Πανόραμα ρουμάνικων ταινιών μικρού μήκους στην Ταινιοθήκη
Από Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο 


Ο ρουμάνικος κινηματογράφος τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού σινεμά, με εκπροσώπους πρωτοποριακούς δημιουργούς οι οποίοι έχουν ως σήμα κατατεθέν τα τολμηρά θέματα και την αντισυμβατική αφήγηση.

Το Big Bang International Film Festival και η t-short, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνουν την ευκαιρία στους Αθηναίους σινεφίλ να ανακαλύψουν τις πρώτες ταινίες νέων και ήδη γνωστών Ρουμάνων σκηνοθετών, παρουσιάζοντας ένα πλήρες τριήμερο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους (7-9/6) με ελεύθερη είσοδο.

Ανάμεσα στις επιλογές βρίσκουμε ταινίες δημιουργών όπως ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Κριστιάν Μουντζίου («4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες»), ο Κορνέλιου Πορουμπόιου («Politist, adjectiv») και ο Κρίστι Πούιου («Η Οδύσσεια του Κυριού Λαζαρέσκου»), οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, με έπαθλο για όσες ταινίες βραβευθούν την πανελλαδική διανομή τους. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, οι νικήτριες ταινίες θα προβληθούν στις αίθουσες Μικρόκοσμος και Studio New Star Art Cinema.

Στην τελετή έναρξης του τριημέρου θα διεξαχθεί ημερίδα για το νέο ρουμάνικο σινεμά, με παρόντες τους καλεσμένους σκηνοθέτες Κριστιάν Πασκαρίου, Σεργκέι Τσιβιρίγκα, Αντράντα Μποτεζάτου και Ραζβάν Μιχάι Μπάντεα.

Συμμετέχει επίσης η κριτικός κινηματογράφου Μανουέλα Κερνάτ, με συντονίστρια την ιστορικό κινηματογράφου Ιωάννα Αθανασσάτου. Σημειώστε επίσης το ξεχωριστό αφιέρωμα «υγεία και ασφαλιστικό σύστημα».