Ιδιοκτήτες του ο Σινάν (γιατρός-παθολόγος στο επάγγελμα) και η Τσιτσέκ, δύο άνθρωποι κουρδικής καταγωγής -με γενέτειρα την Κωνσταντινούπολη- που στους δύσκολους καιρούς της Τουρκικής Χούντας βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες.

«Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι στην Πόλη με νοσταλγία» μου λέει η Τσιτσέκ (που το όνομά της σημαίνει λουλούδι στα τουρκικά) «το 1985 οι καιροί αγρίεψαν, άρχισαν οι εξαφανίσεις φίλων -φοιτητές κυνηγημένοι, ερείπια, φόβος, βάσανα. Φύγαμε από την Τουρκία για να σωθούμε από τον χαλασμό. Όταν φτάσαμε εδώ δεν γνωρίζαμε την γλώσσα αλλά μας φάνηκαν όλα αγγελικά. Η πλατεία Αμερικής ήταν ήρεμη –πράσινο, κόσμος, μαγαζιά- και ανοίξαμε το μαγαζί για να προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε καλά –πολίτικα κεμπάπ, μεζέδες κι ανατολίτικα γλυκά».

Ζωγραφισμένοι τοίχοι δια χειρός του συγγραφέως Τιμ Γουίλσον -χρόνια θαμώνας του μαγαζιού μου λέει η Τσιτσέκ, το είχε ερωτευτεί.Η Τσιτσέκ με την ευγένειά της μου έδειξε για άλλη μία φορά πως η ομορφιά βρίσκεται στους καλούς τρόπους.

Όλα τους τα φαγητά ψήνονται στα κάρβουνα ακόμη και τα γλυκά και οι τιμές τους ξεκινούν από 3,5 ευρώ και φτάνουν στα 8 ευρώ. Για καλωσόρισμα σου φέρνουν πίτες με πάπρικα και ρίγανη (κορυφαίες) και μία πιατέλα με χειροποίητες σάλτσες σαν ζωγραφιά -εζμέ καυτερό με ντομάτα, πιπεριά, μαϊντανό και ροδόνερο, χαιντάρι (πολύ δροσερό, μοιάζει με τζατζίκι αλλά φτιάχνεται με γιαούρτι, καρότο κι άνηθο), χούμους, μανιταροσαλάτα και σπιτική τυροκαυτερή.

Στην συνέχεια σε περιποιούνται με διάφορα ορεκτικά από τα οποία ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια γιαλαντζί (με φρέσκα αμπελόφυλλα και γεύση από σουμάκ), τα ανατολίτικα τυροπιτάκια και η πίτα Καισαρείας ενώ για κυρίως πιάτο έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 5 κεμπάπ -το ελαφρύ Άδανα κεμπάπ με μυστικό συστατικό το μπαχάρι kırmızı pul biber, το γιαουρτλού κεμπάπ, το ισκεντέρ με λεπτοκομμένο γύρο και σάλτσα ντομάτας, το σις κεμπάπ με κοτόπουλο μαριναρισμένο αριστουργηματικά και φυσικά την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το μπεϊτί-κεμπάπ, κομμένο σε μπουκιές τυλιγμένες με χειροποίητη πίτα και ψητή μελιτζάνα στα κάρβουνα.

 

Όλα τα κυρίως τους να σημειωθεί σερβίρονται με πιπεριά πράσινη-κέρατο, ψητή ντομάτα και σπιτικό πιλάφι με ρεβύθια, κρεμμύδι, πάπρικα, πράσινη σαλάτα και τριμμένο φιστίκι σε μεγάλες μερίδες που σε παίρνει άνετα να τις μοιραστείς.

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το μπεϊτί-κεμπάπ, ετοιμάζεται τελετουργικά, κομμένο σε μπουκιές τυλιγμένες με χειροποίητη πίτα και ψητή μελιτζάνα στα κάρβουνα.Σε αυτό το μαγαζί το μπεϊτί-κεμπάπ περιχύνεται με ζεστό βούτυρο, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Μεγάλη αποκάλυψη για μένα ήταν και τα γλυκά – ο μπακλαβάς τους εφάμιλλος με αυτόν που θα δοκίμαζες στο Gaziantep που είναι και η πατρίδα του μπακλαβά- και ένα υπέροχο κιουνεφέ (κανταΐφι με τυρί και τριμμένο φυστίκι) που στο φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή στα κάρβουνα, στο τέλος δε, το περιχύνουν με φρέσκο βούτυρο που κάνει έναν φοβερό ήχο όταν αγγίζει το φύλλο κανταΐφι- θέλει ώρα να γίνει αλλά αξίζει κάθε λεπτό αναμονής.

Το περιβόητο κιουνεφέ αργοψήνεται στα κάρβουνα!

Στο Μικρά Ασία αξίζει να δοκιμάσεις χουνκιάρ μπεγεντί και ατζέν πιλάφ (ρύζι με κιμά και καβουρδισμένα αμύγδαλα) –πιάτα μοναδικά από τα διαμάντια της μαγείρισσας – τα οποία προτείνω να παραγγείλεις από την προηγούμενη μέρα στην Τσιτσέκ τηλεφωνικώς για να τα απολαύσεις χωρίς ταλαιπωρία και καθυστέρηση, μόλις φτάσεις στο μαγαζί.Κιουνεφέ (κανταΐφι με τυρί και τριμμένο φυστίκι) στο τέλος δε, το περιχύνουν με καυτό σιρόπι που κάνει έναν ήχο όταν αγγίζει το φύλλο κανταΐφι -αξεπέραστο- θέλει ώρα να γίνει αλλά αξίζει κάθε λεπτό αναμονής.

https://popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Ένα μπαρ βγαλμένο από τα 60ς στην πλατεία Εξαρχείων.Το Ginger Ale αν δεν ήταν μπαρ θα ήταν ένα σπίτι στην Αμερική της δεκαετίας του '60 ή σκηνικό για τα γυρίσματα του Mad Men.

Η πλατεία Εξαρχείων μπορεί να αλλάζει «χρώματα» ανά καιρούς αλλά ποτέ δεν χάνει την αυθεντικότητά της, όπως ακριβώς και το ιστορικό μπαρ Ginger Ale που βρίσκεται στα «σπλάχνα» της από το 2006. Εμπνευστές του η Μίλη και ο Κυριάκος, ένα νέο ζευγάρι που πριν από 8 χρόνια -όταν στο κέντρο πρωταγωνιστούσαν τα μεζεδοπωλεία στο Ψυρρή- οραματίστηκε κάτι διαφορετικό.

«Όταν ανοίξαμε το Ginger Ale» μου εξηγεί η Μίλη «θέλαμε να διαφοροποιηθούμε από τον τρόπο διασκέδασης που επικρατούσε στα μπαρ της εποχής -οι νέοι στέκονταν στα μαγαζιά με ένα ποτό στο χέρι, μέσα σε μια βαβούρα και ένα «θολό» τρόπο διασκέδασης που δεν σου επέτρεπε να κοινωνικοποιηθείς -γι αυτό και ήμασταν πολύ προσεκτικοί στο σχεδιασμό του μαγαζιού. Δημιουργήσαμε ένα ρετρό χώρο με άνετους καναπέδες όπου οι παρέες θα μπορούσαν να διαλέξουν το σαλονάκι τους και να επικοινωνήσουν χαλαρά, ακούγοντας μουσικές από τις δεκαετίες του ‘30 και του ’60 σε rhythm n’ blues, σόουλ, μποσανόβα και τζαζ ρυθμούς χωρίς mainstream ήχους και ελληνικά μπιτάκια ενώ ήμασταν από τους πρώτους που οργανώσαμε live τζαζ-σουίνγκ βραδιές.»

«Από τότε αυτό που συνεχώς ανανεώνεται στο μαγαζί, δεν είναι η φιλοσοφία μας αλλά τα προϊόντα. Στους καταλόγους μας προσθέσαμε ένα λαχταριστό afogatto -εσπρέσο με ρούμι και παγωτό βανίλια, φρέσκα τσάι, καλοκαιρινά κοκτέιλ με σπιτικά σιρόπια και μαρμελάδες, ελληνικές φρέσκιες μπύρες ενώ παράλληλα χαμηλώσαμε και τις τιμές για να συμβαδίζουν με το κλίμα της εποχής –Δευτέρα έως Τετάρτη, από το μεσημέρι μέχρι τις 22.00, έχουμε happy hour (όλα τα ποτά κοστίζουν 5 ευρώ) ενώ διαθέτουμε μίνι κοκτέιλ (κοκτέιλ σε μικρότερη ποσότητα για να μπορείς να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις) στα 5 ευρώ και fruit punch με φρούτα εποχής.»

