Δυο καινούργια βιβλία κάνουν την εμφάνισή τους και έχουν ως αφετηρία το ίδιο θέμα, το σκάνδαλο της απαγωγής της Σάλι Χόρνερ, της 11χρονης που όπως υποστηρίζουν πολλοί ενέπνευσε την «Λολίτα», το εμβληματικό και μέχρι σήμερα πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο έργο του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ. Τίτλος του πρώτου The Real Lolita: The Kidnapping of Sally Horner and the Novel That Scandalized the World της Sarah Weinman και το Rust & Stardust της Τ. Greenwood.

Η Λολίτα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι και ξεσήκωσε θύελλα. Έγινε αμέσως «succès de scandale», ανάρπαστο μπεστ σέλερ και παρά τις ομοιότητες με την αληθινή ιστορία της Σάλι Χόρνερ ο ίδιος ο Ναμπόκοφ έλεγε:

«Είναι περίεργο, είναι νοσηρή η κλίση να πρέπει να αντλήσουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι ένα έργο τέχνης είναι ανιχνεύσιμο σε μια αληθινή ιστορία».

Σάλι Χόρνερ

Η ιστορία της Σάλι Χόρνερ ξεκινά το καλοκαίρι του 1948 με την εντεκάχρονη τότε Σάλι από το Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ να μπαίνει σε ένα τοπικό κατάστημα για να κλέψει ένα σημειωματάριο των 5 σεντς. Η Σάλι έκλεβε για πρώτη φορά στη ζωή της «κατά παραγγελία» των κοριτσιών του σχολείου της που ζήτησαν να περάσει αυτή τη δοκιμασία προκειμένου να μπει στη λέσχη του σχολείου.

Η Σάλι αποδέχεται την ιεροτελεστία και βάζει το σημειωματάριο στην τσάντα της. Τη στιγμή ακριβώς που έβγαινε από το κατάστημα ένας άντρας, της αρπάζει το χέρι. Ισχυρίζεται στο έντρομο κορίτσι ότι είναι πράκτορας του FBI και της ανακοινώνει ότι βρίσκεται υπό κράτηση. Την απειλεί λέγοντας ότι θα την κατέδιδε και θα την έβαζαν σε αναμορφωτήριο, εκτός και αν συμφωνούσε από εδώ και στο εξής να εμφανίζεται και να αναφέρεται σε αυτόν. Το μικρό κορίτσι συμφωνεί. Ο 52χρονος Frank La Salle, ήδη καταδικασμένος για βιασμό, την επόμενη ημέρα την απειλεί ξανά, αυτή τη φορά έπρεπε να τον ακολουθήσει στο Ατλάντικ Σίτι.

Η Σάλι τον παρουσιάζει στην ανύποπτη οικογένειά της ως πατέρα δυο φίλων της από το σχολείο που την προσκαλούσε στις οικογενειακές τους διακοπές δίπλα στη θάλασσα. Ο La Salle πείθει την οικογένειά της και εμφανίζεται και στο σταθμό των λεωφορείων για να τη συνοδεύσει. Ο εφιάλτης της Σάλι είχε μόλις αρχίσει. Περιπλανήθηκαν επί 21 μήνες, ο LaSalle την κακοποιούσε σεξουαλικά και την εκβίαζε πως θα την κατέδιδε για κλοπή. Ήταν 13 ετών, όταν έντρομη τηλεφώνησε στην αδερφή της από το Σαν Χοσέ, της Καλιφόρνια το Μάρτιο του 1950, λέγοντας της «Στείλε το FBI!».

Ο La Salle συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η ιστορία της Σάλι Χόρνερ είναι τραγική μέχρι τέλους. Δύο χρόνια αργότερα, το 1952, σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ήταν μόλις 15 ετών όταν πέθανε, κάτι που ίσως ενέπνευσε και τον Ναμπόκοφ καθώς η φανταστική Λολίτα πεθαίνει επίσης ως έφηβη.

Ο καταραμένος έρωτας του Χάμπερτ Χάμπερτ, του ποιητή και παιδόφιλου, όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του για την ανήλικη Ντολόρες Χέιζ εξακολουθεί να θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις πιο συγκλονιστικές ερωτικές ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ.