Μαγικά Χριστούγεννα στο Μέγαρο με τα παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν
Από Μαρία Κρύουftgtf v

Μπορείτε να δώσετε όποια διάσταση θέλετε στις γιορτές: πιο ρομαντική, πιο παιχνιδιάρικη, πιο μυστηριώδη, πιο παραμυθένια... Η χριστουγεννιάτικη παράσταση «Τα παραμύθια του Χ.Κ. Άντερσεν» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο Μέγαρο Μουσικής τα έχει όλα. Μαζί με τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Νίκο Κουρή, τη Λένα Παπαληγούρα και μια πολυμελή ορχήστρα, θα μας οδηγήσουν στην ουσία της γιορτής – που δεν είναι άλλη από τη μαγεία!


Θέλοντας να παντρέψει τη λάμψη των γιορτών με την πάντα σαγηνευτική­ μαγεία των παρα­μυθιών, ο Γιώργος Νανούρης άντλησε υλικό από επτά παραμύθια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και δημιούργησε μια παράσταση για όλη την οικογένεια πλημμυρισμένη από μελωδίες κλασικής μουσικής.

Από τη δεύτερη ημέρα­ των Χριστουγέννων, και μόνο για επτά παραστάσεις στις 26, 29, 30/12, 5 και 7/1, ένα μαγικό κουτί θα ανοίξει στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής και από μέσα θα ξεπηδήσουν οι ήρωες των παραμυθιών «Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα», «Τα Κόκκινα Παπούτσια», «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι», «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», «Το Μαγικό Σεντούκι», «Ο Χιο­νάνθρωπος», «Το Έλατο», για να μας διηγηθούν την ιστορία τους με τρόπο διαφορετικό.

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί την παράσταση και μαζί με τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Νίκο Κουρή και τη Λένα Παπαληγούρα θα ξεφυλλίσουν τις σελίδες των παραμυθιών, για να μας ταξιδέψουν στο γοητευτικό κόσμο του Δανού παραμυθά. Ο ίδιος μας είπε για την παράσταση: «Κάνοντας μια ελεύθερη απόδοση των παραμυθιών του Χ.Κ. Άντερσεν, έφτια­ξα μια νέα ιστορία.

Ο Μολυβένιος­ Στρατιώτης έγινε ξύλινος και η όμορφη Μπαλαρίνα που τον ερωτεύεται ήταν κάποτε το Κοριτσάκι με τα σπίρτα που, αν θυμάστε, έκανε τρεις ευχές. Ε, μία από αυτές ήταν να γίνει χορεύτρια. Όταν εμφανίστηκε μπροστά της η Νεράιδα –από άλλο παραμύθι–, της έδωσε να φορέσει τα κόκκινα παπούτσια για να πραγματοποιηθεί η ευχή της...

Κάπως έτσι οι ιστορίες μπλέκονται μεταξύ τους, για να δημιουργηθεί μια νέα αφήγηση. Πέρα από τη μαγεία, θέλω να δώσω και μια άλλη διάσταση στις ιστορίες­. Από πού έρχεται το Κοριτσάκι με τα σπίρτα και γιατί περιπλανιέται μόνο; Τα παιδιά θα συνδυάσουν τους ήρωες που ήδη γνωρίζουν με πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν γύρω τους. Πολλές φορές εμείς οι μεγάλοι κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει δίπλα μας και δεν σκεφτόμαστε ότι τα παιδιά μπορεί να καταλαβαίνουν περισσότερα και ότι ίσως πρέπει να μάθουν πως τα πράγματα δεν είναι πάντα δεδομένα».


Ανατρεπτικός κι αισιόδοξος, με αγάπη για την περιπέτεια αλλά και τη ζωή, γεμάτος χιούμορ και διεισδυτική ματιά ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μπορεί να φέρνει τους ήρωές του αντιμέτωπους με τα πιο απίθανα εμπόδια, όμως δεν αφήνει κανέναν να παραιτηθεί. Την ίδια αισιοδοξία, δοσμένη με μια ιδιαίτερη ποιητικότητα, αποπνέει και αυτή η παράσταση, που ακολουθεί τις τεχνικές του θεάτρου αντικειμένων (object theater). Ο εικαστικός Φίλιππος Φωτιάδης έχει δημιουργήσει ένα ονειρικό σκηνικό που ζωντανεύει μέσα από σκίτσα και προβολές. Την ατμόσφαιρα ενισχύουν οι μουσικές κλασικών έργων του Μπετόβεν, του Τσαϊκόφσκι και άλλων σπουδαίων συνθετών, τα οποία ερμηνεύει 18μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Βλάχου. Αφήστε τη Νεράιδα να σας αγγίξει με το μαγικό ραβδάκι της και ζήστε τα Χριστούγεννα σαν παραμύθι!