Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, λέει το δημοφιλές γνωμικό και δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν να μείνουν μαζί και να κάνουν οικογένεια παρά τα πολλά χρόνια- ακόμα και δεκαετίες!- που χωρίζουν τους δύο συντρόφους, με πολλά από αυτά να κερδίζουν κολακευτικότατα σχόλια από τον περίγυρό τους. Τα πάντα, εξάλλου, είναι θέμα χημείας.

Ποια η άποψη της επιστήμης, όμως, σχετικά με τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας;

Νέα έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα η οποία βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων 3.000 εθελοντών, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, παρουσιάζοντας την ιδανική διαφορά ηλικίας των ζευγαριών.

Τι εννοούμε λέγοντας «ιδανική»; Μιλάμε για τη διαφορά την οποία όσα ζευγάρια έχουν, παρουσιάζουν ελάχιστες πιθανότητες να χωρίσουν. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα πολλά χρόνια διαφοράς μεταξύ δύο συντρόφων δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την εξέλιξη της σχέσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως όσο μεγαλύτερο είναι το μεταξύ τους ηλικιακό χάσμα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα οι δυο τους να χωρίσουν.

Συγκεκριμένα, βάσει αποτελεσμάτων της έρευνας, τα ζευγάρια με 5 χρόνια διαφορά ηλικίας παρουσιάζουν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα να χωρίσουν και εκείνα με 10 χρόνια διαφορά, 39% μεγαλύτερη συγκριτικά με τα ζευγάρια συνομηλίκων.

Όσο για τους συντρόφους τους οποίους χωρίζουν περισσότερα από 20 χρόνια; Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, καθώς η έρευνα τους θέλει να έχουν 95% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν χωριστά. Υπάρχουν όμως και οι τυχεροί.

Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συντρόφους τους οποίους δεν χωρίζουν περισσότερα από ένα χρόνια. Στην περίπτωσή τους, οι πιθανότητες χωρισμού είναι μόλις 3%.

Καθόλου άσχημα…

limeandlife.com