-1-
Φύσημα ανέμου
αρώματα Μαΐου
γύρισες πίσω!
-2-
Μυρωδιές άνθους
Παίζουνε τα χρώματα
Ανάσες παντού!
-3-
Ουρανός στα μπλε
Έσπασε η εικόνα
Σε ξεπέρασα!
-4-
Άνοιξη τώρα
σκαρφαλώνω στο νερό
 άνθη στο βάζο!
-5-
Ζωή καθενός
μνήμες, αγκάθια στα ροζ
χάραξε ζωή!

-6-
Εγκατέλειψα
όλους αυτούς που μιλούν
γεμάτη χαρά!

-7-
Σκιές που τρέχουν
κίτρινοι λεμονανθοί
 νέκταρ αγάπης!

-8-
Λειβάδια Μαγιού
παίζουν στην ανατολή
ω αδελφέ μου!

-9-
Αναβοσβήνουν
χιονισμένες οι φωνές
με προσπερνάνε!

-10-
Θάλασσας κύμα
σφιχτοκρατιέμαι στον αφρό
χάραξε η γη!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το χαϊκού είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και προέρχεται από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα είναι μια ποιητική φόρμα που αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους ή σε έναν χωρισμένο με κενά, και συνήθως περιγράφει μια στιγμιαία εμπειρία, μια αίσθηση, ένα συναίσθημα, μια εικόνα της φύσης κλπ, την οποία ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του.

Ως όρος το χαϊκού καθιερώνεται πιθανότατα στα τέλη του 19ου αι. από τον Μασαόκα Σίκι, ποιητή, εκδότη και εκμοντερνιστή του είδους, ενώ εισηγητής των χαϊκού στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Σεφέρης («Δεκαέξι χαϊκού», Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937) ).

Χαϊκού είναι ουσιαστικά κάτι παραπάνω από ένα απλό ποίημα είναι περισσότερο μια πνευματική άσκηση: ομορφιά ίσον αφαίρεση, λιτότητα, γαλήνη, περισυλλογή. Γι’ αυτό κι η φόρμα του είναι τόσο κλειστή και παραδοσιακή.

Έχει το χαρακτηριστικό ενός ευχάριστου ξαφνιάσματος για κάτι οικείο και καθημερινό, που λέγεται ήρεμα και ευγενικά, αγγίζοντας τα πράγματα στην ουσία τους. Ποίηση εμπνευσμένη από τη σοφία Ζεν, μία πνευματική πορεία πρακτικής άσκησης στην καθημερινή ζωή.

Και επειδή στους ποιητές των χαϊκού υπάρχει η συνείδηση ότι η ζωή είναι πάνω από τις λέξεις, τα λόγια είναι ελάχιστα, αφήνοντας τον αναγνώστη να «συμπληρώσει» αυτή την γεύση του αιώνιου. Έτσι γίνεται προσπάθεια να συλληφθεί η στιγμή και να περάσει στο απυρόβλητο του χρόνου

 Συλλογή 2018

 Γράφει Η Μίκα Καππάτου 

https://www.forwoman.gr