Από Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο 

Ένας τσιγγάνος μουσικός αναζητά, μέχρι το τέλος της ζωής του, τον εφηβικό του έρωτα σε όλη τη Μολδαβία. Ολοκληρωμένο πορτρέτο της μολδαβικής και τσιγγάνικης λαϊκής παράδοσης που αποδίδεται με τόνους μελοδράματος, σε ένα μεγαλόπνοο αλλά όχι πάντα συγκρατημένο φιλμ στο οποίο το φολκλόρ συναντά το ρομαντισμό.

Ο Εμίλ Λοτιάνου είναι ο γνωστότερος σκηνοθέτης του ανεξερεύνητου σινεμά της Μολδαβίας και αυτή η ταινία το λαμπρότερο δείγμα του. Με τόνους μελοδράματος, το φιλμ συνθέτει μια ολοκληρωμένη ανθρωπογεωγραφία της Μολδαβίας, αναδεικνύοντας τη λαϊκή παράδοση των τσιγγάνων μουσικών μέσα από μια αρχετυπική ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα. Ο πρωταγωνιστής, ένας ταλαντούχος βιολιστής, περνάει τη ζωή του πασχίζοντας να βρει την κοπέλα που ερωτεύτηκε ως έφηβος, αλλά έχασε όταν άρχισε τη νομαδική ζωή του μουσικού.

Οι λυρικές εικόνες των ταξιδιών του σε όλη τη χώρα αποκαλύπτουν έναν λαό που ισορροπεί ανάμεσα στα Βαλκάνια και στη Δύση καθώς και το μουσικό πλούτο των τσιγγάνων, που επιμελείται μαεστρικά ο συνθέτης Εουτζέν Ντόγκα. Το φολκλόρ συναντά το ρομαντισμό σε ένα μεγαλόπνοο, αλλά όχι πάντα συγκρατημένο φιλμ.

Μολδαβία. 1972. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: NEW STAR.