Με Διαβατήριο τη Γοητεία

Από Χρήστο Μήτση

Το ευρωπαϊκό όνειρο και η ανάγκη για επιβίωση γίνονται ένας χαμηλότονος όσο και συγκινητικός εφιάλτης, σε ένα κομψό ψυχολογικό δράμα με στοιχεία θρίλερ, βραβευμένο σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Ο τίτλος εργασίας του σκηνοθετικού ντεμπούτο του Μιλάντ Αλάμι, Ιρανού που ζει στη Δανία, ήταν «Κανείς δεν Ξεφεύγει Από τη Νύχτα»· τη νύχτα από την οποία προσπαθεί να δραπετεύσει ο Ισμαήλ, για τον οποίο η φωτεινή πλευρά της ζωής βρίσκεται μακριά από το Ιράν, στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά. Για να μπορέσει όμως να παραμείνει στη Δανία, δεν έχει άλλον τρόπο από το να βρει μια ντόπια και να την παντρευτεί. Με διαβατήριο τη γοητεία του, λοιπόν, φλερτάρει ανεπιτυχώς μια σειρά γυναικών, ώσπου συναντά τη συμπατριώτισσά του Σάρα, η οποία καταλαβαίνει αμέσως τα σχέδιά του.

Από εκεί και πέρα, η ταινία του Αλάμι παίρνει διαφορετική τροπή, καθώς απομακρύνεται από το κομψό κοινωνικό δράμα και μπαίνει στα χωράφια του χαμηλότονου ψυχολογικού θρίλερ. Μεθοδικά και σκηνή τη σκηνή, ο νεαρός σκηνοθέτης απογυμνώνει τον Ισμαήλ από τη γοητευτική πανοπλία του και τον φέρνει αντιμέτωπο με τον (ειλικρινή) εαυτό του, ακριβώς όπως κάνει και με το ευρωπαϊκό όνειρο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Δανία, Σουηδία. 2017. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.