Πεθαίνοντας στο Γέλιο
Από Χρήστο Μήτση

Από την τελευταία συνέντευξη του εκδότη του «Charlie Hebdo» μέχρι τις ακτιβιστικές φάρσες των Yes Men, τέσσερις ιστορίες με θέμα το χιούμορ ως όπλο για πολιτική δράση συμπλέκονται με γλυκόπικρο τρόπο.

Έχοντας κάνει την τελευταία συνέντευξη του εκδότη του «Charlie Hebdo» Σαρμπ (Στεφάν Σαρμπονιέ ), ο οποίος ήταν ένα από τα 12 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του Ιανουαρίου 2015, ο ευρωβουλευτής και γνωστός ντοκιμαντερίστας Στέλιος Κούλογλου στήνει γύρω της μια ταινία τεκμηρίωσης πάνω στην πολιτική σάτιρα.

Η τραγική ιστορία του γαλλικού περιοδικού πλαισιώνεται με άλλες τρεις –οι ακτιβιστικές φάρσες των Αμερικανών The Yes Men, οι τραγουδιστικές διαμαρτυρίες των Flashmobs ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA, οι παρεμβάσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, κωμικού κι εκδότη του περιοδικού «Titanic» Μάρτιν Σόνεμπορν– και όλες μαζί, αφηγημένες παράλληλα με ένα αποτελεσματικό μοντάζ, δίνουν γλυκόπικρη διάσταση στην ανατρεπτική δύναμη του χιούμορ­, το οποίο συχνά είναι αποτελεσματικότερο από ομιλίες, αναλύσεις και ηχηρές διαμαρτυρίες. Κάποιες­ φορές όμως με αβάσταχτο τίμημα...