Το σημερινό ποίημα ανήκει στον εισηγητή του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, Ανδρέα Εμπειρίκο.

Ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών, που εκπροσώπησε επάξια τη Γενιά του ’30 και το ευρύτερο ρεύμα του υπερρεαλισμού ήταν ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Ο ποιητής γεννήθηκε στη Ρουμανία από εύπορη οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν εφοπλιστής.

Έτσι, έλαβε πολύ καλή μόρφωση, ενώ ήρθε σε επαφή με πολλές επιστήμες, όπως η Φιλοσοφία και η Οικονομία. Μία ημερομηνία – ορόσημο για τη ζωή του ήταν η περίοδος που έζησε στη Λωζάνη και έγραψε τα πρώτα του ποιήματα.

Ακόμη μία καθοριστική για τη ζωή του περίοδος ήταν το 1926 όταν ήρθε σε διάσταση με τον πατέρα του και ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου αποφάσισε να ασχοληθεί με την ψυχανάλυση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει πολλούς ψυχαναλυτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Φρουά Γουιτμάν, ο οποίος είχε ενδιαφέρον για τη μοντέρνα ποίηση και περίπου το 1929 έφερε σε επαφή τον Εμπειρίκο με την ομάδα των υπερρεαλιστών.

Τον Μάρτιο του 1935 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Υψικάμινος, η οποία περιείχε 63 πεζόμορφα ποιήματα και τυπώθηκε στις εκδόσεις «Κασταλία» και πλέον θεωρείται μία από τις πιο κλασικές ποιητικές συλλογές της ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς θεωρείται πως με την “Υψικάμινο” ο Εμπειρίκος εισήγαγε στην ελληνική λογοτεχνία το υπερρεαλισμό.

Πολιτικά ο Ανδρέας Εμπειρίκος εντασσόταν στον κόσμο της Αριστεράς με την οποία όμως διαμόρφωσε μία ιδιαίτερη σχέση. Η σχέση του με την Αριστερά αποτυπώνεται σε πληθώρα των έργων του, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως αν και ξεκίνησε ως Μαρξιστής επηρεασμένος από τη Ρωσική Επανάσταση, πέρασε την φάση της άρνησης και της αποκήρυξης της Αριστεράς για να καταλήξει σε αυτήν απορρίπτοντας όμως τον κομμουνισμό.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Αυγούστου 1975, σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα.


Μετά τον θάνατό του, εκδόθηκε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα Ο Μέγας Ανατολικός (1990-1992) σε οκτώ τόμους. Το 2001, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τον εορτασμό του Έτους Εμπειρίκου, που συνοδεύτηκε από πολυάριθμες τιμητικές εκδηλώσεις, με σκοπό την επανεξέταση και προβολή του έργου του.

Ακολουθεί το ποίημά του με τίτλο “Τριαντάφυλλα στο Παράθυρο”, το οποίο ανήκει στην ποιητική συλλογή “Υψικάμινος”.

Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια
Υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ’ αυτή την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη
Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας
Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας
Της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευση των υπαρχόντων
Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένο δέρας της υπάρξεώς μας…

[Υψικάμινος, 1935] https://www.neolaia.gr/