Η Καρδερίνα
Από Χρήστο Μήτση 

Από τα πλέον πολυσυζητημένα αμερικανικά μυθιστορήματα της δεκαετίας, η βραβευμένη με Πούλιτζερ «Καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ («Ο μικρός φίλος», «Η μυστική ιστορία») είναι μια σοφά εκσυγχρονισμένη ντικενσική ιστορία ενηλικίωσης. Πλήθος χαρακτήρων, θριλερικές ανατροπές, ανεκπλήρωτοι έρωτες, κοινωνική κριτική και πίσω απ’ όλα αυτά μια συγκινητική ματιά στην απώλεια, στη δύναμη της τέχνης και της μνήμης αλλά και στην αναζήτηση αξιών σε έναν υπό κατάρρευση κόσμο.

Η μεταφορά της στην οθόνη διά χειρός του οσκαρικά υποψήφιου Πίτερ Στρον («Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Το Χρέος», «Ο Χιονάνθρωπος») ασθμαίνει βαριά, προσπαθώντας να χωρέσει μια λογοτεχνική περιπέτεια χιλίων σελίδων σε 150 κινηματογραφικά λεπτά. Μια περιπέτεια που διατρέχει το χώρο (Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας, Άμστερνταμ) και το χρόνο (τουλάχιστον μία δεκαετία), ακολουθώντας τον Θίο Ντέκερ· έναν 13χρονο, του οποίου η ζωή ανατρέπεται όταν η μητέρα του σκοτωθεί σε τρομοκρατική επίθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης κι εκείνος υιοθετηθεί από την πλούσια οικογένεια ενός συμμαθητή του, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό της «Καρδερίνας».

Πρόκειται για τον πολύτιμο, αριστουργηματικό πίνακα ζωγραφικής του Φλαμανδού Κάρελ Φαμπρίτσιους, τον οποίο έχει «φυγαδεύσει» κρυφά από το κατεστραμμένο κτίριο.

Το πλούσιο ιδεών λογοτέχνημα διασκευάζεται σεναριακά με πιστότητα κι έναν δραματικό τυφλοσούρτη, ο οποίος αφήνει στο μοντάζ και στη «σπαστή», χρονικά μη γραμμική αφήγηση την αβάσταχτη υποχρέωση να διατηρήσουν ψηλά την ένταση. Η προσεγμένη παραγωγή (υποδειγματική δουλειά στη φωτογραφία από τον Ρότζερ Ντίκινς) δεν επιτρέπει, ευτυχώς, στο βραδυκίνητο και μεγάλο σε διάρκεια δράμα να καταρρεύσει, με τον Τζον Κρόουλι («Brooklyn») να περιορίζεται στη στείρα εικονογράφηση μιας βαρυφορτωμένης και υπερβολικά ευνοημένης από συμπτώσεις (η αποκάλυψη της απιστίας, η επανασύνδεση με τον Μπόρις) πλοκής.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 149΄.