Από Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο 

Ο Γιόακιν Φίνιξ είναι ο Joker και ο Χρήστος Λούλης ο Γιάνης Βαρουφάκης στους κινηματογράφους αυτήν την εβδομάδα.

Ενήλικοι στην Αίθουσα
Ο Κώστας Γαβράς και ένα πολυσυζητημένο πολιτικό θρίλερ. Τι ακριβώς συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup φιλοδοξεί να αποκαλύψει ο σπουδαίος βετεράνος σκηνοθέτης με τη νέα του ταινία η οποία εμπνέεται από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι». Στο φιλμ βλέπουμε πώς κάτω από την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας καλούνται να πάρουν μια σειρά ιστορικών αποφάσεων για τον τρόπο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.


Joker
Χρυσό Λιοντάρι για έναν κόμιξ ήρωα έτοιμο για Όσκαρ. Ποιος ήταν ο περιβόητος αντίπαλος του Batman προτού μεταμορφωθεί σε δολοφονικό γελωτοποιό; Τι ήταν εκείνο που γέννησε μέσα του το μίσος; Τις απαντήσεις δίνει ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς («Hangover», «Σκυλιά του Πολέμου»), ο οποίος μας συστήνει στον Άθρουρ Φλεκ, έναν απομονωμένο και περιθωριοποιημένο άντρα με ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος σε όλη του τη ζωή βιώνει τον εξευτελισμό και τη μοναξιά. Οι απανωτές αποτυχίες τον τσακίζουν συναισθηματικά με αποτέλεσμα να έρθει η στιγμή που θα τον οδηγήσει σε βίαιο ξέσπασμα.

Αμερικάνικο Όνειρο
Δράμα προσφυγικής επιβίωσης. Μια ανύπαντρη μητέρα από τη Ρουμανία βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου και εργάζεται ως αποκλειστική νοσοκόμα με προσωρινή βίζα. Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί της, αποφασίζει να παντρευτεί έναν ασθενή για να εξασφαλίσει την παραμονή της στη χώρα. Όμως οι διαδικασίες απόκτησης πράσινης κάρτας δεν είναι τόσο απλές όσο προσδοκούσε.

Το Αυγό
Φόνος στις στέπες της Μογγολίας. Ένας νεαρός αστυνομικός φυλάει σκοπιά στη σκηνή ενός εγκλήματος με θύμα μια γυμνή γυναίκα. Εκεί φτάνει μια ντόπια για να τον βοηθήσει, αλλά πλησιάζουν ο ένας τον άλλο και τελικά περνούν το βράδυ μαζί, με αποτέλεσμα εκείνη να μείνει έγκυος. Θα καταφέρει όμως να του το πει και να τον κρατήσει κοντά της;