Αν και το σεξ αποτελεί κορυφαία εκδήλωση των συναισθημάτων έλξης μεταξύ δύο ερωτικών συντρόφων, υπάρχουν φορές που μπορεί να επιδράσει διαλυτικά σε μια σχέση. Ο νο1 bestselling συγγραφέας Νικόλας Ουρανός εξηγεί ποιες συνθήκες εγγυώνται πως η πρώτη φορά θα μείνει θετικά αξέχαστη και στους δύο.

Μπορεί να μην υπάρχει ακριβής συνταγή για το πότε ακριβώς πρέπει να προχωρήσουμε σεξουαλικά πρώτη φορά με τη νέα μας γνωριμία, που προορίζεται να είναι η νέα μας σχέση, αλλά ένα είναι το σίγουρο:

Δεν κάνουμε σεξ ποτέ στο πρώτο ραντεβού και γενικά αποφεύγουμε να γίνει πολύ γρήγορα, από τις πρώτες κιόλας μέρες ή εβδομάδες.

Η σεξουαλική επαφή διαθέτει ένα μαγικό χάρισμα. Είναι εκείνη που ενώνει και πολλαπλασιάζει την όμορφη αίσθηση από την αμφίδρομη επικοινωνία των σωμάτων, των νοημάτων, των ψυχών. Και όπως όλα τα χαρίσματα, χρειάζεται καλλιέργεια, αλλά ποτέ επιπολαιότητα, βιασύνη, αυταρέσκεια και ευκαιριακή κατανάλωση. Χρειάζεται αποκλειστικότητα και έδαφος ερωτικής εμπιστοσύνης.

Είναι ένα υπερόπλο που η μη κατάλληλη χρήση του εύκολα μπορεί να το κάνει να στραφεί εναντίον σου. Όσο και αν οι ορμές και οι επιθυμίες σου σε κάνουν να θέλεις να προχωρήσεις βιαστικά, όσο και αν έλκεσαι ερωτικά από τον άνθρωπο που έχεις γνωρίσει, όσο και αν σου έχει λείψει η απόλαυση που προσφέρει η ερωτική επαφή, θα χρειαστεί πρώτα να έχουν εκπληρωθεί οι παρακάτω συνθήκες:

Είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεσαι σε μονογαμική σχέση;

Είσαι σίγουρος/-η πως ο άνθρωπος με τον οποίο βγαίνεις είναι ο κατάλληλος/-η για να δημιουργήσεις μαζί του/της σχέση; Έχετε βγει ραντεβού παραπάνω από τρεις φορές και έχεις πάρει όλα εκείνα τα μηνύματα και όλες εκείνες τις πληροφορίες που σε κάνουν να δεσμευτείς μαζί του; Εκείνος/-η το ξέρει; Το έχει συνειδητοποιήσει; Ή μιλάμε για κάποιον ευσεβή σου πόθο; Πιστεύεις μήπως ότι αν κάνετε αμέσως σεξ, αυτό θα αποτελέσει αφορμή για να τον/τη δεσμεύσεις; Έχετε ξεκαθαρίσει πως σε αυτήν τη σχέση είστε μονογαμικοί και πως είναι φυσικό να εμπιστευτείτε ερωτικά ο ένας τον άλλο;

Πραγματικά, όταν κάποιος θέλει να αφοσιωθεί και να εργαστεί για μια σχέση, είναι ξεκάθαρο. Δε χρειάζεσαι να πειραματιστείς άλλη μία φορά στα θολά νερά των περιστασιακών συντρόφων και να επιτρέψεις να σπαταλήσεις ενέργεια και χρόνο σε ανθρώπους που τους αρέσει να ζουν διπλή ζωήκαι να αναλώνονται δεξιά και αριστερά για λίγα ψίχουλα δήθεν αγάπης.

Δεν συγκρίνουμε

Όταν σπέρνεις απογοήτευση και μιζέρια, θερίζεις πίκρα. Όσο στενοχωρημένοι ή απογοητευμένοι και αν είμαστε από τις παρελθούσες σχέσεις μας, φροντίζουμε να μην επαναφέρουμε στην επικοινωνία οτιδήποτε έχει να κάνει με το παρελθόν.

Είναι οξύμωρο να ζητάμε κάτι εντελώς ανώτερο και νέο και παράλληλα να εκφραζόμαστε μέσα απ’ ό,τι δε δούλεψε στο πρόσφατο παρελθόν μας. Δεν αναφερόμαστε στους/στις πρώην και στις επιδόσεις τους. Στον προηγούμενο γάμο μας ή στον πρόσφατο εφήμερο εραστή μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσεχθεί, επειδή μπορεί να λειτουργήσει εντελώς αποσυσπειρωτικά, και ειδικά στο σεξουαλικό κομμάτι. Μπορεί να δημιουργήσει ένα θολό τοπίο και να προκαλέσει διάφορες παρανοήσεις, δυσχεραίνοντας το δρόμο για τη νέα μας σχέση. Πόσο χρειαζόμαστε τη νέα σχέση άραγε όταν ακόμη αναφερόμαστε σε κάποιες παλιές;

Προσοχή βέβαια να μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Μπορούμε να αναφερόμαστε σε κάποια δικά μας συμπεράσματα ως αφορμή για να οικοδομήσουμε κάτι ανώτερο.

Χρειάζεται συγχρονισμός

Το καλύτερο ενδεχόμενο είναι η σύνδεση μεταξύ των δύο συντρόφων να κλιμακωθεί, να αναπτυχθεί, να ωριμάσει και να επιτρέψει να συμβεί το σεξ οργανικά, είτε αυτό χρειαστεί μερικές εβδομάδες, έναν μήνα ή και περισσότερο. Αν κάποιος από τους δύο περιμένει να προχωρήσετε πιο γρήγορα, απαλλαγείτε από την πίεση και εξηγήστε πόσο σημαντικό είναι να αφιερώσετε χώρο και χρόνο για το συγχρονισμό σας.

Νικόλας Ουρανός, Life and Relationship Coach

huffingtonpost.gr/