Από Χρήστο Μήτση 

Σε μια καλοκαιρινή Αθήνα ο άφραγκος μουσικός Νίκος καλεί την πρώην κοπέλα του Σοφία να περάσουν μαζί μερικές ημέρες σε μια άδεια βίλα την οποία έχει αναλάβει να προσέχει. Γρήγορα οι ερωτικές αντιζηλίες θα βγουν στην επιφάνεια και η μάχη των δύο φύλων θα πάρει φωτιά. Βραβεία στα φεστιβάλ Λοκάρνο και Θεσσαλονίκης για μια μεταμοντέρνα χαριτωμένη, σινεφίλ και παιχνιδιάρικη, άλλο τόσο εσωστρεφή κι εξυπνακίστικη κομεντί πάνω στις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις.

«Ξέρω πως αν πάω σήμερα τη βόλτα μου, θα την πετύχω. Δεν ξέρω όμως αν θέλω να την πετύχω. Ξέρω όμως ότι θα πάω». Ο Νίκος και η Σοφία­ είναι ένα νεαρό ερωτευμένο­ ζευγάρι το οποίο πρωταγωνιστεί στο οκτάλεπτο «Ο Έλβις Είναι Νεκρός» (2013 ) και, με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα συναισθήματά­ του.

Τακτοποιούνται όμως τα ερωτικά συναισθήματα και πώς μπορεί να τα διαχειριστεί μια εξωστρεφής, μπερδεμένη, θαρραλέα μα και άλλο τόσο φοβισμένη νέα γενιά; Ο Στέργιος Πάσχος συναντά ξανά­ τους χωρισμένους ήρωες της μικρού μήκους του έπειτα από τρία χρόνια.

Σε μια καλοκαιρινή Αθήνα ο Νίκος, ακόμη άφραγκος μουσικός, προτείνει στην πρώην του, τη Σοφία, να περάσουν μαζί μερικές ημέρες σε μια άδεια βίλα την οποία έχει αναλάβει να προσέχει στα βόρεια προάστια. Με το που καταφθάνει εκείνη οι ερωτικές αντιζηλίες δεν αργούν να βγουν στην επιφάνεια και η μάχη των δύο φύλων παίρνει φωτιά: αποφασισμένος να μάθει γιατί τον χώρισε, την κλειδώνει στο στούντιο ηχογράφησης του σπιτιού μέχρι να του τα εξηγήσει όλα αναλυτικά.

Αναμφίβολα ταλαντούχος, ο Πάσχος υιοθετεί μια «πολυπρισματική» σκηνοθετική προσέγγιση, που προσπαθεί να αποδώσει την αντιφατική συναισθηματική κατάσταση των ηρώων. Ο καταιγιστικός λόγος απέναντι στη γλώσσα των σωμάτων, ο εγκλεισμός στην καρδιά μιας μεγαλούπολης, ρεαλισμός και την ίδια στιγμή αποστασιοποίηση, ο Νίκος Νικολαΐδης (στο σπίτι του οποίου έχουν γίνει τα γυρίσματα ) και η νουβέλ βαγκ αγκαλιά. Ήδη από τον τίτλο, το «Άφτερλωβ» φιλοδοξεί να γίνει το μεταμοντέρνο love story-μανιφέστο της γενιάς των ’10s, ανάλαφρα χαριτωμένο και υπόκωφα μελαγχολικό.


Διαθέτει μια σινεφίλ ευστροφία που του χαρίζει φρεσκάδα και δύο πρωταγωνιστές –με credit συνσεναριογράφου– που ζουν παθιασμένα τους ρόλους τους. Ρόλους που από ένα σημείο και μετά παγιδεύονται στην επανάληψη, στην αυτοαναφορικότητα και στους υστερικά ατακαδόρικους διαλόγους, ιδανικοί εκφραστές μιας τολμηρής όσο κι εξυπνακίστικης ταινίας που βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Λοκάρνο και Θεσσαλονίκης και θα βρει πολλούς φαν ανάμεσα στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους.