Μόνο η αγάπη δε φτάνει...
Διδαχτήκαμε να πιστεύουμε πως μόλις βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο, η σχέση μαγικά από μόνη της θα δουλέψει.

Δε μας ενημέρωσαν και δε μας έμαθαν πως οι σχέσεις θέλουν δουλειά ώστε να ευδοκιμήσουν, να εξελιχθούν και να γίνουν πιο δυνατές. Επίσης δε μας έδωσαν εκείνα τα εργαλεία που είναι σημαντικά για να διατηρηθεί το πάθος.

Πριν καν το καταλάβουμε η σχέση μας κρέμεται από μια κλωστή και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας τελικά δεν ήταν ο σωστός. Ίσως να σκεφτούμε πως δεν είναι γραφτό ακόμη να συναντήσουμε το σωστό άνθρωπο και τότε παραιτούμαστε. Χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες το πάθος με τον καιρό ξεθυμαίνει και η αγάπη ξεφτίζει.

Τι είναι η αγάπη;
«Η αγάπη είναι το οξυγόνο για την ψυχή». Ανοίγει το πνεύμα μας και μας συνδέει με τους άλλους ανθρώπους. Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε και να είμαστε σημαντικοί για κάποιον.

Τι είναι το πάθος;
«Το πάθος είναι η δύναμη που δίνει πνοή στη σχέση». Είναι σχεδόν ανέφικτο να υπάρχει μια δυνατή σχέση χωρίς πάθος. Το πάθος είναι η κινητήριος δύναμη της σχέσης. Όλοι χρειαζόμαστε πάθος, διαφορετικά θα αισθανόμαστε κενοί.

Υπάρχουν δυο μύθοι-ψευδαισθήσεις για τις σχέσεις
Η πεποίθηση ότι η αγάπη αρκεί.
Αν είναι γραφτό, η σχέση θα κρατήσει.
Αυτές οι λάθος πεποιθήσεις είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες ραγισμένες καρδιές και για τα διαζύγια.

Γιατί οι σχέσεις διαλύονται;
Γιατί οι άνθρωποι παραιτούνται όταν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται και επειδή χάνουν την ελπίδα τους ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Ποιες είναι οι ανάγκες μας ;

Σύμφωνα με το Human Needs Psychology που αναπτύχθηκε από τον Tony Robbins, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις παρακάτω 6 ανάγκες:

Να αισθανόμαστε ασφάλεια
Να έχουμε αγάπη
Να νιώθουμε σημαντικοί
Να έχουμε ποικιλία
Να εξελισσόμαστε
Να συνεισφέρουμε
Απλό φαίνεται. Καλύπτεις σε κάποιον αυτές τις ανάγκες, και όλα καλά. Έτσι δεν είναι;

Λάθος.

Γιατί;

Επειδή οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τον τρόπο που θέλουν να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Με λίγα λόγια τα δύο φύλα δε γνωρίζουν τις βασικές τους διαφορές. Οι γυναίκες ερμηνεύουν τις κινήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των αντρών σύμφωνα με τη δική τους φύση. Πολλές φορές βλέπουν τους άντρες σαν «άτακτες γυναίκες» που ενώ ξέρουν ότι πρέπει να συμπεριφερθούν σωστά, δεν το κάνουν. Και ενώ οι γυναίκες έλκονται από τη διαφορετικότητα των αντρών, ταυτόχρονα είναι δυσαρεστημένες και εκνευρισμένες. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες. Ενώ έλκονται από την διαφορετικότητα των γυναικών, ταυτόχρονα αισθάνονται ότι τους τρελαίνουν επειδή δεν μπορούν να τις καταλάβουν.

Και κάτι άλλο που έρχεται και προστίθεται στο ήδη δύσκολο έργο της συμβίωσης και οδηγεί στο να χαθεί το πάθος, είναι ότι ο καθένας προσφέρει στη σχέση αυτό που εκείνος θα ήθελε να του προσφέρουν με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι συνεισφέρει και δεν καταλαβαίνει γιατί το έτερον του ήμισυ δεν ευχαριστιέται με τίποτε.

Παράπονα όπως:

«Δίνω, δίνω και δεν παίρνω τίποτε.»
«Μα τι θέλει επιτέλους;»
«Γιατί δε με καταλαβαίνει;»
«Με έχει κουράσει, δεν αντέχω άλλο»

ακούγονται από κάθε γυναίκα κάνοντάς τες να νιώθουν αβοήθητες και απογοητευμένες.

Υπάρχει λύση;
Η λύση βρίσκεται στις νέες γνώσεις και πληροφορίες που σταματούν να τροφοδοτούν την πεποίθηση ότι αυτοί που έχουν καλές σχέσεις απλά στάθηκαν τυχεροί ή βρήκαν τον σωστό σύντροφο. Οι καλές σχέσεις χτίζονται και χρειάζονται συγκεκριμένα εργαλεία για να είναι όμορφες, χαρούμενες και απολαυστικές. Συμφωνείς;

της Βικυς Τσωκου

ΠΗΓΗ: http:omorfizoi.gr