Από Χρήστο Μήτση 
Στοιχεία εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και μια αληθινή ιστορία συναντιούνται σε ένα εικαστικά εντυπωσιακό ερωτικό δράμα, υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Το Βανουάτου, πρώην Νέες Εβρίδες, είναι ένα σύμπλεγμα 82 νησιών του Νοτίου Ειρηνικού που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τους Βρετανούς μόλις το 1980. Ένα από αυτά είναι η Τάνα, όπου η φυλή των Γιακέλ συνεχίζει ακόμη και σήμερα να απορρίπτει το μοντέρνο τρόπο ζωής και να υπακούει στην πανάρχαια παράδοση του Κάστομ: ένας συνδυασμός μύθων, νόμων, κοινωνικών δομών, εθίμων και τελετουργιών. Οι Αυστραλοί ντοκιμαντερίστες Μάρτιν Μπάτλερ και Μπέντλι Ντιν έμειναν για καιρό ανάμεσα σε αυτούς τους ιθαγενείς που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους κάμερα και αποφάσισαν να αποτυπώσουν την καθημερινότητά τους, ό,τι πιο μακρινό στον όρο «παγκοσμιοποίηση» μπορεί να συναντήσει κάποιος στον πλανήτη σήμερα, μέσα από μια αληθινή ιστορία του 1987. Απόλυτα συνδεδεμένη με τους Γιακέλ και διαχρονική όσο το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
Όταν οι γειτονικοί Ιμεντίν τραυματίζουν βαριά τον σαμάνο των Γιακέλ, ο φύλαρχος των τελευταίων αποφασίζει πως η διαρκής διαμάχη μεταξύ των δύο φυλών πρέπει να σταματήσει και να γίνουν εκατέρωθεν βήματα συμβιβασμού. Η συμφωνία ειρήνης επιτυγχάνεται και η νεαρή Γουάγουα, όπως ορίζει το Κάστομ, επιλέγεται ως η νύφη των Γιακέλ που θα δοθεί στους Ιμεντίν για την επισφράγισή της. Όμως εκείνη και ο Νταΐν, ο εγγονός του φυλάρχου, είναι ερωτευμένοι. Παρότι η αθέτηση της υπόσχεσης σημαίνει πόλεμο, οι δύο νέοι αποφασίζουν, με κίνδυνο της ζωής τους, να φύγουν μακριά, καθώς τόσο οι Ιμεντίν όσο και οι Γιακέλ είναι υποχρεωμένοι να τους καταδιώξουν.

Οι Μπάτλερ και Ντιν έπεισαν τους ίδιους τους Γιακέλ, διατηρώντας μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς το όνομα και την ιδιότητά τους, να γίνουν συμμέτοχοι στη μυθοπλαστική αναπαράσταση μιας­ ιστορίας ρομαντικού έρωτα, που ήρθε αντιμέτωπος με τον απαράβατο νόμο, κατά έναν τρόπο νικώντας τον και κατά έναν άλλον χάνοντας κατά κράτος. Το μαγευτικό, παρθένο τοπίο ενισχύει τη δια­χρονικότητα του μύθου και αποτυπώνει μεγαλοπρεπώς τη δύναμη του φυσικού ενστίκτου, ενώ τα πανέμορφα, κατά στιγμές καρτποσταλικά πλάνα με φόντο το ενεργό ηφαίστειο Γιαχούλ κάνουν τον Σαίξπηρ και τους εραστές της Βερόνας πρωταγωνιστές ενός συγκινητικού εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.

Ακολουθώντας τα βήματα του βωβού «Ταμπού» του Φ.Β. Μουρνάου και του πιο πρόσφατου «10 Βάρκες» του Ρολφ ντε Χέερ, οι Αυστραλοί σκηνοθέτες αναζητούν με το φακό τους τον τρόπο με τον οποίο η παράδοση μιλάει­ στο σήμερα και στον δυτικό θεατή, περιγράφουν τη σύγκρουσή της με τα νέα ήθη κι έθιμα, αναρωτιούνται για την ηθική και πολιτική της διάσταση («αντισταθήκαμε στην αποικιοκρατία, στο χριστιανισμό, τη δύναμη του χρήματος» ) και ανταμείβονται με μια υποψηφιότητα ξενόγλωσσου Όσκαρ και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας (καλύτερη ταινία και φωτογραφία στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής ).
Αυστραλία. 2015. Διάρκεια: 104΄.