Νοεμβρίου 19, 2018

Σχέσεις - Σεξ

Οι πολλαπλοί οργασμοί συμβαίνουν όταν ένα άτομο φτάνει στην κορύφωση περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, δεν έχουν όμως όλες οι γυναίκες πολλαπλούς οργασμούς.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την ικανότητα να έχουν πολλαπλούς οργασμούς, αλλά η σχετική έρευνα έδειξε ότι μόνο το 15% στην πραγματικότητα τους έχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολλαπλοί οργασμοί δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς και οι επιστήμονες γνωρίζουν τις περισσότερες σχετικές πληροφορίες από προσωπικές ιστορίες ατόμων. Υπάρχουν, επίσης, διαφορετικοί ορισμοί του φαινομένου. Κάποιοι ειδικοί, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι οι πολλαπλοί οργασμοί έρχονται ο ένας μετά τον άλλον με πολύ μικρό μεσοδιάστημα. Οι γυναίκες, δηλαδή, παραμένουν σε διέγερση. Άλλοι θεωρούν ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ των οργασμών είναι μεγαλύτερο και ότι η γυναίκα φτάνει στην κορύφωση, χαλαρώνει για λίγο και ύστερα από μερικά λεπτά έρχεται πάλι σε οργασμό.

Συχνά οι γυναίκες παρατηρούν ότι οι δεύτεροι ή τρίτοι οργασμοί έχουν λιγότερη ένταση από τους πρώτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσφέρουν λιγότερη ευχαρίστηση.

Πολλές φορές θεωρείται ότι οι άνδρες δεν είναι ικανοί να έχουν πολλαπλούς οργασμούς, γιατί τα σώματά τους χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυλας μέχρι να μπορέσουν να διεγερθούν και πάλι σεξουαλικά. Η περίοδος αυτή για κάποιους άνδρες μπορεί να είναι πολύ σύντομη, να διαρκεί δηλαδή μόλις λίγα λεπτά, ενώ για άλλους μπορεί να διαρκεί 12-24 ώρες ή ακόμα περισσότερο.

Επίσης, κάποιοι άνδρες υποστηρίζουν ότι μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν πολλαπλούς οργασμούς. Πολλές από τις πληροφορίες στις οποίες στηρίζεται η σχετική βιβλιογραφία προέρχονται από υποκειμενικές εμπειρίες ανδρών. Μια ανασκόπηση του 2016 εξηγεί ότι για τους άνδρες οι πολλαπλοί οργασμοί συμβαίνουν μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 20 λεπτών, αλλά και ότι η ικανότητα ενός άνδρα να έχει πολλαπλούς οργασμούς μειώνεται μετά την ηλικία των 30.

Η μελέτη επίσης ανέφερε ότι οι πολλαπλοί οργασμοί στους άνδρες είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν οι άνδρες αποφεύγουν την εκσπερμάτιση για ένα διάστημα, όταν χρησιμοποιούν ψυχοδιεγερτικά φάρμακα, όταν αλλάζουν σεξουαλικούς συντρόφους ή κάνουν χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν εάν δεν έχουν πολλαπλούς οργασμούς.

Η σεξουαλική εμπειρία μπορεί να είναι άκρως ικανοποιητική και χωρίς αυτούς. Ωστόσο, εάν τα ζευγάρια θέλουν να δοκιμάσουν να έχουν πολλαπλούς οργασμούς ή να ενισχύσουν την οργασμική τους λειτουργία, είναι σημαντικό να συζητούν ανοιχτά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις με τους συντρόφους, καθώς και να δοκιμάζουν νέες πρακτικές. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν υπομονή και να είναι χαλαροί. Κάποιες φορές η εξάσκηση των διάφορων σεξουαλικών πρακτικών χρειάζεται να γίνεται συχνά μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Κάποιοι ειδικοί, επίσης, συστήνουν στα άτομα να μην εστιάζουν στους πολλαπλούς οργασμούς ως αυτοσκοπό, αλλά να συγκεντρώνονται περισσότερο στη σεξουαλική δραστηριότητα που οδηγεί στην κορύφωση.

Πηγή: zougla.gr

Σχέσεις - Σεξ

Στα 40 από την άλλη, μία γυναίκα πλέον ξέρει τι ζητάει και πώς να δημιουργήσει μεταξύ αυτών όλα αυτά που ακολουθούν στη λίστα της ευτυχισμένης 40άρας.

 1. Μπορεί να μαγειρέψει ένα σωστό γεύμα (οι περισσότερες τουλάχιστον).

