Το έργο παίρνει τη μορφή μονολόγου και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Φώτης Μακρής. Η ιστορία του εκτυλίσσεται στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου. Μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο στη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης διασχίζοντας εχθρικό έδαφος.

Μόνο ένας καταφέρνει να φτάσει ζωντανός και να το παραδώσει. Το κιβώτιο όμως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, συντάσσει αναφορές στον ανακριτή στις οποίες εξηγεί το νόημα της παράδοξης αποστολής τους, χωρίς να γνωρίζει αν κανείς διαβάζει τα όσα γράφει.

Αυτές οι αναφορές αποτελούν το μυθιστόρημα που ερμηνεύθηκε ως αλληγορία για τον εμφύλιο και καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό. Το έργο γράφτηκε την περίοδο 1966-1972, στο μεγαλύτερο του μέρος στο Παρίσι στο οποίο ο συγγραφέας αυτοεξορίστηκε μετά την επιβολή της δικτατορίας και έζησε μέχρι το θάνατό του το 1978.

Η ζωή του Άρη Αλεξάνδρου, ήταν γεμάτη πολιτικές περιπέτειες. Από το 1944, που συνελήφθη πρώτη φορά, και για 15 χρόνια, γνώρισε διώξεις και εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στην Ελ Ντάμπα της Λιβύης, στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο, στον Άγιο Ευστράτιο και σε άλλες φυλακές πολιτικών κρατουμένων. Ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις κλασικών και νεότερων Ρώσων συγγραφέων (Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ κ.α. ) αλλά και Άγγλων, Αμερικάνων και Γάλλων.

Η πρώτη δική του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1946 με τίτλο «Ακόμα τούτη η άνοιξη». Ακολούθησε η «Άγονος Γραμμή» (1952 ), η «Ευθύτης Οδών» (1959 ) και τα «Ποιήματα» (1941-1971 ).


 H παράσταση θα παίζεται εως 29/1

Του Αρη Αλεξανδρου. Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου.Ερμηνεία: Φώτης Μακρής. Σκηνικά: Διονύσης Μανουσάκης. Μουσική: Γιώργος Νινιός

Κάθε Παρασκευή, στις 21:00

https://www.studiomavromihali.gr/

Tags: