Σεπτεμβρίου 23, 2020

Σχέσεις - Σεξ

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Είναι κάθε άλλο παρά εύκολο να αποδεχτούμε ότι η σχέση μας οδεύει προς το τέλος, ειδικά όταν έχει αντέξει πολλά και για πολύ καιρό. Όμως τα σημάδια είναι εκεί και μας προειδοποιούν. Αν τα βλέπετε και στη δική σας σχέση, ίσως πρέπει να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε από εδώ και πέρα.

«Μα πώς φτάσαμε ως εδώ;»

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας περίπου το 50% των γάμων στις ΗΠΑ, καταλήγουν στο διαζύγιο… Συχνά αναρωτιέστε με πικρία μήπως βιαστήκαμε να πούμε για πάντα, πως δεν κατάλαβα τότε πως είναι ο σύντροφός μου ή τα έβλεπα αλλά ήλπιζα ότι θα αλλάξει . Ωστόσο δεν άλλαξε ή μάλλον εσείς αλλάξατε και θεωρείτε πια ότι είναι «λίγος ή δεν τον αντέχετε»..
Οι λόγοι για τους οποίους οι μακροχρόνιες σχέσεις φθίνουν με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να οδηγούνται στο αναπόφευκτο τέλος, είναι αρκετοί.

Έχουμε διαφορετικές ανάγκες
Στην αρχή μιας σχέσης πολύ συχνά κάνουμε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις όσον αφορά στις επιθυμίες και στις ανάγκες μας. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει π.χ. από τη γειτονιά στην οποία θα μείνετε μέχρι τον τρόπο με τον οποίο κάνετε σεξ. Ή εσείς μπορεί να θέλατε πάντα παιδιά αλλά ο σύντροφός σας όχι όμως μένατε μαζί γιατί θεωρούσατε ότι θα άλλαζε γνώμη. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ… Όμως με τον καιρό, τα πραγματικά μας θέλω, αυτά που τόσο καιρό καταπιέζαμε, τελικά επαναστατούν φέρνοντας το τέλος πιο κοντά. Γι’ αυτό και η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι σημαντικό να είναι παρούσες από την αρχή της σχέσης.

Νομίζουμε ότι ο άλλος είναι «μάντης»
Όσο περισσότερο μένουμε με κάποιον, τόσο καλύτερα περιμένουμε να μας ξέρει. Κι έτσι, ενώ στην αρχή της σχέσης μιλάμε συνέχεια για τον εαυτό μας, τα αισθήματά μας κ.λπ., στην πορεία παύουμε να το κάνουμε θεωρώντας ότι πια δε χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Είτε επειδή περιμένουμε από τον σύντροφό μας να καταλάβει από μόνος του τι σκεφτόμαστε και τι μας ενοχλεί είτε επειδή αισθανόμαστε υπερβολική οικειότητα ή απλα «βαριόμαστε» να μπούμε σε συζητήσεις. Αυτό όμως είναι ένα από τα συχνότερα λάθη σε μία σχέση και συνήθως στοιχίζει ακριβά…

Συγκρίνουμε τη σχέση μας με άλλες
«Η Μαρία δε χαλάει ποτέ χατίρι στον Γιώργο. Όχι σαν εσένα», «Ο Κώστας πήγε την Κατερίνα στην Ιταλία. Εσύ δε με έχεις πάει ποτέ»… Οι συγκρίσεις μιας σχέσης με μία άλλα είναι τουλάχιστον ανώφελες και συχνά επικίνδυνες.

Δε μας αφήνουν να απολαύσουμε
αυτό που έχουμε, δημιουργούν απωθημένα και μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς και για εμάς και για τον σύντροφό μας. Αποτέλεσμα; Ο χωρισμός.

Έχουμε διαφορετικές κοσμοθεωρίες
Εσείς είστε πιο ανοιχτόμυαλοι αλλά ο σύντροφός σας πιο συντηρητικός. Οι πολιτικές σας πεποιθήσεις απέχουν χιλιόμετρα όπως και οι αξίες σας. Και μπορεί στην αρχή να νομίζατε ότι ο έρωτας νικάει τα πάντα, όμως η ζωή σας διέψευσε. Γιατί αργά ή γρήγορα, οι θεμελιώδεις και ουσιαστικές διαφορές πάντα βγαίνουν στην επιφάνεια και συνήθως είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να γεφυρωθούν.

Δε θέλουμε να συμβιβαστούμε
Σαφώς και δε θα θυσιάσετε σημαντικές αξίες για να παραμείνετε με κάποιον, όμως δεν είναι δυνατό και να περιμένετε να συμφωνείτε πάντα σε όλα ούτε να έχετε πάντα δίκιο. Οι συμβιβασμοί, πάντα στο πλαίσιο της λογικής και του αλληλοσεβασμού, είναι ένα από τα βασικά συστατικά μιας σχέσης που μπορεί να ταξιδέψει βαθιά στον χρόνο, όμως δεν είναι όλοι διατεθιμένοι να τους «υποστούν».
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη
Ζηλεύετε, πάντα σκέφτεστε ότι ίσως σας λέει ψέματα, ανησυχείτε ότι δε σας αγαπάει αρκετά… Ανεξάρτητα από το πού οφείλεται η έλλειψη εμπιστοσύνης και ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι λόγους για να νιώθετε έτσι, πρόκειται για μία συνθήκη που προδιαγράφει το τέλος της σχέσης ακόμα και αν νιώθετε ακόμα ερωτευμένοι.
Κρύβουμε αλήθειες
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό, μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμα και την πιο στέρεα σχέση. Π.χ. η ύπαρξη ενός παλιού, μεγάλου χρέους του συντρόφου σας που μπορεί να βαρύνει κι εσάς αν είστε παντρεμένοι αλλά σας το κράταγε κρυφό έως τώρα κ.λπ.

Άλλοι λόγοι
Εκτός από τους παραπάνω λόγους, μια σχέση μπορεί να δοκιμαστεί σοβαρά εξαιτίας αρκετών ακόμα καταστάσεων. Ένα σοβαρό γεγονός όπως μία απώλεια, η απόσταση, μία ασθένεια, η σχέση των δύο συντρόφων με τα χρήματα, η αίσθηση ότι ο σύντροφός μας δεν αναγνωρίζει την προσφορά μας στη σχέση ή την αξία μας, οι υπερβολικές προσδοκίες που μπορεί να είχαμε αλλά με τον χρόνο διαψεύστηκαν, «καταχωνιασμένα» συναισθήματα, αίσθημα ανασφάλειας ή κατωτερότητας, απιστία και φυσικά η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος που έρχεται συχνά εξαιτίας της συνήθειας και της ρουτίνας…

13+1 σημάδια που πρέπει να δείτε

Κάποιες φορές, παρότι η σχέση «αργοπεθαίνει», είτε δεν το βλέπουμε είτε αρνούμαστε να το δούμε. Υπάρχουν όμως κάποια «δείγματα» που ίσως θα έπρεπε να μας κινήσουν τις υποψίες παρότι συχνά μπορεί να τα αποδίδουμε αλλού. Αν τα βλέπετε και σ’ εσάς, προσπαθήστε να τα αξιολογήσετε σωστά γιατί ίσως λένε περισσότερα απ’ όσα νομίζετε…

1 Τα πάντα σας εκνευρίζουν

Στην αρχή της σχέσης δε σας πείραζε που ο σύντροφός σας δεν έβγαζε τα παπούτσια του κατευθείαν μόλις έμπαινε σπίτι, μίλαγε δυνατά όταν έπινε λίγο παραπάνω, ξεχνούσε ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι… Τώρα όμως δεν αντέχετε άλλο. Κάθε τι που κάνει σας φαίνεται εκνευριστικό, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι ασήμαντο ή κάτι που διορθώνεται εύκολα. Συχνά πνίγετε τον εκνευρισμό σας, άλλες φορές όμως καταλήγετε να καβγαδίζετε χωρίς τέλος για το τίποτα. Αυτό όμως, εκτός του ότι είναι άδικο, δεν σας αφήνει να χαρείτε τίποτα μέσα στη σχέση ενώ αντίστοιχα δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας, θυμού και ματαίωσης και στους δύο, οδηγώντας τη σχέση σε τέλμα.

2 Τα πράγματα που θαυμάζατε στον άλλον σας «πνίγουν»

Λατρεύατε την ανεξαρτησία και την περιπετειώδη φύση του όμως τώρα φοβάστε ότι θα τα ξανααναζητήσει σύντομα θυσιάζοντας τη σχέση σας. Θαυμάζατε το πόσο αφοσιωμένος είναι στη δουλειά του όμως δεν αντέχετε να νιώθετε άλλο ότι έρχεστε μετά από αυτήν…
Δεν είναι σπάνιο, κάποια από τα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν αρχικά σε κάποιον, με τον καιρό να μας γυρνάνε «μπούμερανγκ» καθώς μπορεί να μην είναι συμβατά με το δικό μας όραμα για μία σχέση.

3 Το στρες έχει χτυπήσει «κόκκινο»

Κούραση, έλλειψη χρόνου αλλά και μια δύσκολη δοκιμασία όπως ένας θάνατος στο άμεσο περιβάλλον, η απώλεια εργασίας κ.λπ. μπορεί να φέρουν τη σχέση πιο κοντά στη λήξη. Το στρες που μαζεύεται είτε σε βάθος χρόνου είτε ξαφνικά, δεν είναι κάτι που μπορούν να διαχειριστούν όλα τα ζευγάρια.

4 Δε μιλάτε πια

Κάποτε δε χορταίνατε να μιλάτε ο ένας στον άλλον για τα πάντα. Ό,τι κι αν συνέβαινε, ο σύντροφός σας ήταν ο πρώτος που θα το μάθαινε. Η άποψή του σας ενδιέφερε πάντα.
Όμως αυτό δεν ισχύει πια. Είτε γιατί εσείς δεν έχετε πλέον την ανάγκη να του τα λέτε, είτε αυτός δε δείχνει πρόθυμος να ακούσει, είτε και τα δύο. Έτσι έχετε σχεδόν φτάσει στο σημείο να μιλάτε μόνο για τα βασικά. «Τι θα φάμε σημερα;», «Ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος» κ.λπ. Είστε μαζί αλλά νιώθετε μόνοι. Η αδυναμία ενός ζευγαριού να μοιράζεται ό,τι το απασχολεί όμως, προδικάζει σχεδόν πάντα την εξέλιξη της σχέσης. Η επικοινωνία είναι το α και το ω σε μια ζωντανή σχέση και πάντα πρέπει να της δίνουμε προτεραιότητα. Όταν αυτό πάψει να συμβαίνει, οι οιωνοί δεν είναι καλοί…

5 Βαριέστε!

Είτε γιατί ο σύντροφός σας σας φαίνεται ότι δεν εξελίσσεται όπως εσείς, είτε γιατί δεν κάνετε αρκετά πράγματα όπως παλιά, είτε γιατί οι ανάγκες σας άλλαξαν και ψάχνετε κάτι άλλο. Φυσικά και τα πράγματα σε μια σχέση δεν είναι πάντα συναρπαστικά, όμως όταν η ανία παίρνει την πρωτοκαθεδρία, ίσως πρέπει να ανοίξετε τα αφτιά σας για να ακούσετε τις καμπάνες…

6 Ψάχνετε αφορμές για να μην είσαστε μαζί

Σαφώς και πάντα οι σύντροφοι πρέπει να κρατάνε χρόνο για τον εαυτό τους ο καθένας ξεχωριστά όταν όμως φτάνουμε στο σημείο να αναζητάμε πολύ περισσότερο αυτό από τον χρόνο με το άλλο μας μισό, θα πρέπει να προβληματιστούμε. Αν είτε εμείς είτε ο σύντροφός μας π.χ. προτιμάμε να κάτσουμε παραπάνω στη δουλειά αντί να γυρίσουμε σπίτι, αν επιλέγουμε συνεχώς να βγαίνουμε με τους φίλους μας και όχι οι δυο μας, αν περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο μόνο με τα παιδιά κ.ο.κ. ίσως αναζητάμε μία διέξοδο
από τη σχέση.

7 Ξεσπάτε ο ένας στον άλλον

Ό,τι και να γίνει, είναι αυτός που θα την πληρώσει. Σας εκνεύρισε κάποιος στον δρόμο; Σας αδίκησαν στη δουλειά; Θα ξεσπάσετε τα νεύρα σας πάνω του με ή χωρίς αφορμή. Τόσο η ζωή όσο και η έρευνα έχουν δείξει δυστυχώς ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε περισσότερο είναι και αυτοί στους οποίους ξεσπάμε, δεδομένου ίσως και το ότι μαζί τους περνάμε και τον πιο πολύ χρόνο επομένως είναι πιο «διαθέσιμοι» ενώ αισθανόμαστε και πιο άνετα και τους θεωρούμε δεδομένους. Αυτή η ανάγκη να «βγάλετε τα απωθημένα σας» στον άνθρωπό σας όμως μπορεί να μην είναι απλά μια άτυχη στιγμή αλλά ίσως δείχνει ότι η σχέση δεν είναι σε καλό δρόμο.

8 Περιφρονείτε τον σύντροφό σας

Κάποτε δε χορταίνατε να τον ακούτε να μιλάει, τώρα νομίζετε πώς όποτε ανοίγει το στόμα του θα πει κάτι ανόητο. Ή τον θεωρείτε «άχρηστο», «δειλό», «βαρετό»… Η περιφρόνηση όμως, είναι ένα από τα πιο «επικίνδυνα» συναισθήματα που μπορούν να μπουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Gottman, η περιφρόνηση είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που κατά 90% οδηγούν στη διάλυση μιας σχέσης.
Επιπλέον, έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Marriage and Family βρήκε ότι τα ζευγάρια που έδειχναν περιφρόνηση για τους συντρόφους τους στη διάρκεια του πρώτου χρόνου του γάμου τους, ήταν πολύ πιο πιθανό να χωρίσουν πριν από τα 16 χρόνια συμβίωσης.

9 Δεν είστε ενεργοί μέσα στη σχέση

Φαινομενικά όλα πάνε καλά. Δε διαφωνείτε για τίποτα, δεν υψώνετε ποτέ τον τόνο της φωνής σας, δεν προτείνετε ποτέ κάτι γιατί ίσως το κάνει ο άλλος ή αν δεν κάνετε και τίποτα, δεν πειράζει. Όμως αυτή η στάση συχνά υποδηλώνει απλά απάθεια για τη σχέση είτε επειδή έχετε βαρεθεί είτε επειδή δε βρίσκετε κανένα νόημα στο να πείτε τη γνώμη σας ακόμα μία φορά γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε σε καβγά. Έρευνα του 2015 από το Πανεπιστήμιο Baylor έδειξε ότι οι σύντροφοι που ανέφεραν ότι συχνά απείχαν από καβγάδες και διαφωνίες, δήλωσαν και δυστυχισμένοι μέσα στη σχέση και αδιάφοροι για το μέλλον της.

10 Αρχίζει να σας λείπει η εργένικη ζωή

Σκέφτεστε τι καλά που θα ήταν αν απλά μπορούσατε να βγείτε έξω μέχρι αργά και να φλερτάρετε όσο θέλετε, αν γυρίζατε σπίτι ό,τι ώρα θέλατε και απλά να βλέπατε τηλεόραση, αν κοιμόσασταν με το πορτατίφ αναμμένο και όχι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι όπως αρέσει στον σύντροφό σας… Αν αυτές οι σκέψεις γίνονται όλο και πιο έντονες μέρα με τη μέρα, ίσως πρέπει να τολμήσετε να προτείνετε έστω ένα διάλειμμα από τη σχέση σας.

