Στις 12 Αυγούστου 2000, και ύστερα από δύο εκρήξεις στο εσωτερικό του, το ρώσικο πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ», το οποίο συμμετείχε σε μια ευρείας κλίμακας άσκηση του Βόρειου Στόλου, βυθίστηκε αιφνιδιαστικά στη θάλασσα του Μπάρεντς. Παρ’ όλα αυτά, από τα 118 μέλη του πληρώματος 23 κατάφεραν να επιζήσουν και απομονώθηκαν σε ένα στεγανό διαμέρισμα του υποβρυχίου, το οποίο προσάραξε σε βάθος 108 μέτρων.

Ο σεναριογράφος των φιλμ «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» και «Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος» Ρόμπερτ Ρόντατ περιγράφει τον αγώνα τους να κρατηθούν ζωντανοί και την προσπάθεια απεγκλωβισμού τους, η οποία ξεκίνησε με απελπιστικά αργούς ρυθμούς λόγω του γραφειοκρατικού σκεπτικισμού των ρωσικών αρχών.

Μοιράζοντας την εκκρεμότητα στους εγκλωβισμένους άντρες, στις συζύγους των τριών-τεσσάρων από αυτούς που κρατούν του πρωταγωνιστικούς ρόλους και στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την οργάνωση της αποστολής βοήθειας (οι Ρώσοι αρνήθηκαν πεισματικά κάθε ανάμειξη των πρόθυμων Βρετανών, Νορβηγών και Αμερικανών), ο πάλαι ποτέ «δογματικός» Δανός Τόμας Βίντερμπεργκ («Οικογενειακή Γιορτή», «Το Κυνήγι») δυσκολεύεται να μεταχειριστεί αποτελεσματικά τη μάλλον ισχνή πρώτη ύλη του.


Από τον ηρωισμό των ναυτών μέχρι την καρτερικότητα των γυναικών και την αδιαφορία της απρόσωπης εξουσίας, τίποτα πρωτότυπο δεν χωρά στις εικόνες μιας τραγικής ιστορίας, η οποία εξιστορείται ρουτινιάρικα, χωρίς την ένταση μιας πολεμικής περιπέτειας, αλλά ούτε και τη συγκίνηση ενός ψυχολογικού δράματος. Η γνωστή κατάληξή της θα φέρει δάκρυα στα μάτια των πλέον ευαίσθητων και μια αντιμιλιταριστική καταγγελία θα απαλύνει την οργή πολλών, αν και το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας είναι η σύνδεση του όλου συμβάντος με τον Ψυχρό Πόλεμο και το (διαχρονικό) τίμημά του.

Βέλγιο, Λουξεμβούργο. 2018. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ODEON / AUDIOVISUAL.