Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία
Από Μαρία Κρύου 

Ένταση στο βλέμμα, ατάκες που σκοτώνουν, πρόσωπα που συνδιαλέγονται επί ίσοις όροις...θα συναντήσουμε στις πέντε νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα.

«Το βιβλίο του Εαυτού μου_Παράδεισος Ι»

«Η παράσταση είναι βασισμένη σε συνειρμούς και σε εικόνες που στόχο έχουν τη σύγκρουση με την κοινή λογική, με την πραγματικότητα και με τα συστήματα αντίληψης που μας έχουν επιβληθεί», μας είπε ο δημιουργός της, Χρήστος Πασσαλής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Blitz. Πρόκειται για ένα καινούργιο επεισόδιο/κεφάλαιο της θεατρικής σειράς «Το βιβλίο του εαυτού μου» και παίζεται με πρωταγωνιστές τους Eλένη Βεργέτη, Άρη Αρμαγανίδη, Φιντέλ Ταλαμπούκα (Βios, από 10/5).

«Δανάη»

Η γυναίκα και πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Δανάη Στρατηγοπούλου ενέπνευσε στον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο αυτόν το μονόλογο. Δεν πρόκειται για βιογραφία αλλά για ένα έργο που προβάλλει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της δυναμικής καλλιτέχνιδας, η οποία χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια –με το προσωνύμιο «το αηδόνι του Αττίκ»–, ποιήτρια και δημοσιογράφος. Ο Νίκος Χατζηπαπάς σκηνοθετεί την Κατερίνα Βαρδακαστάνη. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Κώστας Χαδούλης (Εκστάν, από 13/5).

«Ο πατέρας»

Μια οικογενειακή τραγωδία βιώνουν οι ήρωες στο έργο του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας» και τα ψυχαναλυτικά και κοινωνιολογικά ζητήματα που διακυβεύονται αφορούν την πάλη των δύο φύλων, την αμφιλεγόμενη εμπιστοσύνη στη συζυγική σχέση, την παρεμβατικότητα των γονιών στη ζωή των παιδιών, την ανταγωνιστική σχέση πατρότητας και μητρότητας και, τέλος, την κατάρρευση του οικοδομήματος της λογικής. Ο Γιώργος Αρμένης σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Κώστα Καζανά, Τζένη Σκαρλάτου, Ιλιάδα Λαμπρίδου, Λεωνίδα Αργυρόπουλο και Βίκυ Διαμαντοπούλου (Νέο Ελληνικό Θέατρο, από 14/5).

«Κάλι»

Μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του 20ού αιώνα, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ κατάφερνε με μοναδικό τρόπο την ανασυγκρότηση ιστορικών εποχών, μπολιάζοντάς τες με σύγχρονα θέματα. Η ινδουιστική παράδοση της έδωσε την ενέπνευσε για το διήγημά της «Η αποκεφαλισμένη Κάλι» και πάνω σ’ αυτό στήνει την πρωτότυπη μουσικοθεατρική περφόρμανς η Έλια Φίλη με πρωταγωνίστριες τις Εύη Δόβελου και Άννα Παπαϊωάννου (Skrow, από 10/5).

«Ο ουρανός και... Το παντελόνι του»

Σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και κάτω από ενιαίο τίτλο παρουσιάζονται δύο μονόλογοι υψηλής τέχνης για τη μοναξιά, την ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμηνεύει το «Αυτός και το παντελόνι του», γραμμένο εξήντα χρόνια πριν από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η Νένα Μεντή το «Ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη που ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια (Σταθμός, από 11/5).