11 Η σεξουαλική σας ζωή δε σας καλύπτει

Σε καμία περίπτωση μάλλον δε θα έμενε αναλλοίωτη αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα δε σας ικανοποιεί με κανέναν τρόπο. Είτε δεν κάνετε καθόλου σεξ, είτε αυτό δεν είναι ικανοποιητικό και ό,τι και αν έχετε δοκιμάσει, έχει πέσει στο κενό. Το σεξ και η οικειότητα όμως δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο σε μια σχέση και όταν λείψει, η σχέση παύει να λειτουργεί όπως πρώτα.

12 Απλά δεν είναι το ίδιο

Αγαπάτε τον σύντροφό σας αλλά κάτι λείπει. Κάτι δεν είναι όπως ήτανε, κάτι σας λέει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει είτε από εσάς είτε από την άλλη μεριά… Μπορεί να μην μπορείτε να πείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, όμως αυτό το «αδιέξοδο» δε λέει να σας βγει από το μυαλό. Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι μπορεί απλά να μας έχει «περάσει» ο έρωτας ή ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αφορμή ή αιτία για να χωρίσουμε, όμως αυτό το συναίσθημα της «ματαιότητας» είναι βασανιστικό και δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας «τρώει».

13Αποφεύγετε να μιλάτε για το μέλλον

«Να κλείσω ξενοδοχείο για ένα ΣΚ στη Μονεμβασιά τον άλλο μήνα;» Αν ο σύντροφός σας κάνει αυτή την ερώτηση κι εσείς σκεφτείτε ή πείτε απρόθυμα «Μέχρι το άλλο μήνα έχουμε καιρό…», μάλλον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση…

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν είναι μη αναστρέψιμα. Κάποιες φορές υπάρχει ακόμα τρόπος και χρόνος να σώσουμε μια σχέση που μας ενδιαφέρει. Όταν όμως νιώθουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα αλλά τίποτα δε δουλεύει, τότε ίσως είναι καλύτερα να αναζητήσουμε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας .. Αν δεν είμαστε έτοιμοι ίσως πάρουμε τη γενναία απόφαση να χωρίσουμε. Θα πονέσει αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα είναι η πιο δίκαια και ωφέλιμη επιλογή και σαφώς καλύτερη από μία σχέση σε τέλμα.

φωτογραφία -https://gr.pinterest.com/pin/167548048610324925/

https://akappatou.gr/

 

Σχέσεις - Σεξ

 

Πλασέμπο, στα Λατινικά σημαίνει «θα ευχαριστήσω», στη Δύση έγινε γνωστό ως το φαινόμενο κατά το οποίο ο ασθενής βελτιώνεται ενώ λαμβάνει αγωγή που όμως δεν είναι πραγματική. Έρχονται να μας επιβεβαιώσουν αυτό που -κακά τα ψέματα- ξέραμε ανέκαθεν. Όλα είναι στο μυαλό. Οι ασθενείς λοιπόν ενώ νιώθουν ότι έχουν για παράδειγμα πονοκέφαλο και τους δίνεται ένα εικονικό παυσίπονο, ξαφνικά νιώθουν καλύτερα. Οπότε είτε δεν είχαν ποτέ πονοκέφαλο, είτε είχαν και επειδή ένιωσαν ότι τους δόθηκε παυσίπονο, γιάτρεψαν μόνοι τους τον πόνο τους.

Τα εν λόγω σκευάσματα μπορούν εύκολα να παραλληλιστούν με τις κάποιες σχέσεις. Συγκεκριμένα είδη σχέσεων τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν μια σχέση με νόρμα ζευγαριού. Αυτές οι σχέσεις, λοιπόν, έχουν όλα όσα χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα μιας ρομαντικής σχέσης, βόλτες τα Σαββατοκύριακα, κουβέντα μέχρι το πρωί, ένα όμορφο δείπνο μια Τρίτη έτσι για να σπάσει η εβδομάδα, θάλασσες, εκδρομές, κρασιά, ταβέρνες, κοινοί γνωστοί. Μα τους λείπει ο έρωτας. Τέτοιες σχέσεις μπορεί να είναι φιλικές, αδερφικές ή ακόμη και με κάποιο γνωστό μας.

Μη με πάρεις στραβά, εγώ τις γουστάρω τρελά αυτές τις σχέσεις, έχουν μέσα τους ένα δεσμό που δύσκολα τον βρίσκει κάποιος, κι ίσως και να μην τον βρει ποτέ όσο και τον ψάξει. Τέτοιες σχέσεις κάποιοι θα τρέξουν να τις χαρακτηρίσουν ως «μη υγιείς», ή ως σχέσεις που κρατούν πίσω τους άμεσα εμπλεκόμενους από το να ερωτευτούν ή να μπουν σε μια σχέση- όπως λίγο πολύ όλοι την ξέρουμε.

Το να κρατιέται όμως κάποιος πίσω από ένα οποιοδήποτε βήμα, είναι καθαρά δική του επιλογή, είναι δικές του σκέψεις, είναι δικές του πράξεις, είναι δικά του αισθήματα. Σίγουρα το να έχει κάποιος ένα πολύ δυνατό συναισθηματικό και επικοινωνιακό δεσμό με κάποιο άλλο άτομο –ακόμη κι αν αυτός ο δεσμός δεν έχει το ξεκάθαρα ερωτικό κομμάτι- δεν του επιτρέπει να πεθυμήσει ή νιώθει ήδη αρκετά ολοκληρωμένος οπότε οι προσπάθειες για να βρει μια ερωτική σχέση αλλού ή να διεκδικήσει το άτομο που έχουν αυτήν την πλατωνικότητα ίσως κατευναστούν για λίγο ή ξεχαστούν.

Μα όχι, δεν πιστεύω πως επειδή κάποιος έχει αυτό το είδος σχέσης, δε θα θελήσουν ποτέ οι εμπλεκόμενοι να έχουν μια ερωτική. Παραδέχομαι πως το να έχεις ήδη κάποιον στη ζωή σου που πληροί όλα τα «κριτήρια» για σένα σημαντικά, -ίσως αυτά είναι εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, επικοινωνία, ίδιο χιούμορ– τότε δεν έχεις τον χρόνο να σκεφτείς πως σου λείπει το ερωτικό κομμάτι. Ίσως επειδή ναι μεν ως άνθρωποι ψάχνουμε μια στοργή αλλά ψάχνουμε κι άλλα τόσα βασισμένοι στις αξίες μας. Κι όταν τελικά βρούμε αυτά τα υπόλοιπα, έστω και για λίγο ο έρωτας μας μοιάζει πως δε χρειάζεται.

Το να έχουμε σχέσεις τόσο ουσιαστικές και όμορφες στη ζωή μας μόνο να μας ανεβάσει μπορεί και ως ανθρώπους και ως προσωπικότητες. Εννοείται πως μπορεί άνετα μια τέτοια σχέση να συνυπάρξει με τον έρωτα όταν εκείνος βρεθεί και ένας άνθρωπος μπορεί να έχει και τα δυο στη ζωή του. Το θέμα ήταν, είναι και πάντα θα είναι, αν με ρωτάς, η ισορροπία.

Τα πάντα γύρω μας είναι ισορροπία. Έτσι κι αυτό. Αν μάθουμε να ισορροπούμε το χρόνο μας ανάμεσα στα άτομα που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας, τότε δεν πρέπει να διαλέξουμε. Κι αν μάθουμε να ισορροπούμε τα συναισθήματά μας σε πολλούς ανθρώπους, ξέροντας πάντα πού θέλουμε να δώσουμε τι, τότε καμία σχέση δεν είναι εμπόδιο και κανένα συναίσθημα δεν είναι λάθος.

Συντάκτης: Ναταλία Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

https://www.pillowfights.gr/

Σχέσεις - Σεξ

Πολύ συχνά η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι αυτοματοποιημένη και, πριν καλά καλά το καταλάβεις, ο έλεγχος έχει χαθεί! Μπορείς να παρατηρήσεις τις ίδιες σου τις αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας και να αναρωτηθείς κατά περίπτωση: «Νιώθω ελεύθερη να εκφράσω τις πραγματικές μου απόψεις;

Εχω την άνεση να ζητήσω αυτό που θέλω;». Οσο πιο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να απαντάει «όχι», τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη να δυναμώσεις τα προσωπικά σου όρια.

Η «γυμναστική» των ορίων φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν γίνεται με γενναιοδωρία, αμεσότητα και συναισθηματική ουδετερότητα, χωρίς δικαιολογίες, απολογίες και φλύαρες εξηγήσεις προς τους άλλους (όποιοι κι αν είναι αυτοί). Στην αρχή θα νιώσεις άβολα. Οταν όμως εξασκηθείς λιγάκι, θα διαπιστώσεις ότι βγαίνεις πολλαπλά κερδισμένη: Όχι μόνο θα αρχίσεις να νιώθεις ….ο εαυτός σου, αλλά θα δημιουργείς και πιο ισορροπημένες σχέσεις.

Εφοδιάσου με μια «εργαλειοθήκη» έτοιμων απαντήσεων που θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα της «γυμναστικής» των ορίων. Οσο καλύτερα προετοιμασμένη είσαι τόσο πιο δυνατή θα νιώσεις, παρά το αρχικό μούδιασμα: Για παράδειγμα:

1. Για να θέσεις τα όριά σου απέναντι σε κάποιον θυμωμένο, που φωνάζει και χειρονομεί: «Δεν σου/σας επιτρέπω να μου φωνάζετε. Αν συνεχίσεις θα αναγκαστώ να φύγω από το χώρο» ή “Σταματάμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Θα τη συνεχίσουμε όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα”.

2. Απέναντι σε κάποιον επικριτικό ή κακόβουλο: «Ο τρόπος που σχολιάζεις/βλέπεις τα πράγματα δεν με βρίσκει σύμφωνη. Θα ήταν καλύτερο να σταματήσεις εδώ».

3. Για να κερδίσεις χρόνο όταν δέχεσαι πίεση: «Θα πρέπει να το σκεφτώ. Πάγια τακτική μου είναι να μην παίρνω αποφάσεις αμέσως».

4. Για να αρνηθείς έξτρα υποχρεώσεις: «Παρόλο που το έργο σας είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι αδύνατο να συμμετέχω αυτή την εποχή γιατί ο χρόνος μου ήδη καλυμμένος».

5. Για να βγεις από μία υποχρέωση: «Εξέτασα εκ νέου το πρόγραμμά μου και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν θα μπορούσα να δώσω την απαιτούμενη προσοχή σ΄ αυτό που μου ζητήσατε. Θα ήθελα να βοηθήσω να βρεθεί ο αντικαταστάτης μου μέχρι την άλλη εβδομάδα».

6. Για να αρνηθείς να (ξανα)δανείσεις χρήματα σ΄ ένα φίλο: «Δεν είμαι σε θέση να σου δώσω ξανά χρήματα. Είμαι πάντα δίπλα σου σα φίλη, σε οικονομικό επίπεδο όμως έχεις να πάρεις την ευθύνη των πράξεών σου».

Κάπως έτσι, ξεστομίζοντας τις «έτοιμες απαντήσεις», ακόμα κι αν δεν τις νιώθεις στην αρχή σαν αληθινές, θα πάρεις θάρρος και θα δεις σύντομα τη διαφορά! Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην πρόθεσή σου να δυναμώσεις τα όριά σου και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Kαι για να νιώσεις ακόμα καλύτερα διάβασε το υπέροχο κείμενο του αγαπημένου ιστολογίου Myorama που τοποθετεί τον πολύτιμο εαυτό σε θέση δύναμης με μια κίνηση-ματ:

Εχεις πολλές επιλογές για τη ζωή σου πέρα από την απλή επιβίωση

Εχεις δικαίωμα να θρηνήσεις για ότι δεν πήρες ενώ το χρειαζόσουν και για ότι σου έδωσαν χωρίς να το θέλεις.
Εχεις δικαίωμα να καθορίζεις και να ακολουθείς τις δικές σου αξίες και τους δικούς σου κανόνες.
Εχεις δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στο σεβασμό.
Εχεις δικαίωμα να αποφασίζεις, να καθορίζεις και να τιμάς τις δικές σου προτεραιότητες.
Εχεις δικαίωμα να δίνεις τέλος σε συζητήσεις που σε καταπιέζουν, σε μειώνουν και σε ταπεινώνουν.
Εχεις δικαίωμα να μην ευθύνεσαι για τις πράξεις, τις συμπεριφορές, τα αισθήματα και τα προβλήματα των άλλων.
Εχεις δικαίωμα να κάνεις λάθη και να μην πρέπει να είσαι τέλειος.
Εχεις δικαίωμα στην εμπειρία χωρίς φόβο και ντροπή.
Εχεις δικαίωμα να καλύπτεις τις προσωπικές σου ανάγκες.
Εχεις δικαίωμα στην ηρεμία, στη χαρά και στο παιχνίδι.
Εχεις δικαίωμα να αλλάζεις και να εξελίσσεσαι.
Εχεις δικαίωμα να μη χαμογελάς όταν κλαις.
Εχεις το δικαίωμα να συγχωρείς τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου.
Εχεις δικαίωμα να δίνεις και να παίρνεις αγάπη χωρίς όρους!

newagemama.com

Σχέσεις - Σεξ

Ξετυλίγοντας το κουβάρι μίας σχέσης νομίζουμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε αυτά που θα συμβούν στο μέλλον και αποκτούμε μία καλύτερη κατανόηση των σχέσεων. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούμε μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς.

Κατερίνα Νανοπούλου

«Αυτοί είναι πολύ ωραίο ζευγάρι», «η Μαρία και ο Νίκος δεν τα πάνε καθόλου καλά», «σίγουρα θα χωρίσουν». Φράσεις που έχεις ακούσει ή φράσεις που έχεις ξεστομίσει ο ίδιος σε κάποια φάση της ζωής σου. Σε κάθε περίπτωση το να έχουμε άποψη για τις σχέσεις των φίλων, των συγγενών μας, των γνωστών μας ή ακόμα και για την κόρη του περιπτερά δεν μας είναι κάτι άγνωστο.

Αυτό που ίσως δεν είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα είναι ότι δεν σημαίνει ούτε ότι πέφτουμε πάντοτε μέσα, ούτε ότι είναι ανάγκη να έχουμε άποψη για τα πάντα. Φυσικά, το έχω κάνει κι εγώ, αλλά όσο περνούν τα χρόνια βρίσκω εξοργιστικό το γεγονός ότι όλοι σχηματίζουν γνώμη και άποψη, με το που συναναστραφούν με ένα ζευγάρι και, χωρίς δισταγμό, είναι έτοιμοι να προσδιορίσουν κάθε σχέση που υπάρχει γύρω τους.

Γιατί; Γιατί; Γιατί;

Αρχικά, ας αναλύσουμε γιατί νιώθουμε όλοι τόσο πολύ την ανάγκη να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τις σχέσεις των γύρω μας. Να τις βάλουμε σε καλούπια και να τοποθετήσουμε από πάνω τους μία φωτεινή ταμπέλα που θα γράφει «ευτυχισμένοι», «δυστυχισμένοι», «επιτυχημένο ζευγάρι» ή «την/τον απατά». Πάνω σε αυτό δεν έχω μία ξεκάθαρη απάντηση. Πιστεύω ότι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να θέλουμε να εξηγήσουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ξετυλίγοντας το κουβάρι μίας σχέσης νομίζουμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε αυτά που θα συμβούν στο μέλλον και αποκτούμε μία καλύτερη κατανόηση των σχέσεων. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούμε μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς.

Οι σχέσεις, όμως, είναι κάτι προσωπικό. Ακόμα και εκείνοι που τα λένε όλα στους κολλητούς τους αφήνουν κάποια πράγματα κρυφά. Όχι εσκεμμένα, ούτε επειδή έχουν κάτι να κρύψουν, αλλά επειδή μερικά πράγματα πρέπει να παραμένουν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Άλλωστε, πώς μπορείς να εξηγήσεις σε έναν φίλο σου τα βλέμματα, τις αγκαλιές, το χάδι που είχες ανάγκη εκείνη τη στιγμή, τους τσακωμούς που έγιναν επειδή κάποιος δεν έπλυνε τα πιάτα ή ένα άσχημο σχόλιο που έγινε εν βρασμώ ψυχής;

Παρ' ολ' αυτά, όλοι θα σπεύσουν να σχολιάσουν όταν εκείνος θα σου μιλήσει άσχημα μπροστά τους, όταν εκείνη θα γκρινιάξει ή όταν εκείνος θα εμφανιστεί στην πόρτα σου με λουλούδια. Δεν έχει σημασία εάν θα σχηματίσουν καλή ή κακή γνώμη, σημασία έχει ότι άπαξ και την σχηματίσουν, κανείς δεν θα μπορεί να τους την αλλάξει και όσο κι αν πασχίζεις να τους πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, εκείνοι το μόνο που μπορούν να δουν όταν σε αντικρίζουν είναι ένα μεγαλόσωμο, γκρι ζώο με προβοσκίδα.

Έχεις άποψη; Κακώς!

Πόσες φορές έχει σχολιάσει για ένα ζευγάρι ότι τσακώνεται συνέχεια και κατά συνέπεια δεν τα πηγαίνουν καλά ή για ένα ζευγάρι ότι είναι τόσο ευτυχισμένο που το ζηλεύεις (με την καλή έννοια πάντα). Μήπως θυμάσαι, πόσες φορές έχεις πέσει έξω; Και τελικά το ζευγάρι που δεν ήταν στα δικά σου μέτρα και δεν έμοιαζε ιδανικό παρέμεινε μαζί, ενώ η είδηση του χωρισμού για το πολύ «ευτυχισμένο ζευγάρι», έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που θα έπρεπε να σου έχουν δείξει έως τώρα ότι εάν έχεις άποψη, δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Και ο λόγος; Αρχικά, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού, και πόσω μάλλον μίας κρεβατοκάμαρας.

Όταν η φίλη σου, σου έχει πει πάνω από 100 φορές τι καλός που είναι ο σύντροφός της, πόσο ωραία περνάνε μαζί και τι φανταστικό που είναι το σεξ, ίσως, δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα να εξιδανικεύσεις αυτή τη σχέση, αλλά να αναρωτηθείς, για ποιο λόγο νιώθει την ανάγκη να σου το λέει ξανά και ξανά.

Έπειτα, το ζευγάρι των φίλων σου που φωνάζει και γκρινιάζει συνέχεια, μπορεί να μην έχει τη σχέση που θα ήθελες εσύ να έχεις, επειδή δεν αντιδράς καλά στις φωνές και τις γκρίνιες, αλλά για εκείνους αυτό μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά και να είναι ο τρόπος τους για να βγάζουν την ένταση από πάνω τους και να αποσυμπιέζονται.

Μη βιαστείς να πεις για τον σύντροφο της κολλητής σου ότι «σίγουρα την απατά» επειδή είναι κοινωνικός και μιλάει σε όλους (και όλες), επειδή μπορεί να πέσεις από τα σύννεφα όταν μάθεις ότι το «καλό παιδί που κοιτούσε στα μάτια την Ελένη», έχει εδώ και χρόνια παράλληλη σχέση. Με άλλα λόγια, μην προσπαθείς να χωρέσεις στο δικό σου καλούπι και στα πρότυπα που έχεις εσύ για μία σχέση, τις σχέσεις όλων των ανθρώπων γύρω σου.

Όχι, δεν είναι τόσο φοβερό, ούτε θα γίνει κάτι τόσο τραγικό εάν το κάνεις, αλλά σε καμία περίπτωση μη θεωρήσεις ότι η άποψή σου ισοδυναμεί με την απόλυτη και μοναδική αλήθεια και μην αντιμετωπίζεις όλα τα ζευγάρια γύρω σου, σαν να έχεις λύσει τον γρίφο της σφίγγας.

Συμφωνώ, ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να μην έχεις άποψη, ειδικά όταν κάποιος μοιράζεται μαζί σου την ιστορία του και λεπτομέρειες από τη σχέση του και ζητάει τη γνώμη σου ή όταν τσακώνονται μπροστά στα μάτια σου, βγάζοντας τα άπλυτά τους στην φόρα.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, καλό θα ήταν να την κρατήσεις για τον εαυτό σου, γιατί αν την μοιραστείς σε μία στιγμή αδυναμίας, αν προτείνεις στη φίλη σου να χωρίσει, αν πεις ότι είναι το καλύτερο ζευγάρι που έχεις δει στη ζωή σου ή αν γυρνάς αριστερά και δεξιά και λες ότι εκείνος δεν την θέλει και εκείνη τον απατά, να είστε σίγουροι ότι η άποψη που θα σχηματίσουν όλοι για εσένα θα είναι ότι «χώνεις τη μύτη σου παντού» και ότι έχεις μπει «σε ξένα χωράφια». Και ξέρεις κάτι; Θα έχουν δίκιο!

https://www.huffingtonpost.gr

Σχέσεις - Σεξ

Όσο πιο βαθιά είσαι τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις κάποιον που να θέλει να έχει σχέση μαζί σου. Μπορεί να έχεις πολλά ραντεβού αλλά από ένα σημείο και μετά η σχέση αποτυγχάνει στο να έχει περαιτέρω πρόοδο και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έντασης του βάθους σου. Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος.

Αυτοί είναι οι λόγοι:

Μια γυναίκα με βάθος ρωτά βαθυστόχαστες ερωτήσεις. Μια γυναίκα με βάθος θα εξερευνήσει περαιτέρω την ζωή σου και θα κάνει ερωτήσεις που ίσως δεν είσαι προετοιμασμένος για να απαντήσεις. Ακόμα και στο πρώτο ραντεβού, θα ψάξει βαθύτερα και θα κάνει προσωπικές και φιλοσοφικές ερωτήσεις- δε θα απολαύσει ποτέ μια ρηχή συζήτηση.

Είναι ειλικρινής. Πολύ ειλικρινής-συχνά απότομη . Μια γυναίκα με βάθος παίρνει την ακεραιότητα της στα σοβαρά και σε ένα πράγμα που πιστεύει είναι η ειλικρίνεια. Αν την ρωτήσεις οτιδήποτε θα σου πει την αλήθεια και θα περιμένει από εσένα να κάνεις το ίδιο.

Ξέρει τι θέλει. Ή ποιον θέλει. Μια γυναίκα με βάθος ξέρει αμέσως αν της αρέσεις και δεν χρειάζεται να βγει άλλα ραντεβού ή να εξερευνήσει τις άλλες επιλογές που έχει ώστε να σιγουρευτεί για τα συναισθήματα της. Η καρδιά της χτυπά μόνο για συγκεκριμένους ανθρώπους τους οποίους καταλαβαίνει κατευθείαν.

Μια γυναίκα με βάθος θέλει μια βαθιά σχέση. Θέλει μεγάλες συζητήσεις για την ζωή σου, θέλει να ακούει ιστορίες για το παρελθόν σου, θέλει να καταλάβει τον πόνο σου και να προσθέσει αξία στην ζωή σου. Θέλει μια αληθινή σχέση που να υπάρχει πέρα από τις εξόδους και την διασκέδαση.

Δε φοβάται την οικειότητα. Δεν φοβάται να δεθεί περισσότερο ή να ρισκάρει να πληγωθεί στη συνέχεια. Δε φοβάται πως θα παγιδευτεί η ελευθερία της ή ότι θα γίνει ευάλωτη. Το βάθος και η οικειότητα πάνε μαζί και πάντα θα διατηρεί την ομορφιά της οικειότητας σε μια σχέση.

Βλέπει μέσα από εσένα. Βλέπει ποιος είσαι πραγματικά και τι μπορεί να σε κάνει ευάλωτο. Δεν είναι αυτή που θα σε κρατήσει πίσω υποδεικνύοντας σου τι βλέπει σε εσένα και το πόσο καλά μπορεί να σε διαβάσει. Ακόμα και αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα , θέλει να ξέρεις πως σε καταλαβαίνει και ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου μαζί της.

Επιθυμεί τη σταθερότητα. Χάνει το ενδιαφέρον της από ασυνεπείς ή επιθετικές συμπεριφορές. Επιθυμεί μια δυνατή σύνδεση και ένα στέρεο δεσμό και ξέρει ότι η σταθερότητα είναι το θεμέλιο αυτού του δεσμού. Μια γυναίκα με βάθος δε θα συμμετάσχει σε άστατα ραντεβού.

Είναι έντονη. Μπορεί να είναι ελαφρώς τρομακτική γιατί βάζει ένταση σε οτιδήποτε και αν κάνει. Τα συναισθήματα της είναι γεμάτα ένταση το ίδιο και οι σκέψεις της. Δε θα είναι ποτέ αδιάφορη για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν –δεν είναι ο καθένας δυνατός ώστε να διαχειριστεί την ένταση της.

Μια γυναίκα με βάθος ξέρει να αγαπά μόνο βαθιά. Αν δεν την αγαπάς βαθιά, θα φύγει. Δεν ξέρει πώς να βγει ‘τυχαία’ με κάποιον που της αρέσει ή να είναι απλώς φίλη με κάποιον για τον οποίο έχει αισθήματα. Ξέρει πότε κάποιος δεν μπορεί να της δώσει μέρος από αυτό που θέλει και σιγά σιγά θα αποσπαστεί από οποιονδήποτε ο οποίος δεν είναι πρόθυμος να της δώσει αυτή τη βαθιά αγάπη που αναζητά.

Δε θα σε περιμένει. Δε θα περιμένει να φτιάξεις το μυαλό σου ή να σε βλέπει να είσαι διστακτικός μαζί της. Είναι δυνατή και παθιασμένη και δε θα χαραμίσει τα συναισθήματα της σε κάποιον που δεν εκτιμά το βάθος της. Ακόμα και αν αναζητά ένα συγκριμένο είδος αγάπης, μια γυναίκα με βάθος δεν φοβάται να είναι μόνη της. Μετάφραση: awakengr.com

 

Σχέσεις - Σεξ


Το συναίσθημα είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς: ένα μικρό σφίξιμο στο στομάχι και μια ξαφνική δυσάρεστη αίσθηση ανησυχίας. Κάτι έχει αλλάξει, κάτι συμβαίνει που μας ωθεί σε μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή μας.

Αισθανόμαστε τα αυτιά μας να “καίνε” και τα δάκρυά μας να είναι έτοιμα να κυλήσουν. Αντικείμενα και άνθρωποι οι οποίοι ως τώρα μας έκαναν να αισθανόμαστε άνετα, ασφαλείς και χαρούμενοι μαζί τους, ξαφνικά μας φαίνονται “ξένοι” και διαφορετικοί σαν να τους βλέπουμε για πρώτη φορά.

Αυτή η αίσθηση μας συμβαίνει κατά καιρούς στη ζωή μας. Ο πανικός μας κυριεύει μεμιάς λες και τα σώματά μας απορρίπτουν την ιδέα πριν καν προλάβει να γίνει συνείδηση. Το στομάχι μας φουσκώνει και ο λαιμός μας “κλείνει”. Ακόμη και αν το συμβάν που έχει προκαλέσει την αλλαγή, δεν μας αφορά άμεσα κάποιες φορές, η αντίδρασή μας είναι η ίδια – το καινούριο μας προκαλεί φόβο.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση κατά την οποία πρέπει να προβούμε σε μια αλλαγή, το στομάχι μας σφίγγεται και το σώμα μας βρίσκεται υπ᾽ατμόν. Ενστικτωδώς και από συνήθεια, αγκιστρωνόμαστε από αυτά τα συναισθήματα τα οποία μας είναι οικεία και αντιστεκόμαστε στη αλλαγή, λες και τα συναισθήματα αυτά είναι τα μοναδικά τα οποία έχουμε δικαίωμα να βιώσουμε.

Γιατί όμως δεν βλέπουμε την κατάσταση αντίστροφα; Και αν τα δάκρυα μας που είναι έτοιμα να μας κατακλύσουν και το στομάχι μας που έχει γίνει κόμπος, δεν προμηνύουν απαραίτητα κάτι κακό αλλά κάτι εξαιρετικό; Και αν στην απότομη αλλαγή στη ζωή μας, αντί να αντιστεκόμαστε, της δώσουμε ακόμη περισσότερη ώθηση και την εξερευνήσουμε με ανυπομονησία;

Παραμένοντας προσκολλημένοι στα βιώματα της άρνησης και του φόβου τα οποία μας είναι συνήθως οικεία, χάνουμε πολλές φορές σπουδαίες εμπειρίες. Επομένως, αντί να αντιστεκόμαστε και να αρνούμαστε τα συναισθήματα που μας προκύπτουν, θα μας βοηθήσει πολύ περισσότερο αν τα αναγνωρίσουμε, αποδεχτούμε ότι υπάρχουν και τα απελευθερώσουμε ώστε να ζήσουμε με χαρά, όλες τις νέες εμπειρίες που μας περιμένουν.

Maria Dellafemina

https://enallaktikidrasi.com/

Σχέσεις - Σεξ

Αν υπήρχε ένα ρολόι να μετρούσε αντίστροφα τον χρόνο

Έχετε ακούσει ή ακόμα καλύτερα έχετε δει την ταινία “In Time”; Πρόκειται για μια ταινία, η υπόθεση της οποίας αν μη τι άλλο θα σας προβληματίσει στο έπακρο σχετικά με την αντιμετώπιση της ζωής και τη διαχείριση του χρόνου.

Για όσους λοιπόν δεν τη γνωρίζουν, αναφέρω σύντομα ότι εξελίσσεται το 2161, όπου το χρήμα έχει εξαφανιστεί και τη θέση του έχει πάρει ο χρόνος. Οι άνθρωποι γερνούν φυσιολογικά, μόνο μέχρι τα εικοσιπέντε, ενώ ύστερα έχουν την ίδια φυσική παρουσία μέχρι να πεθάνουν. Τότε αρχίζει και λειτουργεί το ενσωματωμένο ρολόι στο χέρι τους που αρχικά τους δίνει ορισμένο χρόνο ζωής με βάση την αντίστοιχη -οικεία σ’ εμάς σαν έννοια- οικονομική κατάσταση. Οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν προκειμένου να κερδίζουν επιπλέον χρόνο, τον οποίο όμως ξοδεύουν για να αγοράσουν τροφή, για να επιβιβαστούν στο λεωφορείο, για να πληρώσουν τα όποια χρέη τους.

Πόσο διαφορετική λοιπόν θα ήταν η ζωή μας αν αντί για το χρήμα υπολογίζαμε τον χρόνο; Πόσο διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε τις όποιες καταστάσεις, αν αντί για τα συμβατικά ρολόγια, τα οποία απλώς μας δείχνουν την ώρα να κυλά μπροστά, είχαμε ενσωματωμένα ρολόγια, τα οποία αντικατοπτρίζουν το πέρας του, όπως στην ταινία;

Δυστυχώς έχουμε την τάση ν’ αγνοούμε τον χρόνο, να θεωρούμε δεδομένο ότι είναι πάντα αρκετός κι έτσι καταλήγουμε να τον ξοδεύουμε άσκοπα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, να τον σκορπάμε κυνηγώντας άτομα και καταστάσεις με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθούμε το ελάχιστο δυνατό, τον σπαταλάμε με τεράστια ευκολία σε κάθε τι που μας στεναχώρησε ή μας αδίκησε.

Αν όμως είχες το ρολόι της ταινίας στο χέρι σου να σου υπενθυμίζει συνεχώς πόσο εύκολα χάνεται κάθε στιγμή, θα έκανες το ίδιο; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Θεωρώ πως θα φρόντιζες με περίσσια προσοχή το πως περνάς κάθε δευτερόλεπτο της μέρας σου. Πιστεύω ακόμα ότι θα έβρισκες τρόπο ν’ αναπτύξεις μηχανισμό αντιμετώπισης του πόνου και κάθε άλλου αρνητικού συναισθήματος. Ασφαλώς κάθε αρνητικό συναίσθημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την αποδοχή κι αντιμετώπισή του συγκριτικά μ’ ένα καλοδεχούμενο θετικό, θα φρόντιζες όμως να το περιορίσεις στο ελάχιστο δυνατό και θα βιαζόσουν με όλη σου τη δύναμη και το πείσμα να το ξεπετάξεις και να το ξεπεράσεις. Επιπλέον και συμπληρωματικά, θα επιδίωκες να γεμίζεις την κάθε σου μέρα με όσο το δυνατόν πιο όμορφες στιγμές, είτε αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σου, είτε στην οικογένεια και τους φίλους σου.

Θα κατανοούσες ότι ακόμα και η πιο απλή στιγμή μετράει κι έχει τεράστια σημασία καιό,τι σήμερα θεωρείς δεδομένο, θα το χάζευες με όλη σου την ψυχή -τη θάλασσα, τον ουρανό, ένα λουλούδι, ένα ρετρό μαγαζάκι που σου έκανε εντύπωση. Θα προσπαθούσες με κάθε τρόπο ν’ απολαύσεις τα πάντα γύρω σου.

Θα ενδιαφερόσουν επίσης πολύ περισσότερο για τον εαυτό σου και τις επιθυμίες του. Θα έκανες ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να κυνηγήσεις τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου, είτε αφορούν στην επαγγελματική είτε στην προσωπική σου ζωή. Ξαφνικά δε θα σε απασχολούσαν τυχόν ασήμαντοι φόβοι, όπως το να μη διεκδικήσεις το άτομο που σου αρέσει ή το να ζητήσεις προαγωγή/αύξηση λόγω φόβου απόρριψης. Ο μόνος σου φόβος κι η μόνη σου φροντίδα θα ήταν να μη σκορπάς άδικα τον χρόνο σου.

Αν έβλεπες την αντίστροφη μέτρηση συνεχώς, πόσες αγκαλιές, πόσα «σ’ αγαπώ» και «μου έλειψες» θα μοίραζες στα άτομα που νοιάζεσαι; Σίγουρα πολύ περισσότερα απ’ όσα συνήθως. Θα προσπαθούσες ν’ απορροφάς σαν σφουγγάρι κάθε δευτερόλεπτο, χωρίς να παραλείπεις να εκφράζεις τα συναισθήματά σου έχοντας τη σκέψη του κεκτημένου και δεδομένου.

Πόσο διαφορετικά θα εκμεταλλευόσουν τον χρόνο σου και πόσο θα εκτιμούσες τη ζωή σου, λοιπόν αν υπήρχε ένα τέτοιο ρολόι; Μπορεί να μην υπάρχει βέβαια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ισχύουν όσα αντιπροσωπεύει. Το ότι δε βλέπουμε τον χρόνο που απομένει είναι ευλογία, μια ευλογία που δυστυχώς δεν εκτιμάμε. Ο χρόνος δεν είναι εμπόδιο, αλλά το μεγαλύτερο δώρο που μας δόθηκε. Αξιοποίησέ το σωστά.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

https://www.pillowfights.gr/

Σχέσεις - Σεξ

Κακή σεξουαλική ζωή; Όλα τα tips για να τη βελτιώσεις, πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή

Άρτεμις Σκούφου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική σου επαφή με τον σύντροφό σου, καθώς και το πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή; Κι όμως, υπάρχουν απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα που σε ταλανίζουν.

Γι’ άλλους το σεξ είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση, γι’ άλλους πάλι όχι και τόσο. Σημασία, όμως, έχει σε κάθε περίπτωση να βελτιώνεις όσο μπορείς τη σχέση σου και γιατί όχι και τη σεξουαλική σου ζωή. Φυσικά και για να συμβεί αυτό δεν πρέπει μόνο να μάθεις πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή, αλλά και τους παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν.

Παράγοντες που εμποδίζουν μια υγιή σεξουαλική ζωή
Αν δεν είσαι και τόσο ικανοποιημένη από το σεξ με τον σύντροφό σου είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται ορισμένοι παράγοντες. «Το σεξ είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία. Το καλό σεξ είναι ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό», λέει ο sex therapist Goerlich. Επομένως, το σεξ επηρεάζεται από την ψυχική και σωματική υγεία κάποιου.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική σου ζωή είναι οι εξής:

Άγχος
Αλλαγές στο σώμα λόγω γήρανσης ή προβλημάτων υγείας
Το να νιώθεις άβολα με το σώμα σου
Ρουτίνα της καθημερινότητας
Συνεχής ενασχόληση με τα παιδιά, την οικογένεια και την καριέρα
Κακή επικοινωνία με τον σύντροφό σου
Πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή;
Το σεξ πρέπει να είναι ευχάριστο, όχι κάτι που προκαλεί περισσότερο άγχος παρά ευχαρίστηση. Γι’ αυτό και σου συγκεντρώσαμε μερικούς τρόπους για να βελτιώσεις την ποιότητα της σεξουαλικής σου ζωής.

Μείωσε το άγχος

Το άγχος μπορεί να εμποδίσει μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή για εσένα και τον σύντροφό σου. Το έντονο και συνεχές στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στη λίμπιντο. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλό στρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης των γεννητικών οργάνων.

Μην ξεχνάς φυσικά ότι το να μειώσεις το στρες μόνο καλό μπορεί να κάνει εν γένει στην υγεία σου.

Κάνε ενδοσκόπηση

Sex therapists προτείνουν την ενδοσκόπηση, την εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς σου και των σεξουαλικών επιθυμιών σου για να εξοικειωθείς περισσότερο με το σώμα σου. Εάν αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου είναι πιο πιθανό να νιώθεις καλύτερα και στο σεξ με τον σύντροφό σου.

Δοκίμασε κάτι καινούργιο

Η ρουτίνα στο σεξ είναι πολύ συχνή, ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό, απλό και εύκολο που σου ‘χε περάσει καν απ’ το μυαλό. Για παράδειγμα, δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις, σεξ σε άλλο μέρος, πέρα από την κρεβατοκάμαρα ή πείτε “ναι” σε φαντασιώσεις σας.

Καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σου

Η επικοινωνία στη σχέση προαπαιτεί να είσαι πρόθυμος να ακούσεις τις σκέψεις και τα αισθήματα του άλλου, να μπορέσεις να τα επεξεργαστείς χωρίς να ασκήσεις κριτική σε αυτά και να επικοινωνήσεις και τη δική σου στάση, τα δικά σου συναισθήματα σε αυτά που άκουσες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλό να βελτιώσεις την επικοινωνία με τον σύντροφό σου και μόνο καλό θα κάνει και στους δυο σας και στη σχέση σας εν γένει.

https://ipop.gr/

Σχέσεις - Σεξ

Μια σχέση έχει αρχή, κατάληξη ή τέλος. Αφήνοντας έξω το άσχημο σενάριο του χτυπήματος της μοίρας, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν δεν καταλήξει σε γάμο, αργά ή γρήγορα θα έρθει ο χωρισμός.

