Νοεμβρίου 17, 2018

ΕΞΟΔΟΣ

Φέτος για πρώτη χρονιά το «Άννας» το εστιατόριο της ηθοποιού στον πιο ωραίο πεζόδρομο του Μεταξουργείου, έβγαλε τραπεζάκια έξω. Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια στον καλαίσθητο εσωτερικό χώρο, τη διακόσμηση του οποίου έχει αναλάβει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Τώρα, όμως, όσοι το επισκέπτονται μπορούν να καθόνται και έξω, στον πεζόδρομο και να απολαμβάνουν την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε γειτονιά μικρής επαρχιακής πόλης, εκεί που άνθρωποι κινούνται πιο ράθυμα...

Η ηθοποιός, όπως σημειώνει το Popaganda.gr, πάσχισε πολύ για τον πεζόδρομο και φρόντισε προσωπικά ώστε να πάρει τη σημερινή του όψη. Φύτεψε τα δέντρα, τα περιποιείται και χαίρεται τη δροσιά τους. Οσοι επισκέπτονται το εστιατόριο της ηθοποιού πρέπει να γνωρίζουν ότι θα γευθούν ελληνική, κλασική, απλή και γευστική κουζίνα.

www.iefimerida.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Μπαίνοντας στην Κληματαριά, το ιστορικό ταβερνάκι της Πλατείας Θεάτρου που λειτουργεί από το 1927 με το ίδιο όνομα, νομίζεις ότι άνοιξες την πόρτα στις παιδικές σου αναμνήσεις, τότε που πηγαίνατε οικογενειακώς διακοπές στο χωριό του μπαμπά σου.

Η Μαρία Σώτου, συνιδιοκτήτρια του μαγαζιού, με μαντήλι στο κεφάλι, ένα λουλουδάτο φόρεμα και γλυκό χαμόγελο στέκεται όρθια στο βάθος του κήπου πίσω από ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο καλούδια, ένα χάρτη της Ελλάδος κρεμασμένο στο ξύλινο βαρέλι ακριβώς πίσω της και μια ομάδα τουριστών μπροστά της που την ακούνε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία σα να πρόκειται να τους πει κάποιο φοβερό μυστικό.


Πλησιάζοντας ακούω τη Μαρία να εξηγεί πως η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα κι αυτό γιατί βασίζεται στη δομή της παραδοσιακής οικογένειας. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πριν από χρόνια βασίζονταν κυρίως στην αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία είχε ως αποτέλεσμα τα παραδοσιακά πιάτα να είναι απλά και λιτά αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμα.

Και συνεχίζει, «στην Ελλάδα αγαπάμε τους μεζέδες και αγαπάμε να μοιραζόμαστε το φαγητό. Αν έχετε παρατηρήσει τα γύρω τραπέζια θα δείτε ότι τα περισσότερα πιάτα είναι τοποθετημένα στη μέση του τραπεζιού και ο καθένας με το πιρούνι του παίρνει από ένα κοινό πιάτο τον μεζέ του. Αυτό μας χαρακτηρίζει. Είμαστε αρκετά κοινωνικοί όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που συνήθως έχουν μέσα κρασάκι ή βαρελίσια μπύρα και κάπου εκεί φουντώνει και η κουβέντα.»


Ο Περικλής, ιδιοκτήτης της Κληματαριάς, κοιτάζει τη Μαρία από το διπλανό τραπέζι και γυρίζει προς το μέρος μου. « Ξετρελαίνονται μαζί της οι τουρίστες. Εκτός από καλή δασκάλα είναι και τόσο επικοινωνιακή που την λατρεύουν»

 Ο ίδιος δεν ασχολείται με τα μαθήματα μαγειρικής αλλά δίνει συμβουλές για το καλό κρασί. Του αρέσει να μιλάει για τις διαφορετικές κουζίνες και τις προάλλες που ήταν στο μαγαζί μια κοπέλα απ την Ινδία τον ρώτησε: Tι γλυκό φτιάχνετε και μυρίζει τόσο ωραία; Χαλβά, της είπε ο Περικλής και τότε η Ινδή του είπε πως στη χώρα της xαλβά σημαίνει ανακατεύω. Ο Περικλής έχει συνηθίσει τη διαφορετικότητα και αγαπάει αυτή τη γειτονιά του κέντρου.

« Στην πλατεία θεάτρου είμαστε 20 χρόνια, 20 χρόνια δε γνώρισε ακμή αυτή η γειτονιά. Ακμή λέμε εμείς όταν ησυχάζουμε για λίγο, πραγματική ακμή ποτέ». Η Μαρία συνεχίζει το μάθημα τονίζοντας πως η ελληνική κουζίνα έχει επιρροές από δύση και ανατολή. «Για παράδειγμα ο μουσακάς είναι ένα τέτοιο φαγητό. Η μπεσαμέλ είναι γαλλική και τα μυρωδικά που βάζουμε μέσα έρχονται απ’ την Ανατολή. Η διαφορά της ελληνικής σε σχέση με άλλες μεσογειακές κουζίνες βρίσκεται στα βότανα και στο ελαιόλαδο».


Από την γωνιά μου, παρατηρώ τους τουρίστες που ακούν τη Μαρία συνεπαρμένοι. Με χαρακτηριστικό κέφι και μπρίο σηκώνεται, κάθεται, δείχνει, εξηγεί, χαμογελάει. Πάνω στο μεγάλο τραπέζι έχει βραστά αυγά, μελιτζανοσαλάτα, μυρωδικά, αμπελόφυλλα, πατάτες, αλεύρι, τυρί και πολλά άλλα υλικά που σε λίγο θα γίνουν ένα διαδραστικό παιχνίδι για τους τουρίστες. « Η αγαπημένη τους στιγμή είναι όταν πλάθουν οι ίδιοι τη ζύμη με τα χέρια τους. Μερικοί δεν έχουν ξαναπιάσει ποτέ στη ζωή τους ακόμα κι αν ασχολούνται χρόνια με τη μαγειρική. Κι αυτό το γειά μας, δεν έχω καταλάβει γιατί, αλλά πάντα γελούν και ενθουσιάζονται σα μικρά παιδιά όταν τσουγκράμε τα ποτήρια μας.»

Η Μαρία είχε από χρόνια την ιδέα να κάνει μαθήματα μαγειρικής και σήμερα σε συνεργασία με τα Athens walking tours οργανώνει μαθήματα για τουρίστες που οι ίδιοι λένε μετά το τέλος του σεμιναρίου, πως η μέρα στην Κληματαριά ήταν η καλύτερή τους μέρα στην Αθήνα.

Κληματαριά, Πλατεία θεάτρου 2, τηλ. 210 3216629

ΕΞΟΔΟΣ

 Η γειτονιά της Νέας Ερυθραίας έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Με το Low bar στο πεζοδρομημένο σοκάκι της Στροφυλίου να μονοπωλεί σχεδόν, εδώ και μερικά χρόνια τη νυχτερινή ζωή της περιοχής, η Νέα Ερυθραία αποδεικνύει σταθερά ότι είναι από τα «δυνατά χαρτιά» της Αθήνας.

Low bar

Ξεκινάμε φυσικά, από το μπαράκι που έφερε τα πάνω κάτω στο nightlife της ευρύτερης περιοχής, αποδυναμώνοντας το μέχρι πρότινος μονοπώλιο της Κηφισιάς για τους βόρειους θαμώνες. Το λιλιπούτειο αυτό μπαράκι έγινε talk of the town τα τελευταία χρόνια κι όσος χώρος του λείπει τόση φήμη απολαμβάνει. Όχι άδικα φυσικά, μιας και το πεζοδρομημένο στενάκι της Στροφυλίου, θυμίζει Κυκλάδες, με κοσμοσυρροή αντίστοιχη της Μυκόνου και της Σίφνου.