Για του λόγου το αληθές, η Μίλη ξεκινάει τα μαγικά της και μας «συστήνει» το ολοκαίνουργιο late afternoon κοκτέιλ με τζιν, τζίντζερ, elder flower, λάιμ, πορτοκάλι και μούρα που ήταν απίθανα δροσιστικό, ένα tea shake -παγωτό με τσάι, μήλο και κανέλα που θύμιζε σπιτική μηλόπιτα και ένα ginger fresh teatail-κοκτέιλ με πράσινο τσάι, δυόσμο, λάιμ και τζίντζερ –αναζωογονητικό όσο δεν φαντάζεσαι. Αν πάλι δεν σου αρέσει η καφεΐνη, αξίζει να δοκιμάσεις τα λεγόμενα roiboos -ποικιλίες κόκκινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη από τα οποία ξεχώρισα το earl gray green με περγαμόντο, κόκκινο τσάι, τσίλι και πορτοκάλι –που ήταν φοβερά αρωματικό.

«Η πλατεία Εξαρχείων ήταν, είναι και θα είναι από τις λίγες γειτονιές με ταυτότητα στο κέντρο της Αθήνας, παρόλες τις δυσκολίες που περνάει ανά καιρούς.» μου λέει η Μίλη, λίγο πριν φύγουμε από το μαγαζί. «Ποτέ δεν έχασε τον παλμό της, όπως το υπόλοιπο κέντρο που τελευταία είναι λίγο μπερδεμένο. Μέχρι να αποφασίσουν οι υπόλοιπες γειτονιές τι θέλουν να είναι –π.χ πολυπολιτισμικές με έθνικ φαγάδικα, κυριλέ με φαντεζί κοκτειλάδικα -εμείς θα παραμένουμε σταθεροί στην πλατεία που δεν έχασε το στίγμα της ποτέ. Ως προς τα μελλοντικά σχέδια, τώρα που καλοκαιριάζει τα Παρασκευοσάββατα θα οργανώνουμε απογευματινά πάρτι με μουσικές, live και dj sets που θα ανακοινώνονται στη σελίδα facebook.com/GingerAlecafebar ενώ σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε και το νέο μας μενού με σαλάτες και πιάτα -εναρμονισμένα με τη γειτονιά και τους ανθρώπους της.»

Ginger Ale, Θεμιστοκλέους 74, Πλατεία Εξαρχείων – τηλ. 210 3301 246. Ανοιχτό από τις 8.00 –όσο τραβήξει.

ΕΞΟΔΟΣ

Φέτος για πρώτη χρονιά το «Άννας» το εστιατόριο της ηθοποιού στον πιο ωραίο πεζόδρομο του Μεταξουργείου, έβγαλε τραπεζάκια έξω. Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια στον καλαίσθητο εσωτερικό χώρο, τη διακόσμηση του οποίου έχει αναλάβει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Τώρα, όμως, όσοι το επισκέπτονται μπορούν να καθόνται και έξω, στον πεζόδρομο και να απολαμβάνουν την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε γειτονιά μικρής επαρχιακής πόλης, εκεί που άνθρωποι κινούνται πιο ράθυμα...

Η ηθοποιός, όπως σημειώνει το Popaganda.gr, πάσχισε πολύ για τον πεζόδρομο και φρόντισε προσωπικά ώστε να πάρει τη σημερινή του όψη. Φύτεψε τα δέντρα, τα περιποιείται και χαίρεται τη δροσιά τους. Οσοι επισκέπτονται το εστιατόριο της ηθοποιού πρέπει να γνωρίζουν ότι θα γευθούν ελληνική, κλασική, απλή και γευστική κουζίνα.

www.iefimerida.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Μπαίνοντας στην Κληματαριά, το ιστορικό ταβερνάκι της Πλατείας Θεάτρου που λειτουργεί από το 1927 με το ίδιο όνομα, νομίζεις ότι άνοιξες την πόρτα στις παιδικές σου αναμνήσεις, τότε που πηγαίνατε οικογενειακώς διακοπές στο χωριό του μπαμπά σου.

Η Μαρία Σώτου, συνιδιοκτήτρια του μαγαζιού, με μαντήλι στο κεφάλι, ένα λουλουδάτο φόρεμα και γλυκό χαμόγελο στέκεται όρθια στο βάθος του κήπου πίσω από ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο καλούδια, ένα χάρτη της Ελλάδος κρεμασμένο στο ξύλινο βαρέλι ακριβώς πίσω της και μια ομάδα τουριστών μπροστά της που την ακούνε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία σα να πρόκειται να τους πει κάποιο φοβερό μυστικό.


