Ο Κύριος και η Κυρία Αντελμάν
Από Χρήστο Μήτση 

Σπιρτόζικο, έξυπνα γραμμένο μα άνισο και φλύαρο love story μεταμφιεσμένο σε διασκεδαστική καλλιτεχνική βιογραφία, η οποία από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνει τα έξυπνα τρικ του.


Ο Νικολά Μπεντός, γιος του πολιτικά αιχμηρού stand up κωμικού Γκι Μπεντός, και η Ντοριά Τιλιέ είναι ένα ζευγάρι ηθοποιών με μικρή κινηματογραφική πείρα, οι οποίοι έγραψαν μαζί την ιστορία ενός λογοτεχνικού αντρόγυνου. Ανέλαβαν φυσικά να το ενσαρκώσουν οι ίδιοι, με τον Μπεντός να επιφορτίζεται και με τα σκηνοθετικά καθήκοντα. Η μεταξύ τους καλή χημεία τούς βοηθά στο να είναι απόλυτα πειστικοί ως κύριος και κυρία Αντελμάν, με την τελευταία να δέχεται, αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου της, την επίσκεψη ενός δημοσιογράφου.

Χωρίς δισταγμό, δέχεται να του μιλήσει ανοιχτά για την κοινή της ζωή με έναν διάσημο συγγραφέα και να του αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από το θρύλο που τον συνοδεύει. Χωρισμένο σε κεφάλαια με τίτλους όπως «Στρατηγική της τύχης», «Οι προσαρμογές», «Τα μυστικά της επιτυχίας» ή «Η πτώση», μέσα από διαρκή φλας μπακ και με τις χρονολογικές επισημάνσεις να περνούν με μεγάλα γράμματα μπροστά από την κάμερα, η απομυθοποιητική βιογραφία του βραβευμένου με Γκονκούρ Βικτόρ Αντελμάν έχει τη χαλαρότητα μιας διασκεδαστικής εξιστόρησης και ταυτόχρονα την αμεσότητα ενός ζωντανού βιώματος.

Η υποψήφια για Σεζάρ ερμηνείας Ντοριά Τιλιέ είναι μια σκέτη απόλαυση ως η δυναμική διανοούμενη η οποία εμπνέει διαρκώς τον σύζυγό της, παραμένοντας διακριτικά στη σκιά του. Μέχρι την ώρα που αποφασίζει να πει την αλήθεια (;), αποκαλύπτοντας ένα σπιρτόζικα γραμμένο, σκηνοθετημένο με νεύρο μα άνισο και φλύαρο love story, μεταμφιεσμένο σε αντισυμβατική ρομαντική κομεντί. Είναι στιγμές που νομίζεις πως οι ιδέες της περισσεύουν, από ένα σημείο και μετά όμως αυτός ο γουντιαλενικός φόρος τιμής απλώς επαναλαμβάνει τα έξυπνα τρικ του, τα οποία κορυφώνονται σε ένα το-βλέπω-να-’ρχεται-από-χιλιόμετρα «ανατρεπτικό» φινάλε.

Γαλλία, Βέλγιο. 2017. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.