Μαρίνα Μπούζη

καθώς διεσχίζαμε με την σύντροφο μου το πάρκο της Ελευθερίας τονίζω το όνομα γιατί είναι λυπητερό πως στην εποχή του 2018 με νόμους , με οργανώσεις με την ελευθερία που έχουμε ως πολίτες , υπάρχουν ακόμα γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση.

Σε μια στιγμή είδαμε ένα άντρα να χτυπάει τη γυναίκα του , να ουρλιάζει σαν αγροίκος , του φωνάξαμε πως θα καλέσουμε την αστυνομία , η κοπέλα φοβισμένη και να ζητά να μην πάρουμε την αστυνομία , πως είναι καλά και τίποτα δεν συμβαίνει ,εμείς επιμέναμε να έρθει μαζί μας , της μιλούσαμε , της λέγαμε , δυστυχώς η ίδια τον δικαιολογούσε , πως τον ξέρει καλά και δεν είναι έτσι .

Ο ίδιος προσπαθούσε να μας φοβίσει , μας έκανε τσαμπουκά , νόμιζε πως επειδή είμαστε κ οι δύο γυναίκες θα μας τρόμαζε αλλά δεν τον φοβηθήκαμε , τέτοιο άνθρωποι δεν τολμάνε να υψώσουν χέρι σε αυτούς που δεν τους φοβούνται , είναι δειλοί , αλλά πραγματικά Α,μπα θα θέλα να το υψώσει για να του ρίξω μερικές , μπορώ να βάλω κάτω έναν άνδρα λόγω του σωματότυπου μου. Δεν του επιτέθηκα γιατί η βία δεν λύνεται με τη βία αλλά και με τον νόμο θα γινόμουν εγώ ο θύτης δυστυχώς…

 

Α,μπα στο τέλος έφυγε και η κοπέλα τον ακολούθησε άσχετα οτι της είπαμε οτι είμαστε πιο πάνω μια παρέα 20 ατόμων , άσχετα με τα λόγια μας , σε ένα πάρκο που τιμάει την Ελευθερία η ίδια εγκλωβίστε σε μια σχέση βίας και πόνου .Αυτή η ιστορία είναι ένα συχνό φαινόμενο , για κάθε γυναίκα εκεί έξω , μην φοβάστε, μιλήστε , όταν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που θέλουν να σας προστατέψουν , ελάτε μαζί μας ,θα είμαστε και μαζί στα δικαστήρια ,θα καταθέσουμε για εσάς τι είδαμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν οι ίδιες δεν πάρετε την απόφαση .

Α , μπα δεν ξέρω αν πράξαμε σωστά ,αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο , έπρεπε να καλέσουμε την αστυνομία; Αλλά αν η ίδια αρνιόταν πως υπήρξε θύμα βίας , θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο η αστυνομία; Να την τραβάγαμε με το ζόρι; Δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα στο δρόμο παρουσιάζουν αύξηση. Μπορεί να είναι μεταξύ άνδρα γυναίκας ή και μεταξύ νεαρών συνήθως ανδρών. Πριν από δύο ημέρες στην Ιπποκράτους τέσσερεις νεαροί άνδρες κυνηγούσαν έναν νεαρό και προσπάθησαν να τον χτυπήσουν. Ευτυχώς ήταν κοντά αστυνομία και το περιστατικό έληξε εκεί. Τα περιστατικά κάθε μορφής βίας κατά την άποψή μου είναι καταδικαστέα και οφείλουμε ως αυθύπαρκτες προσωπικότητες και ενεργοί πολίτες να τα αντιμετωπίζουμε και να συνδράμουμε στα θύματα.

Η λογική της αδιαφορίας και της απάθειας δεν με βρίσκει σύμφωνη. Εύλογα δημιουργείται η απορία πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε ανάλογα περιστατικά. Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση σας ήταν πολύ σωστή, δηλαδή δεν προχωράμε σε αυτοδικία για κανένα λόγο.

Η αυτοδικία, δηλαδή να ασκήσουσε πράξεις βίας στο δράστη, ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση και να βρεθούμε μπλεγμένοι. Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να καλέσουμε το 100 επώνυμα αναφέροντας το περιστατικό, το επείγον του ζητήματος και την ακριβή τοποθεσία που αυτό λαμβάνει χώρα και να περιμένουμε να έρθει. Και το θύμα να αρνηθεί το περιστατικό βίας θα καταγραφεί η μαρτυρία μας και ενδεοχμένως όταν το θύμα συνειδητοποιήσει τη θέση του και θελήσει να απεγκλωβιστεί από την όλη κατάσταση να τη χρησιμοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν βρίζουμε τον δράστη και γενικά κρατάμε αποστάσεις. Εάν το θύμα ζητήσει τη βοήθειά μας ευχαρίστως την προσφέρουμε προσπαθώντας να το απομακρύνουμε χωρίς να υπάρξει λεκτικός διαπληκτισμός ή συμπλοκή με το δράστη. Αυτό που προέχει είναι να βοηθήσουμε το θύμα.

Σε καμία περίπτωση δεν τιμωρούμε το δράστη γιατί θα βρεθούμε μπλεγμένοι. Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω πως τα θύματα βίας, ενδοοικογενεικής ή και έμφυλης, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν συμπαραστάτες και μπορούν πάντα να καλέσουν το 15900, προκειμένου να λάβουν καθοδήγηση και στήριξη από τους ειδικούς.

ampa.lifo.gr