Οι μουσικές του κινούνται σε mainstream επιλογές, ενώ ο ανακαινισμένος χώρος του στήνει ένα ιδανικό σκηνικό για να απολαύσετε ένα από τα cocktails του. Και καλές διακοπές!Πληροφορίες: Χαριλάου Τρικούπη 146 (Στροφυλίου), Νέα Ερυθραία, 210 620 2187,

 Βάθης

Ο Βάθης είναι η σταθερή αξία στα βόρεια για τους λάτρεις του φαγητού και ειδικά του κρέατος. Με σταβλίσια που «σκίζει», rib eye ζουμερό και τρυφερό και συκωταριά περασμένη στο τηγάνι, δεν αφήνει περιθώρια για κριτική… Δροσιστείτε στην υπέροχη αυλή του σε ένα σκηνικό κλασικής και προσεγμένης ελληνικής ταβέρνας και απολαύστε την νοστιμότατη ντοματοσαλάτα του, το βραστό του μπρόκολο και τα φοβερά του κολοκυθάκια τηγανητά. Και θα μας θυμηθείτε…Πληροφορίες: Κύρου 7, Νέα Ερυθραία, 210 6204834.

All about lemon

Ένα πανέμορφο bistro… πλούσιο σε βιταμίνη C βρίσκεται στις οδούς Αθανασίου Διάκου και Αναξαγόρα, στο κέντρο της Νέας Ερυθραία και προσφέρει όλες της γλυκές εκδοχές του λεμονιού, από cheesecake με λεμόνι, lemon pie και πάβλοβα με λεμόνι, μέχρι λεμονάδα σπιτική και limoncello. Συνδυάστε το με το απογευματινό σας καφεδάκι και δεν θα… ξινίσετε!Πληροφορίες: Αναξαγόρα 17, Νέα Ερυθραία, 210 625 0237,

 Mucca Gelateria

Το ιταλικό παγωτό στο Mucca Gelateria δεν είναι απλά νόστιμο, είναι κάτι μοναδικό. Με κρεμώδη υφή και «σώμα» που λιώνει εύκολα (σήμα κατατεθέν της φρεσκάδας του) είναι κολασμένο. Δοκιμάστε το kinder bueno του ή το σοκολατένιο Bacio, τη λευκή σοκολάτα ή την κρέμα με πορτοκάλι και δε θα ξεκολλάτε. Αν έχετε και καμια λιγούρα για αλμυρό, δοκιμάστε ένα από τα φρεσκότατα σάντουιτς του ή ακόμα και φρεσκοψημένη πίτσα.Πληροφορίες:  Χαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, 210 8001614,

 The Burger Company

Είναι ίσως, ένα από τα καλύτερα burgers της πόλης μας. Νόστιμο, ζουμερό, gourmet, αλλά πάντα πολύ κλασικό! Εδώ θα ξετρυπώσετε πρωτότυπες προτάσεις, όπως το Spicy Crunch Burger, με μυρωδικά, λόλα, τσένταρ, μαρμελάδα από jalapenos και crispy κρεμμύδια ή το τα Tennessee Chicken Fingers, μαριναρισμένα σε bourbon και σουσάμι. Το μπιφτέκι του είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το αποκορύφωμα είναι όταν κατά την παραγγελία σε ρωτούν πόσο ψημένο το θέλεις…Σημειώστε ότι κάθε μέρα από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. το The Burger Company έχει Happy Hour me 20% στα delivery.Πληροφορίες: Χαριλάου Τρικούπη 144, 210 8000670

https://www.clickatlife.gr 

ΕΞΟΔΟΣ

Ένας bartender, 3 αρχιτέκτονες, μια φοιτήτρια και μισός Γερμανός είναι αρκετοί για να σου φτιάξουν ένα νόστιμο βαυαρέζικο Beer and Cocktail Restaurant…Έτσι απλά, δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες το Bock Beer and Cocktail Restaurant στου Μακρυγιάννη.