2. Να φτιάξει έναν απολαυστικό καφέ (ισχύει το παραπάνω σχόλιο).
3. Να πει την αλήθεια (χωρίς φόβο και πάθος).
4. Να έχει μία υγιή σχέση (χωρίς να είναι drama queen).
5. Να αναγνωρίζει τα λάθη του άλλου (και τα δικά της).
6. Να μείνει σπίτι ένα σαββατόβραδο (και να περάσει καλά).
7. Να πληρώνει τους λογαριασμούς της μόνη της (επιτέλους).
8. Να βγει έξω χωρίς να χρειάζεται μέικ απ (στην καλύτερη των περιπτώσεων).
9. Να πάει στον γυναικολόγο της χωρίς ταμπού (η πολύχρονη εμπειρία βοηθά).
10. Να μιλήσει σε ξένους (δεν θα είναι δα και η πρώτη φορά).
11. Να διαχειριστεί την απόρριψη (been there, done that).
12. Να είναι χαρούμενη με την ευτυχία των άλλων (και σε καμία περίπτωση ζηλιάρα).
13. Να αγνοεί τη μόδα (επιδεικτικά μάλιστα).
14. Να αγνοεί τα σχόλια των άλλων (συμπεριλαμβανομένων και των πρώην).
15. Να μιλά για λογαριασμό της (και να υπερασπίζεται τον εαυτό της και όσους αγαπά).
16. Να καθίσει σε μία συναυλία (η εποχή του «μόνο μπροστά καταλαβαίνεις το live» είναι για όσους μετρούν τις συναυλίες που έχουν πάει στα δάχτυλα του ενός χεριού).
17. Να πάρει ταξί (αντί να οδηγήσει μεθυσμένη).
18. Να πάρει το αυτοκίνητό της (αντί να περιμένει με τις ώρες το λεωφορείο).
19. Να είναι ο ορισμός της ανεξαρτησίας (είστε δεσμευμένη είτε όχι).
20. Να είναι ο ορισμός της ομορφιάς (με σημείο κλειδί την αυτοπεποίθηση).
21. Να απομακρυνθεί από έναν/μία τοξικό φίλο/η (χωρίς ενοχές).
22. Να αντικαταστήσει την κρέμα μαυρίσματος με κρέμα ματιών (που χρειάζεται).
23. Να γοητευτεί από έναν έξυπνο άντρα (και όχι απλά από έναν όμορφο).
24. Να πει όχι (όποτε και όταν το αποφασίσει η ίδια).
25. Να σταματήσει να προσπαθεί να είναι τέλεια (και ατσαλάκωτη).
26. Να εγκαταλείψει τις μεγάλες προσδοκίες (ναι στα όνειρα, αλλά και την πραγματικότητα).
27. Να προσαρμόζεται στις αλλαγές (με ευκολία).
28. Να πάει μόνη της για καφέ (χωρίς να παίζει με το κινητό της).
29. Να πάει μία βόλτα (αντί για το γυμναστήριο).
30. Αλλά κυρίως μία γυναίκα στα 40 ξέρει πολύ καλά ότι τα καλύτερα έρχονται…

Huffington Post

pagelife.gr

Σχέσεις - Σεξ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πολλοί καταπιάνονται με το θέμα του έρωτα, ενώ ο ανεκπλήρωτος έρωτας παραμένει πάντα κάπως στο σκοτάδι, στην αφάνεια; Λίγοι επιλέγουν να αναμετρηθούν μαζί του στα φανερά και να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι επώδυνος και πολύ προσωπικός, χωρίς ίχνος εγωισμού, με πολλή απογοήτευση όμως και μια αίσθηση ιδανικού. Εδώ βρίσκεται και η παγίδα του ανεκπλήρωτου έρωτα – δεν απομυθοποιείται ποτέ, δεν περνά δοκιμασίες, δε φθείρεται και παραμένει κάπου, να ελλοχεύει, να μας μπλέκει σε φαύλους κύκλους συναισθημάτων και σκέψεων, ονείρων και επιθυμιών που ίσως να μην έχουν καν σχέση με την πραγματικότητα, παρά μόνο τη δική μας.

Η ένταση του ανεκπλήρωτου έρωτα

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας εκφράζεται διαφορετικά από φύλο σε φύλο – φυσικά μιλώντας πάντα σε γενικές γραμμές. Για τους άνδρες, ο ανεκπλήρωτος έρωτας έχει να κάνει με μια χαμένη ευκαιρία, και είναι συνώνυμο μιας απογοήτευσης, γιατί ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν τι έφταιξε για την αποτυχία και τη χαμένη κατάκτηση.

Για τις γυναίκες ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι κάτι πιο βαθύ και πιο έντονο, ένα απωθημένο που πάντα θα ζει κάπου μέσα βαθιά τους, ακόμα και όταν ζουν ευτυχισμένα στο πλάι ενός νέου συντρόφου. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για τις γυναίκες μοιάζει περισσότερο με μια χαμένη μάχη, αλλά όχι με έναν χαμένο πόλεμο… πάντα θα περιμένουν κάπου για να τελειώσουν αυτό που άφησαν μισό. Και τότε συνήθως ή επέρχεται η πλήρης καταστροφή ή ένας πραγματικά πολύ έντονος έρωτας που θα ανεβάσει στα ουράνια και τους δυο.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας αφήνει ένα μόνιμο ερωτηματικό στην ψυχή… τι θα είχε συμβεί άραγε αν… κι αυτό το αν καίει για μέρες, μήνες, χρόνια… ίσως και πάντα. Για αυτό και ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι τόσο σιωπηλός και τόσο ηχηρός ταυτόχρονα, αφήνοντας χαρακιές και σημάδια στην καρδιά.

Ανεκπλήρωτος έρωτας και απωθημένα

Απωθημένα… λέξη που φοβόμαστε μερικές φορές ακόμα και να αναφέρουμε, φοβούμενοι την καταστροφική της μανία. Σαν αγκάθι που γδέρνει, και που υπάρχει πάντα κάπου να μας πονά όσο και αν θεραπεύουμε τις πληγές. Ακόμα και αν βρεις τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άλλου ή μιας άλλης, κάτι θα μένει πάντα να μας θυμίζει αυτό το… ανεκπλήρωτο, που θα είναι πάντα σημαντικό και ξεχωριστό.

Σαν με μελάνι, κάποια πράγματα μένουν ανεξίτηλα γραμμένα μέσα μας, όπως μια αγάπη για κάποιον που δεν ειπώθηκε ποτέ, ένας έρωτας που έκαιγε αλλά δεν μας παρέδωσε ποτέ στη λαίλαπά του. Και μετά από όλα αυτά, ακόμα και αν ο έρωτας ο ανεκπλήρωτος υποχωρήσει, πάντα θα υπάρχει μια τρυφερότητα, μια αδυναμία, που θα κάνει πάντα την καρδιά σου να φτερουγίζει και τον κόμπο στο λαιμό να σφίγγει στο άκουσμα του ονόματος εκείνου του ανεκπλήρωτου.

Τα απωθημένα ζουν με την ένταση μιας μνήμης που δεν υπάρχει, μιας ανάμνησης που πήγε να δημιουργηθεί αλλά που τελικά δε γεννήθηκε ποτέ. Βασανιστικός και πάντα παρών, εξαντλητικός μπορεί να πάρει τελικά πολλές μορφές και να κάνει τη ζωή σου να σταματά κάθε φορά που εμφανίζεται και πάλι η αιτία μπροστά σου. Σαν μια φωτιά που σιγοκαίει τη νύχτα και με το πρώτο φύσημα του ανέμου μπορεί να γίνει πυρκαγιά και να κατακάψει τα πάντα.

Σχέσεις - Σεξ

Οι ευθύνες που έχουμε πλέον στην καθημερινότητά μας είναι τόσες πολλές που μπορεί να μας αγχώσουν σε υπερβολικό βαθμό. Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή είναι μια δύσκολη υπόθεση και τις περισσότερες φορές μας φαίνεται ακατόρθωτο. Το αποτέλεσμα είναι να υποκύψουμε στο υπαρξιακό χάος και να αφήσουμε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις να κατακλίσουν τη ζωή μας.

Όμως έφτασε η στιγμή να αναλάβετε δράση και να αντιμετωπίσετε το άγχος που σας δημιουργούν οι ευθύνες.

Οργανωθείτε. Είναι μια τυπική ημέρα, τίποτα λιγότερο από έναν μαραθώνιο, όπου τρέχετε να τα προλάβετε όλα και στο τέλος της ημέρας το μόνο που θέλετε είναι να πέσετε στο κρεβάτι σας. Και το επόμενο πρωί που ξυπνάτε ο μαραθώνιος συνεχίζεται. Εάν όλο αυτό σας ανησυχεί και σας αγχώνει, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα υποχρεώσεων, έτσι ώστε να διατηρείτε ρεαλιστικούς στόχους και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας στη δουλειά

Ξεπεράστε την τελειομανία. Η τελειομανία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα άγχους. Στην προσπάθειά σας για να τα κάνετε όλα τέλεια καταλήγετε σε μια εμμονή που στο τέλος σας αφήνει μια πικρή γεύση. Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα και θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο απελευθερωτικό είναι.

Λύστε τις αντιπαραθέσεις. Πολλές φορές δημιουργείται άγχος εξαιτίας συγκρούσεων με έναν συνάδελφο, φίλο ή συνεργάτη. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους αυτού του είδους είναι η επίλυση της σύγκρουσης μέσω της επικοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αποφεύγουν τις συζητήσεις με το φόβο μήπως έρθουν σε αντιπαράθεση, κάτι που οδηγεί σε στρες. Έτσι, την επόμενη φορά που έχετε κάποιο πρόβλημα με το συνάδελφό σας ή το διευθυντή σας προσπαθήστε απλά να μιλήσετε και να βρείτε μια λύση.

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή πήγατε για ψώνια με τους φίλους σας; Ναι, έχετε ευθύνες και πολλά να επιτύχετε στη ζωή, αλλά μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να ζήσετε τη στιγμή. Όσο και αν είστε απασχολημένοι, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Κάνετε πράγματα που σας απαλλάσσουν από το άγχος - μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής στο τέλος μιας γεμάτης μέρας.

Φάτε υγιεινά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι να τρώτε υγιεινά. Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να συμπεριλάβετε τρόφιμα που είναι πιθανό να καταπολεμήσουν τα επίπεδα άγχους.

Κοιμηθείτε αρκετά. Συνήθως ο ύπνος θεωρείται δεδομένος χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι εάν κοιμόμαστε τις σωστές ώρες είμαστε πιο παραγωγικοί και έχουμε καλύτερη διάθεση. Η λήψη τουλάχιστον 7 έως 9 ωρών ύπνου κάθε βράδυ είναι ζωτικής σημασίας. Βρείτε τεχνικές χαλάρωσης όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου και προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Διαλογιστείτε. Ο διαλογισμός συμβάλει στη αποφόρτιση και στη χαλάρωση. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι και ξεκινήστε αφιερώνοντας 15-20 λεπτά της ημέρας σας στο διαλογισμό.

Κάντε διακοπές. Οι διακοπές είναι θεραπευτικές. Απλά μια αλλαγή στο περιβάλλον και ένα διάλειμμα από τα καθημερινά καθήκοντα μπορεί να σας βοηθήσει να νικήσετε το άγχος και να ξεμπλοκάρετε τις σκέψεις σας.

Ναι, η ζωή μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική κατά καιρούς και οι ευθύνες δεν φαίνεται να τελειώνουν. Αλλά το τι πρέπει να κάνετε εξαρτάται από τη στάση σας και από τις αποφάσεις που θα πάρετε. Μπορείτε είτε να υποκύψετε στο άγχος και να αφήσετε τη ζωή να ξεφύγει από τα χέρια σας, είτε να αναλάβετε τα πράγματα και να επιλέξετε να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, υγιέστερη ζωή - η επιλογή είναι δική σας.

Σχέσεις - Σεξ

Φαντάσου ένα μολύβι που μπορεί να γράψει μόνο την ιστορία του παρελθόντος σου. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε άλλο.

Όλο το παρελθόν σου είναι σε αυτό το μολύβι. Θα το κρατήσεις; Για ποιο λόγο; Θα το πετάξεις; Ίσως αυτό το ποίημα του Ομάρ Καγιάμ να σε εμπνεύσει:

Το χέρι της μοίρας γράφει και πάλι γράφει… Μ’ όλα σου τα παρακάλια, μ’ όλες σου τις πονηριές. Ούτε μισή γραμμή να σβήσει να το δελεάσεις δεν μπορείς. Ούτε κι όλα σου τα δάκρυα να εξαφανίσουν μια λέξη δεν μπορούν.

Μπορείς να κλαις όλο το βράδυ για την ιστορία που έγραψε αυτό το μολύβι, για ό,τι περιέχει και για όλα όσα θα ήθελες να σβήσεις – ή να ξαναφέρεις πίσω- αλλά όλα σου τα δάκρυα δεν μπορούν να εξαφανίσουν ούτε μια λέξη από το παρελθόν, όπως σου θυμίζει ο φιλόσοφος ποιητής.

Θέλεις να ξεχάσεις την προσωπική σου ιστορία που συμβολίζει αυτό το μολύβι, αλλά όταν απομακρύνεσαι από αυτήν, όσο μακριά και αν πας, κοιτάζεις πίσω και τη βλέπεις εκεί. Είσαι έτοιμος να ξεφορτωθείς την προσωπική σου ιστορία και να ζήσεις το παρόν ολοκληρωτικά. Αλλά το μολύβι βρίσκεται πάντα εκεί όταν κοιτάζεις πίσω σου.

Προτείνω να το πάρεις στα χέρια σου και, με τρυφερότητα, να αφήσεις τις λέξεις, τα τραύματα και τον πόνο του παρελθόντος να γραφτούν, να τα αγκαλιάσεις, να τα εξετάσεις, να τα καταλάβεις, να τα αποδεχθείς και να τα αγαπήσεις για ό,τι σου δίδαξαν και σε έκαναν να ζήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, θα σου δοθεί η δύναμη να μεταμορφώσεις το παρελθόν σε τραγούδι, ποίημα, ζωγραφιά ή ένα τελετουργικό, εάν έχεις κλίση για τέτοια πράγματα, ή να το πετάξεις μακριά με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.

Απόσπασμα από «Τα 10 μυστικά για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη του Dr. Wayne Dyer», Εκδόσεις Έσοπτρον

Σχέσεις - Σεξ

Η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα, γνώσεις, εμπειρίες που συμβάλουν σημαντικά στην προσωπική μας ανάπτυξη. Μέσα από τα γεγονότα που βιώνουμε, πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες αλήθειες της ζωής, που μας κάνουν

ΝΑ αναθεωρούμε πολλά από τα «πιστεύω» που διατηρούσαμε μέχρι σήμερα. Δεν είναι λίγες όμως και οι στιγμές που μέσα από τις εμπειρίες της ζωής, ανακαλύπτουμε και μία πλευρά του εαυτού μας, που μέχρι πρότινος την αγνοούσαμε. Έτσι λοιπόν οι εμπειρίες της ζωής είναι τα «βήματα» της συνειδητοποίησης τόσο του ίδιου μας του εαυτού, όσο και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.

Κάνοντας μία ανασκόπηση στα χρόνια που πέρασαν, σίγουρα έχουμε να θυμηθούμε και όμορφες, αλλά και άσχημες εμπειρίες. Τα πιο σημαντικά μαθήματα όμως δόθηκαν από τις εμπειρίες εκείνες που αποτέλεσαν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση και μας έμαθαν πόσο σπουδαίο είναι να αγωνιζόμαστε, να μην καταθέτουμε τα όπλα, να αξιοποιούμε το δυναμικό μας, να έχουμε ισχυρή πίστη, εκτίμηση αλλά και ευγνωμοσύνη για το υπέροχο δώρο που μας δόθηκε, που δεν είναι άλλο από την ίδια την ΖΩΗ!

1 Ποτέ δεν θα σε συμπαθούν όλοι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είσαι αντιπαθής
Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τις συμπάθειες αλλά και τις αντιπάθειές τους. Όσο και να το θέλεις -αλλά και να το προσπαθείς-, δεν είναι εφικτό να είσαι πάντα αγαπητός, προσιτός, περιζήτητος ή και συμπαθής σε όλους. Η στάση και η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων απέναντί σου όμως, δεν καθορίζει αυτό που πραγματικά εσύ είσαι! Έτσι λοιπόν τις στιγμές που απογοητεύεσαι από την σκληρή ή και άδικη συμπεριφορά ανθρώπων (αντιπάθεια, κακία, ανταγωνισμό, ζήλεια κλπ), σε αυτές ακριβώς τις στιγμές χρειάζεται να αναλογιστείς το εξής:

Ποια είναι η γνώμη που έχω εγώ για τον ίδιο μου τον εαυτό; Τι πιστεύω για μένα;
Τι είναι αυτό που με κάνει να αποζητώ και να προσπαθώ για την συμπάθεια και την αποδοχή των ανθρώπων που με περιβάλλουν;
Ποιες είναι οι αλλαγές που εγώ θέλω να κάνω στον εαυτό μου, προκειμένου να με αγαπήσω πολύ περισσότερο;

2 Δεν θα πάνε όλα ακριβώς όπως σχεδίαζες
Τα πλάνα πολλές φορές ανατρέπονται, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν στηριχθεί πάνω σε γερές βάσεις. Όταν τα πράγματα δεν σου πάνε ακριβώς έτσι όπως τα σχεδίαζες (σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου), τότε είναι που θα χρειαστεί να αξιοποιήσεις το δυναμικό σου, να προσαρμοστείς γρήγορα στις νέες συνθήκες που ανοίγονται μπροστά σου και να σχεδιάσεις τα αμέσως επόμενα βήματά σου, ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας τις εναλλακτικές που ανοίγονται μπροστά σου. Τότε είναι που θα χρειαστεί να αναλογιστείς;

Τι είναι αυτό που έφταιξε και δεν κατάφερα να κάνω το σχέδιο μου πραγματικότητα;
Ποιο ήταν το δικό μου μερίδιο ευθύνης;
Τι χρειάζεται να φροντίσω, να τολμήσω αλλά και να αποφύγω σε αμέσως επόμενα σχέδιά μου;

3 Οι άνθρωποι δεν θα σε αγαπήσουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που τους αγαπάς εσύ
Η αγάπη μπορεί να είναι μία, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κάθε άνθρωπος την βιώνει διαφορετικά! «Δεν με αγαπά αρκετά», «Μα έχω κάνει τόσα για αυτό το άτομο, αυτό όμως τίποτα για μένα» , «Εγώ τον αγαπώ περισσότερο»! Τι είναι όμως αυτό που στην πραγματικότητα έχει σημασία; Ποιος αγαπά περισσότερο; Ποιος αγαπά αληθινά; Ή το Πώς Νιώθεις Εσύ;;;

4 Μην έχεις ποτέ τίποτα «δεδομένο», γιατί όταν το χάσεις, τότε θα το εκτιμήσεις…
Κι έρχεται η στιγμή που τα «δεδομένα» γίνονται «ζητούμενα» , τότε είναι που αναθεωρείς, μετανιώνεις, μαθαίνεις να ευγνωμονείς, να εκτιμάς, να προσπαθείς, να αφήνεις στην άκρη τον εγωισμό τότε είναι που αλλάζεις.

5 Θα χρειαστεί να ακούσεις από τους ανθρώπους αυτό που δεν θες, που δεν σε βολεύει ή που δεν μπορείς να αποδεχτείς
Υπάρχουν λόγια που πικραίνουν, που πονάνε κάποια από αυτά όμως κρύβουν πίσω τους και κάποιες μεγάλες αλήθειες… Αλήθειες που μπορεί να προκαλούν, να αναστατώνουν, να ξυπνούν από το όνειρο και να προσγειώνουν απότομα στην πραγματικότητα. Τα λόγια αυτά, σε βάθος χρόνου θα τα εκτιμήσεις….

6 Δεν αρκεί μόνο η αγάπη, για να μπορέσει να διατηρηθεί μία σχέση σε βάθος χρόνου
Τελικά τι φταίει που χωρίσαμε; Μα ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι… Όλοι έλεγαν τι ταιριαστό και αγαπημένο ζευγάρι ήμασταν… Φράσεις και ερωτηματικά που σίγουρα σου έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες περιόδους της ζωής σου. Τι έχω να σου πω πάνω σε αυτό; Η αγάπη είναι ένας σπόρος που ανθίζει, πολλές φορές όμως η σπορά δεν γίνεται σε «εύφορο έδαφος» ή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην ανάπτυξη ή αλλιώς στην άνθιση και στην μακροβιότητα. Τι θέλω να σου πω; Ένα από τα δύσκολα μαθήματα ζωής, είναι να αποδεχθούμε το γεγονός ότι για όλα υπάρχει αρχή, υπάρχει όμως και το τέλος. Για να έχεις μία αρμονική και σταθερή στο χρόνο σχέση, δεν αρκεί μόνο η αγάπη, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την πορεία της σχέσης (κάτι το οποίο θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο μας)

7 Οικογένεια δεν είναι πάντα οι άνθρωποι με τους οποίους σε συνδέουν δεσμοί αίματος.
Οικογένεια θα νιώσεις και τους πολύ στενούς φίλους, αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να μην σε συνδέουν δεσμοί αίματος, όμως στάθηκαν στο πλάι σου στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου και μοιράστηκες μαζί τους τις χαρές αλλά και τις λύπες σου. Έχεις να θυμηθείς φιλικά πρόσωπα, που είναι για σένα η οικογένειά σου;

8 Οι πράξεις είναι πιο ισχυρές από τα λόγια…
Τα λόγια ξεχνιούνται, χάνονται φεύγουν … οι πράξεις όμως μένουν πάντα χαραγμένες στη μνήμη για να θυμίζουν όλα όσα έζησες… Ποιες πράξεις άφησες στη μέση; Μήπως έχει έρθει η στιγμή να κινητοποιηθείς;

astrokouskous.oroskopos.gr

Σχέσεις - Σεξ

Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα τάση στο διαζύγιο που ακολουθούν τα «πολιτισμένα» ζευγάρια σε όλο τον κόσμο.
Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

Ο όρος έκανε την παρθενική του εμφάνιση –τουλάχιστον για το ευρύ κοινό– στην επίσημη ανακοίνωση του χωρισμού της Gwyneth Paltrow και του επί 10 και πλέον χρόνια συζύγου της, Chris Martin, το Μάρτιο του 2014. «Εξακολουθούμε να είμαστε οικογένεια και από πολλές απόψεις είμαστε πλέον πιο κοντά από ποτέ» ήταν η φράση που συμπύκνωνε το νόημα της ανακοίνωσης αλλά και συνολικά αυτής της νέας τάσης στο διαζύγιο!

Το conscious uncoupling (ή «συνειδητή αποσύνδεση» όπως θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά) είναι και επισήμως ο πιο αγαπησιάρικος και φιλικός τρόπος για να χωρίσεις! Τι είναι όμως ακριβώς; Το copywright του όρου ανήκει στην Katherine Woodward Thomas, Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Thomas περιγράφει το conscious uncoupling ως «η διαδικασία φιλικής λύσης μιας σχέσης που δεν κάνει τα δύο μέρη να υποφέρουν». Ακούγεται ιδανικό, αλλά είναι και εφικτό;

Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το διαζύγιο σαν μια επώδυνη, καταστροφική εμπειρία, σαν ένα «μικρό θάνατο» που προκαλεί στην ψυχολογία μας όλα τα δεινά μιας σημαντικής απώλειας.

Σύμφωνα με την Thomas όμως, δε χρειάζεται να είναι έτσι. «Ο συναισθηματικός πόνος κάθε χωρισμού μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ο καταλύτης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως άνθρωποι και μέσα στις σχέσεις μας. Να είναι το μέσο για να ανακαλύψουμε ξανά τη χαρά, να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας και να εξελιχθούμε» επισημαίνει η ίδια

shape.gr

Σχέσεις - Σεξ

 

Το σεξ είναι μία από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι θα συμβεί εάν κάνετε κάθε μέρα σεξ; Αυτό θα συζητήσουμε στο σημερινό άρθρο.

Εξάντληση. Εάν έχετε πολλές και συχνές σεξουαλικές επαφές το σώμα απελευθερώνει νορεπινεφρίνη, αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, του μεταβολισμού της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόνος στο πέος. Μετά το σεξ πολλοί άντρες μπορεί να εμφανίσουν οξύ πόνο που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και είναι φυσιολογικό. Εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερες ώρες ή και ημέρες, τότε είναι πιθανό ότι υπάρχει κάποια μόλυνση και πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Φλεγμονή και πρήξιμο στον κόλπο. Οι γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχουν ενοχλήσεις στον κόλπο λόγω της υπερβολική τριβής. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Απώλεια ενδιαφέροντος. Εάν κάνετε κάθε μέρα σεξ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσετε το ενδιαφέρον σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας είναι κουρασμένο λόγω των καθημερινών σεξουαλικών δραστηριοτήτων.

Πόνος στην πλάτη. Μια άλλη ένδειξη ότι έχετε συχνές σεξουαλικές επαφές είναι ο πόνος στην πλάτη, κυρίως των ξαφνικών κινήσεων

Σχέσεις - Σεξ

Υπάρχουν ζευγάρια, τα οποία βρίσκονται συνεχώς σε μια εμπόλεμη κατάσταση.

Τα ζευγάρια αυτά μπορεί να τσακωθούν για κάθε απόφαση ανεξάρτητα από το αν είναι σημαντική ή όχι και δυσκολεύονται να δράσουν από κοινού. Τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κάθε σύντροφος φοβάται ότι θα κυριαρχηθεί από τον άλλον και οι προσπάθειες του να το αποτρέψουν τον κάνουν επιφυλακτικό και επιθετικό.

Τα εμπόλεμα ζευγάρια δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε. Πολλές φορές ο καβγάς και η σύγκρουση καταλήγει να γίνονται πιο σημαντικά από το ίδιο το θέμα διαφωνίας. Το ζευγάρι τρέφεται μέσα από αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί, κάθε θέμα και κάθε αφορμή εξυπηρετεί τα παιχνίδια επικράτησης και εξουσίας που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Σε μια ακριβώς αντίθετη κατάσταση φαίνεται να είναι τα ζευγάρια που φαίνεται «να μην τσακώνονται ποτέ και για τίποτα».

Ενώ ο στόχος στην προηγούμενη κατάσταση είναι η σύγκρουση, εδώ είναι η ηρεμία. Η ηρεμία όμως όταν είναι στόχος και όχι αποτέλεσμα γίνεται μια κατάσταση βεβιασμένης και ψεύτικα ευχάριστης συμπεριφοράς, όπου το κύριο κίνητρο είναι ο φόβος για το θυμό.

Οι σύντροφοι σε αυτή την κατάσταση φοβούνται να θυμώσουν, γιατί νοιώθουν ότι ο άλλος θα τους απορρίψει αν εκφράσουν μια δυσαρέσκεια. Ένα τέτοιο ζευγάρι περιγράφει και ο μύθος με το Νάρκισσο και την Ηχώ. Η Ηχώ επαναλαμβάνει αυτά που θέλει να ακούσει ο Νάρκισσος. Επομένως ενώ εμφανίζονται επιφανειακά ως μια ιδανική σχέση ζευγαριού, στην ουσία υπάρχει απουσία σχέσης.

Μια τρίτη κατάσταση είναι «τα ζευγάρια που δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις» όχι μόνο ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας – όπως στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά και ως διεργασία στη σχέση τους. Είναι οι σύντροφοι δεν έχουν καταφέρει να ωριμάσουν και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους. Είναι μαζί όχι από επιλογή, αλλά γιατί δεν άντεξαν να χωρίσουν. Τα πράγματα απλώς συμβαίνουν και τα ακολουθούν.

Δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την πορεία της ζωή τους, αλλά η πορεία τους οδηγεί. Δεν ορίζουν οι ίδιοι. Δεν αποφασίζουν οι ίδιοι. Τα πράγματα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Και τελικά εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα που ζητούν άμεση ανακούφιση. Θα πάνε διακοπές, χωρίς να έχει σημασία που γιατί δεν αντέχουν την καθημερινότητά τους. Την ίδια τη ζωή τους.

Και στις τρεις περιπτώσεις η σχέση χαρακτηρίζεται από εξάρτηση και απόσταση ταυτόχρονα. Νοιώθουν εξάρτηση και φοβούνται ότι ο άλλος θέλει να τους ελέγξει, νοιώθουν εξάρτηση και φοβούνται ότι ο άλλος θα τους απορρίψει, νοιώθουν εξάρτηση γιατί έχουν συμβιβαστεί στη σχέση.

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις το τίμημα το πληρώνουν τα παιδιά.

Θα γίνουν αυτά που θα χρησιμοποιούν ως «μάρτυρες» για τα αντίπαλα στρατόπεδο, ως «δικαστές» για το ποιος έχει δίκιο. Θα μετατραπούν σε «στόχοι» επίθεσης και σε αποδιοπομπαίοι τράγοι. Θα πάρουν το ρόλο του «πιλότου», αφού όλα θα γίνονται «για το παιδί», όχι όμως από επιλογή και απόφαση ευθύνης, αλλά γιατί το ζευγάρι δεν μπορεί να ενηλικιωθεί.

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει ζευγάρι.

Υπάρχουν δυο παιδιά σε ρόλους ενηλίκων. Είναι δύο άνθρωποι που δεν χαίρονται ούτε το γάμο, ούτε τη ζωή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε και δυο «Πήτερ Παν». Η λήψη της απόφασης είναι συνέχεια και συνέπεια της ενηλικίωσης. Η ευθύνη για μια απόφαση καθρεφτίζει και το επίπεδο ωρίμανσης και του προσώπου και του ζευγαριού.

Πηγή: kepsy.gr

Thessaloniki Arts and Culture https://www.thessalonikiartsandculture.gr

Σχέσεις - Σεξ

Η συμπόνια είναι η βαθιά επίγνωση του πόνου και της ανάγκης του άλλου σε συνδυασμό με την επιθυμία μας να βοηθήσουμε. Η συμπόνια δεν κρύβει καμία προσδοκία, είναι μια αρετή, ένας τρόπος να φροντίζουμε για τον συνάνθρωπο. Τον τελευταίο καιρό η επιστήμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την αρετή καθώς, όπως αποδεικνύεται, ανεξάρτητα από το αν προσφέρεις ή δέχεσαι, η συμπόνια έχει πολύ απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα: από τη μείωση του στρες και τη θεραπεία της κατάθλιψης μέχρι την επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάρρωσης μετά από σοβαρές επεμβάσεις. Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας προσπαθεί να κατανοήσει γιατί και με ποιο τρόπο συμπονάμε.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ έχουν συγκεντρώσει σοβαρές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν κάτι που οι σοφοί διαφορετικών πνευματικών παραδόσεων του κόσμου γνωρίζουν εδώ και αιώνες: με τη συμπόνια αυξάνουμε τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε γενναιοδωρία και αγάπη, ενώ με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Η συμπόνια είναι αρετή της καρδιάς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καλλιεργηθεί» υποστηρίζει η Margaret Cullen, καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο για τη Συμπόνια και τον Αλτρουισμό του πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Όσο πιο συμπονετικός γίνεται κάποιος τόσο ανακαλύπτει την αυθόρμητη ανθρώπινη επιθυμία να βοηθά τον πλησίον. Ίσως αυτό να είναι το φάρμακο που χρειάζεται η ανθρωπότητα, σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: η συμπόνια μάς κάνει ευτυχέστερους

Όλοι έχουμε βιώσει τη χαρά της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Τώρα πια η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει την ευεργετική επίδραση των καλών πράξεων. Εγκεφαλογραφήματα σε ανθρώπους την ώρα που προσφέρουν, δείχνουν ότι οι πράξεις γενναιοδωρίας ενεργοποιούν στον εγκέφαλο τα κέντρα που προκαλούν ευχαρίστηση. Η διέγερσή τους απελευθερώνει στον οργανισμό ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα να βιώνουμε συναισθήματα που κυμαίνονται από την απλή ευχαρίστηση μέχρι την ευφορία.

«Η βιολογία πλέον επιβεβαιώνει όσα οι πνευματικές παραδόσεις ανά τον κόσμο υποστηρίζουν εδώ και αιώνες» λέει ο Stephen G. Post, συγγραφέας του βιβλίου «Τα κρυμμένα δώρα της βοήθειας» («Hidden Gifts of Helping», 2011). Όπως υπογραμμίζει, «η προσφορά στους άλλους είναι τόσο σημαντική για να ανθίσει ο άνθρωπος όσο η καλή τροφή και ο έρωτας αφού ενεργοποιεί το κομμάτι του εγκεφάλου που μας κάνει ευτυχισμένους».

Το 2010 ομάδα ερευνητών από παγκοσμίως αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανέλυσε τις συνήθειες, σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο που ξόδευαν χρήματα, 200.000 ανθρώπων με διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο από 136 χώρες. Το οικουμενικό συμπέρασμα της ομάδας ήταν ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές στην κουλτούρα και το εισόδημα, αυτό που έκανε πιο ευτυχισμένους τους συμμετέχοντες ήταν να ξοδεύουν για να ευχαριστήσουν τους άλλους.

Η συμπόνια ενισχύει τις σχέσεις

Η συμπόνια οδηγεί στη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών με τους άλλους, ενώ προσφέρει επιτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις και μεγαλύτερη διορατικότητα σε ό,τι αφορά την ευημερία του ατόμου. Ωστόσο, αν και έμφυτη, η ικανότητα να ανοίγουμε τις καρδιές μας και να δενόμαστε με τους άλλους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν οι άλλοι υποφέρουν για κάποιο λόγο. Ερευνητές στο Στάνφορντ έχουν αναπτύξει μια μέθοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ένα πρόγραμμα εννέα εβδομάδων αξιοποιούν διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού, για παράδειγμα την πρακτική Tονγκλέν, μια θιβετιανή βουδιστική μέθοδο, κατά την εφαρμογή της οποίας φανταζόμαστε ότι εισπνέουμε τον πόνο του άλλου εκπνέοντας ταυτόχρονα αγάπη και καλοσύνη. Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι καλλιεργούν τη συμπόνια και μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους ώστε να μπορούν να νιώθουν τον πόνο του άλλου χωρίς να συντρίβονται από αυτόν. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιώνουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ανακαλύψτε την αγάπη

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά είναι να χάνουμε τη συμπόνια όταν ο νους μας αποσυνδέεται από την καρδιά μας, το κέντρο όπου μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να αποδεχτούμε πτυχές του εαυτού μας και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Μπορούμε ωστόσο να επανασυνδεθούμε με την καρδιά και τα συναισθήματά μας εφαρμόζοντας μια πολύ αποτελεσματική πρακτική διαλογισμού:

Καθίστε άνετα και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Πείτε μια προσευχή που έχει νόημα για εσάς και, αν επιθυμείτε, φέρτε τις παλάμες στην καρδιά. Συλλογιστείτε ένα αγαπημένο πρόσωπο και νιώστε τη ζεστασιά της καρδιά σας να κατευθύνεται προς τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μετά από λίγα λεπτά στρέψτε αυτή την ενέργεια προς τα μέσα, ανοίγοντας την καρδιά στον εαυτό σας. Αν αναδυθούν αρνητικές σκέψεις, όπως αποδοκιμασία ή κριτική για τις πράξεις σας ή για κάποιες πτυχές του χαρακτήρα σας, νιώστε συμπόνια για τον εαυτό σας και αποδεχτείτε τον όπως είναι. Στρέψτε τη σκέψη σας ξανά σε αγαπημένα πρόσωπα στέλνοντας σε αυτά την αγάπη και τη συμπόνια σας, αποδεχόμενοι τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά τους. Η ομορφιά της καρδιάς είναι ότι αποδέχεται και αγκαλιάζει τα πάντα.

Τελειώστε την πρακτική σας διατυπώνοντας νοερά την πρόθεση να έχετε την ίδια καλόκαρδη διάθεση όλη την ημέρα. Μείνετε πιστοί σε αυτή την υπόσχεση και παρατηρήστε πόσο θα αλλάξει τη διάθεσή σας.

Τα πολλαπλά οφέλη της συμπόνιας

Πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι η συμπόνια έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη, μειώνει τον πόνο, επιταχύνει την ανάρρωση από ασθένειες, συμβάλλει στη μακροζωία. Πώς μπορώ να βοηθήσω, θα αναρωτηθεί κανείς. Δεν χρειάζονται πολλά και σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο. Από μια χειρονομία βοήθειας στο συνάνθρωπο που την έχει ανάγκη μέχρι τη συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντών. Απλά ρωτήστε στο δήμο, στην ενορία ή σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά σας. Εξάλλου, σε μια κοινωνία που βιώνει μια τόσο βαθιά κρίση όσο η ελληνική, η αλληλεγγύη και η συμπόνια αποκτά ξεχωριστή, ζωτική σημασία.

Ντίνα Πετροπούλου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή