Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα 5 πράγματα που κάνουν οι χαρούμενοι άνθρωποι και… δοκιμάστε τα όλα!

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα αυτοί που έχουν τα περισσότερα χρήματα ή που στοχεύουν στο να έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υλικών αγαθών.

Η ευτυχία, όπως το αποδεικνύει ξανά και ξανά η ζωή, δεν μπορεί να βρεθεί ούτε να έρθει εξωτερικά, υπάρχει μέσα μας. Γι’ αυτό το λόγο, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να νιώσουμε χαρούμενοι και να απολαύσουμε το αίσθημα της χαράς, έρχονται από την εσωτερική αλλαγή. Σε μια παλιά και επιβεβαιωμένη μελέτη του 1978, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Northwester των ΗΠΑ, δηλώθηκε ότι η ευτυχία δεν σχετίζεται με εξωτερικά συμβάντα.

Δύο ομάδες δοκιμής χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτή τη μελέτη: η πρώτη με νικήτριες τυχερών παιχνιδιών, η δεύτερη με θύματα σοβαρών ατυχημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν ερωτήθηκαν για την ποσότητα ευχαρίστησης που λάμβαναν από τις καθημερινές δραστηριότητες, οι νικήτριες τυχερών παιχνιδιών πραγματικά ήταν λιγότερο ευχαριστημένες και συνολικά λιγότερο χαρούμενες από τα θύματα ατυχημάτων.

Οι συνήθεις επιδιώξεις μας για περισσότερα χρήματα ή προαγωγές ενδέχεται πραγματικά να είναι ο λάθος στόχος αν το τελικό σχέδιο είναι η απόκτηση της ευτυχίας. Πώς μπορούμε να βρούμε την ευτυχία λοιπόν; Ο καλύτερος τρόπος είναι να εξετάσουμε ποια είναι τα πράγματα που κάνουν οι χαρούμενοι άνθρωποι και να μάθουμε από την εμπειρία τους:

1. Βρείτε χρόνο: Ο διαλογισμός είναι ο σωστός δρόμος για να βρείτε την εσωτερική γαλήνη, να αναπτύξετε έναν διάλογο με τον εαυτό σας και να είστε σε θέση να προσκαλέσετε την ευτυχία στην καθημερινή ζωή σας. Είναι αυτή η κατάσταση ευεξίας που θα προσφέρει το κλειδί για να νιώσετε πλήρεις και ισορροπημένοι στον κόσμο, απλά με το να νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός είναι μια άσκηση. Γι’ αυτό πρέπει να αφιερώνετε μερικά λεπτά της ημέρας σας για να εκπαιδεύετε το μυαλό σας. Δείτε εδώ τρεις απλούς τρόπους για να βάλετε το διαλογισμό στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

2. Να είστε ευγνώμονες: Κάθε μέρα βιώνουμε μικρές στιγμές που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά που θάβονται κάτω από το πλήθος των συμβάντων που συνεχώς απαιτούν την προσοχή μας σε μια ζωή με τρελούς ρυθμούς. Αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο για να τις απολαύσετε όταν συμβαίνουν, τουλάχιστον θυμηθείτε τις στο τέλος της ημέρας, όταν έχετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας.

3. Κατανοήστε τη σπουδαιότητα του «ανήκειν»: Η αίσθηση του «ανήκειν» είναι πιθανά μία από τις πιο ευχάριστες ανθρώπινες εμπειρίες. Αυτή είναι που μας οδηγεί να αναζητήσουμε τους ομοίους μας. Το να βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου υπάρχουν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, όπως π.χ. τα μαθήματα Yoga ή η κολύμβηση, είναι ένας τρόπος να αισθανθείτε αυτό που μας συνδέει και μας ωθεί όλους: το ότι ανήκουμε κάπου. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα μέρη που μπορείτε να πάτε και δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στο πλαίσιο του να αποτελείτε μέλος μιας ομάδας ή κοινότητας.

4. Νιώστε την απόλαυση: Η απόλαυση μπορεί να είναι μέρος της εμπειρίας του να αισθάνεται κάποιος χαρούμενος, αλλά πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική εμπειρία. Όταν για παράδειγμα ολοκληρώνετε την προπόνησή σας, είστε ιδρωμένοι και αισθάνεστε σωματικά κουρασμένοι, αλλά ο εγκέφαλός σας σάς ανταμείβει. Η έκλυση ενδορφινών είναι η «στιγμή ευτυχίας» που κάνει πολλούς ανθρώπους να εθίζονται με φυσικό τρόπο στο τρέξιμο ή την άσκηση γενικότερα. Ακριβώς για το λόγο αυτό, η συστηματική άσκηση «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο να αναμένει τη φυσική χημική ανταμοιβή και το σώμα και η υγεία σας σάς ευχαριστούν γι’ αυτό!

5. Δημιουργήστε ευχάριστες συνήθειες: Η δημιουργία συνηθειών είναι ένας τρόπος για να νιώσετε ότι υπάρχει βεβαιότητα και ασφάλεια στην καθημερινή ζωή. Προσφέρει ένα συναίσθημα άνεσης που, για πολλούς, συνδέεται με την ευτυχία και την πλήρωση. Μια άλλη μορφή ευτυχίας, γεμάτη από ενθουσιασμό, θα προκύπτει ακριβώς όταν βγαίνουμε από τη ρουτίνα. Η εμπειρία και η απόλαυση νέων πραγμάτων είναι ένας υπέροχος τρόπος για να διατηρηθεί το αίσθημα της ευτυχίας μέσα μας.

holmesplace.gr