Με μοντέρνα αισθητική, με πρωταγωνιστές το τούβλο και το ξύλο, το βιοτεχνικό εργαστήριο ταπετσαρίας αυτοκινήτων που στεγαζόταν στον χώρο, έγινε αγνώριστο, ζεστό και άνετο.

Το παλιό κτήριο του Μεσοπολέμου στην οδό Σπύρου Δοντά 9, φιλοξένησε ιδανικά το όμορφο Bock και προσκαλεί καθημερινά τους φίλους της γερμανικής κουζίνας να δοκιμάσουν νόστιμες λιχουδιές και καλά ποτά.
Το μενού είναι επηρεασμένο εμφανώς από τη βαυαρέζικη κουζίνα και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, διαφόρων ειδών λουκάνικα, αργοψημένο χοιρινό κότσι, ξινολάχανο, ραβιόλια με ανάμικτο κιμά και σπανάκι σε ζωμό και φυσικά, το αγαπημένο γερμανικό ψητό ζαμπόν, γνωστό ως Leberkaese.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη βόρειο-ιταλική συνταγή μοσχαρίσιου Ossobuco με σάλτσα λαχανικών και λευκού κρασιού, καθώς και το τρυφερό rump steak με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Από μπύρες, στο Bock θα βρείτε πέντε διαφορετικές βαρελίσιες και μια μεγάλη ποικιλία σε μπουκάλι, ενώ τα cocktails εδώ είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού, εμπνευσμένα από τον συνιδιοκτήτη Δημήτρη Κληρονόμο.

Πληροφορίες: Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη)

https://www.clickatlife.gr

ΕΞΟΔΟΣ

 Η ταβέρνα στο κέντρο με την αυλή που θυμίζει πλατεία χωριού -Οτι και να παραγγείλεις πληρώνεις 15 ευρώ

Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, μόλις στρίψεις από την Εμμανουήλ Μπενάκη, νιώθεις σαν να μπήκες σε χωριό. Ελιές, μουριές, μποστάνια και η ιστορική ταβέρνα Ροζαλία που βρίσκεται στο πόστο της από το 1978. Ιδιοκτήτης της ο Αχιλλέας Σεβαστόπουλος που ξεκίνησε την επιχείρησή του οικογενειακά και έφτιαξε μία ανθισμένη αυλή στο κέντρο της Αθήνας που διψάει για «πράσινο».

«Η Ροζαλία άρχισε να λειτουργεί 37 χρόνια πριν, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της οδού Βαλτετσίου, στο νούμερο 58, απέναντι από την τωρινή αυλή» λέει ο Γιώργος, φανατικός ποδηλάτης και τωρινός διαχειριστής του μαγαζιού, μιλώντας στο Popaganda.gr.

«Το όνομά της «έρχεται» από μια γυναίκα θρύλο που έμενε στο υπόγειο, κάτω από την ταβέρνα εκείνη την εποχή. Την έλεγαν Αυγουστίνα, κυκλοφορούσε στα Εξάρχεια χωρίς να γνωρίζει κανείς την ιδιότητά της και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών της γειτονιάς. Ώσπου μια μέρα, εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη κι έγινε το μυστήριο των Εξαρχείων.

Χρειάστηκαν κάποια χρόνια να περάσουν για να μάθουμε πως η εν λόγω κυρία ήταν κατάσκοπος της Ελλάδας κατά των Γερμανών (καταδικάστηκε σε θάνατο για περίθαλψη και απόκρυψη Βρετανών κατασκόπων και Ελλήνων αντιστασιακών) με κωδικό όνομα «Ροζαλία» εξού και το όνομα της ταβέρνας μας –τιμής ένεκεν».

Μόλις καθίσεις στο τραπέζι, σου φέρνουν ένα δίσκο με 16 πιάτα -σαλάτες και ορεκτικά, ενώ στη συνέχεια η φάση επιβάλλει ψητά,ενώ ως προς τα γλυκά εδώ θα φας την παστούλα σου με σοκολάτα-φράουλα, παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα και χαλβά σιμιγδαλένιο, όλα σπιτικά. Η τιμή κατ' άτομο είναι 15 ευρώ.

https://www.iefimerida.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Ανθισμένα δέντρα και λουλούδια που μοσχοβολάνε, χρωματιστές καρέκλες και τραπέζια κι ένας κήπος που που μας θυμίζει τα παλιά.

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Λεμονήκηπος καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή όπου οι δροσερές αυλές και οι απλές παραδοσιακές γεύσεις κυριαρχούσαν. Το μενού κινείται μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας κουζίνας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε ελληνικές γεύσεις σε δημιουργικές παραλλαγές.
Δοκιμάστε τα παραδοσιακά ελληνικά και μεσογειακά πιάτα του κι ανακαλύψτε μόνοι σας τις «πειραγμένες» γεύσεις και τους νεοτερισμούς του σεφ που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, αλλά και τα πιάτα της σχάρας και της κατσαρόλας μάς θυμίζουν σπιτικές μυρωδιές.

Συνδιάστε τα μ'ένα κρασί από την μεγάλη ποικιλία ελληνικών κι όχι μόνο ετικετών.


Η όμορφη αυλή του Λεμονόκηπου με τα καλοκαιρινά χρώματα κι αρώματα είναι το χαλαρωτικό περιβάλλον που ψάχνει κανείς για να φάει με φίλους κι οικογένεια, για ένα επαγγελματικό ραντεβού ή για να γιορτάσει κάποια χαρούμενη στιγμή της ζωής του. To ανακαινισμένο αρχοντικό του '30 κι η αυλή του φυσικά έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και στεγάζει καλοφαγάδες σ'ενα χώρο που μοιάζει βγαλμένος από σκηνικό παλιάς ελληνική ταινίας.

Τα πάντα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με αγάπη και μεράκι, από τις καρέκλες και τα τραπέζια, μέχρι και τα τζάμια. H ευχάριστη μουσική στην κατάλληλη ένταση ολοκληρώνουν την ατμόσφαιρα για μια ωραία βραδιά -ή και μεσημέρι.

Info
Αγίας Τριάδος 11 & Επταλόφου Νέα Φιλαδέλφεια,  τηλ. 210 2588611

ΕΞΟΔΟΣ

Στον πεζόδρομο της οδού Δελφών στο Κολωνάκι, ο Ιπποπόταμος επιμένει στο παλιό καλό ροκ και επιστρέφει ανανεωμένο για να σας δροσίσει φέτος το καλοκαίρι.

Ο Ιπποπόταμος αποτελεί μια κλασική αξία από το 1978 και τώρα, μετά από μια δίμηνη ανακαίνιση, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να σας φιλοξενήσει στα δωμάτιά του.
Απολαύστε παγωμένη την θρυλική του σανγκρία , αλλά και 28 ετικέτες μπύρας, μπύρα draught, πίτες με guacamole και λαχταριστό Virginia ham με πορτοκάλι, όλα χειροποίητα.

Δοκιμάστε ένα Ιπποποταμάκι, ένα raquiri ή rakito -όλα με βάση τη ρακή- στην αυλή του Ιπποπόταμου και στον πεζόδρομο της Δελφών.

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης, ο Γιώργος Ζερβός και ο Άλκης Στεφάνου, οι νέοι οικοδεσπότες, γνωστοί παραγωγοί του ραδιοφώνου που λατρεύουν τα «ταξίδια» στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, τον κινηματογράφο, το φως της μέρας και τη μαγεία της νύχτας, θα μας προτείνουν καλή ροκ, τζαζ, σόουλ και φανκ μουσική, από τα decks του Ιπποπόταμου, από νωρίς το πρωί μέχρι… νωρίς το πρωί.

Αν θέλετε κι εσείς να βρείτε τον κρυμμένο ροκ χαρακτήρα σας, ελάτε μια βόλτα από τον Ιπποπόταμο.

Πληροφορίες: Ιπποπόταμος, Δελφών 3β, Κολωνάκι, 2103634583

 

ΕΞΟΔΟΣ

Τι συμβαίνει όταν ταλαντούχοι άνθρωποι ενώνουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους; ένα μινιόν μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας που σε στέλνει κατευθείαν στο Παρίσι. Ο Απόστολος Τραστέλης (Σπονδή) υπογράφει το μενού, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης ζωγραφίζει στην κουζίνα, η σκηνογράφος Αθανασία Σμαραγδή αποδίδει με ακρίβεια το σκηνικό ενός φινετσάτου παριζιάνικου bistrot. Το Bistrot le Mignon άνοιξε πριν τρεις μήνες τις πόρτες του στη Χάρητος και έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις για την ενδιαφέρουσα μείξη κλασικής και σύγχρονης γαλλικής κουζίνας.

Η μικρή, ατμοσφαιρική σάλα δικαιώνει απόλυτα το όνομα Bistrot le Μignon: λίγα τετραγωνικά που χωρούν όμως πολύ φινέτσα. «Ceci n'est pas un Magritte». Η διασκεδαστική παραλλαγή της γνωστής φράσης του Magritte στο μεγάλο καθρέφτη παραπέμπει στη γενέτειρα του σουρεαλισμού στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ σταθμοί του παρισινού μετρό γραμμένοι με χρυσά γράμματα -Concorde, Alexandre Dumas, Voltaire- υπενθυμίζουν διαρκώς ποια είναι η απόλυτη γαστρονομική πρωτεύουσα. Το vintage περιβάλλον με τα μαρμάρινα τραπέζια και τους δερμάτινους καναπέδες συμπληρώνουν νοσταλγικές λεπτομέρειες όπως η θήκη μιας παλιάς ραπτομηχανής αλλά και κλασικές γαλλικές μελωδίες (συχνά ζωντανά).

Η κουζίνα προτείνει κλασικές γαλλικές σπεσιαλιτέ με σύγχρονες εμπνευσμένες παρεμβάσεις. Το μενού ξεκινά με σούπα ημέρας και μεγάλη ποικιλία από ορεκτικά: Ζεστό φουαγκρά με πουρέ μήλου, αυγό ποσέ με μπέικον σάλτσα κόκκινου κρασιού και μανιτάρια και κλασικό μοσχαρίσιο ταρτάρ. Το Σαββατοκύριακο το μεσημέρι, κροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ - τα τυπικά εδέσματα των γαλλικών bistrot- που σπάνια κανείς μπορεί να απολαύσει στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών και μυρωδικών με λαδολέμονο τρούφας, ζεστή σαλάτα Nicoise με ελαφρά ψημένο σολωμό και μελάτο αυγό σε κρούστα μυρωδικών και αντρεκότ Café de Paris με λεπτοκομένες πατάτες τηγανητές. Ενδιαφέροντα επίσης είναι τa ψητά χτένια με πουρέ κουνουπιδιού και αφρό λεμόνι, το μοσχαρίσιο φιλέτο Ροσίνι με φουαγκρά και σάλτσα πόρτο και τα μοσχαρίσια μάγουλα μπουργκινιόν με αφρό πατάτας, τα οποία αργοψήνονται για 3 μέρες πριν φτάσουν στο πιάτο μας.

Όλα αυτά φυσικά υπό τη συνοδεία κρασιών, ελληνικών και γαλλικών, αντίστοιχου επιπέδου.

Bistrot Le Mignon,
Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, τηλ. 210 7242717

ΕΞΟΔΟΣ

Πετράλωνα- Κουκάκι: Αυθεντικά, εναλλακτικά, υπέροχα!
Δύο γειτονιές που θυμίζουν έντονα παλιά Αθήνα ενώ παραμένουν από τις πιο... εναλλακτικές της πρωτεύουσας. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν σταματούν να κερδίζουν φίλους και να εξελίσσονται. Κουκάκι και Πετράλωνα έχουν πολλά να σου πουν!


Κουκάκι είναι...

- μια γειτονιά κάτω από το λόφο του Φιλοπάππου, που συνορεύει με τα Πετράλωνα, τον Νέο Κόσμο και την Ακρόπολη, διασχίζεται δε από τη Συγγρού. Βολεύει να πας με το Μετρό, να σταματήσεις στη στάση του Φιξ και να διασχίσεις τον πεζόδρομο της Δράκου με τις προσεγμένες επιχειρήσεις που είναι ιδανικές για «γρήγορες» κυρίως στάσεις.

- τα αρχοντικά κάτω από το λόφο. Σου δίνουν την αίσθηση μιας άλλης, λατρεμένης Αθήνας, είναι τα περισσότερα αναπαλαιωμένα κι ενδέχεται στα παραθυρόφυλλα τους να δεις τον Μίκη Θεοδωράκη να χαζεύει τον Παρθενώνα, τη Χαρούλα Αλεξίου να σιγοτραγουδά, τον Γιάννη Μπέζο να ετοιμάζεται για το θέατρο ή λίγο πιο κάτω τον Άρη Σερβετάλη να βγάζει βόλτα το σκύλο του.

- ο πεζόδρομος της Ολυμπίου. Το πρωί για ελληνικό, εφημερίδα και χαλαρές κουβέντες, το μεσημέρι για μεζέ με κρασάκι και το βράδυ για ποτό συνοδεία ζωντανής μουσικής για όλα τα γούστα.

- η παιδική χαρά. Πίσω από τη Χαμοστέρνας, υπάρχει ακόμα μια αυθεντική εικόνα παλιάς Αθήνας. Τα παιδιά παίζουν άφοβα μπάλα, κάνουν κούνια ή τσουλήθρα κι η ζωη τούς χαμογελά καθημερινά.

- πέρασμα για το κέντρο. Γι' αυτό εδώ τα ντεσιμπέλ δεν σου παίρνουν τα αυτιά (αν θες να χτυπηθείς, μπορείς κάλλιστα να πας αλλού -σε κανέναν δεν θα λείψεις), γι΄αυτό και τα μαγαζιά για shopping (κυρίως σε Φαλήρου και Δημητρακοπούλου) ούτε καν σε εμπνέουν να κοιτάξεις τη βιτρίνα τους, και κυρίως γι' αυτό δεν πρόκειται όλη αυτή η υπέροχη ατμόσφαιρα της περιοχής να «βεβηλωθεί» από την εμπορική επέλαση ανθρώπων και επιχειρήσεων.

 

Πετράλωνα είναι...

- ό,τι βλέπεις από Πειραιώς μέχρι μέσα στου Φιλοπάππου κι από Χαμοστέρνας μέχρι τη γέφυρα του Πουλόπουλου. Βρίσκονται ανάμεσα σε Γκάζι, Ταύρο, Καλλιθέα, Θησείο και Κουκάκι, ενώ χωρίζονται από τις γραμμές του ΗΣΑΠ (στάση Πετράλωνα) σε Άνω και Κάτω.

- η Τρώων. Πέρα από το θερινό σινεμά του Ζέφυρου που στέκει εδώ από το 1945, επι της οδού και στα γύρω στενά θα βρεις καλές αφορμές για όλα: Εδώ θα έρθεις για «πραγματικό» φαγητό, από εκείνο που μέχρι κι η μαμά σου θα ζήλευε, για τσίπουρα με μεζέδες που θα αναζητήσεις ξανά, για μουσικές που θα ψάχνεις στο youtube, για φάτσες όμορφες κι ακομπλεξάριστες, με σταράκια και t-shirts που σε κάποια έκθεση, παράσταση, δημοσιογραφικό στέκι, καλό πάρτι ή μπαράκι του κέντρου θα εχεις ξαναπετύχει, ή ακόμα και για original συνταγές με πάπια και πατέ.

- η πλατεία Μερκούρη με τα... βότανά της, τις εθνικ μουσικές, τις χορταστικές μερίδες, τα κουτσούβελα με τα ποδήλατα, ακόμα και τα καλά κρασιά.
- τα σχεδον όμοια, παλιά σπίτια που είναι φταγμένα από πέτρα (άλλωστε, όπως δηλώνει και το όνομα της περιοχής, εδώ δημιουργήθηκαν τα αλώνια, μετά την εξομάλυνση των γύρω δρόμων από τους βράχους και τις πέτρες), με τα τσίγκινα γλαστράκια, τις κόκκινες καμινάδες και τα παιδιά που παίζουν στις αυλές τους.

- με απλά λογιά... το next best thing. Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις, καθεμιά με τον δικό της χαρακτήρα, καθεμιά ιδανική αφορμή για να καταλάβεις πως εδώ θα «παίξει» η επόμενη τάση της πόλης (καλώς ή κακώς).

 Προτάσεις.....

Tiki Athens
Φαλήρου 15, κοντά στη στάση του μετρό Ακρόπολη, Ακρόπολη

Βραζιλιάνα
Αρκάδων 4, Άνω Πετράλωνα, Πετράλωνα

Μάνη Μάνη
Φαλήρου 10, Κουκάκι

Εδωδή
Πίνδου 14 &Ιωαννίνων, Πεύκη

Κάππαρη
Δωριέων 36, Πετράλωνα

Σαλός Λαγός
Τρώων 63, Πετράλωνα

Το τσιπουράδικο του Αποστόλη
Τρώων 43, Πετράλωνα

Σπιρτόκουτο
Γ. Ολυμπίου 14, Κουκάκι

Το Κουκί
Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι

Κλουβί
Κυδαντιδών & Δημοφόντος 57, Πετράλωνα

Κούβελος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Φιλοπάππου - Κουκάκι, Αθήνα - Κέντρο

Funky Ride
Δημητρακοπούλου 1, Κουκάκι

Lolitas
Δωριέων 26, Πετράλωνα

Jazz Art

Πλ. Μερκούρη, Πετράλωνα

Οινομαγειρείο Πλατεία
Δεινοχάρους 3, Πετράλωνα

Του Ονείρου
Βεΐκου 84, Κουκάκι

Τintinnabulum
Βεΐκου 80, Κουκάκι

Πατρίδες
Γ. Ολυμπίου 14, Κουκάκι

Παντοπωλείο Ζεμπίλι
Τρώων 50, Πετράλωνα

https://www.athensmagazine.gr

ΕΞΟΔΟΣ

"Κύριος Χου": Όλοκαίνουριο μπαράκι με... περίεργο όνομα στα Άνω Πετράλωνα!

Στην πάντοτε αγαπημένη και μποέμ γειτονιά των Πετραλώνων και δη των Άνω... μετακόμισε εδώ και λίγες μέρες ένας... Κύριος με περίεργο όνομα. Κύριος Χου λοιπόν το νέο μπαράκι που δημιούργησαν 4 φίλοι με... ιστορία στα στέκια της πόλης, με απλό και λιττό στυλ, cozy ρυθμούς, μια μικρή πλακόστρωτη αυλή και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Περισσότερα προσεχώς όταν και θα το επισκεφθούμε...

Info

Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423972

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή