8+1 Μεγάλες Αλήθειες για τα Λάθη
Από Αθηνά Βαγενά 

Αν θα γυρνούσες το χρόνο πίσω, τι θα ήταν αυτό που θα έκανες διαφορετικά;;; Μετράς «λάθη» τα οποία έχεις μετανιώσει για αυτά και ποια είναι η εμπειρία που σου έδωσαν;
Σήμερα ανοίγω μαζί σας το κεφάλαιο του «Λάθους» ένα κεφάλαιο που σίγουρα έχει πόνο, απογοήτευση, για αρκετούς ενοχή, μα πάνω από όλα έχει εμπειρία ….

Ποιος όμως είναι αυτός που ορίζει ποιο είναι το λάθος και ποιο είναι το σωστό;;; Μα φυσικά εμείς, οι εμπειρίες μας , τα βιώματά μας … Τα λάθη είναι μέρος της ζωής, είναι μαθήματα τα οποία έρχονται για να μας εκπαιδεύσουν να αντιληφθούμε τη ζωή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Τυχαίνει πολλές φορές να μην μπορούμε να αντιληφθούμε τα λάθη μας, γεγονός που μας ωθεί να τα επαναλάβουμε ξανά και ξανά , μέχρι να μας δοθεί το μάθημα…

Τυχαίνει όμως πολλές φορές να πιστέψουμε ότι μία πράξη ή συμπεριφορά μας ήταν λάθος, επιβαρύνοντας τον εαυτό μας με πολλά ενοχικά συναισθήματα τα οποία και μας εμπλέκουν σε έναν λαβύρινθο ο οποίος έχει ως αδιέξοδο την ψυχική μας καταπόνηση.

Αν το καλοσκεφτούμε τα λάθη, είναι μια τελείως υποκειμενική υπόθεση, αφού κάτι που μπορεί να είναι λάθος για μένα για κάποιον άλλον να είναι το σωστό … Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να παρομοιάσω τα «λάθη» ως τα μονοπάτια της ζωής , όπου κάποια είναι πιο δύσβατα, με περισσότερα εμπόδια, προκλήσεις, μπελάδες …. αλλά αν καταφέρεις να μάθεις από αυτά, τότε θα οδηγηθείς στην «όαση»! Για φαντάσου όμως να έφτανες στην «όαση» χωρίς να έχει κουραστεί για να καταλήξεις σε αυτήν; Το τοπίο θα ήταν τόσο μαγευτικό και απολαυστικό ;;; Φυσικά και όχι ….

1
Τα λάθη συγχωρούνται πάντα όταν ο άλλος έχει το κουράγιο να τα παραδεχτεί
Αυτή η φράση του Bruce Lee έρχεται για να σε βάλει στην διαδικασία να σκεφτείς το εξής ερώτημα : «Παραδέχεσαι τα λάθη που έχεις κάνει»;;;; Είναι γεγονός, ότι πολλοί άνθρωποι κουκουλώνουν τα λάθη τους, τα παραβλέπουν, προσπαθούν να τα διώξουν μακριά με αποτέλεσμα όχι μόνο να ροκανίζουν τον χρόνο τους, αλλά να μην μπορούν να πάνε βήμα παρακάτω … γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με νέα αλλεπάλληλα λάθη, τα οποία φθείρουν τόσο τους ίδιους, όσο και τους ανθρώπους γύρω τους. Το πιο σπουδαίο όμως είναι το γεγονός ότι τα λάθη αυτά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, έτσι το άτομο μπλέκεται σε έναν κύκλο, όπου δεν ξέρει από πού μπήκε, αλλά και γιατί βιώνει τόσο ολέθριες καταστάσεις! Ποιος είναι όμως αυτός που πρέπει στην πραγματικότητα να αναγνωρίσει ένα λάθος και να το συγχωρέσει;;; Αυτό είναι μία καθαρά δική μας υπόθεση, όπου το οφείλουμε πρώτα από όλα στον ίδιο μας τον εαυτό (κατά επέκταση και στους ανθρώπους γύρω μας), να μπορούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με εμάς, κατανοώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας (λανθασμένες ή σωστές) προκειμένου να συγχωρούμε ή να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας… Αποδέξου λοιπόν τα λάθη σου, μάθε από αυτά, δώσε συγχώρεση τόσο στον εαυτό σου όσο και στους ανθρώπους που λανθασμένα έπραξαν απέναντί σου και να ξέρεις με σιγουριά ότι το μονοπάτι του λάθους θα σε οδηγήσει στην πιο μαγευτική όαση.

2
Να ξεχνάς το λάθος, να θυμάσαι το μάθημα
Υπάρχει κάποιο λάθος σου που δεν μπορείς να το ξεχάσεις;; Αν ναι, τότε ποιο είναι αυτό; Περιέγραψε το, κατέγραψε τα μαθήματα που πήρες από αυτό και στην συνέχεια πήγαινε παρακάτω …. Ο πόνος, η πίκρα και η απογοήτευση που προκαλούν τα αποτελέσματα ενός λάθους, συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους και με το συναίσθημα του «φόβου». Τι θα γίνει αν το λάθος αυτό επαναληφθεί ξανά; Δεν θα αντέξω να ζήσω ξανά μία τέτοια κατάσταση … Καθώς εμπλέκεσαι σε αυτό τον κυκεώνα σκέψεων, αφενός ρίχνεις την αυτοπεποίθηση σου στα τάρταρα, αφετέρου έχεις ακόμα περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβεις το ίδιο λάθος, αφού δεν μπορείς να επικεντρωθείς στο μάθημα που σου έδωσε…

3
Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρείς το μέλλον σου για τα λάθη του παρελθόντος, συγχώρεσε και ανάπτυξε τον εαυτό σου και άστο να περάσει
Μένοντας προσκολλημένος στο παρελθόν και στα λάθη που έκανες, το μέλλον γίνεται αβέβαιο, αδύναμο και φαντάζει σαν ένα «βουνό» το οποίο έχεις το φόβο να το διασχίσεις … Σημαντικό είναι λοιπόν να μπορείς να αποδεχτείς το γεγονός ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου … Αν δεν το κάνεις τότε θα πηγαίνεις πάντα ένα βήμα μπροστά και … δύο πίσω!

4
Τα λάθη έχουν την δύναμη να σε αλλάξουν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήσουν πριν τα κάνεις
Μπορείς να θυμηθείς ένα από τα μεγάλα λάθη που έχεις κάνει στη ζωή σου;;; Πόσο διαφορετική είναι τώρα μετά από καιρό η ζωή σου εφόσον ξεπέρασες το λάθος σου και έμαθες από αυτά; Σίγουρα έκανες πολλές αναπροσαρμογές, είδες την ζωή σου να αλλάζει, τις πεποιθήσεις σου να είναι διαφορετικές, την συμπεριφορά σου να παίρνει μία νέα μορφή και τα στοιχεία της γνώσης, της εμπειρίας και της δύναμης να έχουν φέρει μία σημαντική βελτίωση σε εσένα! Είναι αλήθεια ότι κάποιες στιγμές έχουμε την ανάγκη από ένα δυνατό «ταρακούνημα» το οποίο και θα μας ωθήσει να κάνουμε στη ζωή μας τις μεγάλες αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας αξιοποιώντας στο έπακρο όλο το δυναμικό μας.

5
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνεις στη ζωή είναι να φοβάσαι συνέχεια ότι θα κάνεις λάθος….
Και τώρα ερχόμαστε σε μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, την κατηγορία των τελειομανών … Οι άνθρωποι που θέλουν πάντα να κάνουν το σωστό, είναι αυστηροί με τον εαυτό τους (αλλά και με τους άλλους), έχουν μεγάλες προσδοκίες και ασκούν μεγάλη πίεση προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη. Το αποτέλεσμα;;; Ένας συνεχής περιορισμός και μία αυτοσυγκράτηση, που φορτίζει με έντονο στρες και έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο λάθος όλων …. Ποιο είναι αυτό;;; Να μην αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ακολουθήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που πραγματικά επιζητεί για την πλήρη ολοκλήρωσή του. Έρχεται λοιπόν η μεγάλη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι ο φόβος να μην κάνεις λάθος, σου στέρησε εμπειρίες, με λίγα λόγια σου στέρησε ζωή … Αξίζει τον κόπο;

6
Τα λάθη είναι οι πύλες της ανακάλυψης
Υπήρξε κάποιο λάθος σου το οποίο σε βοήθησε να ανακαλύψεις μία πτυχή του εαυτού σου που πιο πριν δεν μπορείς να την εντοπίσεις; Σίγουρα ναι … Κατέγραψε ποια είναι αυτή ! Το υπέροχο δώρο που προσφέρουν τα λάθη είναι ότι σε βοηθούν να ανακαλύψεις νέα στοιχεία της προσωπικότητές σου, εντοπίζεις τις δυνάμεις, τις αδυναμίες σου, οχυρώνεσαι, αλλά και … απελευθερώνεσαι! Τα λάθη λοιπόν είναι όντως οι πύλες της ανακάλυψης που οδηγούν τον άνθρωπο στην ολοκλήρωση της αυτοπραγμάτωσης του!

7
Ο άνθρωπος που δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν δοκίμασε ποτέ κάτι καινούργιο…
Αυτά είναι τα λόγια του Albert Einstein όπου αν το καλοσκεφτείς όταν ξεκινάς να κάνεις οτιδήποτε νέο, δεν έχεις την εμπειρία και την γνώση επομένως είναι άκρως φυσιολογικό να κάνεις και λάθη … Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που φοβούνται τα λάθη; Φοβούνται να κάνουν και νέα ξεκινήματα. Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που φοβούνται τα νέα ξεκινήματα;;; Φοβούνται μην κάνουν λάθος … Σκέψου λοιπόν τώρα: Ποια είναι η αλλαγή ή το νέο ξεκίνημα που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, αλλά φοβάσαι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Τόλμησέ το, γιατί ακόμα και αν αποτύχεις, τουλάχιστον θα μάθεις.

8
Είσαι η σειρά από τα λάθη που έπρεπε να ζήσεις για να βρεις τον εαυτό σου
Κάποιοι καταφέρνουν να βρουν αλλά και να τα βρουν με τον εαυτό τους πιο γρήγορα, άλλοι χρειάζονται πολλά χρόνια για να ολοκληρώσουν αυτή την διαδικασία, υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται πολλοί και δεν καταφέρουν να τα βρουν ποτέ με τον εαυτό τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορούμε να τα βρούμε με τον εαυτό μας ; Μα φυσικά δείχνοντας αγάπη στα λάθη μας, στα σωστά μας , στον ίδιο μας τον εαυτό … Τα λάθη είναι τα μηνύματα που μας δίνει η ζωή για να έρθουμε πιο κοντά σε μας, για να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό … Σημαντική προϋπόθεση; Να μπορούμε να διατηρούμε βαθιά, ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία με εμάς.

9
Μάθε από τα λάθη των άλλων, η δική σου ζωή δεν είναι αρκετή για να μάθεις μόνο από τα δικά σου λάθη
Ολοκληρώνω το άρθρο μου με το απόφθεγμα που πραγματικά ξεχωρίζω και σας προτρέπω να το σκεφτείτε καλά … Ποια είναι τα μαθήματα που σας έχουν δώσει τα λάθη των ανθρώπων που αγαπάτε;;; Σκεφτείτε τα, κάντε τις εμπειρίες των ανθρώπων γύρω σας να γίνουν και δικές σας και μάθετε από τα σφάλματα των άλλων. Παρατηρείστε την ζωή των ανθρώπων που αγαπάτε, αναπτύξτε την ενσυναίσθησή σας, επικοινωνήστε ουσιαστικά μαζί τους και θυμηθείτε ότι μερικά από τα πιο σπουδαία μαθήματα της ζωής τα παίρνουμε μέσα από την ουσιαστική κατανόηση των ανθρώπων που μας συντροφεύουν!

astrokouskous.oroskopos.gr