Λένε ότι σ΄ένα χωρισμό φταίνε και οι δυο, αλλά αυτό για μένα είναι μια από τις μεγαλύτερες ανοησίες που κυκλοφόρησαν στ’ αυτιά μας. Καλό είναι όλοι αυτοί οι ”αναλυτές” σχέσεων να αναφέρονται στους πραγματικούς λόγους που χωρίζει ένα ζευγάρι και όχι σε γενικότητες που διαβάζουν κατά καιρούς. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι είναι αχρείαστο να αναζητάς ευθύνη σ΄ένα χωρισμό. Δε μιλάμε για εταιρείες που βούλιαξαν από λάθος υπολογισμούς, μιλάμε για ανθρώπους που δεν τα βρήκαν μεταξύ τους. Το γιατί δεν τα βρήκαν είναι άλλο θέμα. Ο καθένας ξέρει την αλήθεια για τη δική του σχέση. Όσο για το αν σε ένα χωρισμό φταίνε και οι δυο, όχι βέβαια, δε φταίνε και οι δυο που θέλει να χωρίσει μόνο ένας…

Κατά καιρούς ακούω διάφορους που δίνουν κάτι παράξενες ερμηνείες για τον τρόπο που χώρισαν με την καλή τους. Δε χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μακριά. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι απόρησαν με την ευκολία με την οποία τους αποχωρίστηκε η κοπέλα τους μετά το ”αντίο”. Άλλοι την είπαν σκληρή, άλλοι πιο παρορμητικοί χρησιμοποίησαν βαρύτερους χαρακτηρισμούς (σκύλα κτλ). Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν ξέρει τι απ΄όλα αυτά είναι.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι οι γυναίκες είναι ανένδοτες στο χωρισμό τους γιατί είναι μια απόφαση που έχουν πάρει πολύ πριν από το τελευταίο ”αντίο”. Δεν μιλάμε φυσικά για τις σχέσεις του σωρού και για τις εφηβικές σχέσεις. Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες σχέσεις, οι γυναίκες απομακρύνονται πριν την ανακοίνωση της απόφασης τους. Είναι στη φύση τους. Ξενερώνουν, το δουλεύουν, φεύγουν και δε γυρίζουν. Σπάνια παίρνουν τέτοιες αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής, σε αντίθεση με έναν άνδρα που το δικό του ”χωρίζουμε” δεν έχει την ίδια βαρύτητα.


Αγαπητέ μου φίλε, όταν ξεστομίζει το ”αντίο” η καλή σου, να είσαι σίγουρος ότι το έχει σκεφτεί καλά. Σίγουρα δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς πως θα είναι χωρίς εσένα, είναι βέβαιο όμως ότι εδώ και καιρό βλέπει ζωή δίχως εσένα, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι υπάρχει άλλος. Μπορεί να υπάρχει άλλος, μπορεί ωστόσο απλά να ξενέρωσε ή να της έφυγε ο ενθουσιασμός. Αν περίμενες κάτι περισσότερο λόγω της υποτιθέμενης αγάπης της, οφείλεις να καταλάβεις γρήγορα ότι έκανες λάθος εκτίμηση.

Κάποιες φορές λαμβάνεις το σήμα του χωρισμού, αλλά δεν το αποκωδικοποιείς. Το γιατί δεν αποκωδικοποίησες τους άσχημους οιωνούς και δε ζήτησες εξηγήσεις πριν σου έρθει κεραμίδα, είναι άλλο θέμα. Ίσως να πίστεψες ότι ήταν παροδικό. Ίσως πάλι να πιστεύεις ότι όσα λιγότερα ξέρεις, τόσο καλύτερα κοιμάσαι…Από τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο
http://www.simplyman.gr/

https://www.fumara.gr/

Σχέσεις - Σεξ

4 σημάδια ότι δεν υπήρχε χημεία στο πρώτο ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικούς
Αφροδίτη Πρέβεζα
Βγήκες πρώτο ραντεβού με κάποιον και, ενώ δεν ήταν ακριβώς κακό, ας πούμε ότι δεν ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά. Μήπως αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν υπήρχε χημεία στο πρώτο ραντεβού ή πρέπει να το διερευνήσεις παραπάνω;

Η χημεία είναι κάτι συναρπαστικό, αλλά κάποιες φορές δεν μπορούμε να την εξηγήσουμε με λόγια. Είναι κάτι που υπάρχει… ή δεν υπάρχει. Και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Δύσκολα θα πάει καλά μια σχέση όταν δύο άνθρωποι δεν έχουν χημεία μεταξύ τους, όπως επίσης -όπως θα έχεις παρατηρήσει απ’ την εμπειρία σου- δύσκολα θα απολαύσεις το σεξ, εάν δεν υπάρχει χημεία.
Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι ξεκάθαρο το ότι ένα ραντεβού δεν πήγε καλά, όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα ραντεβού που η αίσθησή σου μετά είναι λίγο πιο περίπλοκη. Όπως συμβουλεύουν, όταν το θέμα της χημείας δεν είναι άμεσα εμφανής, μερικές φορές χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να καταλάβεις. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι μια καλή ιδέα το να βγεις δεύτερο ραντεβού.

Εάν, όμως, έχεις κάποιο απ’ τα παρακάτω σημάδια, μάλλον εσείς οι δυο δεν είναι γραφτό να είστε μαζί.

Δεν γέλασε ο ένας με τα αστεία του άλλου
Τα πρώτα ραντεβού είναι λογικό να προκαλούν κάποιου είδους νευρικότητα και αμηχανία, όμως, το χιούμορ συνήθως είναι η απάντηση! Με το χιούμορ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας και να επιβιώσουμε. Εάν, όμως, στο ραντεβού σας δεν υπήρχε καμία στιγμή που να σκάσει το χειλάκι σας, ναι, τότε μάλλον το θέμα της χημείας είναι μεγάλο…

Δεν υπήρχε καθόλου ροή στη συζήτηση
Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ όταν γνωρίζω νέους ανθρώπους δεν σταματάω να μιλάω. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι αλλά σε γενικές γραμμές όταν έρχεσαι σε πρώτη επαφή με τον άλλον, έχεις πράγματα να συζητήσεις, αφού αρχικά θα μιλήσεις για σένα για να γνωριστείτε.

Εάν στη δική σας περίπτωση, δεν είχατε πράγματα να συζητήσετε, σημαίνει ότι τα ενδιαφέροντά σας δεν ταιριάζουν. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει αμηχανία την πρώτη ώρα, αλλά 3 ώρες σιωπής;;

Δεν υπήρχε φυσική έλξη
Όταν έχεις χημεία με κάποιον, πιθανότατα αναζητάς οποιαδήποτε δικαιολογία για να τον αγγίξεις. Εάν δεν αισθάνθηκες καμία επιθυμία να είσαι πιο κοντά του, είναι ένα σαφές σημάδι ότι απλά δεν ένιωσες αυτό το κλικ.

Είδες μόνο αρνητικά
Πιο ξεκάθαρο σημάδι δεν γίνεται. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια όμορφη πλευρά, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν κυριαρχεί αυτή και βγάζουμε στους γύρω μας κάτι πιο αρνητικό. Εάν, όμως, μετά το τέλος του ραντεβού σου είχες παρατηρήσει μόνο αρνητικά πάνω του -απ’ την εμφάνιση μέχρι τον χαρακτήρα του- τότε αγαπημένη μου φίλη δεν υπάρχει λόγος να το προχωρήσεις.

Ήρθε η ώρα να πας στο επόμενο ραντεβού σου και μην ανησυχείς, όλα μέσα στη ζωή είναι, δεν μπορούμε να ταιριάζουμε με όλους!

https://ipop.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή