Η δεύτερη ταινία του Παλαιστίνιου Μουαγιάντ Αλαγιάν μπορεί να αφηγείται την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα, πραγματική πρωταγωνίστριά του είναι όμως η Ιερουσαλήμ. Μια πολύπαθη και βαθιά διχασμένη πόλη, η οποία επιβάλλει μια σειρά από αυστηρά κωδικοποιημένες συμπεριφορές στους κατοίκους της, συντηρώντας μια διαρκώς ανήσυχη κι απειλητική καθημερινότητα.

Ο Μουαγιάντ και ο σεναριογράφος αδελφός του Ραμί Μούσα Αλαγιάν εκμεταλλεύονται πλήρως αυτή τη ρευστή πραγματικότητα και τοποθετώντας το καλοστημένο δράμα τους στο κέντρο του μεσανατολικού προβλήματος, του προσδίδουν διαστάσεις πολιτικού θρίλερ.

Οι «Απαγορευμένες Συναντήσεις» συμπλέκουν το προσωπικό με το κοινωνικό όταν δυναμιτίζουν την εξωσυζυγική σχέση του Παλαιστίνιου Σαλίμ και της Ισραηλινής Σάρα με μια μικρή παρεξήγηση (έναν ασήμαντο καβγά του πρώτου με το θαμώνα ενός μπαρ), η οποία θα οδηγήσει σε καταγγελία που μπορεί να αποκαλύψει το δεσμό τους.

Ο Σαλίμ αναγκάζεται να κατασκευάσει μια ψεύτικη και μυστική, ωστόσο επίσημη δικαιολογία πλευρίσματος της Σάρα για… εθνικούς λόγους, η οποία δεν θα αργήσει να καταλήξει στα χέρια των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με ολέθριες για όλους συνέπειες.


Με έναν αργό, αλλά μεθοδικά όλο και πιο αγωνιώδη ρυθμό, οι αδελφοί Αλαγιάν βυθίζουν σε ένα πικρό ηθικό δίλημμα τους πρωταγωνιστές τους, οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, τη βολική αδικία και το επώδυνο δίκαιο, τον εαυτό τους και τους άλλους.

Η διαδρομή προς την τελική απάντηση περνά από περίτεχνες στροφές της πλοκής και πειστικές σεναριακές ανατροπές που κλιμακώνουν δεξιοτεχνικά το δράμα, με φόντο μια τεμαχισμένη Ιερουσαλήμ που επιτείνει τις αντιθέσεις και σε πρώτο πλάνο έναν άλυτο ιστορικοπολιτικό γρίφο, τον παλαιστινιακό, οι δαιδαλώδεις πτυχές του οποίου υπογραμμίζουν το αδιέξοδο των εγκλωβισμένων ηρώων.

Παλαιστίνη, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 127'.