Με το βλέμμα της πολύ έμπειρης δασκάλας και της διεισδυτικής σκηνοθέτιδας η Ελένη Σκότη έκανε την επιλογή της για τον δύσκολο πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν. Η Μαίρη Μηνά, ένα φρέσκο κορίτσι, που αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 2016 και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Καραθάνο στη «Σαλώμη», τον Φίλιππο Τσαλαχούρη στον «Ιούλιο Καίσαρα», τον Αργύρη Ξάφη και την Αμαλία Μουτούση στον «Οιδίποδα Τύρρανο», την Ιώ Βουλγαράκη στα «ΤΣΕΧ-OFF» και «Άφιξις» καθώς και με τον Θάνο Παπακωσταντίνου στην «Ηλέκτρα», φέτος το καλοκαίρι, θα σηκώσει στον πλάτη της το βάρος της ερμηνείας ενός τζάνκι.

Το έργο («People, places and things») σπάει κόκαλα με το ρεαλισμό και την αλήθεια του. Συγκλόνισε τους λονδρέζους το 2016 στο West End με την ερμηνεία της Denise Gough αλλά και για την υπόθεση. Η ευκαιρία που δίνεται στη Μηνά είναι μεγάλη καθώς η ιστορία της Έμμα δεν είναι μια απλή ιστορία αποτοξίνωσης και αποκατάστασης αλλά η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Η Ελένη Σκότη μας είπε για το έργο και την παράσταση

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο σύγχρονο έργο που συνεχώς μου αποκαλύπεται καθώς προχωράνε οι πρόβες. Παρά το ότι θέτει πολλά και αιχμηρά κοινωνικά θέματα είναι ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο, πολύ βαθιά ανθρώπινο, ψυχολογικό κείμενο. Η ηρωίδα του, η Έμμα, είναι μια νεαρή γυναίκα που βρίσκεται σε μια διαδικασία απεξάρτησης, η οποία δίνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της και τον κόσμο, να τον εμπιστευτεί και να βγει στο φως. Μαζί της όμως και με την πορεία της αυτή, με το ταξίδι αυτό μπορεί να ταυτιστεί ο κάθε ένας από εμάς, ακόμη και ένας άνθρωπος που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ίχνος ναρκωτικού ή άλλης ουσίας.
Για μένα η μεγάλη πρόκληση είναι πως το έργο απαιτεί μια σύνθεση δύο παράλληλων κόσμων. Αυτό που παρακολουθούμε επί σκηνής είναι υποκειμενικό γιατί βλέπουμε τον κόσμο μέσα από την Έμμα, από τον τρόπο που αυτή αντιλαμβάνεται τα πράγματα, μέσα από το πρίσμα των ναρκωτικών όπου όλα τα πράγματα παίρνουν μια άλλη διάσταση στην προσπάθειά της να τα κόψει. Όλα είναι αλλιώς: ο τρόπος που στεναχωριέται, που βυθίζεται, που ερεθίζεται από τις καταστάσεις.
Ωστόσο, αυτή η υποκειμενικότητα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, σε ένα απόλυτα ρεαλιστικό πλαίσιο. Στην προσπάθειά της η Έμμα γλιστράει και σε άλλα μέρη που δεν είναι επί γης. Κάτι που συμβαίνει νομίζω σε όλους όταν αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας σε έναν κόσμο που τον θεωρούμε εχθρικό. Το «Με λένε Έμμα» είναι ένα έργο για τον κόσμο μας, αλλά και για τον καθένα από μας ξεχωριστά».

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Δεκεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο Γιώργος Χατζηνικολάου υπογράφει τη μετάφραση, τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Στέλιος Γιαννουλάκης τη μουσική σύνθεση και ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος τους φωτισμούς. Η υπόλοιποι ηθοποιοί που συνεργάζονται φέτος με την ομάδα Νάμα του Επιλ Κολωνώ είναι οι Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Ξυκομηνός, Χάρης Τζωρτζάκης, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννα Τζίκα, Μαρίτα Τζατζαδάκη, Έλενα Βακάλη, Λένα Μποζάκη


Κοινωνικό
του Ντάνκαν ΜακΜίλαν


Ευμολπιδών 45