Στο πρώτο πλάνο της ταινίας ένας άντρας σκάβει στο χιόνι κάτι σαν χαντάκι, μόλις όμως η κάμερα πάρει ύψος βλέπουμε από ψηλά πως στην πραγματικότητα «γράφει» ένα γιγάντιο SOS στο κάτασπρο χαλί που έχει στρωθεί γύρω του.

Είναι, όπως διαπιστώνουμε από την καθημερινή ρουτίνα του, ο μόνος διασωθείς, στην καρδιά της Αρκτικής, από την πτώση ενός μικρού αεροπλάνου. Έχει κατορθώσει να κρατηθεί στη ζωή μετατρέποντας το κουφάρι του αεροπλάνου σε καταφύγιο, ανοίγοντας τρύπες στον πάγο απ’ όπου μπορεί και ψαρεύει, ενώ με έναν ειδικό πομπό στέλνει κατά τακτά διαστήματα σήματα προς όποιον μπορεί να τα λάβει, ώστε να τον βρει και να τον διασώσει.

Όπως το «Όλα Χάθηκαν» (2013) του Τζέι Σι Τσάντορ έτσι και το «Arctic», το οποίο επίσης προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κανών, αφορά μια ιστορία μοναχικής επιβίωσης μεταφερμένη στην οθόνη με τα στοιχειώδη κινηματογραφικά υλικά. Αν κι έγινε γνωστός από μια σειρά βίντεο στο YouTube, περνώντας κατόπιν στα βιντεοκλίπ και στη διαφήμιση, ο Βραζιλιάνος Τζο Πένα επιλέγει να παραμείνει λιτός και ουσιώδης στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του.

Με ελάχιστα λόγια, απουσία φλας μπακ και χωρίς εύκολα τρικ που θα μας έδιναν πληροφορίες για το ποιος είναι ο ήρωας της κατεψυγμένης περιπέτειας που παρακολουθούμε, η ταινία στήνει το συναρπαστικό δράμα της με αφηγηματικό ρεαλισμό και μια έλλειψη που μας κάνει να συγκεντρωθούμε στα πλέον βασικά, τον άνθρωπο, τη φύση και την απρόβλεπτη μονομαχία τους.


Το γυμνό μα απόλυτης διηγηματικής ακρίβειας σενάριο διά χειρός του Πένα και του μοντέρ του Ράιαν Μόρισον είναι γραμμένο κινηματογραφικά και υπαγορεύει μια σκηνοθεσία ρυθμού, στακάτη και στερεή. Ακριβώς όπως είναι και η αφοπλιστικά λιτή ερμηνεία του Μαντς Μίκελσεν, ο οποίος επιστρατεύει εκφραστικά το βλέμμα, την ανάσα αλλά και κάθε μυ του σώματός του.

Έτσι το σασπένς, που χτίζεται αργά, αποκτά δραματικό βάθος, κάθε στροφή της πλοκής συνοδεύεται από συγκινησιακή φόρτιση και η παγωμένη οδύσσεια του Όβεργκαρντ παίρνει αρχετυπικές και αλληγορικές διαστάσεις.

Ισλανδία. 2018. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: WEIRD WAVE.