Εκπαίδευσα τον εαυτό μου να αντέχει, να σε αντέχει…
Γράφει η Kate Hilverost

Όταν τελειώνει μια ιστορία συνήθως μπαίνει και μια τελεία. Στη δική μας επέλεξες να βάλεις κάτι άλλο, πολύ πιθανόν αποσιωπητικά, για όλα αυτά που δεν πρόλαβες να πεις κι εκείνα που δεν πρόλαβες να κάνεις ή έκανες στα μουλωχτά.

Έχω αμέτρητες στιγμές χωρίς τελεία να φέρω στα μάτια σου μπροστά, όμως δεν το κάνω ή ίσως και να το κάνω. Δεν έκλαψα ποτέ, ούτε μια σταγόνα δε βγήκε από τα μάτια μου στα τόσα που έγιναν. Στις δύσκολες στιγμές πιο πολύ ένιωθα το σώμα μου να παγώνει και ύστερα να καίγεται. Δεν έριξα ούτε σταγόνα. Κάθε φορά το βλέμμα μου πάγωνε, ήμουν ένα πρόσωπο χωρίς εκφράσεις, χωρίς συναισθήματα, όλα λειτουργούσαν μηχανικά. Όλοι ρωτούσαν πως αντέχω, πως δεν ξεσπάω, «δεν ξέρω» απαντούσα, έτσι απλά, γιατί στ’ αλήθεια δεν ήξερα ούτε πώς ούτε τί γινόταν.

Το αποκορύφωμα: όταν βλέπεις ότι ο άλλος πάει παρακάτω ενώ εσύ μένεις στάσιμη. Έχει πάει παρακάτω όμως; Οι πράξεις του μάλλον το αντίθετο έδειχναν. Ξέρετε όταν είσαι καλά δεν σε νοιάζει να κάνεις επίδειξη του πόσο καλά είσαι, απλά το ζεις. Δεν προσπαθείς να αποδείξεις σε κανέναν τίποτα.

Εγώ πάλι βράχος, κάθε μέρα έδειχνα στον εαυτό μου πόσο μα πόσο πολύ αντέχω. Βράχος, βράχος για μένα, για να στηρίξω εμένα. Εγώ που στα δύσκολα δεν με προστάτεψα, με άφησα εκτεθειμένη στον κίνδυνο για να αποδείξω ότι αντέχω, αντέχω πιο πολλά κι από αυτά. Εκπαίδευσα τον εαυτό μου να γίνει αυτό που έγινε.

Πάγωσα ολόκληρη, τα δάκρυά μου, τις αισθήσεις μου, τα συναισθήματα μου και μαζί με όλα αυτά ρίχτηκα στη μάχη, έπεσα στη φωτιά, στον αέρα, στο νερό και επέζησα.

http://www.loveletters.gr