Πλησιάζοντας ακούω τη Μαρία να εξηγεί πως η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα κι αυτό γιατί βασίζεται στη δομή της παραδοσιακής οικογένειας. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πριν από χρόνια βασίζονταν κυρίως στην αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία είχε ως αποτέλεσμα τα παραδοσιακά πιάτα να είναι απλά και λιτά αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμα.

Και συνεχίζει, «στην Ελλάδα αγαπάμε τους μεζέδες και αγαπάμε να μοιραζόμαστε το φαγητό. Αν έχετε παρατηρήσει τα γύρω τραπέζια θα δείτε ότι τα περισσότερα πιάτα είναι τοποθετημένα στη μέση του τραπεζιού και ο καθένας με το πιρούνι του παίρνει από ένα κοινό πιάτο τον μεζέ του. Αυτό μας χαρακτηρίζει. Είμαστε αρκετά κοινωνικοί όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που συνήθως έχουν μέσα κρασάκι ή βαρελίσια μπύρα και κάπου εκεί φουντώνει και η κουβέντα.»


Ο Περικλής, ιδιοκτήτης της Κληματαριάς, κοιτάζει τη Μαρία από το διπλανό τραπέζι και γυρίζει προς το μέρος μου. « Ξετρελαίνονται μαζί της οι τουρίστες. Εκτός από καλή δασκάλα είναι και τόσο επικοινωνιακή που την λατρεύουν»

 Ο ίδιος δεν ασχολείται με τα μαθήματα μαγειρικής αλλά δίνει συμβουλές για το καλό κρασί. Του αρέσει να μιλάει για τις διαφορετικές κουζίνες και τις προάλλες που ήταν στο μαγαζί μια κοπέλα απ την Ινδία τον ρώτησε: Tι γλυκό φτιάχνετε και μυρίζει τόσο ωραία; Χαλβά, της είπε ο Περικλής και τότε η Ινδή του είπε πως στη χώρα της xαλβά σημαίνει ανακατεύω. Ο Περικλής έχει συνηθίσει τη διαφορετικότητα και αγαπάει αυτή τη γειτονιά του κέντρου.

« Στην πλατεία θεάτρου είμαστε 20 χρόνια, 20 χρόνια δε γνώρισε ακμή αυτή η γειτονιά. Ακμή λέμε εμείς όταν ησυχάζουμε για λίγο, πραγματική ακμή ποτέ». Η Μαρία συνεχίζει το μάθημα τονίζοντας πως η ελληνική κουζίνα έχει επιρροές από δύση και ανατολή. «Για παράδειγμα ο μουσακάς είναι ένα τέτοιο φαγητό. Η μπεσαμέλ είναι γαλλική και τα μυρωδικά που βάζουμε μέσα έρχονται απ’ την Ανατολή. Η διαφορά της ελληνικής σε σχέση με άλλες μεσογειακές κουζίνες βρίσκεται στα βότανα και στο ελαιόλαδο».


Από την γωνιά μου, παρατηρώ τους τουρίστες που ακούν τη Μαρία συνεπαρμένοι. Με χαρακτηριστικό κέφι και μπρίο σηκώνεται, κάθεται, δείχνει, εξηγεί, χαμογελάει. Πάνω στο μεγάλο τραπέζι έχει βραστά αυγά, μελιτζανοσαλάτα, μυρωδικά, αμπελόφυλλα, πατάτες, αλεύρι, τυρί και πολλά άλλα υλικά που σε λίγο θα γίνουν ένα διαδραστικό παιχνίδι για τους τουρίστες. « Η αγαπημένη τους στιγμή είναι όταν πλάθουν οι ίδιοι τη ζύμη με τα χέρια τους. Μερικοί δεν έχουν ξαναπιάσει ποτέ στη ζωή τους ακόμα κι αν ασχολούνται χρόνια με τη μαγειρική. Κι αυτό το γειά μας, δεν έχω καταλάβει γιατί, αλλά πάντα γελούν και ενθουσιάζονται σα μικρά παιδιά όταν τσουγκράμε τα ποτήρια μας.»

Η Μαρία είχε από χρόνια την ιδέα να κάνει μαθήματα μαγειρικής και σήμερα σε συνεργασία με τα Athens walking tours οργανώνει μαθήματα για τουρίστες που οι ίδιοι λένε μετά το τέλος του σεμιναρίου, πως η μέρα στην Κληματαριά ήταν η καλύτερή τους μέρα στην Αθήνα.

Κληματαριά, Πλατεία θεάτρου 2, τηλ. 210 3216629

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή