Η αγάπη έχει πάντα έναν λόγο να λάμψει και περιμένει στωικά από εμάς να τον «εφεύρουμε».
Νικόλας Ουρανός-Life & Relationship Coach


Είναι η ερωτική σχέση ανώτερη από όλες τις άλλες κοινωνικές σχέσεις που δομούμε; Ο νο1 life and relationship coach Νικόλας Ουρανός ταυτοποιεί τα χαρακτηριστικά της και εξηγεί γιατί τελικά αποτελεί ιερή επιδίωξη για όλους τους ανθρώπους.

Όλοι μας σίγουρα έχουμε γευτεί –σε διαφορετική ένταση και κλίμακα– τον μαγνητισμό, τον ερωτισμό, την ακατάληπτη μαγεία και το ασίγαστο πάθος που προσφέρει η ερωτική σχέση.

Μοιάζει με ένα ταξίδι στα βαθιά, που για καθέναν έχει διαφορετική αφετηρία και διαδρομή, αλλά πάντα συνοδεύεται από τα πιο βαθιά συναισθήματα και τα πιο έντονα γεγονότα: έλξη, δέσμευση, παράδοση, ένωση, συνύπαρξη, χωρισμό, ανασύνθεση. Και έχω την πεποίθηση πως αν είχα τη δυνατότητα να κάνω ένα αυτοσχέδιο γκάλοπ ανάμεσά μας, θα συμφωνούσαμε σε συντριπτικό ποσοστό πως η ερωτική σχέση είναι μακράν η πιο δυνατή και η πιο καθοριστική από όλες τις υπόλοιπες ανθρώπινες σχέσεις (γονείς / φίλοι / εργασιακό, κοινωνικό περιβάλλον).

Τι είναι, όμως, αυτό, που καθιστά την ερωτική σχέση «διαφορετική», ανώτερη από τις άλλες σχέσεις; Όσο σύνθετο και αν φαίνεται, τελικά είναι πολύ απλό.

Είναι η μόνη σχέση στην οποία για να μετάσχουμε, συμμετέχουμε τριπλά: ενώνοντας το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας. Και βέβαια η ερωτική ενέργεια που εκλύεται από την ερωτική διαδικασία και η ιερότητά της, η οποία μας προσφέρεται κάθε φορά που «κοινωνούμε», είναι δώρο και καύσιμο σε κάθε πράξη και δραστηριότητα στη ζωή μας. Είναι το διαβατήριο που μας οδηγεί προς την αληθινή αγάπη. Αυτή την αγάπη που έχουμε «προγραμματιστεί» να προσφέρουμε αλλά και να τρεφόμαστε από αυτήν.

Πώς, όμως, μπορούμε μέσα στην ερωτική μας σχέση να λειτουργήσουμε «λαμβάνοντας» και αξιοποιώντας αυτό το δώρο; Αρκεί απλώς η ερωτική ένωση; Σίγουρα όχι. Και εδώ κρύβεται άλλη μία σημαντική ιδιότητα της ερωτικής σχέσης που την κάνει να ξεχωρίζει. Η ερωτική σχέση έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και κανόνες που τη συνθέτουν, και εμείς χρειάζεται να τα αναγνωρίσουμε και να τα ακολουθήσουμε.

Προϋποθέτει σεβασμό, θαυμασμό, αλληλοαποδοχή, κατανόηση και πρόθεση καλλιέργειας και ανάπτυξης του χαρακτήρα των συντρόφων. Έμπνευση και δράση απέναντι στη ρουτίνα και στη συνήθεια. Ειλικρινή και όχι εκβιαστική δέσμευσή μας στις αρχές της μοναδικότητάς μας, όσο και της μοναδικότητας του συντρόφου μας.

Η αγάπη έχει πάντα έναν λόγο να λάμψει και περιμένει στωικά από εμάς να τον «εφεύρουμε». Η ανωτερότητα της ερωτικής σχέσης δεν βασίζεται μονάχα στο ένστικτο της αναπαραγωγής, αλλά συντίθεται από την ανωτερότητα όλων των συναισθημάτων που συμβάλλουν στην τελειοποίησή της. Μέσα από τον δύσκολο δρόμο που καλείται να περπατήσει μαζί ένα ζευγάρι επιτυγχάνεται η ανέλιξη του ανώτερου εαυτού. Καμιά άλλη σχέση δεν είναι τόσο αμοιβαία ανταποδοτική και εξυψωτική και για τους δύο συντρόφους, την ίδια ακριβώς στιγμή που εξελίσσεται...

ΝικόλαςΟυρανός, Life and Relationship Coach

https://www.huffingtonpost.gr