Όταν κάτι δεν λειτουργεί και φτάνει στο τέλος, γίνεται η αρχή για κάτι καινούριο και συναρπαστικό

Κριτική

Έρωτες, προδοσίες, κρυμμένα πάθη και ένοχα μυστικά αποκαλύπτονται με γλυκόπικρο, μα εντελώς συμβατικό τρόπο σ’ ένα καθωσπρέπει ιστορικό δράμα βρετανικής τηλεοπτικο-μυθιστορηματικής κοπής.

Δεν είναι μόνο το βρετανικό άγγιγμα, η θηλυκή πρωταγωνίστρια και η ιδέα πως το βιβλίο φέρνει κοντά τους ανθρώπους που κάνει την τελευταία ταινία του Μάικ Νιούελ («Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία») και το πρόσφατο «Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν» να μοιάζουν τόσο πολύ. Είναι κυρίως ο στρωτός, ελάχιστα απαιτητικός κι ακαδημαϊκός αφηγηματικός τρόπος με τον οποίο επιλέγουν και τα δυο φιλμ να κινηματογραφήσουν ένα ελαφρύ κοινωνικό δράμα εποχής, βασισμένο σε λογοτεχνικό έργο.

Η «Λέσχη λογοτεχνίας και πίτας από πατατόφλουδες του Γκέρνσεϊ», όπως θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τον τίτλο του μυθιστορήματος της Μέρι Αν Σάφερ, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμένη σε επιστολική μορφή και εμπνέεται από γεγονότα που συνέβησαν στο μικρό νησί της Μάγχης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σάφερ δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει τη μυθοπλαστική μεταγραφή τους (πέθανε το 2008), η οποία πήρε την οριστική της μορφή με τη βοήθεια της ανιψιάς της Άνι Μπάρροους, εκδόθηκε και έγινε μπεστ σέλερ.

Σ’ αυτήν μια νεαρή συγγραφέας που ζει στο μεταπολεμικό Λονδίνο, πρόσφατα αρραβωνιασμένη μ’ έναν Αμερικανό στρατιωτικό, αναπτύσσει αναπάντεχες σχέσεις με τους κατοίκους του Γκέρνσεϊ, όταν ταξιδεύει ως εκεί για να γνωρίσει τη λέσχη τους. Αποφασίζει να γράψει την ιστορία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, μα όλα περιπλέκονται καθώς έρωτες, προδοσίες, κρυμμένα πάθη και ένοχα μυστικά αποκαλύπτονται μέσα από έναν προβλέψιμο συνδυασμό γλυκού συναισθηματισμού και πικρού ρεαλισμού. Η σκληρότητα της μοίρας (συνδεδεμένη με τους ναζί και τον πόλεμο) δεν μπορεί να τα βάλει όμως με τη θέρμη των ειλικρινών και ευγενών ανθρώπινων συναισθημάτων (συνδεδεμένα με ένα λυτρωτικό love story), σ’ ένα ακόμα καθωσπρέπει ιστορικό δράμα βρετανικής τηλεοπτικο-μυθιστορηματικής κοπής.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2018. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.