«Ένα από τα ωραιότερα βιβλία για τη γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού»

Το μπεστ σέλερ του Χανς Φάλαντα (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Rudolf Ditzen), «Μόνος στο Βερολίνο» ανατυπώθηκε και κυκλοφορεί ξανά στα βιβλιοπωλεία.

Ο Πρίμο Λέβι το χαρακτήρισε ως ένα από τα ωραιότερα βιβλία για τη γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού. Ο Φάλαντα, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του μεσοπολέμου, έγραψε το βιβλίο μόλις δυο χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξιστορεί τις λιγότερο γνωστές ιστορίες των αντιστασιακών πράξεων των Γερμανών ενάντια στους Γερμανούς και την τρομοκρατία που και οι ίδιοι δέχτηκαν από το φασιστικό καθεστώς.

Μόνος στο ΒερολίνοΗ ιστορία κυλά στο Βερολίνο του Β’ Παγκόσμιου, στην πόλη που ζει υπνωτισμένη από την επιβολή του Χίτλερ, τρομαγμένη από τους Ες Ες του, υποταγμένη σε μια υποσχόμενη δόξα που, είτε πιστεύει, είτε όχι, υπηρετεί, υπό την απειλή προδοσίας και θανάτου. Ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει πώς ζούσε και τι σκεφτόταν η «άλλη πλευρά», οι Γερμανοί με ανθρωπιστική συνείδηση. Το «Μόνος στο Βερολίνο», βασίζεται σε αληθινή ιστορία, την οποία ανακάλυψε ο συγγραφέας σε φακέλους της Γκεστάπο μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος. Οι ήρωες της ιστορίας, Ότο και Άννα Κβάνγκελ είναι δυο φιλήσυχοι χαρακτήρες που δεν εκφράζουν ανοιχτά τις αντιθέσεις τους και τη δυσαρέσκειά τους για το χιτλερικό καθεστώς. Ο θάνατος του γιου τους θα πυροδοτήσει τις δράσεις τους που υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.

Από τη λαϊκή πολυκατοικία στην οποία κατοικούν ανάμεσα σε ενοίκους που αντιπροσωπεύουν όλες τις πολιτικές τάσεις, οι δυο απλοί και φιλήσυχοι άνθρωποι ξεκινούν να γράφουν κάρτες με αντικαθεστωτικά και αντιναζιστικά συνθήματα αφήνοντάς τα σε εισόδους πολυκατοικιών ή διαδρόμους κτηρίων, σε ιατρεία και διάφορα γραφεία. Οι χειρόγραφες αυτές κάρτες κυκλοφορούν για σχεδόν τρία χρόνια στο Βερολίνο και σχεδόν όλες παραδίδονται στη Γκεστάπο από τρομοκρατημένους πολίτες. Είναι η ιστορία δυο συνηθισμένων ανθρώπων, καθόλου ηρωικών ή ιδιαίτερων, που δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν παρά αναζητώντας τη δικαιοσύνη ως όπλο της συνείδησής τους ενάντια στον εκφασισμό και τον τρόμο της εποχής τους.

Info:
Το βιβλίο Μόνος στο Βερολίνο του Χανς Φάλαντα σε μετάφραση Άντζης Σαλταμπάση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις https://www.elculture.gr/